معنی برچسب روی میوهها چیست؟
با نگاهی ساده به محصولات کشاورزی برچسب خورده، می توان وجود سم یا عدم وجود سم آن را تشخیص داد که در ادامه به آن می پردازیم.
نیاز جامعه جهانی به تولید انبوه و ماندگاری طولانی محصولات کشاورزی استفاده از سم، آفتکش و کود را غیرممکن کرده و رعایت استانداردهای مدون را به ضرورتی غیرقابل انکار تبدیل کرده اما با استفاده از برچسبهای خوراکی که نهادهای ذیصلاح بعد از انجام آزمایشهای درست روی محصولات نصب میکنند، میتوان در انتخاب محصول مناسب به خریدار کمک کرد.
جالب است بدانید که برچسبهای روی میوهها، در سطح استاندارد و جهانی، خوراکی هستند و توسط FDA، سازمان غذا و داروی آمریکا کنترل میشوند. این برچسبها همچنین اطلاعاتی راجع به فاکتورهای تولید محصول دارند.
در تغذیه سالم نهتنها چینش بشقاب غذایی اهمیت دارد، بلکه سلامت محصولاتی که مصرف میشوند نیز در «امنیت غذایی» مهم است؛ بر اساس استانداردهای بینالمللی میزان مصرف سم، کود و آفتکشهای استاندارد، حد مجازی دارد و بر اساس همین موارد محصول تولیدی برچسبگذاری میشود تا مصرفکننده از فاکتورهای تولید محصول مورد نظر خود اطلاع پیدا کند.
برچسبهای روی محصولات کشاورزی در ایران بیشتر جنبه تبلیغاتی دارند و فقط اسم تولیدکننده روی آنها نوشته میشود و به ندرت اطلاعات تولید روی آنها ثبت شده است. به هر روی، دانستن این اطلاعات خالی از لطف نیست و به کار میآید.
اصلیترین کاربرد برچسبهایی که روی محصولات نصب میشوند در اسکن و تسویهحساب با فروشگاه است. هر برچسب حاوی شماره بازرسی قیمت است، اما سایر اطلاعات ضروری در مورد میوه و سبزیجاتی است که از سوپرمارکت خریداری میشود نیز توسط یک کد چهار یا پنج رقمی روی آن درج شده:
۱. محصولاتی که به صورت معمولی پرورش پیدا کردهاند یک کد چهار رقمی یا پنج رقمی دارند که با صفر شروع میشود؛ اگر موزی را با کد چهار رقمی ۴۰۱۱ خریداری کنید، این کد جهانی و ثابت موز است، به طور معمول با استفاده از آفتکشها رشد کرده. تمام محصولاتی که به طور متداول و روش مرسوم رشد میکنند دارای چنین کدهایی روی برچسب خود هستند.
۲. برچسبهای محصولات ارگانیک دارای پنج رقم هستند و با ۹ شروع میشوند. اگر یک میوه یا سبزی به صورت ارگانیک رشد کرده باشد، کدی پنج رقمی دارد که با عدد ۹ شروع میشود. برای مثال، کد موز ارگانیک ۹۴۰۱۱ خواهد بود.
اگر میخواهید از آفتکشها دوری کنید، اما نمیتوانید همیشه تمام مواد ارگانیک را بخرید، سعی کنید میوههایی با پوست نازک مانند سیب، توتفرنگی و گلابی را ارگانیک بخرید. میوهها و صیفیجاتی که پوست ضخیمتری دارند، مانند موز و آووکادو، میتوانند محصولاتی معمولی باشند.
۳. برچسبهای محصولات اصلاح شده ژنتیکی دارای پنج رقم هستند که با ۸ شروع میشوند. رایجترین انواع محصولات اصلاحشده ژنتیکی که در فروشگاههای مواد غذایی عرضه میشوند عبارتند از: ذرت، سویا، انواع سیب زمینی، پاپایا و کدو.
۴. کدهای تولید جهانی هستند و مهم نیست از کجا خرید میکنید، در صورت رعایت استانداردهای جهانی، کد تولید موز (و سایر میوهها و سبزیجات) یکسان خواهد بود. با این حال محصولات فلهای و یا تولیداتی که به صورت مستقیم از کشاورز خریداری میشود فاقد این اطلاعات هستند.
برخی ابهامات در مورد ایمنی محصولات تراریخته (اصلاح ژنتیکی) وجود دارد و همچنین آفتکشها و علفکشهایی که معمولا در کشاورزی استفاده میشوند با سرطانهایی مانند ملانوما و سرطان سینه مرتبط هستند؛ با این حال، استفاده همیشگی از محصولات ارگانیک یک گزینه امکانناپذیر است. این برچسبها به مصرفکنندگان کمک میکنند که انتخابی آگاهانه در مورد برخی از غذاهایی که میخورند استفاده کنند.
امان از برچسب های ایرانی