فوت و فن یک ارائه خوب و جذاب
احتمالا همه شما شاهد ارائه یک سمینار بوده اید، بعضی از آنها بسیار خسته کننده هستند، اگر می خواهید ارائه ای جذاب داشته باشید باید نکاتی را رعایت کنید.
احتمالا تا به حال در جلسات ارائه و سخنرانی زیادی شرکت کرده اید. گاهی این جلسات بسیار کسل کننده و خسته کننده بوده که دلمان می خواهد هر چه زودتر به پایان برسد اما گاهی نیز آن قدر مجذوب سخنان ارائه دهنده می شویم که گذر زمان را احساس نمی کنیم.
شما هم حتما، نمونه هایی از ارائه های فوق العاده را دیده اید. ارائه های که مخاطب را میخکوب می کنند، روی همه تأثیر می گذارند. یک ارائه خوب می تواند ضامن بسیاری از موفقیت های شما باشد پس اگر می خواهید ارائه خوبی داشته باشید و روی مخاطب تاثیر بگذارید، این بخش را مطالعه نمایید.
ساده صحبت کنید
هنگام آماده کردن سخنرانی به یاد داشته باشید که هرچه محتوا ساده تر باشد بهتر است. بسیاری از مجریان از قانون "10-20-30" پیروی می کنند. از 10 اسلاید یا کمتر استفاده کنید، آن را زیر 20 دقیقه نگه دارید و اندازه فونت خود را حداقل 30 در نظر بگیرید.
این چارچوب تضمین می کند که ارائه شما واضح و دقیق است هرچند بیشتر اثربخشی سخنرانی در صدا، توضیحات و زبان بدن است همچنین باید سعی کنید ایده های اصلی خود را در سه یا چند نکته کلیدی حفظ و آنها را در ابتدا و انتهای ارائه خود ذکر کنید تا مطمئن شوید مخاطب مهمترین پیام را به خاطر می سپارد.
تمرین کنید
بعد از اینکه ارائه خود را جمع آوری کردید، باید زمانی را به آماده سازی صحبت های خود اختصاص دهید. برای انجام این کار، می توان از چند دوست یا همکار قابل اعتماد بخواهید تا به اجرای آزمایشی شما گوش دهند و از بازخورد صادقانه آنها در مورد تصاویر بصری، صدا، زبان بدن و سایر جنبه های ارائه سوال بپرسید.
حتما تمرین کنید اما مطالب را حفظ نکنید. اگر هر سطر ارائه خود را به خاطر بسپارید هنگامی که عصبی هستید یا یک یا دو کلمه را فراموش می کنید از مسیر خارج می شوید بجای آن نکات گفتاری ساده ای را آماده کنید که بتواند ارائه شما را هدایت کند. آشکارا صحبت کنید و به دانش خود در این زمینه اطمینان داشته باشید.
قوی شروع کنید
برای جلب توجه مخاطبان در طول ارائه، شروع قوی و جذاب داشته باشید. زمانی که تصمیم می گیرید ارائه را شروع کنید، مطمئن شوید که مقدمه مرتبط با ارائه است و از پیام اصلی که می خواهید مخاطبان در پایان آن را به خاطر بسپارند، پشتیبانی می کند.
در اینجا چند روش وجود دارد که می توانید این کارها را انجام دهید:
یک سوال، مشکل یا حکایت جالب ارائه دهید.
از یک شخص تأثیرگذار یا جالب نقل قول کنید.
داستانی که منجر به موضوع اصلی ارائه می شود را به اشتراک بگذارید.
یک آمار، نمودار یا تصویر جالب نشان دهید.
یک ویدئوی کوتاه پخش کنید که ارائه شما را تنظیم کند.
قصه بگویید
برای اینکه بیانیه ای ایجاد کنید که مخاطب را شوکه کند، گفتن داستان راه خوبی است. گفتن داستان سبب می شود مخاطب مفاهیم، ایده ها یا اطلاعاتی را که ارائه می دهید، را عمیق تر درک و با آن ارتباط برقرار کند.
اشتیاق نشان دهید
نشان دادن علاقه و توجه به موضوع یا اطلاعاتی که ارائه می دهید باعث جلب توجه مخاطبین می شود. افراد از گوش دادن به کسانی که واقعاً مشتاق به اشتراک گذاری دانش خود با دیگران هستند، لذت می برند.
از سایر شخصیت های الهام بخش تقلید کنید
باید فن بیان خود را توسعه دهید و بدانید یادگیری از سایر سخنرانان بزرگ می تواند مفید باشد. از فردی که احساس می کنید قدرت بیان خوبی دارد و یک مجری عالی است، بخواهید که مربی شما باشد. برای بهبود مهارت های خود اهدافتان را مشخص کنید و از ویدیوهای آنلاین، کلاس ها و سایر سخنرانی ها استفاده نمایید.
