جولان جاسوسان در دانشگاهها
انتقادات گسترده دانشگاهیان از بازرسی آژانس از دانشگاههای کشور درحالی است که وزارتخارجه و سازمان انرژی اتمی تأکید دارند پاسخ به این موضوع ملی در حیطه وظایف آنها نیست.
انتقادات گسترده چهرههای دانشگاهی و تشکلهای دانشجویی از ماجرای حضور بازرسان آژانس انرژی اتمی در دانشگاههای کشور همچنان ادامه دارد. بر اساس اخبار منتشر شده، تاکنون بازرسان آژانس از ۲ دانشگاه علم و صنعت و صنعتی شریف بازرسی کردهاند. ۲ دانشگاه شهید بهشتی و صنعتی امیرکبیر نیز در صف انتظار بازرسی قرار دارند. اساتید دانشگاه معتقدند با تداوم روند موجود، دیگر چیزی از حیثیت علمی دانشگاههای ایران نمیماند. آنها میگویند حتی اتاق اساتید هم دیگر امنیت ندارد.
انتقادات از حضور بازرسان آژانس زمانی حساستر میشود که اسناد همکاری آنها با موساد پیشتر منتشر شده است. در حقیقت بازرسان آژانس در لباس بازرسی برای سرویس امنیتی اسرائیل و آمریکا جاسوسی کردهاند.
همچنین ارنست مونیز، وزیر سابق انرژی آمریکا نیز گفته بود بازرسان آژانس از سوی آمریکا در ایالت نیومکزیکو آموزش میبینند. پیش از این نیز تشکلهای دانشجویی در بیانیههای مختلفی ضمن محکوم کردن این اقدام تاکید کردند بازرسی از دانشگاهها فصل جدیدی در دیپلماسی ذلت است. دانشجویان تاکید کردهاند در صورتی که شورایعالی امنیت ملی به موضوع ورود نکند در مقابل این اقدامات خلاف امنیت ملی خواهند ایستاد. این موضوع در نشست اخیر خبری سخنگوی وزارت امور خارجه نیز مطرح شد.
قاسمی در پاسخ، موضوع را به سازمان انرژی اتمی حواله داد. وی در اینباره گفت: بازدید و بازدیدها حوزه کاری من نیست و سخنی در این زمینه نخواهم گفت و با سخنگوی سازمان انرژی اتمی در این زمینه صحبت کنید. مساله آنجا جالبتر میشود که رئیس سازمان انرژی اتمی نیز ماجرای بازرسی از دانشگاهها را به شخص دیگری حواله داده است. علیاکبر صالحی در پاسخ به آنا درباره چرایی بازدید مأموران آژانس از دانشگاهها، گفت: موضوع اصلا به ما ربطی ندارد و باید دلیل این بازدید را از رئیس دانشگاه علم و صنعت سوال کنید.
وزیر علوم بهخاطر تکذیب بازرسی باید استیضاح شود
اما وزیر علوم موضوعات مطرحشده درباره بازرسی آژانس از دانشگاهها را تکذیب کرد. به گزارش ایسنا، منصور غلامی در حاشیه مراسم چهلمین روز درگذشت حجتالاسلام احمدی در پاسخ به سوال خبرنگاران درباره خبر بازدید بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی از دانشگاهها، گفت: این بحث مربوط به شورای عالی امنیت ملی است، ولی اخیرا یعنی از زمانی که من این مسؤولیت را بر عهده گرفتهام چنین اتفاقی نیفتاده و بازرسی از دانشگاهها انجام نشده است. در مقابل اساتید دانشگاه میگویند این بازدید انجام شده و در صورتی که وزیر قول استعفا بدهد اسناد خود را ارائه میدهند. در همین رابطه، عضو هیأت علمی دانشگاه علم و صنعت در واکنش به تکذیب خبر بازدید بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی از برخی دانشگاهها، گفت: وزیر علوم برای دروغگوییاش در روز روشن باید استیضاح شود. احمد چلداوی، عضو هیأت علمی دانشگاه علم و صنعت در گفتوگو با فارس درباره تکذیب خبر بازدید بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی از برخی دانشگاهها، گفت: وزیر علوم برای دروغگوییاش در روز روشن باید استیضاح شود. وی ادامه داد: اگر وزیر علوم تضمین کند که با ثابت شدن این موضوع، استعفا میدهد و کنار میرود بنده این موضوع را ثابت خواهم کرد و ثابت میکنم این بازدید انجام شده است.
