رکورد بیسابقه مصرف گاز در زنجان/ ۲۵ هزار خانوار روستایی از گاز بهرهای نمیبرند
کاهش شدید دمای هوا در استان زنجان سبب رکوردزنی مصرف گاز شده و شرکت گاز در راستای تامین گاز پایدار در شبکه خانگی اقدام به محدود کردن مصرف گاز صنایع استان کرده است.
این استان به دلیل قرارگیری در شمال غرب کشور جزء مناطق سردسیر محسوب میشود و در طول روزهای اخیر نیز با ثبت دمای منفی 17 درجه در لیست نخست استانهای سرد کشور قرار داشت. با این حال رکورد زنی سرما تنها به یک یا چند روز خلاصه نمیشود و با هر بار بارش برف بیشتر نقاط استان دمای بسیار پایینی را تجربه میکنند که این امر در نهایت میطلبد تا مردم برای گرم کردن منازل خود به استفاده از انرژیها و سوختهای گرمایشی روی آوردند؛ این در حالی است که با وجود بهرهمندی تقریبا 100 درصدی مناطق شهرنشین از گاز هنوز 380 روستا در استان زنجان گاز رسانی نشده و نمیتوانند از گاز استفاده کنند و به اجبار برای گرما بخشی به منازل از نفت سفید به عنوان سوخت جایگزین استفاده میکنند.
با این اوصاف با اینکه هنوز 25 هزار خانوار روستایی از گاز استفادهای نمیبرند اما در طول روزهای گذشته که دما افت قابل ملاحظهای را داشت مصرف گاز در استان رکورد زد و به بالاترین سطح یعنی 10 میلیون و 500 هزار متر مکعب رسید. از آنجایی که یکی از اولویتهای شرکت گاز تامین گاز برای مصارف خانگی است همین امر سبب شده تا برخی از صنایع که در امر اقتصاد استان موثر هستند در استفاده از این انرژی محدود شوند و حتی بنا بر اعلام مسئولان امر در شرکت گاز استان گاز برخی صنایع قطع شده و این صنایع باید از سوختهای جایگزین همچون مازوت استفاده نمایند.
از سویی دیگر حتی عدم الگوی مصرف گاز توسط ادارات و ارگانهای مختلف در استان نیز سبب شده تا این شرکت نسبت به هشدار بهینه مصرف گاز اقدام کرده و در نهایت گاز ادارات با مصرف بیش از حد الگوی مصرف، قطع شود. با این حال شاید نخستین سوالی که به ذهن بیشتر افراد میرسد این است که آیا کمبود گاز در استان سبب تحمیل برخی محدودیتها به صنایع و همچنین قطع گاز ادارات با مصرف بیش از حد متعادل میشود؟ آیا شرکت گاز استان برای مصرف بهینه گاز در سطح استان برنامه خاصی پیشرو دارد؟
در این خصوص موسی احمدلو مدیرعامل شرکت گاز استان زنجان در گفتوگو با تسنیم با اشاره به اینکه به پیشنهاد وزارت نفت و به استناد اصل 138 قانون اساسی مصوبهای به تصویب هیات وزیران رسیده تا طبق آن، قیمت گاز مشترکین کم مصرف گاز طبیعی از ابتدای دی ماه امسال با تخفیف 100 درصدی محاسبه شود اظهار داشت: این بخشودگی شامل گازبها و تمام هزینههای مرتبط با آن شامل مالیات، عوارض ارزش افزوده و عوارض گازرسانی است و صرفا سکونتگاههای دائمی در حال بهرهبرداری شهری و روستایی و همچنین سکونتگاههای عشایری را شامل میشود.
وی با اشاره به اینکه واحدهای خالی از سکنه و سکونتگاههای غیر دائم مانند باغ ویلاها و خانه باغها مشمول این تخفیف نمیشوند، تصریح کرد: هدف از اجرای این طرح تشویق مشترکان به رعایت الگوی مصرف بهینه گاز، ترغیب مشترکین پرمصرف به تغییر رفتار مصرف و کاهش مصارف غیرضرور و نهادینهسازی مصرف صحیح گاز طبیعی است.
مدیرعامل شرکت گاز استان زنجان گفت: طبق اعلام مصوبه هیات وزیران، الگوی مصرف مشترکین کم مصرف در اقلیمهای یک، دو و سه در ایام سرد سال در حدود 200 متر مکعب در ماه و کمتر را شامل میشود. این در حالی است که در ایام سرد مشترکین ساکن در اقلیم چهار در صورتی که مصرف ماهانه آنها 150 متر مکعب و کمتر باشد مشمول طرح بخشودگی میشوند و ساکنین اقلیم پنج با رعایت مصرف ماهانه 100 متر مکعب و کمتر میتوانند گاز را رایگان دریافت کنند.