از زبان بدن، حالات صورت و تماس چشمی استفاده کنید
گرچه در یک جلسه مهم ترین چیز محتوی اطلاعاتی است که ارائه می دهید اما ارتباطات غیرکلامی شما نیز باید از اطلاعاتی که به اشتراک می گذارید پشتیبانی کند. برای این منظور از از زبان بدن، حالات صورت و تماس چشمی استفاده کنید مثلا:
به جای ایستادن در یک مکان، با آرامش به دور صحنه حرکت کنید.
در صورت امکان از قرار گرفتن پشت تریبون یا میز خودداری کنید.
با مخاطب تماس چشمی برقرار کنید تا ارائه تان شخصی و محاوره ای به نظر برسد.
از حرکات و حالات چهره برای حمایت از لحظاتی که در حال توضیح مفهوم یا نشان دادن هیجان در مورد موضوعی هستید استفاده کنید.
صاف بایستید و شانه ها را به عقب و بازوها را باز کنید تا اعتماد به نفس نشان داده و باعث شود مخاطب از ارائه تان استقبال کند.
از تصاویر بصری استفاده کنید
برای ارائه بهتر از تصاویر کمک بگیرید و مفهوم را با کمک تصاویر بهتر انتقال دهید. حتما اسلایدهایی با تصاویر جذاب داشته باشید. اینفوگرافیک ها نیز یک روش عالی برای انتقال پیام شما هستند زیرا آنها عناصر بصری را با متن ترکیب می کنند و جذابیت خاصی به ارائه شما می بخشند. همچنین می توانید از نمودارها، عکس ها، فیلم ها، نقاشی ها نیز استفاده نمایید.
از مخاطبان خود حمایت کنید
زمانی که در حال ارائه هستید و می خواهید یک مفهوم دشوار را با جزئیات بیشتری توضیح دهید، در اطراف صحنه راه بروید یا از مخاطبان خود برای مشارکت به نحوی دعوت کنید و در طول ارائه خود صادق باشید و با مخاطبان خود ارتباط برقرار و مکالمه کنید.
از صدای خود استفاده کنید
یکی از راه های حمایت از مخاطبان ،بلند صحبت کردن است. بلند صحبت کنید تا مخاطب خود را مجبور نکنید که برای شنیدن زحمت بکشد. برای آزمایش میزان صدا، قبل از ارائه سخنرانی تمرین کنید و سخنرانی خود را نزد دوستان یا همکاران مورد اعتماد خود ارائه نمایید تا بتوانید بازخورد آنها را در مورد صدا دریابید.
اگر می خواهید صدایی آرام و خوب داشته باشید از میکروفونی استفاده کنید که صدا را واضح و خوب می رساند و حتما میکروفون و فناوری مرتبط آن را از قبل آزمایش کنید.
آرام باشید و از خود لذت ببرید
ایجاد و ارائه اطلاعات به یک یا چند نفر یک دستاورد بزرگ است. در طول فرآیند از خود لذت ببرید و خونسرد باشید و اگر از قبل احساس اضطراب می کنید، پاها را به اندازه عرض شانه باز و چانه را بالا نگه دارید و لبخند ملایمی بزنید و چند نفس عمیق بکشید.
این کار باعث افزایش اعتماد به نفس و کاهش اضطراب می شود.پس از ارائه به خود پاداش دهید و به موفقیت خود افتخار کنید.
از مکث های موثر استفاده کنید
هنگام سخنرانی، باید به خاطر داشته باشید مخاطبان شما محتوا را نشنیده اند بنابراین، به مخاطبان خود زمان کافی برای خواندن و درک محتوای اسلایدهای خود را بدهید.
یکی از تکنیک های اصلی، استفاده موثراز مکث های گفتاری است. قبل، حین یا بعد از گفتن چیزی که می خواهید بر آن تأکید کنید، مکث کنید زیرا در صورت استفاده صحیح از مکث می توانید ارائه یا سخنرانی خود را بهبود دهید.
مکث بین دو قسمت مختلف ارائه می تواند به مخاطب نشان دهد که چیز جدیدی در راه است و همچنین یک مکث سریع می تواند به شما در به خاطر سپردن نکته بعدی کمک کند، بدون اینکه مخاطب متوجه شود که چیزی را فراموش کرده اید.
از کلمات سنگین اجتناب کنید
برای اینکه بتوانید ارائه خود را تا حد امکان روان و مطمئن انجام دهید، باید از به کار بردن کلمات سنگین خودداری کنید. این کلمات برای شنوندگان بیانگر آمادگی ناکافی است.
از حواس پرتی بپرهیزید
برای جلوگیری از حواس پرتی خود و مخاطبان وسایلی را که نیاز ندارید کنار بگذارید و در صورت نیاز از وسایل کمکی استفاده کنید زیرا ممکن است، لازم باشد از نشانگر لیزری وقلم برای نشان دادن چیزی روی صفحه یا نوشتن استفاده کنید.
منبع: نمناک
68