چلداوی با اشاره به برخی فشارها برای اینکه واقعیت موضوع افشا نشود، تاکید کرد: وزیر علوم یا اطلاع داشته این اتفاق رخ داده که برای دروغگوییاش باید استعفا دهد یا اینکه اطلاع ندارد و باز هم برای اینکه نسبت به زیرمجموعهاش بیاطلاع است باید کنار برود. استاد دانشگاه یادآور شد: جای تاسف است که وزیر علوم نسبت به این موضوع اظهار بیاطلاعی میکند، چرا اینقدر دروغ گفته میشود و کسی نیست که از ما حمایت کند؟ چرا مردانه نمیگویند ما تن به ذلت دادهایم؟ وی گفت: حتی نیروی انتظامی هم حق ندارد بدون اجازه از دانشگاههای ما بازرسی کند. با چه حقی میگذارند یک عده از خارج وارد دانشگاههای ما شوند؟ چلداوی یادآور شد: الان دانشگاهها تعطیل است و ما به وزیر علوم وعده میدهیم از مهرماه این هتک حرمت را به صورت جدی پیگیری کنیم. وزیر علوم برای بازدید خارجیها از ناموس کشور باید استیضاح شود، اتاقهای ما دیگر قابل اعتماد و امن نیست و ما جرأت نمیکنیم ۴ تا پروژه علمی را در آن نگاه داریم.
فریدون عباسی: امنیت را از اساتید گرفتهاند
ماجرای حضور بازرسان آژانس انرژی اتمی با واکنش رئیس سابق سازمان انرژی اتمی نیز مواجه شد. فریدون عباسی با بیان اینکه دلیلی ندارد دانشگاهها تحت نظارت بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی قرار بگیرند، چون دانشگاه سایت هستهای نیست، به خبرگزاری دانشجو گفت: نظارت توسط آژانس فقط باید در سایتهای هستهای که آنها را اعلام کردهایم، انجام شود. عباسی افزود: مکانی که به عنوان سایت هستهای مورد توافق طرفین قرار نگرفته باشد نباید مورد بازدید قرار بگیرد. وی در پاسخ به این سوال که آیا بازرسی از دانشگاهها توسط آژانس زیادهخواهی محسوب میشود، افزود: این اقدام را میتوان زیادهخواهی نامید، اما بنده میگویم خانه از پایبست ویران است.
در واقع برجام نوعی معاهده خلع سلاح است، یعنی بدون اینکه جنگی واقع شود آقای روحانی و ظریف و دارودستهشان رفتند و شکست خوردند و معاهده خلع سلاح امضا کردند. رئیس سابق سازمان انرژی اتمی با اشاره به اینکه اتفاقات و بازرسیها مطابق پروتکل الحاقی در حال انجام است و این در حالی است که مجلس پروتکل الحاقی را تصویب نکرده، گفت: با این وجود آقایروحانی دوست دارد پروتکل الحاقی را داوطلبانه اجرا کند، در نتیجه الان مملکت را به این وضعیت دچار و امنیت را از اساتید سلب کرده است بهگونهای که اگر کسی بخواهد یک مقاله جزئی ارائه دهد و درباره سانتریفیوژ، سوخت و رآکتور در دانشگاه کار کند و حرف بزند باید برود و جواب آژانس را بدهد و آنها بفهمند که چرا این کار انجام شده و چه کسی حامی آن بوده و نتایج آن قرار است در کجا استفاده شود.
