چرا مسکن گران شد؟

محمد مولوی/ کارشناس ارشد مدیریت بازرگانی

چرا مسکن گران شد؟

 انسان در زندگی با سه بعد جسمی، عاطفی و مالی مواجه است که ضعف یا قدرت در هر کدام از این‌‌ها بر روی دیگری اثر منفی و مثبت دارد. عدم ثبات اقتصادی در یک کشورباعث نوسان در بعد مالی می‌شود وهمان هم روی روان و سپس بر جسم افراد تاثیر مخرب می گذارد.

از همین رو، حتی در شرایط عدم ثبات اقتصادی، نباید دست روی دست گذاشت. بهتر است راهکارهای کاهش ریسک را در کنار عوامل افزایش یا ثبات سرمایه بررسی کرده و به سمت آن قدم بردارید.

نخستین موردی که در این مسیر برای اکثر مردم دارای جذابیت می‌باشد توجه به بخش مسکن است. مسکن جزو اولویت‌های زندگی هرفرد هست چراکه تمامی انسان‌ها برای زندگی، یک چهاردیواری لازم دارند. ‌مسکن برای مردم جایگزین ندارد؛ یعنی شاید بتوان از خرید یک سهام در بورس صرف نظر کرد اما نمی توان در یک خانه و زیر یک سقف مشخص زندگی نکرد.

در همین حال، عامه جامعه اما ‌در مورد قیمت مسکن باوری نادرست دارند؛ اینکه «مصالح ساختمانی چون گران شود مسکن نیز گران باید شود!». عوامل عرضه و ساخت یک ساختمان در قیمت نهایی یک مسکن تاثیرگذار است اما وقتی گفته می‌شود این بازار چندبرابر رشد قیمتی داشته باید به جای دیگری رجوع کرد.

از جمله این موارد، فاصله ارزش تولید ناخالص داخلی با ارزش فعلی بازار مسکن است. این فاصله آنقدر زیاد هست که اگر به فرض در جایگاه تولید ایستاده باشید، جایگاه مسکن تقریبا برای شما قابل رویت نیست! 

نکته دیگر پیرامون این بازار آن است که برخلاف بازارهای مختلف، سهم دولت در مسکن تولیدی کشور بسیار ناچیز می‌باشد. این مورد ‌در کشورهای مهاجر پذیر مانند کانادا و استرالیا نیز صدق می‌کند. 

در کنار مورد مذکور، اگر کشوری نفت‌خیر بوده و بودجه آن نیز وابسته به این طلای سیاه باشد، ورود دلالان به بخش مشکن بیشتر می‌شود. نفت فروش می‌رود و ارز وارد کشور می‌شود، واردات زیاد شده و سرکوب قیمتی بر تولید داخلی شکل می گیرد، نرخ ارز نیز کاهش می‌یابد و زمین که نمی‌تواند جزو کالاهای وارداتی باشد، شاهد حضور بیش از پیش سفته بازان می‌شود. این مورد اما در قیمت مسکن به صورت مستقیم اثرگذار نیست. مورد مهم دیگری همراه با آن مطرح می‌باشد که «رشد نقدینگی» در کشور است.

در بازار مسکن دونوع داریم؛ مصرفی و سفته‌بازی. در تعریف نوع  ‌اول باید گفت که ما اگر صاحب یک‌خانه هستیم، یا در آن زندگی می‌کنیم یا آن را اجاره می‌دهیم. اما نوع دوم که در کشورهای نفت خیز، مهاجرپذیر و کشورهایی که نقص سیستم مالیاتی دارند مشاهده می‌شود، توجه سرمایه‌داران و دلالان به خرید و فروش مسکن می‌باشد که از حد معمول دیگر جوامع بالاتر است. تقاضای سفته‌بازارنه یعنی رویکرد خرید و فروش بیشتر برای سود بیشتر در بازار مسکن. عدم ورود دولت به ساخت مسکن، نفت‌خیر بودن بودجه کشور، رشد نقدینگی شدید دربرابر سهم ناچیز تولید ناخالص داخلی و عدم اصلاح سیستم مالیاتی این مدل از تقاضا را تقویت می‎‌کند.

در این بین اما پیگیری‌های دولت برای اصلاح سیستم مالیاتی کمک زیادی به کاهش سفته‌بازی خواهد کرد. البته لازم است تاکید کنم که منظور دریافت مالیات از خانه‌های خالی نیست؛ چرا که چنین موردی بیشتر جنبه رسانه‌ای دارد تا اجرا! همچنین به اندازه کافی هم برای ثبات این بازار نتیجه بخش نخواهد بود.

‌مالیات در این بازار بهتر است به ازای متراژ زمین گرفته شود. یعنی هر متر از زمینی در هر جایی از کشور به نام هر فردی هست به ازای آن باید مالیات مشخصی را پرداخت کند. این شیوه که شبیه دریافت عوارض می‌باشد در کنار ضمانت اجرایی به تعداد خانه‌ها و طبقات ساخته شده روی آن زمین کاری ندارد. در چنین صورتی سفته‌بازی از این بازار به میزان قابل توجهی کم می‌شود.

