همه چیز درباره علل تولد نوزاد با دندان و مشکلات آن
شاید برای شما نیز عجیب باشد ولی در برخی از موارد نوزادان هنگام تولد با یک جفت دندان متولد می شوند که ما در این مطلب به تاثیر این دندان ها بر سلامت نوزاد می پردازیم.
هنگامی که کودک فقط یک جنین شش هفته در رحم مادر است اولین دندان های او در حال شکل گیری هستند. دندان ها در لثه رشد می کنند و معمولاً تا زمان تکمیل شکل گیری چند ماه پس از تولد کودک قابل مشاهده نیستند اما گاهی اوقات پیش می آید که کودک با یک جفت دندان متولد می شود که قابل دید است. به این دندان ها، دندان های ناتال گفته می شود و یک اتفاق نادر است. در این قسمت قصد داریم به معرفی دندان های ناتال، عواملی که باعث شکل گیری آن ها می شود و چگونگی تاثیر آن ها بر سلامت و رشد کلی کودک بپردازیم.
دندان های ناتال چیست و آیا آن ها شایع هستند؟
دندان های ناتال بسیار نادر هستند و دندان هایی هستند که هنگام تولد کودک وجود دارد. بر اساس مطالعات مختلف، از هر 7000 نفر ، یک کودک دارای دندان های ناتال است. این شرایط معمولاً هنگام تولد نوزاد بیش از سه دندان وجود ندارد و احتمال این که نوزادی دندان های ناتال داشته باشد به جنسیت او مربوط نخواهد شد.
آیا دندان های ناتال مشکلاتی را برای کودک ایجاد می کنند؟
بله، دندان های ناتال ممکن است عوارضی را به همراه داشته باشند که برخی از آن ها عبارتند از:
دشواری در گرفتن نوک سینه:
این عارضه در بین نوزادانی است که با دندان متولد می شوند. وجود دندان باعث می شود که کودک نتواند به درستی نوک سینه مادر را بگیرد و بنابراین تغذیه مناسبی نخواهد داشت.
تغذیه ضعیف و تأثیر آن بر سلامتی :
از آن جا که کودک به درستی تغذیه نمی کند ، مواد مغذی لازم را دریافت نمی کند و می تواند بر رشد کلی او تأثیر بگذارد.
نق نق کودک:
در شرایطی که نوزاد دندان دارد ممکن است درد هایی را تجربه کند که شبیه درد دندان است. این باعث می شود کودک تحریک پذیر و نق نقو شود.
گاز گرفتن نوک سینه مادر:
نوزاد با دندان های ناتال ممکن است نوک سینه مادر را گاز گرفته یا سر شیشه شیر خود را بکشد، گاز گرفتن مکرر سینه، تغذیه با شیر مادر را دچار مشکل خواهد کرد.
خفگی:
دندان سست ممکن است شکسته شود و منجر به خفگی کودک شود.
دندان های ناتال چگونه از بین می روند ؟
جراحی تنها روش برای از بین بردن دندان های ناتال است. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد این روش ادامه مطلب را از دست ندهید.
اقدامات لازم قبل از جراحی :
عمل جراحی معمولا حداقل 10 روز پس از تولد نوزاد انجام می شود؛ زمانی که کودک رشد فلور روده (باکتری ها) داشته و ویتامین K دریافت می کند تا باعث انعقاد خون شود . این امر برای بهبودی سریع تر و جلوگیری از خونریزی در حین عمل ضروری است. معمولاً نوزادان قبل از عمل مکمل ویتامین K دریافت می کنند.
کشیدن دندان های ناتال :
این عمل تحت بی حسی موضعی انجام می شود تا آرامش کافی را برای کودک از طریق عمل فراهم آورد.
مراقبت های بعد از عمل:
بسته به میزان بهبودی ، ویتامین K بیشتری می تواند به صورت عضلانی تجویز شود . طی چند ساعت کودک مرخص می شود و مراقبت ها هر هفته انجام خواهد شد.
دندانپزشک پس از بررسی میزان تداخل آن ها در رشد و نمو کودک تصمیم می گیرد که آیا دندان های طبیعی را بکشد یا خیر. اگر دندان ها ریشه داشته باشند و هیچ تاثیری در تغذیه کودک نداشته باشند، ممکن است نیاز به عمل جراحی نباشد.
آیا دندان های ناتال جایگزین دندان های اولیه می شوند
حدود 90- 99 درصد از دندان های ناتال، دندان های اصلی و اولیه هستند که قبل از زمان خود ظاهر شده اند. فقط 1-10 درصد از آن ها دندان های فوق طبیعی یا دندان های اضافی در دهان هستند.
اگر دندان های کودک ناتال اولیه باشد، بعداً جایگزین دندان های دائمی می شوند. در غیر این صورت، کودک ابتدا دندان های اصلیش رشد کرده و پس از از بین رفتن آن ها، دندان های دائمی رشد می کنند.
انواع دندان های ناتال چه هستند؟
کاملاً روییده شده:
دندان کاملاً از لثه خارج شده و به راحتی قابل مشاهده است. دندان ها هنگام لمس متحرک نبوده و کاملاً به لثه متصل هستند.