عباسی بیان کرد: شرایط بهگونهای است که اگر یک استاد یا دانشجو چند مقاله خارجی را کنار هم بگذارند و از آن ایده بگیرند و بخواهند در کشورمان آن را شبیهسازی کنند و محاسبه و آزمایشی روی آن انجام دهند آژانس میتواند مدعی شود که چرا این کار شده است. با این وجود ما باید برویم و ثابت کنیم که علاقهمند علمی بودهایم. از طرفی اگر مراکز علمی و تحقیقاتی هم مقاله ارائه ندهند به آنها میگویند کودن هستید و مقاله دادن بلد نیستید و این بساطی است که غربیها در نظام آموزش عالی کشورمان درست کردهاند.
سازمان انرژی اتمی به وظایف قانونی خود عمل نمیکند
رئیس سابق سازمان انرژی اتمی در بخش دیگری از این گفتوگو از عملکرد سازمان انرژی اتمی در قبال دانشگاهها انتقاد کرد. عباسی با بیان اینکه متاسفانه رئیس سازمان انرژی اتمی و مسؤولان این سازمان وظایف ذاتی و قانونی خود را در حمایت از دانشگاه انجام نمیدهند، افزود: سازمان انرژی اتمی ریالی به دانشگاهها کمکی نمیکند و یک پروژه درست در راستای نظام به آنها نمیدهد، ولی این همه دردسر برای دانشگاهها درست میکنند. وی با تاکید بر اینکه اساتید باید غیرتمندانه مطالبه کنند که برخی مسؤولان دستگاههای اجرایی استعفا دهند و دنبال شغل دیگری بروند، چون این کار به درد آنها نمیخورد، بیان کرد: اساتید غیرتمندانه و عزتمندانه فکر کشور باشند و دانشجویان پیشتازی خود را در مسائل علمی و سیاسی انجام دهند و از مدیران برخی دستگاههای اجرایی بخواهند استعفا دهند و این دردسرها را برای کشور درست نکنند.
بحث این است که این چه خفت و خواریای است که باید دانشگاهها متحمل شوند. رئیس سابق سازمان انرژی اتمی گفت: متاسفانه خیلی از بخشهای دانشگاهها دست افراد لاقید افتاده که همه غربزده هستند به گونهای که اگر کسی یک شعار مرگ بر آمریکا بدهد اطلاعیه میدهند و میگویند نگویید و اینها را حذف کنید. وقتی چنین عناصری در دانشگاههای ما هستند چه باید کنیم؟ آیا با این شرایط بازرسان آژانس نباید به دانشگاه بیایند؟ طبیعی است که آنها میگویند بازرسان به دانشگاه بیایند و همه جا را ببینند، چون این آقایان میخواهند با آمریکا و جاهای دیگر ارتباط داشته باشند و مسافرتهای خودشان را بروند و فرصت مطالعاتی داشته باشند، با این وجود به اقتدار کشور و انقلاب کاری ندارند. در هر حال دستگاههای اجرایی باعث این کارها شدهاند، با این وجود تا این افراد روی کار هستند ما بدتر از این مسائل را خواهیم دید.
ورود کمیسیون امنیت ملی به ماجرای بازدید مأموران آژانس از دانشگاهها
سیدحسین نقویحسینی، عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس در گفتوگو با آنا درباره بازرسی بدون اطلاع بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی از دانشکده برق دانشگاه علم و صنعت تهران ، با بیان اینکه این موضوع در کمیسیون امنیت ملی بررسی خواهد شد، اظهار کرد: سازمان انرژی اتمی مسؤول پاسخگویی در این زمینه است و معلوم نیست چرا سوال جامعه درباره بازدید مأموران آژانس بینالمللی از مراکز علمی ما را بیجواب میگذارد؟ وی اضافه کرد: پروتکل الحاقی را آقایان با امضای برجام به طور داوطلبانه پذیرفتند و واقعیت این است که مطابق این پروتکل اکنون مأموران آژانس بینالمللی انرژی اتمی میتوانند از مکانهایی که فعالیت هستهای در آن انجام میشود، بازدید کنند. عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس تاکید کرد: جمهوری اسلامی از قبل اعلام کرده به هیچوجه اجازه بازدید از اماکن نظامی و تسلیحاتی را نخواهیم داد.
منبع: مشرق نیوز
61