منبع: خبر فوری
کیف پول من

خرید ارز دیجیتال
به ساده‌ترین روش ممکن!

✅ خرید ساده و راحت
✅ صرافی معتبر کیف پول من
✅ ثبت نام سریع با شماره موبایل
✅ احراز هویت آنی با کد ملی و تاریخ تولد
✅ واریز لحظه‌ای به کیف پول شخصی شما

آیا دلار دیجیتال (تتر) گزینه مناسبی برای سرمایه گذاری است؟

استفاده از ویجت خرید ارز دیجیتال به منزله پذیرفتن قوانین و مقررات صرافی کیف پول من است.

شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید

نظرات شما - 11
  • ناشناس
    2

    چون اخوند کد خدا شد

  • ناشناس
    0

    مهمترین علت از علل افزایش قیمت مسکن کمبود مسکن و پروژه های ساخت و ساز در کشور است. تعداد صدور پروانه های تخریب و نوسازی در شهر تهران و شهرهای بزرگ به یک سوم کاهش پیدا کرده است. شهرداری ها و دولت به جای اینکه سرمایه گذاران و سازندگان مسکن را تشویق و ترغیب به ساخت و ساز نمایند و تشریفات زائد صدور پروانه های تخریب و نوسازی را حذف نمایند و روند صدور پروانه ها را تسهیل و تسریع نمایند و سیاست های تشویقی را در بافت های فرسوده و ناپایدار و قدیمی اجرا نمایند سرمایه گذاران و سازندگان را فراری می دهند!!!

  • ناشناس
    1

    چون 4 میلیون کافی نبود

  • ناشناس
    1

    این سوال از رئیسی بپرسید بصورت کار شناسی توضیح می دهد و راه حل درست و عملی ارائه می دهد

  • ناشناس
    0

    تو محله ما شهرداری به بهانه هایی اجازه ساخت و ساز به صاحب خونه ها نمیده درصورتیکه کسانی از خودشون در شهرداری راحت میسازن هر چند که ساختمان تخلف هم داشته باشه.

  • 🐜
    0

    چون دراینده همه بایدکارتون خواب بشیم

  • ناشناس
    1

    باسلام درخصوص مسکن از نظرمن فقط بی لیاقتی وعدم کارایی دولت ها وحاکمیت است چطور در زمان هویدا گران نشد یا درزمان میر حسین ویا احمدی نژاد ولی زمان هاشمی رفسنجانی خاتمی روحانی سربه فلک کشید است باید دید که اینها چرا می خواهند کار ازانجام ندهند پس اگر کار دست آدم های حسابی باشه مشکلی پیش نمی آید دروغ تنها مشکل این باراز است

  • ناشناس
    1

    کلا راه و روش دیگری جز گرفتن مالیات تو دانشگاه های ایران به شما یاد نمیدهند انگار اقای محمد مولوی کارشناس تازه کار بسیاری راههای دیگر نیز وجود دارد که به شما در دانشگاه یاد نمیدهند همین مالیات که شما میفرمایید نتیجش میشه افزایش قیمت مسکن و اجاره مسکن چون در اقتصاد بیمار ایران هزینه ها فقط به مصرف کننده نهایی منتقل میگردد و اثار تورمی مخربی دارد تورمی که ملت بی خانه و مستاجر را نابود کرده مشکل علم شما نگاه صرفا اقتصادی به مشکل چند متغیره مسکن کشور است شما و خیلی کارشناسان اقتصادی شبیه دکتری هستی که درد را نمیتواند تشخیص بدهد و تنها مسکن تجویز میکند و مدتی درد را خفه و بیماری را گسترده تر میکند .

  • بیژن
    0

    مسکن گران شده چون افراد بی عرضه وبی سواد ودوزد امور کشور بدست گرفتند لعنت خدا بر مسولین دوزد

  • امیرحسین پاکذات
    0

    دلیل اصلی گرانی مسکن بیش از هرچیز نهادهای امنیتی و بانکی و وزارت خانه ها دریک کلام خود مسولان هستند که برای لونرفتن درچپاول بیت المال شروع به دلالی از طریق افراد نزدیک خود کرده اند این است افشاگری

  • ناشناس
    0

    سلام علیکم با تشکر از توضیحات تخصصی در خصوص علل و عوامل گرانی مسکن و گرفتن مالیات از صاحبان و خریداران و دلالان زمین ولیکن عمده زمین ها ی بزرگ و کوچک بدون سند است و قولنامه ای می باشد و در جایی ثبت نمی شود تا بتوان از آنها مالیات گرفت مگر اینکه دریافت کد رهگیری که چندین سال پیش و در دهه ۸۰ اجرابی شده بود بار دیگر پیگیری و اجباری شود و تمامی سازوکارهای آن پیگیری( از جمله اتحادیه های املاک و مشاورین و دفترخانه ها) و با متخلفین برخورد قاطع و قانونی گردد.در این صورت دلالایی در مسکن با دریافت مالیات کمتر خواهد شد.