شیب تند طلاق در ایران/ کاهش ازدواج و افزایش طلاق در کدام استان‌ها بحرانی است؟

رئیس سازمان روانشناسی و مشاوره ایران گفت: آسیب‌های اجتماعی و اختلالات روانشناختی نسبت به سال‌های گذشته روند صعودی دارد. طلاق در کشور ما با یک شیب و سرعت بالایی در حال پیشروی است. نسبت ازدواج به طلاق در 20 سال گذشته از 12 به یک به کمتر از 3 به یک رسیده است.

شیب تند طلاق در ایران/ کاهش ازدواج و افزایش طلاق در کدام استان‌ها بحرانی است؟

حدود 970 میلیون نفر در دنیا با اختلال روانی مواجه هستند. در ایران اما وضعیت نسبت به میانگین جهانی وضعیت بدتر است. آنطور که رئیس سازمان نظارم روانشناسی و مشاوره ایران گفته حدود یک سوم جمعیت ایران از اختلال روانی رنج می‌برند. افزایش طلاق یکی از تبعات این شرایط است.

تبعات ختلالات روانی

عوامل مختلفی در شکل‌گیری اختلالات روانی نقش دارند، از عوامل فردی و اقتصادی گرفته تا آسیب‌های اجتماعی. آنطور که متخصصان حوزه سلامت روان می‌گویند با افزایش فقر، نابرابری و خشونت میزان اختلالات روانی هم افزایش می‌یابد.

روز دوشنبه همایشی به مناسبت روز جهانی سلامت روان در دانشگاه علوم پزشکی ایران برگزار شد و متخصصان حوزه سلامت روان به وضعیت کشور در این مورد و راهکارهایی برای حفظ سلامت و پیشگیری از اختلالات روانشناختی پرداختند. علی فتحی آشتیانی، رئیس سازمان نظام روانشناسی و مشاوره ایران نیز با اشاره وضعیت اختلالات روانی در ایران به نقش آسیب‌های اجتماعی در حوزه سلامت روان پرداخت.

فتحی آشتیانی توضیح داد: «آسیب‌های اجتماعی خود زمینه‌ساز اختلالات روانی هستند. برای مثال مسئله طلاق خود می‌تواند منجر به اختلال روانی به ویژه افسردگی شود. آمار ناراحت‌کننده آسیب‌های اجتماعی از جمله طلاق، خشونت، اعتیاد به مواد و الکل، خیانت و… لزوم توجه جدی به این موضوع را دو چندان می‌کند. موارد زیادی داریم که فرد حتی به اصرار خود طلاق می‌گیرد اما بعد از طلاق دچار افسردگی می‌شود.»

او ادامه داد: «افزون بر آن دوران کرونا موجب تشدید مشکلات روان‌شناختی و آسیب‌های اجتماعی شده است.»

سرعت بالای آمار طلاق در ایران

فتحی آشتیانی در ادامه مشخصا به مسئله طلاق و وضعیت آن در ایران و جهان پرداخت. او گفت: «بررسی آمارها نشان می‌دهد که آسیب‌های اجتماعی و مشکلات روان‌شناختی نسبت به سال‌های گذشته افزایش داشته و به طور کلی روند صعودی داشته است. طلاق در کشور ما متاسفانه با یک شیب و سرعت بسیار در حال پیشروی است.»

او توضیح داد: «یکی از مهمترین تغییرات اجتماعی طی یک دهه گذشته طلاق است. آنچه در ادامه می‌آید آمارهای طلاق و ازدواج در کشور در سال‌های اخیر است.»

نسبت ازدواج به طلاق کمتر از سه به یک

فتحی آشتیانی گفت: « در سال 1379 به ازای هر 12 مورد ازدواج یک طلاق داشتیم. 10 سال بعد یعنی در سال 1389 به ازای هر 6.5 ازدواج یک طلاق ثبت می‌شد و در سال 1399 به ازای هر سه ازدواج یک طلاق ثبت می‌شد.»

