وقتی خلبانان ایرانی برق را از سر صدام میپرانند/ تامکت ایرانی قاتل فایتر بعثی
خلبانان ایرانی اف ۱۴ با توان و هوش بالای خود توانستند ضربات مهلکی را در طول جنگ تحمیلی بر پیکره رژیم بعثی عراق وارد سازند.
نیروی هوایی ارتش از پیروزی انقلاب اسلامی تا آغاز دفاع مقدس نقش پر رنگی در دفاع از کشورمان به خصوص در مقابله با ضد انقلاب در کردستان و مناطق عملیاتی غرب داشته است.
نیروی هوایی ارتش در هنگام تهاجم رژیم بعث به ایران اسلامی در ۳۱ شهریور ماه ۱۳۵۹ نیز به عنوان یک نیروی واکنش سریع وارد عمل شد و امیر سرلشکر خلبان شهید فکوری فرمانده وقت این نیرو با طراحی عملیات ۱۴۰ فروندی نخستین پاسخ به تجاوز ارتش بعثی را به صدام داد.
اگر بخواهیم نقش نیروی هوایی ارتش را در دوران دفاع مقدس بیان کنیم باید بگوییم که اگر خلبانان نیروی هوایی و پشتیبانیهای آنان نبود شاید بسیاری از عملیاتهای دریایی و زمینی مانند عملیات مروارید و والفجر ۸ نیز به پیروزی نمیرسید. این نیرو از پایان دفاع مقدس تا کنون هم در عرصههای خودکفایی، ساخت و تولید تجهیزات جدید و به روز هم از نیروهای پیشگام در نیروهای مسلح به شمار میرود.
این نیرو از نخستین روزهای پیروزی انقلاب اسلامی و بعدها در طول دفاع مقدس علاوه بر عملیاتهای مهمی، چون حمله به الولید یا اچ ۳، حمله به اوسیراک، کمان ۹۹، بمباران شهر کوت و بسیاری دیگر از عملیاتها نقش مهمی در نابودی توان نظامی ارتش بعثی داشت و در این راه شهدای بسیاری را هم به انقلاب و کشورمان تقدیم کرده است. نخبگان نیروی هوایی ارتش توانستند عملیاتهای بسیاری را علیه دشمن بعثی طراحی و اجرا کنند که تا آن زمان شاید نظیر آن در دنیا وجود نداشت. این نوابغ و نخبگان نه تنها با این عملیاتها توانستند دشمن بعثی را مجبور به پذیرش شکست کنند، بلکه کارشناسان نظامی جهان را هم به حیرت واداشتند.
امیر سرتیپ خلبان شهید علیرضا یاسینی
خلبانان جنگندههای اف۴ و اف۵ نیز از شجاعترین و بهترین خلبانان ایران هستند؛ خلبانانی از جمله شهید فریدون ذوالفقاری، شهید علیرضا یاسینی، شهید حسین خلعتبری، فرجالله براتپور، شهید مصطفی اردستانی و هوشنگ آغاسی بیگ. اف ۵ها و اف۴های ایرانی نیز ستونهای زرهی رژیم بعث را در دشت خوزستان به گونهای مورد هدف قرار دادند که دشمن نتوانست به هدف خود برای تصرف جنوب خوزستان و دزفول دست پیداکند. باید توجه کنیم که خلبانان ایرانی باعث شدند تا صادرات نفت عراق تحت از حدود دو میلیون بشکه به ۸۰۰ هزار بشکه در روز کاهش یافت.
نبردهای هوایی خلبانان ایران اسلامی علیه رژیم بعثی عراق نیز بخشی جذاب از جنگ است که متاسفانه کمتر به آن پرداخته شده است. اف۱۴های ایران در دست خلبانان بزرگی چون یدالله خلیلی، اسدالله عادلی، حسین خلیلی، جلیل زندی، فضلاله جاویدنیا و دهها مرد بزرگ دیگر نه تنها هشت سال مانع تسلط هوایی دشمن بر آسمان ایران شدند، بلکه حدود ۱۳۰ (پیروزی هوایی ثبت شده) تا ۱۹۰ (پیروزی غیررسمی) را کسب کردند. در حالی که دشمن تنها توانست پنج فروند اف۱۴ ایران را ساقط کند.
