تقویم تاریخی/ 9 مارس؛ زادروز یوری گاگارین، نخستین فضانورد جهان
یوری گاگارین، اولین فضانورد جهان در روز 9 مارس ۱۹۳۴ میلادی در روسیه بدنیا آمد.
زندگینامه یوری گاگارین
یوری گاگارین، اولین فضانورد جهان در روز 9 مارس ۱۹۳۴ میلادی در روسیه بدنیا آمد. در واقع در تاریخ نهم مارس سال ۱۹۳۴ میلادی، یک زوج کشاورز روسی که در منطقه کلوشینو واقع در حوالی مسکو روی یک زمین مشترک، کشاورزی میکردند، صاحب پسربچهای شدند که او را یوری نام نهادند.
یوری الکسویچ گاگارین سومین فرزند این خانواده بود که بعدها فرزند چهارمی نیز به آنها اضافه شد. مادر یوری گاگارین علاقه عجیبی به مطالعه داشت و پدرش نجار ماهری بود. از آنجایی که پدر و مادر یوری بهشدت کار میکردند تا معاش خانواده را تأمین نمایند، خواهر بزرگتر یوری گاگارین از وی مراقبت میکرد. در خلال جنگ جهانی دوم، خانوادهی گاگارین نیز مانند بیشتر خانوادههای روسی درد و رنج بسیاری را تحمل کردند. دو خواهر و برادر بزرگتر یوری گاگارین در سال ۱۹۴۳م به آلمان برده شدند و پس از جنگ دوباره به وطن بازگشتند.
معلم یوری گاگارین خوب بهخاطر داشت که وی دانشآموز باهوش و سختکوشی بود و البته بسیار شیطنت میکرد. زمانی که معلم ریاضی یوری به نیروی هوایی ارتش سرخ پیوست، آرزویی عمیق در قلب یوری گاگارین، این جوان ماجراجو ریشه دواند که بعدها منشاء اثرات زیادی شد.
یوری گاگارین سومین فرزند یک خانواده کشاورز بود
یوری گاگارین که مجبور بود زود به کار مشغول شود، کارگاه آهنگری را برگزید و اندکی بعد یوری برای ادامه تحصیل در مدرسه عالی تکنولوژی انتخاب شد. در همان زمان، یوری گاگارین به عضویت کلوپ هوایی درآمد و پرواز با هواپیمای سبک را آموخت. این تفریح جدید که قسمت اعظم وقت یوری را اشغال کرده بود، دریچه جدیدی در زندگی وی گشود. یوری که سخت تلاش میکرد، سرانجام در سال ۱۹۵۵م هر دو رشته را با موفقیت به پایان رساند.
ازدواج یوری گاگارین
علاقه شدید یوری گاگارین به خلبانی باعث شد که پس از پایان تحصیلات وارد مدرسه آموزش خلبانی ارنبرگ شود و در همانجا بود که با والنتینا گوریچوا - دختر جوانی که در ۱۹۵۷م با هم ازدواج کردند - آشنا شد. زمانی که یوری گاگارین و والنتینا با هم ازدواج میکردند، یوری نشان (Wing) پرواز با میگ ۱۵ را دریافت کرده بود.
یوری گاگارین و همسرش والنتینا گوریچوا
یوری گاگارین و حضور در برنامه فضایی شوروی
یوری گاگارین زمانی که مرد بزرگی شده بود، یک خصوصیت ویژه داشت. یوری بسیار کوتاه قد بود و فقط ۱۵۷ سانتیمتر قد داشت. در سال ۱۹۶۰م جستوجوی وسیعی برای انتخاب ۲۰ کاندید جهت حضور در برنامه فضایی اتحاد جماهیر شوروی آغاز شد. یوری گاگارین یکی از آن ۲۰ منتخب خوششانسی بود که تمرینات شدید، وسیع و جدیدی را پشت سر گذاشت. درنهایت پس از آزمایشات فراوان پزشکی و فیزیولوژیکی و انجام تمرینات سخت یادگیری بودن در فضا، دو فضانورد باقی مانده بودند: یوری گاگارین و گرمان تیتوف.
