با مهمترین دلایل دل درد آشنا شوید
متخصصان آمریکایی میگویند دل درد میتواند به دلیل طیف گستردهای از مسائل بروز کند.
بسیاری از افراد پس از خوردن غذا از درد معده و دل درد رنج میبرند. سادهترین توصیه به افراد این است که اگر پس از خوردن یک ماده غذایی خاص دچار دل درد میشوید، سریعاً مصرف آن را متوقف کنید.
دکتر ویلیام چی، استاد دانشگاه شیکاگو در این باره میگوید: بروز برخی دل دردها پس از صرف غذا مشکل جدی نیست به شرطی که این موضوع دائمی نباشد. در حقیقت اگر گاهی دچار دل درد میشوید، این موضوع خطرناک نیست و غالباً طبیعی است. اما اگر این موضوع دائمی است و پس از خوردن غذا احساس میکنید معده شما به هم گره خورده است، نباید از کنار آن به سادگی عبور کنید.
زمانی که از درد معده و دستگاه گوارش سخن میگوییم، منظورمان درد در ناحیه زیر قفسه سینه تا باسن است. این در حالی است که بسیاری از اندامها در بخش شکم بر روی هم قرار دارند و در گام نخست شناسایی دقیق محل درد کمی سخت به نظر میرسد.
برای فهمیدن دلیل درد شکم باید در ابتدا با کارکرد دستگاه گوارش آشنا شویم. بدن انسان از چندین اندام مختلف برای تبدیل غذایی که خورده اید به انرژی استفاده میکند. زمانی که شرایط طبیعی است، فرد به ندرت به فرآیند کارکرد دستگاه گوارش توجه دارد.
در ابتدا که فرد لقمه را میجود، در فرآیند جویدن آنزیمها و بزاق با غذا تلفیق شده و پس از عمل بلع، حرکات غیرارادی مری برای عبور غذا به معده آغاز میشود. نخستین بخش دستگاه گوارش که غذا را دریافت میکند، معده است. ماهیچههای دیواره معده غذا را نرم کرده و اقدام به انتشار اسید معده و آنزیمها برای شکستن مواد غذایی میکنند.
سپس به آرامی معده اقدام به انتقال مواد غذایی به روده کوچک میکند. در این بخش نیز آنزیمهای تولید شده در پانکراس، صفرا و باکتریهای مفید دستگاه گوارش مواد غذایی را به بخشهای کوچکتر میشکنند. همزمان جداره رودهها اقدام به جذب مواد مغذی و آب موجود در مواد غذایی کرده و آنها را به خون میریزند.
با گذشت ۶ تا ۸ ساعت و تکمیل شدن فرآیند هضم و جذب غذا، مواد زائد به روده بزرگ وارد میشوند. در ۳۶ ساعت آینده نیز روده بزرگ اقدام به جذب بخش اعظم آب موجود در مواد زائد کرده و باقی مانده را به صورت مدفوع دفع میکند.
حال که با کارکرد دستگاه گوارش آشنا شدید، دلایل ذیل اصلیترین مواردی است که میتواند باعث بروز دل درد شود:
۱- بیش از اندازهای که معده توانایی و گنجایش هضم غذا را دارد، غذا خورده اید.
۲- احتمال دارد که به عدم تحمل غذایی مبتلا باشید. این موضوع به ویژه زمانی که پس از خوردن مواد غذایی خاص دچار دل درد میشوید محتملتر است. برخی افراد به لاکتوز عدم تحمل غذایی دارند (برای مثال پس از خوردن شیر دچار دل درد و اسهال میشوند). به طور معمول عدم تحمل غذایی فراتر از دل درد میتواند همراه با علائمی همچون اسهال، نفخ، باد معده، حالت تهوع، استفراغ، و تپش قلب بروز کند.
۳- ممکن است به یک ماده غذایی خاص آلرژی داشته باشید. در این حالت سیستم ایمنی بدن نسبت به آن ماده غذایی واکنش نشان میدهد و فرد علائمی همچون خارش دهان و گلو، خارش بدن، تورم صورت، اسهال، حالت تهوع، استفراغ، مشکلات تنفسی و حتی مرگ را میتواند تجربه کند. رایجترین حساسیت غذایی، آلرژی به مصرف کره بادام زمینی و سس کچاپ است.
۴- ممکن است به سندرم روده تحریک پذیر مبتلا شده باشید.
۵- احتمال ابتلا به بیماری التهاب روده نیز در فرد وجود دارد.
به طور عمومی توصیه میشود در صورت مشاهده موارد بالا و یا دل درد پس از مصرف یک ماده غذایی خاص به پزشک مراجعه کنید.
منبع: باشگاه خبرنگاران جوان
4167