برای سلامت کبد از چه خوراکیهایی بپرهیزیم و کدام مواد غذایی را جایگزین آنها کنیم؟
تغذیه سالم در دوران شیوع ویروس کرونا به دلیل تاثیری که می تواند بر سلامت فرد و افزایش ایمنی بدن او بگذارد این روزها بیش از پیش مورد توجه قرار گرفته است.
احتمال روی آوردن به مصرف خوراکی های ناسالم به دلیل فشارهای روانی ناشی از کاهش روابط اجتماعی در دوران همه گیری بیماری «کووید ۱۹» بیشتر از گذشته شده است. تعذیه از خوراکی های ناسالم بیش از هر عضوی از بدن به کبد فشار می آورد. کبد وظیفه سم زدایی و تولید و تنظیم آنزیم های هضم کننده غذا را برعهده دارد.
کلم بروکلی
بهترین راه برای کمک به کبد مصرف زیاد سبزیجات است. کلم بروکلی در میان سبزیجات یکی از مفیدترین ها برای کبد محسوب می شود. تحقیقات پزشکی نشان می دهد که افزودن کلم بروکلی به رژیم غذایی به پیشگیری از ابتلا به بیماری کبد چرب کمک خواهد کرد.
کلم بروکلی همچنین ویتامین آ و ویتامین سی زیادی دارد.
سیب زمینی سرخ شده
غذاهای سرخ شده یکی از مضرترین خوراکی ها برای کبد هستند. چربی ها از هنگامی که از بیشتر از حد نیاز بدن مصرف شوند به کبد فشار خواهند آورد. به این ترتیب چربی اضافه به تدریج در سلول های کبد ذخیره خواهد شد.
کارشناسان تغذیه به علاقمندان به سیب زمینی سرخ شده توصیه می کنند که مصرف این خوراکی را به حداکثر هفته ای یک بار برسانند.
مصرف بیش از حد «فست فود» (مانند همبرگر، چیزبرگر) و غذاهای سرخ شده در درازمدت می تواند منجر به تورم کبدی و بیماری سیروز شود.
بلغور جو دوسر
بهترین مواد غذایی برای کبد خوراکی هایی هستند که فیبر زیادی دارند. بلغور جو دوسر به دلیل فیبر فراوان و چربی کم و مواد قندی پائین یکی از بهترین خوراکی ها برای کبد محسوب می شود. مصرف بلغور جو دوسر به عنوان صبحانه می تواند به کاهش چربی شکم و کاهش وزن کمک کند. امری که در نهایت به سود ساز و کار کبد است.
اداره دارو و غذای آمریکا مصرف بلغور جو دوسر را برای کاهش خطر بیماری های قلبی نیز توصیه کرده است.
اعتدال در مصرف قهوه
بررسی ها نشان می دهد که نوشیدن دو تا سه فنجان قهوه در روز می تواند تا حدودی به کنترل آثار منفی نوشیدن الکل و مصرف غذاهای چرب بر کبد کمک کند. بنا به برخی از پژوهش های انجام شده نوشیدن قهوه همچنین خطر سرطان کبد را کاهش می دهد.
با این حال حفظ اعتدال در مصرف کافئین برای جلوگیری از آسیب به کبد الزامی است. کافئین از طریق کبد جذب و دفع می شود و به همین دلیل مصرف زیاد کافئین (بیش از دو تا سه فنجان قهوه در روز) می تواند کبد را خسته کند.
پرهیز از قند و شیرینی زیاد
مصرف زیاد مواد شیرین به کبد فشار خواهد آورد. دلیل این امر این است که یکی از کارایی های کبد تبدیل قند به چربی است. به این ترتیب مصرف زیاد مواد شیرین باعث خواهد شد که کبد چربی زیادی بسازد. امری که می تواند به تدریج منجر به افزایش وزن و ابتلا به بیماری کبد چرب شود.
پرهیز از مصرف مواد غذایی شیرین که به طور صنعتی و با مواد افزوده تولید شده اند به سلامت کبد کمک خواهد کرد.
اسفناج
اسفناج به دلیل وجود ترکیبی پروتئینی به نام گلوتاتیون به سلامت کبد کمک می کند. گلوتاتیون یک آنتی اکسیدان قوی است که به طور طبیعی در کبد انسان و به دنبال ترکیب سه نوع اسید آمینه تولید می شود.
الکل
مصرف زیاد الکل تاثیری منفی بر ساز و کار کبد خواهد گذاشت. الکل زیاد همچنین می تواند منجر به بیماری سیروز کبد شود. به همین دلیل دانشمندان توصیه می کنند که مصرف نوشیدنی های الکلی را تا حد ممکن به حداقل رساند.
سلول های کبد در برابر نوشیدنی های الکلی به تدریج نابود می شوند. راه دفع نوشیدنی های الکلی از بدن ساز و کارهای کبد است.
زغال اخته آبی
مصرف زغال اخته آبی می تواند به خنثی سازی تاثیر منفی مواد مضر به استثنای الکل بر کبد کمک کند. دلیل تاثیر مثبت آن بر ساز و کار کبد انسان وجود پلی فنل ها در زغال اخته آبی است. پلی فنل ها را در شکلات تیره یا زیتون نیز می توان یافت.
منبع: یورو نیوز
38