به مناسبت دهم اردیبهشتماه روز ملی «خلیج فارس»
مروری بر مقابله و دستگیری متجاوزان آمریکایی، انگلیسی، کانادایی و استرالیایی در خلیج فارس
دهم اردیبهشتماه روز ملی «خلیج فارس» بهانهای شد تا مروری بر مقابله و دستگیری متجاوزان آمریکایی، انگلیسی، کانادایی و استرالیایی توسط نیروی دریایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در آبهای کشورمان داشته باشیم.
روز دهم اردیبهشتماه که مصادف با روز اخراج نیروهای پرتغالی از جزیره هرمز در دوران صفویه است، بهعنوان روز ملی «خلیج فارس» نامگذاری شده است.
بدون شک خلیج فارس و تنگه هرمز یکی از مهمترین مناطق دریایی جهان هستند که بخش مهمی از تجارت، بهخصوص تجارت انرژی جهان از این منطقه عبور میکند، به همین دلیل تأمین امنیت این منطقه موضوع بسیار مهمی است و معمولاً کشورها سعی میکنند از ایجاد هرگونه تنش در این منطقه بپرهیزند.
بعد از جنگ جهانی دوم و با باز شدن پای نیروهای فرامنطقهای و بهخصوص آمریکاییها، امنیت خلیج فارس در مقاطعی با چالش همراه بوده است، این موضوع اما از سال 2003 و حمله آمریکا و انگلیس به عراق ابعاد مهمتری به خود گرفت و با چالشهای بیشتری روبهرو شد.
ایران بهعنوان کشوری که تمامی سواحل شمالی خلیج فارس و تنگه هرمز را در اختیار دارد، نقش مهمی در تأمین امنیت خلیج فارس بهعهده دارد و تا کنون توانسته است با ایفای نقش مؤثر در این منطقه علاوه بر حفظ منافع خودش از منافع همپیمانانش هم بهخوبی دفاع کند.
این دستاورد در حالی رقم خورده است که از سال 2003 به این سو خلیج فارس بیش از پیش شاهد حضور ناوگان نیروهای فرامنطقهای بوده است و همین موضوع میتوانسته است بهعنوان یکی از دلایل تنش در این منطقه مطرح باشد.
در این بین اما تا کنون نیروی دریایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، 6 مرتبه با نیروهای فرامنطقهای که به آبهای سرزمینی کشورمان تجاوز کردهاند، رودررو شده و توانسته است متجاوزان را دستگیر کند.
* اولین بازداشت نیروهای آمریکایی
اولین مواجهه نیروی دریایی سپاه با نیروهای نظامی فرامنطقهای به خرداد ماه سال 1382 برمیگردد، در این تاریخ دو قایق نیروهای آمریکایی در محدوده اروندرود وارد آبهای سرزمینی کشورمان میشوند،
در این هنگام رزمندگان منطقه سوم نیروی دریایی سپاه بهسرعت وارد عمل میشوند و نیروهای آمریکایی را دستگیر و به پایگاه خود در اروندرود منتقل میکنند.
این موضوع در آن زمان رسانهای نمیشود و با پادرمیانی دولت وقت، نیروهای متجاوز آمریکایی پس از چند ساعت آزاد میشوند.
* بازداشت مارینزهای انگلیسی
اما درست یک سال بعد و در همان منطقه قبلی، این بار نیروهای ویژه دریایی انگلیس معروف به royal marines وارد آبهای ایران در اروندرود میشوند، این مرتبه هم تکاوران نیروی دریایی سپاه وارد عمل میشوند و نیروهای متجاوز انگلیسی را دستگیر میکنند. ماجرا اینبار قدری با دفعه قبل متفاوت است و با رسانهای شدن آن ابعاد جدیدتری به خود میگیرد.
انگلیسیها این بار مجبور میشوند برای آزاد کردن نیروهایشان و حلوفصل ماجرا، وارد مذاکره شوند و نماینده خود را به منطقه سوم نیروی دریایی سپاه بفرستند تا با سردار تنگسیری فرمانده وقت این منطقه مذاکره کند.
در پی این حادثه سردار علی فدوی فرمانده وقت نیروی دریایی سپاه مفتخر به دریافت نشان درجه 1 فتح از سوی فرماندهکل قوا میشود
ماتیو گلد که بعدها سفیر انگلیس در رژیم صهیونیستی میشود، نماینده ویژه وزارت خارجه انگلیس در این مذاکرات است. پس از دو روز مذاکره انگلیسیها که در ابتدا ورود نیروهایشان به آبهای سرزمینی ایران را تکذیب میکردند، با مشاهده مستندات متقن ایران که از دستگاههای GPS خود انگلیسیها استخراج شده بود، کتباً میپذیرند که نیروهایشان بهاشتباه وارد آبهای سرزمینی ایران شدهاند و بابت این موضوع عذرخواهی میکنند.