وی تاکید کرد: در صورت عدم رعایت صرفهجویی در مصرف یا عدم رعایت دمای رفاه ادارات پرمصرف، در مرحله اول اخطار کتبی به این ادارات ابلاغ شده و در صورت مشاهده مجدد عدم رعایت صرفه جویی یا عدم رعایت دمای رفاه، لیست اداراتی که در مصرف گاز صرفهجویی نکنند به استانداری اعلام و در مراحل بعدی برابر قوانین و مقررات مربوطه رفتار خواهد شد.
احمدلو با اعلام اینکه تا روزهای اخیر در تمامی دستگاه های اجرایی استان بازرسی و پایش انجام شده است بیان کرد: 310 دستگاه به دلیل عدم رعایت موارد اعلامی اخطار اولیه دریافت و 260 دستگاه اجرایی نیز به دلیل عدم رعایت اخطار اولیه با قطعی گاز مواجه شدهاند.
وی با تاکید بر مصرف بهینه و ایمن از گاز طبیعی و اینکه امکان کمبود گاز در استان وجود نخواهد داشت، گفت: اگر شهروندان زنجانی دمای منازل خود را یک درجه کاهش دهند، حدود شش درصد در مصرف گاز صرفهجویی میشود. با این حال موازنه تولید و مصرف گاز باید با هم همخوانی داشته باشد، اما در برخی نقاط کشور با شرایط آب و هوایی که ایجاد میشود شبکه انتقال گازرسانی را تحت تاثیر قرار میدهد.
مدیرعامل شرکت گاز استان زنجان افزود: در این شرایط برخی محدودیتهای کوتاه مدت به برخی مشترکین مصرف کننده عمده اعمال میشود تا تامین گاز خانوارها در اولویت قرار گیرد. با این حال با اعمال محدودیتها، سوخت جایگزین به چنین مشترکینی داده میشود تا در روند تولید مشکلی ایجاد نگردد.
از سویی دیگر حمید حبیبی، مدیر شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی استان زنجان در گفتوگو با تسنیم در خصوص توزیع "نفت کوره یا مازوت" به صنایع و کارخانجات سیمان در استان زنجان، اظهار داشت: همه ساله با آغاز فصل سرما و افت دمای هوا شرکت ملی گاز ایران در راستای جبران افت فشار گاز و پایداری بحث سوخت در مصارف خانگی، اقدام به محدود کردن مصرفکنندگان عمده گاز از جمله نیروگاهها، کارخانجات سیمان و آجرپزیها میکند.
وی افزود: در راستای تداوم فعالیت کارخانجات با محدودیت در مصرف گاز، سوخت مایع مازوت در اختیار صنایع و کارخانجات سیمان قرار میگیرد. نکتهای که در این زمینه حائز اهمیت میباشد این است؛ مازوتی که در طول سالیان گذشته به کارخانجات سیمان ارائه شده بر اساس نرخ گاز مصرفی بوده است.
حبیبی با بیان اینکه بر اساس آخرین آمار در سال گذشته مازوت در هر لیتر به قیمت 119 تومان، معادل قیمت گاز مصرفی به صنایع و کارخانجات سیمان ارائه شده است گفت: در سال جاری نیز این سوخت به قیمت دولتی و یارانهای با نرخ معادل گازی در سطح کشور و استان که برابر با 300 تومان است، ارائه میشود.
وی با تاکید بر اینکه کارخانجات سیمان و صنایع باید با پرداخت نقدی اقدام به دریافت مازوت مورد نیاز نمایند، تصریح کرد: نفت کوره مورد نیاز استان زنجان از استانهای تبریز و تهران به دست مصرفکنندگان میرسد.
مدیر شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی استان زنجان خاطرنشان کرد: در بحث تحویل مازوت به کارخانجات سیمان هیچگونه محدودیتی وجود ندارد، اما همواره ارزیابی لازم در راستای مازوت تحویلی و محصول تولیدی از کارخانجات استان انجام میگیرد.
با این تفاسیر با اینکه اعلام میشود هیچ گونه کمبودی از لحاظ تامین گاز در استان خصوصا برای مصارف خانگی وجود ندارد اما با اعمال محدودیت برای برخی صنایع و تحت تاثیر قرار دادن اقتصاد استان، گاز پایدار در شبکه خانگی ایجاد میشود. اما آنچه که نمود کامل دار این است که عدم مصرف بهینه در ادارات نیز عامل دیگری در محدودیتهای اعمال شده گاز به صنایع است که در نهایت آنها را ملزم به استفاده از سوخت مازوت میکند که این امر در نهایت میتواند آلودگی محیط زیست را در پی داشته باشد.
منبع: تسنیم
68