در ادامه با چند نمونه از رکوردهای خلبانان ایرانی اف۱۴ در دفاع مقدس آشنا میشویم.
رکوردهای خلبانان ایرانی اف۱۴ در دفاع مقدس
شکار ۱۹ هواپیمای عراقی تنها در ماه اول جنگ. شکار ۳ فروند میگ-۲۳ از سوی تامکت ایرانی. شکار ۴ فروند میگ ۲۳ در یک روز و به وسیله یک تامکت. شکار ۳ فروند میراژ اف۱ عراقی دریک روز. شکار ۳ فروند میراژ اف۱ عراقی. شکار ۳ فروند میراژ و یک میگ ۲۳ عراقی در یک روز. شکار ۲ فروند میگ ۲۳ عراقی در یک روز توسط یک تامکت با یک فروند موشک فونیکس. دوربردترین شکار هوایی جهان به وسیله موشک فونیکس و هدف قرار دادن میراژ اف۱ عراقی از فاصله ۱۵۰ کیلومتری. شکار ۲ فروند میگ و یک سوخو در یک روز توسط یک موشک فونیکس تامکت ایرانی. شکار ۱۰ فروند میراژ اف۱ عراقی توسط تامکتهایی که گفته میشد کارایی ندارند.
رکوردهای مذکور تنها بخشی از رکوردهایی است که توسط خلبانان ایرانی جنگندههای تامکت در دفاع مقدس کسب شده؛ رکوردهایی که شاید در دنیا نظیر نداشته باشند.
منبع: باشگاه خبرنگاران جوان
66
درود بر خلبان عزیز مملکت افتخار ملت قهرمانان ملت ایران به ا شما ید تا ابد درود بر خلبان امیر حیدری کرمانشاهی عزیز که با کمبود بنزین هواپیمایش تونست ۳ پروند جنگنده عراقی در جند دقیقه ساقط کند
خسته نمیشی از این همه دروغ و توهم ؟؟؟؟؟
تامکت ایرانی ؟ تیتر درست بنویس . تامکت آمریکای جنایتکار.
البته تلفظ نام این موشک فینیکس درست است . هر چند املای آن به انگلیسی phoenix است ام شما حتما می دانید بسیاری کلمات انگلیسی آنجوری که نوشته می شوند خوانده نمی شوند . اینجا شما phoenix را " فینیکس " باید بخوانید.
سلاح نقش مهمی در جنگ دا رد و یکی از دلائل قدرت اسرائیل در منطقه همین موضوع است . اگر مسئولین محترم اف16 ها را پس نداده بودند وضعیت جنگ بین ایران و عراق بسیار بسیار زودتر معلوم میشد و پشه هم جرات نداشت وارد حریم ایران شود چون اف 16 هنوز جزو هواپیماهای بسیار بسیار پیشرفته در منطقه بحساب میاید .
متأسفانه در سیمای جمهوری اسلامی ایران کمتربه آن پرداخته می شود !!! و سلام بر ارواح خلبانان شهید کشوری ، پرویز ذبیحی وشیرودی عزیز. مقام معظم رهبری آیت الله خامنه ای: اولین نظامی که پشت سرش تو نماز اقتداء کردم شهید شیرودی بود . یاد همه شهداء گرامی باد روحشان شاد و قرین رحمت الهی
گفتی و باور کردیم !!!!!!!!!!!!!
ساسان جون مشکل اینه که امثال جنابعالی خودشون هم باور ندارن. کما اینکه در زمان جنگ هم کم نبودند.
تامکت ایرانی نداریم. تامکت آمریکاست. آنهایی که اوایل انقلاب سلاح های خریداری شده امریکایی را پس فرستادن و قراردادها را یک جانب فسخ کردند بعد رفتند وارد معامله مک فارلین شدند خیانت کردند به این کشور.
با احترام به همه خلبانان شجاع، میهن پرست و نخبه ایرانی. اما تامکت های ایرانی این کار را نکردن. تامکت های ساخت کشور آمریکا و پیشرفته ترین دوره های های آموزشی خلبانی جهان که این افراد به واسطه رابطه خوب دو کشور در آن زمان، دیده بودند. هشتاد درصد عامل این موفقیت ها بوده.