دندان های سست ولی کاملاً نمایان:
این دندان ها قابل مشاهده هستند اما کاملاً متصل به لثه نیستند و این امر نشانگر عدم وجود ریشه یا ریشه جزئی است.
تا حدودی نمایان هستند:
لبه تاج دندان از لثه قابل مشاهده است اما باقیمانده دندان در لثه است.
دندان روییده نشده اما قابل مشاهده است:
این دندان به عنوان یک برآمدگی سفید روی لثه قابل لمس است.
آیا هر دندان روییده شده دندان ناتال است؟
خیر ، فقط دندان های ذکر شده در ذیل به عنوان دندان های ناتال شناخته می شوند :
- دندان پیشین مرکزی پایین به احتمال 85 درصد
- دندان پیشین فوقانی به احتمال 11 درصد
- دندان نیش و آسیای بزرگ پایینی به احتمال 3 درصد
- دندان نیش و آسیای بزرگ فوقانی به احتمال 1 درصد
دو دندان پیشین مرکزی پایین متداول ترین انواع دندان های ناتال هستند و اغلب بسیار نادر است که کودکی با مجموعه کامل دندان های معرفی شده متولد شود.
چرا برخی از نوزادان با دندان متولد می شوند؟
برخی از شایع ترین دلایلی که نوزادان دارای دندان هستند عبارتند از:
1. دلیل ارثی:
اگر والدین، خواهر و برادر یا یکی از بستگان نزدیک در بدو تولد دندان داشته اند نوزاد احتمالاً با دندان ناتال متولد می شود.
2. سندرم الیس ون کرولد:
این سندروم که به نام دیسپلازی کندرواکتودرمال نیز شناخته می شود یک اختلال ژنتیکی استخوان است که باعث می شود تعدادی از ناهنجاری های مادرزادی مانند انگشتان اضافی ، عدم وجود کامل مو و وجود دندان هنگام تولد ایجاد شود . سندرم الیس ون کرولد نادر بوده و معمولاً در جمعیت های جدا شده مشاهده می شود.
3. سندرم پیر رابین:
نوعی اختلال ژنتیکی است که کودک با یک فک پایین غیر طبیعی به دنیا می آید و یکی از چندین عارضه این بیماری وجود دندان در هنگام تولد است.
4. سندرم هالمنن استریف یا نارسایی اوکولومندیبولو با هیپوتریکوز :
یک بیماری ژنتیکی نادر است که باعث ایجاد ناهنجاری های جمجمه مانند فک کوتاه تر، قوس دهان و دندان ناتال می شود. این وضعیت به قدری نادر است که دلایل دقیق آن ناشناخته است و حتی گزینه های درمانی نیز محدود است.
5. سندرم سوتوس:
سندرم سوتوس یک بیماری ژنتیکی است که باعث رشد سریع در دوران نوزادی و کودکان نوپا می شود. نوزادانی که با این بیماری متولد می شوند، اغلب هنگام تولد دندان ناتال دارند.
6. سندروم جاداسون لاندوسکی:
که به عنوان پاکونیشیا کانژنیتا نیز شناخته می شود، ناشی از جهش های نامطلوب ژنتیکی است. نوزادانی که با این بیماری متولد شده اند، ناخن های ضخیم و دندان ناتال دارند.
7. ناهنجاری های عمومی فک:
دندان های ناتال در نوزادان دارای ناهنجاری های فک مانند شکاف لب و شکاف کام وجود دارد.
8. مشکلات غدد درون ریز:
مشکلات مادرزادی هورمونی همچنین می تواند باعث ایجاد دندان های ناتال شود.
9. عفونت مادرزادی و کانژنیتا:
چنانچه عنوان کرده ایم اگر کودک هنگام تولد با عفونت متولد شود، می تواند به عنوان یک عارضه دندان ناتال داشته باشد. نمونه ای از چنین بیماری سفلیس مادرزادی است و همچنین، اگر مادر در دوران بارداری از بیماری جدی یا تب بالا رنج ببرد ، در زمان تولد نوزاد ممکن است دندان ناتال داشته باشد.
سوالات متداول در مورد دندان های ناتال
تفاوت بین دندان های ناتال و نوزادی چیست؟
دندان های ناتال در بدو تولد وجود دارند در حالی که دندان های نوزادی در اولین ماه (30 روز ) از زندگی نوزاد ظاهر می شوند. دندان های ناتال سه برابر بیشتر از دندان های نوزادی هستند که از نظر ظاهری و محل رشد، مشابه دندان های نوزادی است. علل، عوارض و درمان دندان های نوزادی نیز با دندان های ناتال یکسان است.
آیا دندان های ناتال و نوزادی می توانند همزمان رشد کنند ؟
این که این دو دندان بایکدیگر رشد کنند ، شرایطی بسیار نادر است. رشد این دو با یکدیگر، به طور عمده در اختلالات ژنتیکی مادرزادی پیچیده مشاهده می شود.
دندان های ناتال اغلب برای والدین نگران کننده و نا امید کننده هستند اما با این حال ، جای نگرانی نیست و این بیماری بدون عوارض و قابل درمان خواهد بود.