رئیس سازمان نظام روانشناسی و مشاوره ایران ادامه داد: «نسبت ازدواج به طلاق در 20 سال گذشته از 12 به یک به کمتر از 3 به یک رسیده است.»

افزایش طلاق در کدام استان‌ها بحرانی است؟

او در ادامه به وضعیت استان‌ها از نظر ازدواج و طلاق پرداخت و گفت این مسائل در برخی استان‌ها وضعیت بدتری دارند.

رئیس سازمان نظام روانشناسی و مشاوره ایران گفت: «10 استان کشور که از نظر افزایش طلاق و کاهش ازدواج وضعیت بحرانی دارند هم می‌توان از خراسان رضوی، تهران، البرز، مازندران، گیلان، فارس، اصفهان، قم، کرمانشاه و مرکزی نام برد.»

جزئیات آمار ازدواج و طلاق در ایران

فتحی آشتیانی گفت: « آمار طلاق هم در سال 1402 رشد قابل توجهی داشته است.» آنچه در ادامه می‌آید، آماری است که او از میزان ازدواج و طلاق در کشور طی سال‌های گذشته ارائه داد.

 881592 ازدواج، 110510 طلاق در سال 1387

890208 ازدواج، 125747 طلاق در سال 1388

 530225 ازدواج، 174831 طلاق در سال 1398

 534400 ازدواج، 179525 طلاق در سال 1399

 تا اول مرداد سال جاری 199 هزار و 727 مورد ازدواج، 65 هزار و 355 طلاق ثبت رسمی شده است.

مهمترین دلایل طلاق در کشور چیست؟

رئیس سازمان نظام روانشناسی و مشاوره ایران درباره عوامل طلاق در ایران توضیح داد: «در سال 1400 مطالعه‌ای سیستماتیک در این مورد انجام دادم. در این مطالعه به ترتیب 20 مورد از مهمترین عوامل طلاق طی 10 سال گذشته بررسی شد.»

20 موردی که در این مطالعه آمده، عبارت است از: بیکاری مرد، عدم تفاهم اخلاقی، ناباروری، تفاوت‌های فرهنگی و اعتقادی، دخالت اطرافیان، بیماری‌های روانی، اعتیاد به مواد و الکل، مشکلات مالی و درآمد ناکافی، ازدواج تحمیلی و اجباری، عدم رضایت جنسی، خشونت خانگی (کلامی یا فیزیکی)، بی‌علاقگی به همسر، خیانت به همسر، ازدواج مجدد، بیماری‌های جسمی، انتظارات غیر واقع‌بینانه، بداخلاقی و فحاشی، مشکلات حقوقی و قضایی، عدم اعتماد به یکدیگر و فساد اخلاقی.

آمار طلاق در جهان

او درباره وضعیت طلاق در کشورهای دیگر هم گفت: «یافته‌های پژوهشی نشان می‌دهد تقریبا نیمی از جوانان امریکایی در کودکی شاهد طلاق والدین خود بوده‌اند. 25 درصد ازدواج‌های اول در این کشور بعد از پنج سال به طلاق ختم می‌شود.»

فتحی آشتیانی توضیح داد: «آمار طلاق میان کشورهای دیگر تا سال 2018 نشان می‌دهد که کشور لوکزامبورگ با 78 درصد، اسپانیا با 65 درصد، فرانسه با 55 درصد، امریکا با 51 درصد، روسیه با 51 درصد، آلمان با 45 درصد و استرالیا و انگلستان با 40 تا 45 درصد بیشترین میزان طلاق را داشته‌اند.»

علائم اختلال روانی

روز جهانی سلامت روان یعنی 10 اکتبر بهانه‌ای شد تا متخصصان حوزه سلامت روان به اهمیت این موضوع و آگاهی دادن در این مورد بپردازند. در تقویم ایران هم هفته ملی سلامت روان از 18 مهر آغاز شد و تا 24 مهر ادامه دارد. امروز هم به نام «تاثیر حمایت و ارتباطات اجتماعی سالم بر سلامت روان» نامگذاری شده است.

