انتقاد یک برنامه ساز مذهبی از سانسور سخنان مداح معروف درباره حجاب، در صدا و سیما
قطع اظهارات یکی از مداحان سرشناس درباره حجاب در ویژهبرنامه ولادت پیامبر اکرم(ص) که شامگاه جمعه، ۲۲ مهر ماه از شبکه سه سیما روی آنتن رفت، در ساعات اخیر پرسشبرانگیز بوده است. در این زمینه سوالاتی از این دست شکل می گیرد، رسانه ملی که نقدهایی اینچنین از سوی افرادی مانند محمود کریمی را برنمیتابد، چگونه میخواهد بیننده جوان خود و یا در نگاهی کلانتر، افرادی از گرایشهای فکری متفاوت را پای کانالهایش بنشاند؟
خبرنگار ما در پی این پرسش، با یک برنامهساز مذهبی گفتوگو کرده است که ساخت برنامههای مذهبی و محرمی "یک قرن با حسین(ع)"، "میراث مرثیه"، "ناگفته های عاشورا" و "عتبات کلمات" را در کارنامه کاری اش دارد.
مهدی زنگنه، برنامهساز و نویسنده برنامههای مذهبی تلویزیون ابتدا با انتقاد از عملکرد صداوسیما، تصریح کرد: در مملکتی که روی آنتن زنده صحبت مداح رسمی جمهوری اسلامی سانسور میشود، یعنی باید فقط حرفهایی بزنید که ما میگوییم، ما دوست داریم، ما دلمان میخواهد و وقتی هم میپرسیم شما چه کسانی هستید، میبینیم به اسم جوان انقلابی مومن، عده ای افراد بی سواد که واقعا هم انقلابی نیستند خودشان را معرفی می کنند! اینجا من سوال دارم. انقلابی کیست؟ افراد جسور نه ترسو.
وی ادامه داد: ما در مملکتی زندگی میکنیم که هنوز یک سال از انقلابش نگذشته بود که شهید بهشتی با رئیس حزب توده در تلویزیون می نشست و مناظره می کرد اما وقتی ما همین گفت و گوها را از تلویزیون گرفتیم هر بلائی سرمان می آید و مدام هم می گویند گفت و گو کنیم! با چه کسانی گفت و گو کنیم وقتی فضای گفتوگو باز نیست؟
این برنامه ساز همچنین به نکاتی دیگر در ادامه همین بحث اشاره کرد و گفت: مشکل از جایی شروع می شود که عده ای حداقل، در خیلی از مسائل فرهنگی اجتماعی و سیاسی ایران فکر می کنند لیاقت دارند برای حداکثر تصمیم بگیرند. در فضاهای فرهنگی این اتفاق همیشه بوده است. ما در کشوری زندگی می کنیم که روزگاری مرحوم محمدرضا لطفی، استاد موسیقی ایران اگر در هر کشور دیگری بود، مجسمه اش را در میدان های شهر می ساختند. ایشان وقتی می خواست کنسرتی برگزار کند، یک آدم کوته فکر در ارشاد دستور جمع آوری تمام پوسترهای کنسرت ایشان را می داد چون آن مرحوم موها و ریش هایش بلند بود!
آنها که خودشان مسائلی دارند سانسورچی شده اند
زنگنه همچنین خاطرنشان کرد: ما در جایی هستیم که الی ماشاءالله افراد حداقلی برای حداکثری ها تصمیم می گیرند. به عنوان مثال در مسائل فرهنگی اتفاقا به جای اینکه افراد جسور، باسواد و زمان شناس تصمیم گیر باشند، آدم های ترسو و بی بصیرت تصمیم گیرنده می شوند و طی این سالها اتفاقات این چنین بسیار دیده ایم. اساسا تیغ سانسور در مسائل فرهنگی در کشور ما هیچ وقت ملاک مشخصی نداشته و براساس قانون نبوده بلکه براساس سلیقه بوده و از قضا آدم های محافظهکار و کسانی که خودشان مسائلی داشتند و زمان آنها را ثابت کرده، سانسورچی این مملکت بوده اند، چه در سینما و چه در تلویزیون.
تلویزیون ملی ایران نباید وقتی پیچش را روشن می کنیم حس کنیم وابسته به جریان سیاسی خاص است، بلکه فکر کنیم ملی است
وی با اشاره به قطع سخنان مداح اهل بیت از تلویزیون عنوان کرد: ساختار معیوب است. همه چیز سلیقه ای شده. قطعا در آن لحظه، مدیر شبکه دستور قطع صحبت های محمود کریمی را صادر نکرده، اشکال همین جاست که یک ناظر پخش که هیچ کسی او را نمی شناسد در آن لحظه تصور کرده از محمود کریمی که فرزند شهید و برادر شهید است و دو دهه در مهم ترین جلسات مذهبی جمهوری اسلامی مداحی و صحبت کرده، بیشتر می فهمد. مشکل اینجاست!