انتخاب یوری گاگارین بهعنوان اولین فضانورد
حدس زده میشود دلایل انتخاب یوری گاگارین بهعنوان اولین فضانورد اتحاد جماهیر شوروی و همچنین دنیا، علاوه بر مسائل بدنی، آموزشی و تواناییهای وی برای بودن در فضا، به اخلاق و روحیات یوری گاگارین نیز وابسته بوده باشد. یوری مرد بسیار متواضع و خوشمشربی بود که علیرغم قد کوتاهش در جلسات و میهمانیها به چشم میآمد. در نقطه مقابل یوری گاگارین، گرمان تیتوف بسیار گوشهگیر و ساکت بود.
یوری گاگارین اولین انسانی که مرز فضا را گشود
سرانجام در دوازدهم آوریل ۱۹۶۱م، یوری گاگارین سوار بر موشک فضاپیمای وستوک ۱ اولین انسانی شد که مرز فضا را گشود و قدم به دنیایی اسرارآمیز نهاد. یوری گاگارین بسیار مشهور شده بود و یک شبه ره صدساله پیمود. یوری گاگارین به ناگهان از ستوانی ساده به درجه سرهنگی ارتقاء پیدا کرد و با سران حزب کمونیست نشست و برخاست مینمود. اولیای امر زمانی که یوری گاگارین در مدار زمین بود، امید کمی به بازگشت وی داشتند و فرض بر این بود که یوری گاگارین در هنگام بازگشت به زمین خواهد مرد. یوری گاگارین پس از این سفر تاریخی به چهره سرشناس جهانی تبدیل شد و اتحاد جماهیر شوروی از این چهره استفادههای سیاسی بسیاری کرد.
یوری گاگارین سرانجام در دوازدهم آوریل ۱۹۶۱م، اولین انسانی شد که مرز فضا را گشود
مرگ یوری گاگارین
یوری الکسویچ گاگارین سرانجام در روز بیست و هفتم مارس سال ۱۹۶۸م، در جریان یک پرواز تمرینی با هواپیمای میگ که بسیار مورد علاقه وی بود، در سن سی و چهار سالگی کشته شد و فرصت آن را نیافت تا برای بار دوم زمین را از مدار و از فراسوی جو آن ببیند.
پیکر یوری گاگارین در آرامگاه دیوار کرملین در میدان سرخ شهر مسکو به خاک سپرده شده است.
علت مرگ یوری گاگارین
علت دقیق سانحه مرگ یوری گاگارین روشن نیست، اما براساس نتایج پژوهشی که در سال ۱۹۸۶م انجام گرفت، تلاطم ناشی از پسسوز موتور جت یک فروند هواپیمای سوخو-۱۱ احتمالاً باعث شده است که یوری گاگارین و مربیاش کنترل هواپیمایشان را بهطور مرگباری از دست بدهند. بدی هوا در روز سانحه نیز مطمئناً در این سقوط بیتأثیر نبوده است.
یادمان، افتخارات و نشانهای یوری گاگارین
به مناسبت بیستمین و سیامین سالگرد پرواز گاگارین، دولت شوروی به ترتیب در سال ۱۹۸۱ یک سکه یک روبلی (مس-نیکل)، و در سال ۱۹۹۱ یک سکه سه روبلی (نقره) ضرب کرد. در سال ۲۰۰۱، دولت روسیه به مناسبت چهلمین سال نخستین پرواز فضایی انسان، چهار سکه جدید با نیمرخ گاگارین ضرب کرد که عبارتند از سکههای دو روبلی (مس-نیکل)، سه روبلی (نقره)، ده روبلی (برنج-مس، نیکل)، و صد روبلی (نقره).
منبع: بیتوته
1696