برگزارکنندگان همایش سلامت روان در دانشگاه علوم بپزشکی ایران راهکارهایی برای حفظ سلامت روان و پیشگیری از اختلالات روانی ارئه داد. در این توصیه‌ها آمده که ابتدا مشخص کنید آیا علائمی در خلقیات خود مشاهده می‌کنید و این علائم چقدر در زندگی شما تاثیر گذار است؟

آیا علائم شدیدی دارید که 2 هفته یا بیشتر طول کشیده است؟ در صورت داشتن علائمی که در ادامه می‌آید از خدمات روان‌درمانی و روانپزشکی استفاده کنید. اختلال در خواب، احساس گناه، تغییرات در اشتها، مشکل در تمرکز، از دست دادن علاقه به موضوعاتی که به طور معمولی از آنها لذت می‌بردید، عدم توانایی در انجام وظایف و افکار مربوط به مرگ یا خودکشی. در صورت داشتن افکار خودکشی با شماره اورژانس اجتماعی (123) تماس بگیرید.

منبع: تجارت‌نیوز
شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید

نظرات شما - 23
  • ناشناس
    0

    دوستی دارم خانمش بسیار ناسازگار بود...واقعن نمی ذاشت یه آب خوش از گلوی این بدبخت پایین بره...دو دختر داره...۱۷ سال به خاطر بچه هاش دم نزد و تاب آورد اما بالاخره صبرش تمام شد و ماه پیش بعداز یک سال دوندگی بالاخره طلاق گرفت...الان پشیمانه چرا زودتر طلاق نگرفته...میگه اگر زودتر طلاق گرفته بودم بچه دوم رو نداشتم و بچه اول هم اینقدر آسیب روحی نمی دید

  • ناشناس
    0

    چند وقت پیش نوشتید آمار ازدواج بالا هست و طلاق پایین ،خبر آب دوغ خیاری همینه دیگه

  • ناشناس
    0

    اکثر بیماریها چه روانی وچه جسمانی از اقتصاد خراب ناشی میشود

  • ناشناس
    0

    طلاق میگیرند بعد پسرای بدبخت سن بالارو اغفال میکنند خودشون رو میندازن بهشون

    نظرات شما -
    • ناشناس
      0

      باز خوبه اینا میرن سراغ پسرهای سن بالا که خودشون از خداشونه! اونایی که از همسن خودشون خسته شده میرن مخ دختر ده بیست سال از خودشون جوونتر رو میزنن آیا خودشون رو یه جورایی ننداختند به کسی؟!!!

  • ناشناس
    0

    آمار دیروزتان بر عکس بود که !

  • ناشناس
    0

    بايد منتظر بدتر از شرايط فعلي هم باشيم چون ديگه ملت اميدي به اينده ندارند وضعيت معيشتي وعاطفي مردم خيلي افت كرده كشوري كه در خفقان شديد اقتصادي وفرهنگي واجتماعي قرار گرفته وروز به روز هم بدتر مي شه ديگه بايد منتظر طلاق هاي بيشتر وازداوج كمتر باشيم ديگه جوانها ميلي به ازدواج وتشكيل خانواده ندارند فساد كشور را فرا گرفته كسي هم پاسخگو نيست بچه هاي امروزي ديگه مثل قديمي ها فكر نمي كنند دوست دارند ازاد وبدور از تنش هاي اجتماعي واقتصادي وزندگي راحت داشته باشند كه با اين وضعيت اسفناك كشور اين امكان براي جوانها ميسر نيست واكثر جوانها به سمت فساد ويا اعتياد كشيده مي شوند وخانوادهها ديگه قادر به كنترل فرزندانشان نيستند اينقدر مسئله اقتصادي ومعيشتي پدر ومادر ها را درگير كرده كه كلا از فرزندانشان غافل شدند

  • حسن
    0

    اگر این آمارها درست باشد خوش بحال مسئولان که فقط شعار می دهند

  • ناشناس
    0

    مسوللن ونمایندگان بی خیال ملت تماشامیکنند۱۱۰سکه بایدکاهش یابدازلحاظ کیفری به ۳۰عددبه خاطرقیمت نجومی سکه چون زنان به خاطرقیمت بالای سکه می روندومهریه خودرابه اجرامی گذارندودلایل دیگرهست که بایدبررسی شود

  • ناشناس
    0

    با این تورم وگرانی وبی شغلی که مسئولان بی کفایت درست کردن از این بددتر هم میشه

    نظرات شما -
    • ناشناس
      0

      والا تنها این نیست کسی که درامد متوسط، در خور هم داره و تلاش هم داره کارمند مشاور می گه روانی روانی.. خودش، برخورد تند و خودخواهانه...
      این انگ گذاشتن بدتر باعث بی برکتی و جدل و.....