درود خدا به خلبانان و سربازان دلاورمرد ایران به ویژه خلبان باغیرت دلاوری که صدام از ترس این دلاورمرد بزرگ چندمیلیون جایزه برای سر مبارکش گذاشته بوده کسی نبود جزء خلبان عزیزشیرازی عباس دوران به احترام همه بزرگواران سر تعظیم فرود می آوریم.
در حال حاضر تنها کشوری در دنیا که تام کت داره ایرانه آمریکا هم چند سال پیش تام کت را بازنشست کرد و اف 22 رو جایگزین کرد که البته این کار برای هزینه بالای نگهداری تام کت بود و خود آمریکایی گفتن تام کت نسبت به اف 22 برتری هوایی داره.
تام کت مال امریکا بوده ما حرفی نداریم خلبانا تو امریکا دوره دیدن بازم ما حرفی نداریم ولی نگهداری و ارتقای جنگنده ای مثل تام کت کار هر کشوری نیست که در زمان تحریم انجام شد تعلیم خلبانم خیلی پیچیده هست که باز جمهوری اسلامی موفق به انجام آن شد.
نور به قبر کسی که این هارو خرید و خلبانان آنها را برای آموزش به آمریکا فرستاد. والا خاک کشور رو با توبره برده بودند
درود بر خلبانان دلاور تامکت،بابایی،رستمی،مسبوق،عادلی،جاویدنیا،انصارین،خلیلی،مازندرانی،هرندی،مهرگانفر،جراح،و....
یک سوال: تامکت ساخت چه کشوری هست؟؟
ساخت دورغوز آباد ایران!
درود بر ارتش سرافراز، اگر ارتش نبود، سپاه تار و مار شده بود،ارتش جنگید، شهید و جانباز داد، اما همانند سپاه به دنبال سهم خواهی نبود، تمرکز ارتش بر دفاع از آب و خاک میهن است با تخصص، تمرکز سپاه بر چاپیدن ملت با تعهد، ببین تفاوت ره از کجاست تا به کجا؟
تام کت ساخت شرکت آمریکایی گرومن سال 2000 میلادی رسما از خدمت در ارتشهای مدرن جهان خارج شد . ارتش شاهنشهای اولین دارنده ی این نوع از جنگنده های فوق پیشرفته در زمان خودش بود اما امریکاییها به هدف جلوگیری از تسلط نظامی شوروی آن را در اختیار شاه گذاشت . یعدها در جنگ ایران و عراق برتری تکنیکی و درگیری آن به اثبات رسید . لازم میدانم به همه ی همافران ارتش ایران درود بفرستم . زنده باد ایران
درود بر همه ارتشی های دلاوری که اکنون به گماشته ها و زیر دستان ما سرداران الاغ تبدیل شده اند
روحت شاد محمدرضا شاه با این خلبانان های غیور و با استعدادی که تربیت کردی
کلا سلاحهای امریکایی حرف اول را در دنیا میزنه و کشورهای مجهز به این تسلیحات یک سرو گردن از بقیه کشورها بالاترن ما هم چند سال پیش اف 4 چینی خریدیم که کارشناسان نظامی قدرت مقابله اون رو یک به ده با مشابه امریکایی بیان کردن!
نمیخواهم شجاعت خلبانان غیور کشورم را خدشه دار کنم ولی دایم صحبت از این است که در این جنگ یک وجب خاک از دست ندادیم می خواهم بگویم قرار نبود خاکی از دست برود یا این جنگ خانمانسوز پیروزی داشته باشد قرار بود دو ملت بدبخت بر سر و کله هم بکوبندتا بازار سلاح ابر قدرتها گرم بماند بلافاصله بعد از جنگ دام دیگری به اسم هسته ایی پهن کردند و سالهاست که این کشور را می دوشند آخر هم هیچ دستاوردی غیر از بدبختی و نکبت برای این ملت بی پناه ندارد.
چرا چرت وپرت میگی اگه اینت نبودن بهت میگفتم چجوری خاک ایران رو به توبره میکشیدن اینا نبودن الان همسایه طبقه بالایی تون یه عرب بعثی بود