آیا زن و شوهر می توانند همدیگر را تغییر دهند؟
اگر به فکر تغییر همسرتان بعد از ازدواج هستید که باید بگوییم ریسک بسیار بزرگی می کنید، احتمال این که همسر شما بعد از ازدواج مطابق میل شما تغییر نکند بسیار زیاد است، زن و شوهر فقط در مواردی می توانند یکدیگر را تغییر دهند که خود فرد تمایل به تغییر داشته باشد.
اصلی ترین دلیل ناکامی در تغییر همسر این است که تصور می کنید کاری بسیار راحت است و همه چیز دست خود شماست و با خشم و خشونت یا قهر سعی می کنند همسر خود را تغییر دهند ولی غافل از این که ایجاد تغییر در زن و شوهر نیاز به صبر و زمان زیاد دارد و تنها در صورتی امکان پذیر است که شخص مقابل انگیزه لازم برای این تغییر را داشته باشد.
اگر به امید تغییر دادن همسر بعد از ازدواج هستید ، باید بگویم ممکن است دچار سرخوردگی شوید . تغییر دادن همسر بعد از ازدواج در بسیاری از موارد امکان پذیر نیست و شاید فقط همسرتان در یکسری جزئیات رفتاری برای بیشتر هماهنگ شدن با شما بتواند در خودش تغییراتی ایجاد نماید.
به طول کلی ازدواج کردن با یک فرد خاص به امید تغییر دادن همسر بعد از ازدواج ، کار کاملا اشتباهی است. همسرتان تا زمانی که خودش نخواهد و انگیزه ای برای تغییر نداشته باشد هیچ قدرتی نمی توانید او را تغییر دید.
افراد زیادی هستند که به امید تغییر دادن همسر بعد از ازدواج ، وارد زندگی جدید می شوند و بسیاری از آن ها تعارضات و مشکلاتی که در دوستی و آشنایی قبل از ازدواج با آن روبرو بوده اند را ندیده می گیرند ولی بعد از مدتی کوتاه متوجه می شوند که واقعیت فاصله زیادی با خیال پردازی هایش دارد.
اگر قصد ازدواج دارید باید همسر آینده خود را بهتر بشناشید و او را همینطور که هست قبول کنید.
آیا زن و شوهر میتوانند همدیگر را تغییر دهند
شما باید همسرتان را به همین شکلی که هست قبول داشته باشید ، مطمئن باشید که نمیتوانید او را مجبور به تغییر کنید. حتی قول های قبل از ازدواج هم تضمینی برای انجام این تغییرات نیستند و احتمال این که بعد از ازدواج زیر پا گذاشته شوند بسیار زیاد است.
شما نمی توانید همسرتان را مجبور به تغییر کنید ولی با وجودی که تغییر همسرتان دست شما نیست ولی راه کارهایی وجود داردکه می توانید با آن ها همسرتان تشویق کنید و به او انگیزه بدید تا رفتارش را تغییر دهد. ولی باید قبل از شروع این کارها به خودتان بقبولانید که شما نمیتوانید همسرتان را وادار به تغییر کنید ولی با تغییر رفتار ها و واکنش های خودتان می توانید محرکی برای ترغیب او به تغییرات دلخواهتان باشید.
سخت ترین کاری که شما در پیش رو دارید تغییر واکنش هایتان در شرایط سخت است مثلا اگر قبلا بارها سر مسئله ای دعوا کرده اید ، جلوی خودتان را بگیرید و این دفعه بحث نکنید و بیان کنید که نمیخواهید این موضوع را تکرار کنید.
اگر قبلا عادت نداشتید که عقاید و احساسات خودتان را بگویید این بار به روشنی احساسات ، افکار و عقایدتان را با احترام و با لحنی خوشایند بیان کنید.
در نهایت باید بدانید که قرار نیست تغییر صد در صدی در همسرتان بوجود بیاورید بلکه فقط قرار است رفتارهای خانواده خراب کن را اصلاح کنید.
خودتان را بشناسید و برای تغییر شرایط تلاش کنید.
ادامه پیدا کردن شرایط ناگوار می تواند باعث ایجاد افسردگی و نا امیدی شود بنابراین در صورتی که با وجود تلاش و تغییر نتوانستید شرایط را تغییر دهید بهتر از خودتان بپرسید که چقدر می توانید این شرایط را تحمل کنید و برای راهنمایی بیشتر به یک مشاور مجرب مراجعه نمایید.
رفتار های قابل تحمل و غیرقابل تحمل همسرتان را لیست کنید و در مورد این که می توانید با شرایط زندگی تان سازگار شوید یا نه تصمیم بگیرید ضمن این که باید توجه داشته باشید که شاید همسرتان از این شرایط ناراضی نباشد و در جریان نارضاتی شما نباید.
برای ایجاد تغییرات مثبت در همسر و افزایش کیفیت ازدواجتان میتوانید از راهکار های زیر استفاده کنید.
علت تمایل نداشتن همسر به تغییر را پیدا کنید
الگوهای رفتاری معمولا به هم وابسته هستند و معمولا رفتارها یک دلیل عمیق دارند مثلا برای دیر آمدن یا مصرف مواد همسرتان باید به دنبال محرک و دلیل آن باشید. اگر با سرزنش با او برخورد کنید و به او بگویید هنوز بچه است و بالغ نشده نه تنها کمکی به تغییر رفتار او نمی کنید بلکه او را به سوی ادامه رفتارش سوق می دهید.
