خودبیانگری چیست و چگونه آن را تقویت کنیم؟

در لغت خودبیانگری به معنای خود ابرازی و خودبینی است. افراد با خودبیانگری می‌توانند به استعدادهای نهفته در خودشان پی ببرند. روش‌هایی برای خود بیانگری وجود دارد که بعضی از آنها درست و بعضی غلط هستند. ما در این مقاله قصد داریم تا توضیحی درمورد خودبیانگری روش های درست خودبیانگری و کاربردهای آن توضیح دهیم.

خودبیانگری چیست و چگونه آن را تقویت کنیم؟

خودبیانگری  یا خود ابرازی یعنی بیان کردن خود به طوری که گویی در مورد شخص دیگر صحبت می‌کنیم. با استفاده از اعمال، کلمات و احساسات میتوان این کار را انجام داد. خودبیانگری در زندگی یک مفهوم است که با استفاده از این مفهوم می توان به استعدادهای درونی خویش پی برد ولی هستند افرادی که هیچ وقت ابراز وجود نمی کنند و هیچ وقت متوجه استعدادهای منحصر به فرد خود نمی شوند و این یک مسئله بسیار خطرناک است.

طرز لباس پوشیدن ، طرز صحبت کردن ، اعتقادات ، حالت چهره و زبان بدن اعمالی هستند که با استفاده از آنها می توان خود را برای دیگران توضیح داد. اما این کمی از خود ابرازی است زیرا برخی افراد سعی بر این دارند رفتارهایی را انجام دهند که متناسب باشد و عرف جامعه آن را پذیرفته باشد. این افراد با انجام دادن بعضی از رفتارها و اعمال از خود واقعی شان دور می شوند و مدام درگیر یادگیری خودبیانگری از بیرون هستند.

کاربرد خودبیانگری چیست؟

خودبیانگری کاربردهای زیادی دارد و به عنوان مهارت های کلیدی به فرد کمک های بسیاری می کند از جمله :

• باعث می شود فرد به راحتی احساسات خود را بیان کند.

• باعث بهبود در روابط می شود.

• در مواقع لزوم باعث می‌شود فرد بتواند به راحتی اعتراض کند.

• در بین جمع بتواند به راحتی نظرات خود را بیان کند.

• راحت تر بتواند درخواست خود را بیان کند.

• باعث افزایش اعتماد به نفس در فرد می شود.

• فرد اطمینان کامل به خود دارد.

• باعث میشود در برابر درخواست های غیر مقبول نه بگوید.

• باعث جلب احترام دیگران می شود.

• باعث تقویت توانایی تصمیم گیری در فرد می شود.

• باعث می شود فرد از حق خود دفاع کند و آن را حفظ کند.

آیا خودبیانگری به عنوان ارزش در جامعه محسوب می شود؟

خودبیانگری به عنوان یک ارزش در کشورهای مختلف ، متفاوت است. در کشورهای غربی از خودبیانگری به عنوان یک اصل برای داشتن زندگی شاد صحبت می شود و اجازه نمی‌ دهد که افراد با سنت و ارزش های قدیمی محدود شوند، بلکه تلاش می کنند نظرات و دیدگاه های مختلف به زندگی را بپذیرند. اگر کسی خواهان تغییر در خود بیانگری است سعی می‌ کند تا در راستای ارزش‌های درستی مانند حفاظت از محیط زیست و یا عدالت اجتماعی باشد.

در بعضی از کشورها خودبیانگری یک ارزش تلقی نمی شود و بیشتر نشانه خودپسندی، خودشیفتگی و ضعیف بودن سرمایه درونی است.

 همچنین در کشورهای خاورمیانه از دوران کودکی بچه‌ها را به سنت و ارزش های قدیمی محدود می کنند. به عنوان مثال اگر یک پسربچه از عروسک بخواهد در بازی هایش استفاده کند جرأت چنین کاری را ندارد. زیرا همه دوستانش با ماشین ، موتور و... بازی می‌ کنند و تنها اوست است که در بین دوستانش به عروسک علاقه دارد.

سنت های قدیمی به او آموخته است که عروسک برای دختران است و اصلاً مناسب پسر ها نیست. چنین می شود که پسربچه هرگز نمی‌ تواند در مورد علایق و بازی های خود به عنوان خصلت هایش صحبت کند.

دلیل اهمیت خودبیانگری چیست؟

همانطور که خودبیانگری به عنوان ارزش در جوامع مختلف متفاوت است اهمیت خودبیانگری نیز متفاوت است. اهمیت خودبیانگری به باورها ، محیط و فرهنگ هر فرد بستگی دارد.

آموزش مهارت خودبیانگری به کودکان, آموزش مهارت خودبیانگری, معنی خودبیانگری

اهمیت خودبیانگری در فرهنگ های مختلف متفاوت است

در بسیاری از جوامع خودبیانگری را نامناسب و یک مفهوم غرب زده می دانند و اعتقادی به آن ندارند. زیرا تصور می کنند فرد با خودبیانگری و یا رجوع به درون خود بار منفی به همراه می آورد و عقیده دارند حضور آنها در اجتماع و ارتباط با دیگران اهمیت بیشتری دارد.

