نکات مفید تغذیهای برای روزه اولیها
پرهیز از خوردن نوشابه، غذای سرخ کردنی و استفاده از لبنیات، دمنوش و سبزیجات از جمله نکات مهمی است که روزه اولیها باید رعایت کنند.
امسال مدارس و مراکز آموزشی تعطیل است و نوجوانانی که سال اول روزه داری را تجربه میکنند میتوانند با برنامه ریزی مناسب و بدون نگرانی از ابتلا به کرونا، گرسنگی و تشنگی کمتری را تحمل کنند.
رژیم غذایی سالم و مصرف نوشیدنی کافی برای همه اهمیت دارد، اما برای نوجوانان ضرورت بیشتری دارد به همین دلیل در ادامه به نکات تغذیهای برای کودکان و نوجوانان روزه دار در این ماه اشاره میکنیم:
حتما افطار غذای مقوی همراه شیر و لبنیات مصرف کنید.
شیر به همراه خرما، پنیر و گردو، میوه و آب میوه علاوه بر این که قند خون را تامین میکند مقوی است و ضعف روزه داری را کاهش میدهد.
مصرف زولبیا و بامیه به دلیل شیرینی زیاد توصیه نمیشود و به جای آن میتوانید عسل، خرما و مربای خانگی استفاده کنید.
برای وعده افطار هم غذاهای آبدار و میوه هایی، چون هندوانه و سبزیجاتی مثل کاهو بدون سس مناسب است.
همه و به ویژه روزه اولیها حتما از خوردن نوشابه خودداری کنند.
در فاصله بین افطار تا سحر آب کافی بنوشید و تنها به نوشیدن آب در وعده سحری اکتفا نکنید.
والدین حتما بچهها را با فاصله زمانی مناسبی هنگام سحر بیدار کنند تا بدون عجله و خوردن سریع که سیستم گوارش شان را دچار مشکل کند، این وعده غذایی مصرف شود.
مصرف سبزیجات، پروتئینها، غلات و نانها، میوهها و لبنیات در ماه رمضان توصیه میشود.
در صورتی که نوجوان تمایل به انجام فعالیت ورزشی دارد، بهتر است آن را به بعد از ساعات افطار موکول کند.
ورزشهایی که باعث تعریق بدن میشود، مناسب نیست.
کاهش وزن روزه اولیها در این ماه طبیعی است، اما اگر سعی کنید ویتامینها و مواد لازم را به درستی به آنها برسانید، چندان با مشکل کمبود وزن روبه رو نخواهند شد.
اگر میخواهید در طول روز احساس تشنگی کمتری کنید، غذاهای سرخ شده را از وعده سحری حذف کنید؛ همچنین زیاد دور غذاهای گوشتی نروید به دلیل این که برای هضم آن، بدن مقدار زیادی آب مصرف میکند.
نوشیدن انواع دمنوشها مانند گل گاوزبان، چای سبز یا چای کم رنگ را از دست ندهید. کاسنی و شاه تره هم برای خنکی بدن در ایام گرم سال مناسب است. شربت آب و عسل هم برای تقویت بدن مفید است.
درست است که بچهها در سن رشد هستند و استخوانهای آنها به کلسیم نیاز دارد، اما طبعِ اغلب لبنیات سرد است و باعث کرختی، ضعف و افت فشار میشود.
درباره مصرف کشک هم کمی احتیاط کنید، چون باعث تشنگی خواهد شد، بنابراین در ماه مبارک لبنیات را مدیریت شده مصرف کنید.
میتوانید مغزهای مختلف مثل پسته، بادام، فندق و نخودچی را همراه کمی شکر آسیاب کنید و در هنگام سحر یا افطار به فرزندان خود بدهید یا با مخلوط کردن آنها با شیر، یک حریره مغذی و سرشار از پروتئین تهیه کنید.
شیر بادام و شیر پسته برای تامین نیاز بدن توصیه میشود.
در صورت نیاز به مصرف مکمل ویتامین و املاح با نظر پزشک به این کار اقدام کنید.
در هر سنی که هستید خوابیدن حداقل ۸ ساعت در شبانه روز توصیه میشود.
منبع: خراسان
68