به جای سرزنش و دعوا بهتر است از او بپرسید که آیا به دلیل اضطراب و نگرانی این کارها را انجام می دهد یا دلیل دیگری دارد مثلا از قبول کردن مسئولیت می ترسد. این سوالات می تواند علت ریشه ای مشکل را پیدا کرده و به حل آن کمک کند.
شرایط و مشکلات را بازگو کنید
نمی توانید توقع داشته باشید که با نصیحت کردن همسرتان ، رفتارش تغییر میکند . در این شرایط او در مقابل شما خواهد ایستاد چون تصور میکند که مرود قضاوت و پیش داوری واقع شده و میخواهید به او دستور بدهید.
بنابراین بهتر است بعد از تشخیص علت عدم تمایل همسرتان برای تغییر پیشنهاد هایی بدهید که محرک های عمیقی برای رفتار او باشند. او نمی تواند در برابر پیشنهادهای شما مقاومت کند چون قبلا این مشکلات را از زیر زبانش بیرون کشیده اید.
برای این که حرفهایتان تاثیر بیشتری داشته باشد همان دلایلی که خودش گفته است را به زبانی دیگر بازگو نمایید و او را برای تغییر تشویق کنید.
این کار شما نشان میدهد که به حرفها و مشکلات همسرتان توجه دارید و او را قضاوت نمی کنید. شما با این روش نتیجه بهتری می گیرید و تاثیر مثبتی برای شروع تغییر همسرتان می گذارید.
الگوی رفتاری مناسبی باشید
در صورتی که شما به صورت رفتاری تغییرات مورد نظرتان را نشان دهید می توانید الگوی مناسبی برای تغییر همسرتان باشید. شما می توانید تغییراتی که همسرتان مد نظر دارد را در رفتار خود به صورت عملی نشان دهید. به این صورت شما به او نشان میدهید که تغییر را از خودتان شروع کرده اید و می خواهید زندگی بهتری داشته باشید . او با دیدن تغییرهای رفتاری در شما ، علاقمند می شود که رفتارهای شما را تقلید کند.
محبت و توجه را فراموش نکنید
در زندگی زناشویی همیشه توجه و محبت بیشتر از انتقاد کارساز است. شما باید همسرتان را به قدری غرق محبت و توجه کنید که کوچکترین ناراحتی یا بی توجهی شما برایش مهم شود. حتی اگر همسرتان اهل محبت نیست به رفتارتان ادامه دهید و به خودتان بگویید همسرتان در ابراز محبت کلامی مهارت ندارد و کم کم از شما یاد خواهد گرفت. همسر شما کم کم با لذتی که از محبت شما درک می کند ، شروع به تغییر خودش خواهد کرد.
همدلی کردن
باید به صورت منطقی فکر کنید و بپذیرید که همسرتان در خانواده ای متفاوت و با الگوهای رفتاری متفاوت از شما رشد کرده است و وجود تفاوت بین شما کاملا طبیعی است. شاید بسیاری از رفتارهای او برای ناراحت کردن شما نیست و صرفا از روی عادت است بنابراین مهارت همدلی را بیاموزید تا بتوانید او را بهتر درک کنید و ناراحتی های بی مورد خود را از بین ببرید.
شما قرار نیست همسرتان را وادار کنید که همه چیز را مثل شما ببیند شما می توانید از تفاوت نگرش ها برای این که به دید دقیق تر و جامع تری برسید استفاده کنید.
سختگیری نکنید
کنترل مداوم و سخت گیری ممکن است به صورت کوتاه مدت جواب بدهد و همسرتان برای رهایی از غرغر و کنایه ها و خشم شما کمی رفتارش را تغییر بدهد ولی کم کم فشار زیادی که از سوی شما به او وارد می شود را نمی تواند تحمل کند و صبرش را از دست می دهد و شروع به مقابله و مقاومت کرده و شرایط زندگیتان نسبت به قبل بدتر خواهد شد.
تغییر اجباری در کوتاه مدت بسیار پر درد سر خواهد بود و در دراز مدت پایدار نیست. در برخی موارد برای تغییر رفتار همسرمان به تکرار بیش از حد متوسز می شود و مرتب رفتار او را به رویش می آوریم ولی این تکرار بیش از حد باعث می شود که آن مشکل اهمیت خودش را از دست داده و تبدیل به یک مسئله پیش پا افتاده شود ضمن این که باعث به هم ریختن اعصاب طرف مقابل شده و امکان موفقیت را از دست می دهیم.
برچسب نزنید
اگر از رفتارهای همسرتان ناراحت هستید با رفتارهای ناخوشایند و برچسب زدن و القاب نامناسب این ناراحتی را بروز ندهید. مثلا گفتن کلماتی مثل تنبل ، بی عرضه ، بی لیاقت ، بی مسئولیت و غیره باعث می شود که هسرتان در مقابل شما گارد بگیرد و او هم شروع به گفتن القاب گوناگون برای رفتارهای منفی شما شود . نتیجه برچسب زدن از بین رفتن احترام بین زوجین و افزایش مشکلات است.