  • قبول دارید؟
    2

    یه زمانی دختر پسرها چشم و گوش بسته بودند و به ازدواج با تمام کم و زیادهاش یه جورایی پایبند.
    اما حالا چه مجرد باشی و چه متاهل،
    اکثرا یک و یا چند تا دوست از جنس مخالف دارند.
    الان یک خانم متاهل، هم شوهر داره و هم دوست پسر.
    و یک مرد متاهل، هم زن داره و هم دوست دختر

  • ناشناس
    1

    مشاور خودش، در اداره نشسته موذی موذی نکاه می کنه و سنگ جلوی مردم می اندازه
    کلا روانی گفتن بدتر باعث شکست و این رشته بدبوی فرویدی صهیوتی

    نظرات شما -
    • ناشناس
      0

      ازدواج و عقل دو خط موازی هستند که یکدیگر راقطع نمی کنند .

  • ناشناس
    0

    ازدواج بلای خانمان سوز برای جوانان کمی به اطراف توجه کنیم متوجه می شویم

  • ناشناس
    0

    نتیجه روانی رواتی کردن و کشاندن به قرص مضر!!!!!!

    نظرات شما -
    • امید
      0

      اولین عامل تحقیر و سرخوردگی و شکستن غرور پسران ایرانی را دریابید تا با رفع عامل ایجاد کننده مشکلات عدیده روحی روانی پسران، کمکی به دوام زندگی متاهلی شود. روح و روان پسران ایرانی در پادگانها بشدت افسرده و بیمار میشود و کسی متوجهش نیست.

  • ناشناس
    1

    ازدواج نکنید
    گوش کنید ضرر نمی کنید
    اگر ازدواج کردید هیچگاه فرزندی در ایران به دنیا نیاورید

    نظرات شما -
    • 0

      اره فردا کلی خرج کنی، بگن روانی الان تو مقاله از اول تا اخر فقط رواتی گفته

  • ناشناس
    0

    با توجه به اینکه مهمترین عامل طلاق، ازدواج است چرا نوابغ اجرایی به جای درگیر کردن خود در اشتغالزایی و حل مشکلات اقتصادی، تلاش خود را معطوف جلوگیری از ازدواج به عنوان منشاء قطعی طلاق نمی کنند و نام خود را در گینس ماندگار نمی فرمایند؟

  • ایرانی
    0

    من به جوانان توصیه میکنم ازدواج نکنید زندگی خیلی کوتاهه از زندگیتان تا میتوانید لذت ببرید ضمنا اگر هم میخواهید ازدواج کنید حتما در خارج از ایران ازدواج کنید .
    این هم بگم اکثر کسانی هم که در ایران طلاق رسمی نگرفتند دچار طلاق عاطفی هستند و همدیگه رو تحمل میکنند و این بدترین کابوس زندگی هست .

  • بهروز
    0

    عدم ثبات شغلی، عدم تناسب درآمد با هزینه های زندگی، گرانی اجاره مسکن، بحران های روحی پیش آمده برای پسران در طول دو سال سربازی، مهریه های سنگین و...... همگی باعث بهم خوردن تعادل روحی آقایان شده و ادامه زندگی مشترک را غیرممکن می سازند.

  • امیررضا
    0

    معضلات متعددی را که جوان ایرانی را از آرامش روانی دور می کند، بشناسید و از سر راهش بردارید و نتیجه اش را مشاهده کنید.

اخبار مرتبط سایر رسانه ها

    اخبار سایر رسانه ها