پس از آن نیروهای انگلیسی توسط هواپیمای آنتونوف سپاه پاسداران به تهران منتقل و در آنجا به سفارت انگلیس تحویل میشوند.
* کماندوهای انگلیسی با کتوشلوار به خانه رفتند!
سه سال بعد در سوم فروردین سال 86 یک بار دیگر نیروهای انگلیسی وارد آبهای سرزمینی ایران میشوند و دوباره توسط نیروی دریایی سپاه دستگیر میشوند.
این بار یک لنج باری عراقی در محدوده نزدیک آبهای ایران و در منطقه شمالی خلیج فارس و دهانه ورودی اروندرود دچار مشکل میشود و وارد آبهای ایران میشود. یک ناو انگلیسی که در همان نزدیکی است دو قایق تندرو بههمراه 15 کماندو به آب میاندازد تا لنج عراقی را بازرسی کنند، اما این نیروها بدون کسب اجازه از نیروهای ایرانی وارد آبهای سرزمینی کشورمان میشوند.
نیروهای منطقه سوم نیروی دریایی سپاه بهسرعت وارد عمل میشوند و نیروهای انگلیسی را در حین بازرسی لنج عراقی بهجرم ورود غیرقانونی به آبهای ایران دستگیر میکنند. ناو پشتیبانی انگلیسی یک بالگرد به پرواز در میآورد و درخواست میکند تنیروهای سپاه کماندوهای انگلیسی را آزاد کنند.
رزمندگان سپاه اما به ناوگان انگلیس هشدار میدهند در صورت آغاز هرگونه اقدام نابجا از سوی آنها، خاتمهدهنده موضوع نیروهای ایرانی هستند، بالاخره ناو انگلیسی از مقاومت در برابر نیروهای سپاه منصرف میشود و در آبهای بینالمللی باقی میماند.
13 روز بعد و در آستانه ولادت پیامبر گرامی اسلام(ص)، محمود احمدینژاد رئیس جمهور وقت در یک نشست خبری ضمن اعطای نشان شجاعت به فرمانده نیروهای دستگیرکننده متجاوزان انگلیسی، خبر آزادی آنها را اعلام میکند. فردای آن روز کماندوهای انگلیسی در حالی که بهجای لباس نظامی، کتوشلوار بهتن داشتند در فرودگاه مهرآباد تحویل مقامات انگلیسی میشوند.
* زانوزدن تکاوران آمریکایی روی شناور خودشان
دیماه سال 1394 دو فروند قایق تندروی آمریکایی که از کویت عازم مقصد خود بودند در میانه راه و در نزدیکی جزیره فارسی وارد آبهای سرزمینی ایران میشوند.
رزمندگان منطقه دوم نیروی دریایی سپاه در ناو تیپ امیرالمؤمنین(ع) بهسرعت وارد عمل میشوند و نیروهای مجهز آمریکایی را دستگیر میکنند، در همان ساعات اولیه این اقدام عکسی از نیروهای آمریکایی در حالی که زانو زده و دست خود را بهنشانه تسلیم پشتسرشان گذاشته بودند بازتاب قابلتوجهی در رسانههای جهان پیدا میکند.
پس از این اقدام نیروی دریایی سپاه آمریکاییها تلاش زیادی برای آزادی نیروهای خود میکنند و حتی چند فروند جنگنده F-18 نیز از روی ناوهای آمریکایی مستقر در خلیج فارس به پرواز در میآیند و قصد نقض حریم هوایی کشورمان را داشتند که با هشدار قاطعانه پدافند هوایی از این اقدام منصرف میشوند.
پس از انتقال نیروهای آمریکایی به جزیره فارسی و اذعان مقامات آمریکایی به غیرعمدی بودن این اقدام و همچنین پس از بررسیهای لازم توسط ایران، سرانجام نیروهای آمریکایی صبح روز بعد با شناورهای خود آبهای ایران را ترک میکنند.
در پی این حادثه سردار علی فدوی فرمانده وقت نیروی دریایی سپاه مفتخر به دریافت نشان درجه 1 فتح از سوی فرماندهکل قوا میشود.
* دستگیری متجاوزان کانادایی و استرالیایی در خلیج فارس
بعد از این ماجرا سردار تنگسیری فرمانده نیروی دریایی سپاه اعلام کرد این نیرو، متجاوزان کانادایی و استرالیایی را نیز در محدوده آبهای سرزمینی ایران در خلیج فارس بازداشت کرده است اما به زمان دقیق این موضوع اشارهای نکرد.
بههرصورت تنها نیروی مسلحی در جهان که جرئت کرده است با نیروهای آمریکایی و انگلیسی به این صورت رودررو شود و آنها را بازداشت کند نیروی دریایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی است، نیرویی که از سال 1386 مسئولیت حفاظت از آبهای خلیج فارس و تنگه هرمز را با ایجاد 5 منطقه دریایی بهعهده گرفته است و تاکنون بهخوبی توانسته است از منافع کشورمان در این منطقه مهم و حساس حراست کند.