او سپس با انتقاد از فضای ممیزی در حوزه فرهنگی کشور به ویژه صداوسیما تصریح کرد: متاسفانه همه جا ما با طایفه ای مواجه بوده ایم که فکر می کنند فقط خودشان می دانند انقلاب، اسلام و جبهه چیست، بنابراین می آیند جبهه فرهنگی انقلاب اسلامی راه می اندازند و می خواهند همه جا را مدیریت کنند. امروز مشکل اصلی ما به هیچ وجه اغتشاشگران، معترضان و نه حتی دشمن معاند ۴۰ ساله جمهوری اسلامی نیست. دشمن معاند همیشه بوده، هست و خواهد بود و مواجهه ما با او (دشمن) ضریب نفوذش را تعیین می کند. آنقدر آقایان مسوولان کشور حرف های خودی ها و دلسوزان واقعی را سانسور کرده اند و نشنیده اند که فضا برای دشمن معاند، مجاهد و سلطنت طلب آن طرف آبی باز شده است.
پخش تصاویر قرآن سوزی گناهش بیشتر است یا برهنگی یک خانم؟
این برنامه ساز مذهبی سپس به پخش تصاویر قرآن سوزی از تلویزیون اشاره و اظهار کرد: اشتباه بزرگ صداوسیمای ماست وقتی آتش سوزی قرآن و توهین به این کتاب مقدس را نه یکبار، بلکه چندین بار پخش می کند تا به مردم بگوید کسانی که معترض اند با قرآن مخالف اند. اساسا مخابره تصویر اهانت به قرآن گناهش به مراتب از خود قرآن سوزی بالاتر است. مشکل بعدی اینکه وقتی تصویر قرآن سوزی منتشر می شود و این اهانت به تمام خانه های مردم مخابره می شود، کسی هم صدایش درنمی آید اما به محض اینکه تصاویر عریان خانمی از تلویزیون پخش می شود همه صداها درمی آید. متاسفانه دوستان دلسوز ما انقدر سطح فکرشان پایین آمده است که نسبت به پخش تصاویر قرآن سوزی عکس العمل نشان نمی دهند اما به برهنگی واکنش نشان می دهند. تلویزیون برای پخش تصاویر این خانم از مردم عذرخواهی کرد اما برای نشان دادن قرآن سوزی خیر.
او صحبت هایش را اینگونه ادامه داد: آقای رائفی پور حدود ۱۰ سال است که در تلویزیون ممنوع التصویر است اما ما می بینیم در اوج این فضای دو قطبی همین آقا به تلویزیون دعوت می شود. چرا باید ایشان در این شلوغی ها بیاید و حرفی بزند که مردم بیشتر تحریک شوند؟ چرا در طول این مدت اخیر تلویزیون ایران هروقت چهره های موافق خودش را دعوت کرد، مقابل آنها مخالف نمی گذارد. تنها برنامه ای که مناظره به معنای واقعی شکل گرفت، برنامه "شیوه" شبکه چهار بود که بعد از ۱۰، ۱۵ شب نخست که مناظره و نقد اجتماعی سیاسی در برنامه شکل گرفت، بعد از وقفه ای کوتاه چند شبه، وقتی مجددا روی آنتن رفت به یک برنامه بی خاصیت تبدیل شد. متاسفانه عده ای برای تلویزیون جمهوری اسلامی تصمیم می گیرند که نه سواد رسانه ای دارند و نه دین اسلام و ظرفیت هایش را به خوبی می شناسند.
وی تاکید کرد: تلویزیون ملی ایران نباید وقتی پیچش را روشن می کنیم حس کنیم وابسته به جریان سیاسی خاص است، بلکه فکر کنیم ملی است. وقتی تلویزیون ما به یک رسانه جناحی تبدیل می شود دیگر ملت پای برنامه هایش نمی نشینند به ویژه جوانان. پس چرا می گویند نسل جوان برایمان ارزش دارد؟ آنها نسل جوانی را می بینند که فقط حرف خودشان را تایید کند و مخاطب حرف خودشان باشند.
زنگنه در پایان این بحث یادآور شد: در جلسات مختلفی بر اساس فیلمی که از آقای وحید یامین پور (یکی از صاحبان اندیشه این جریان) پخش شده است ایشان می گویند نظام یک هسته سخت طرفدار دارد که جمعیت شان زیاد نیست اما باید آنها را حفظ کرد، چون آنها پای نظام خون و شهید می دهند. باشد آنها را حفظ کنیم اما معنی حفظ آنها این است که بقیه را از دست بدهیم؟ الان تلویزیون جمهوری اسلامی ایران به خاطر حفظ هسته سخت طرفداران نظام فاتحه تمام مخاطبان خاکستری جامعه را دارد می خواند.
چون حرفی مفتی هست حال از طرف هر کسی
طبق قانون بی حجابی جرم هست و این حرف ها یعنی دو قطبی سازی علیه قانون یعنی باز کردن بی قانونی
در ضمن وظیفه ایشون هم نیست بی حجاب را راه بدهد یا نه چون کاره ای نیست بلکه ضابط قانون باید جلوگیری کنند نه فقط در اینجا بلکه در جاهای دیگر
صدا و سیما کلا از کلمات ناکارامد و تظاهر و کارنابلد و ریا کار خوشش نمیاد
به قول اقای کریمی یه عده ای 88 فهمیدن یه عده ای 98فهمیدن...
این جماعت ابله تر از این مطالبی که فرمودید هستند
مگه مداحا بجز حرفهای جنجالی حرفی میزنن؟ بازم یه زخم به زخمهای مردم زده که صداوسیما سانسورش کرده