این در صورتی است که هر فرد نیاز دارد به طور متناسب هم در اجتماع حضور داشته باشد و هم برای کشف درون خود به خود رجوع کند. همه افراد باید شیوه خود بیانگری را به طور صحیح بلد باشند. در ادامه دلایل آن را مطرح می کنیم.

1. افراد با خودبیانگری میتوانند بهترین خود باشند.

2. باعث اثرات مثبت در ارتباط افراد می‌ شود.

3. با خودبیانگری افراد نقاط قوت و نقاط ضعف خود را می‌ شناسند و آنها را می پذیرند و سعی بر برطرف کردن نقاط ضعف خود دارند که زمینه پیشرفت افراد را فراهم می کند.

4. برای شناخت انرژی و پتانسیل درونی هر فرد لازم است.

5. باعث خارج شدن افراد از منطقه امن ذهنی می شود.

6. باعث بهبود عملکرد مغز که مربوط به خلاقیت ، مسئله و برنامه‌ ریزی می‌ شود.

7. هر فرد با شناخت بهتر خود می‌ تواند برای جهان و کشورش مفید باشد.

8. با خودبیانگری تکه های پازل زندگی کامل میشود.

مزیت های گفته شده تمام ابعاد زندگی افراد را در بر می گیرند و آنها را تحت تأثیر قرار می دهند. پس افراد با یادگیری شیوه درست خودبیانگری می توانند در تمام زمینه‌ ها پیشرفت کنند.

چطوری میتوان خودبیانگری را تقویت کرد؟

ابتدا باید این را دانست که خود بیانگر یک ویژگی ذاتی نیست. چراکه خودبیانگری یک مهارت اکتسابی است که با تمرین کردن می توان آن را فرا گرفت. خودبیانگری به معنی مطرح کردن مسائل در جای درست است و به درونگرایی و برونگرایی و دیگر ویژگی‌های شخصیتی ربطی ندارد. پس برای کسب مهارت خودبیانگری و تقویت آن لازم است تمرین های زیر را انجام داد.

کاربرد خودبیانگری, ارزش خودبیانگری در جامعه, دلیل اهمیت خودبیانگری

خودبیانگری باعث بهبود روابط اجتماعی می شود

• صحبت کردن با دیگران و یا خود.

• نوشتن هر آنچه که در ذهن وجود دارد.

• یادگیری زبان بدن.

• انجام دادن فعالیت های هنری مانند نقاشی ، رقص ، موسیقی و ...

آموزش خودبیانگری به کودکان یکی از بهترین و مناسب ترین آموزش هایی است که والدین می توانند در زمان کودکی به فرزند خود یاد بدهند. این امر سبب می‌ شود تا کودکان در آینده با مشکلات کمتری در زمینه خودبیانگری و شناخت از خود مواجه شوند. در ادامه تکنیک هایی را برای آموزش این مهارت به کودکان بیان کرده ایم. پس در ادامه مطلب با ما باشید.

معنی خودبیانگری, فواید خودبیانگری, خودبیانگری

خودبیانگری به معنی مطرح کردن مسائل در جای درست است

آموزش مهارت خودبیانگری به کودکان

آموزش تجزیه و تحلیل کردن زبان بدن و زبان کلامی

با بستن چشمان کودک می توان با لحن های مختلف با او صحبت کرد تا کودک از تن صدا احساسات والدین را تشخیص دهد.نشان دادن و صحبت کردن در مورد عکس هایی که افراد در آن احساسات مختلفی دارند.

آموزش حریم شخصی

والدین نباید اجازه دهند افرادی که کودک آنها را نمی شناسند او را در آغوش بگیرند.آسیب های جسمی مانند ضربه زدن ، لمس کردن و ... به حریم شخصی کودک آسیب میزند.

آموزش درست صحبت کردن

زمانی که والدین منظور کودک را به خوبی متوجه نشدند از او بخواهند بیشتر توضیح دهد. صحبت کردن در مورد مسائل مختلف غیر از اتفاقات روزمره و معمولی نیز اثربخش است.

آموزش معانی اصطلاحات مختلف

والدین باید معانی اصطلاحاتی مانند در( پوست خود نگنجیدن) را به کودک یاد بدهند. زیرا این جمله برای خود بیانگری مورد استفاده قرار می گیرد و لازم است کودک این اصطلاحات را بلد باشد.

آموزش درست کمک کردن و درست درخواست کمک کردن

والدین باید به کودک عبارت هایی مانند لطفاً و متشکرم را آموزش داده باشند تا در ضمیر کودک نهادینه شده باشد.

اگر والدین درخواستی از کودک دارند با جمله (میشه به من لطف کنی و در کاری کمکم کنی) از او درخواست کمک کنند

منبع: بیتوته
شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید

نظرات شما - 1
  • متفاوت
    0

    خودبیانگر یعنی متفاوت بودن.خوشاچاهی که اب ازخود برارد.