راه های مناسب برای مقابله و کنترل عشق ممنوعه
زمانی که زن و شوهر با هم ازدواج می کنند به یکدگیر تعهد می دهند که از نظر جسمی و احساسی و فکری به هم وفادار باشند. عشق ممنوعه ، علاقه و جاذبه فردی متاهل به فردی غیر از همسر است که میتواند صرفا عاطفی باشد یا وارد مسائل جسمی شود.
عشق کامل ، از دیدگاه روانشناسی باید سه عنصر ، جذابیت جنسی ، تعهد و صمیمیت را داشته باشد . عشق ممنوع ، برقراری رابطه عاشقانه با افرد متاهل است که با زیر پا گذاشتن تعهد همراه است و همواره عنصر صمیمیت لازم را کم دارد.
ازدواج حرمت دارد و همراه با تعهد است ، عشق هم حرمت دارد ، عشق پاک است ، عشق تعهد و فداکاری به همراه می آورد ، مشکل زمانی پیش می آید که شما چشمانتان را به روی واقعیت می بندید و روی تمایل جنسی و هوسبازی نام عشق می گذارید تا به این ترتیب از این واژه پاک و الهی برای مطهر کردن خیانت وهوسرانی خود استفاده کنید و وجدانتان را آرام نمایید.
رفتار شما باعث بروز آسیب های شدید روحی به همسر و فرزندان شما خواهد شد ، از نظر روابط انسانی شما قبل از شروع یک رابطه جدید باید رابطه قبلی را به پایان برسانید تا بدون آسیب زدن به شخصیت خود و دیگران به زندگیتان ادامه دهید.
عشق واژه ای است که تبدیل به ریسمانی برای ارتباط سالم بین دو نفر می شود و به حفظ خانواده و سلامت جامعه مدنی کمک میکند و منجر به بقای نسل می شود ولی اگر در مسیری اشتباه قرار بگیرد میتواند آفتی برای خانواده و از بین رفتن سلامت جامعه شود.
یکی از معضلات جامعه مدرن بروز عشق های ممنوعه است که صدمات جبران ناپذیی به روح و سلامت روان و زندگی افرد وارد میکند.
عشق ممنوعه ، احساس و جاذبه شخص متاهل نسبت به نفر سوم است که میتواند کانون خانواده را از هم بپاشد.
چرا عشق ممنوعه با خوشبختی همراه نیست؟
خیانت ها معمولا با کشش شدید جنسی در مرد خیانتکار و افزایش صمیمیت در زن خیانتکار آغاز می شود. ولی مشکل این است که داین روابط همیشه بخشی از سه ضلع مثلث عشق کامل ( جاذبه جنسی ، تعهد و صمیمیت ) را کم دارد.
مرد خائن متاهل در اغلب موارد نمیخواهد متعهد و صمیمی شود چون برایش دست و پاگیر است و حتی اگر از ازدواجش راضی نباشد تمایل ندارد با رسوایی خیانت روبرو شود. از سویی دیگر مردان خیانتکار تمایلی به شروع زندگی مشترک بعدی با زنی که شریک خیانتشان بوده ، ندارند چون به صورت ناخودآگاه نمیتوانند به او اعتماد کامل داشته باشند. به همین دلیل زمانی که فوران هورمون های جنسی در بدنشان از بین می رود دیگر تمایلی به ادامه ارتباط ندارند.
زن خائن متاهل بعد از مدتی احساس میکند صمیمیت میان او و شریک خیانتش ، او را ارضا نمی کند ، مرد تکیه گاهش نمی شود و برخلاف حرفهای عاشقانه ای که در گوشش میخواند تمایل به تعهد داشتن و ماندن در کنار او یا رها کردن زندگی مشترکش ندارد. در واقع عمق صمیمیت و وفاداری که زن از رابطه خائنانه اش دارد ، تامین نمی شود.
از آنجا که به دلیل مردسالاری تبعیض آمیز ، زنان خائن از نظر مذهبی و عرف اجتماع بیشتر از مردان خائن تحت فشار هستند ، بیشتر درگیر خود سرزنشی و سرخوردگی و احساس مورد سواستفاده واقع شدن ، می گردد.
براساس پژوهش هایی که در حوزه مشاوره خانواده انجام شده حتی اگر زن یا مردی موفق شود مرد یا زن خیانتکار را برای طلاق از همسر و ازدواج با خودش ، راضی کند ، مدتی بعد از فروکش کردن کشش شدید جنسی که به نام تب و تاب عاشقی شناخته می شود و رسیدن به تعادل هورمونی ، دیگر رابطه برایشان جذابیتی ندارد و زندگی مشترکشان شکست می خورد.
بیشترین طول عمر کشش جنسی شدید بین زوجین 2 سال است که در برخی موارد به 1 – 6 ماه هم کاهش پیدا میکند. از سویی دیگر همیشه در ناخودآگاه این افراد چیزی به آنها تلنگر می زند که طرف مقابلشان خلاف قوانین اخلاقی ، شرعی و عرفی ازدواج ، کنار آنها بوده است پس چطور میتوان مطمئن بود که دوباره مرتکب این خطا نشود؟
علت شکل گیری عشق ممنوعه
معمولا زمانی که درباره ریشه های عشق ممنوعه یا همان خیانت بررسی هایی انجام میدهیم به وجود مشکلات عاطفی و خلاء های احساسی یا جنسی در زندگی طرفین می رسیم که به جای درمان و رسیدگی به مشکل یا حتی جدا شدن ، راهی را انتخاب میکنند که گرهی کور به مشکلاتشان می زند. رایج ترین دلایل عشق ممنوعه عبارتند از :
مشکلات زندگی مشترک
برخی زوجین به جای تمرکز برای حل مشکلات زندگی مشترک به بیراهه رفته و درگیر خیانت می شوند . این افراد معمولا عشق و محبت و توجه مورد نیازشان را از همسرشان نمی بینند و به دنبال تامین نیازهایشان در فرد دیگر می گردند.
معمولا رابطه سرد و بی روح بین زوجین میتواند عاملی برای خیانت همسر محسوب شود. در این روابط یکی از زوجین یا هر دو نفرشان احساس تعهد زیادی به هم ندارند و احتمال خطا در آنها بیشتر است.
اغلب این افراد درگیر عشق ممنوعه شده و مشکلاتشان چندین برابر می شود ، از سویی احساس گناه و عذاب وجدان و از سویی دیگر ترس از بی آبرویی معضلات روحی آن ها بعد از مدتی تشدید میکند.
تله های شخصیتی
گاهی اوقات عامل خیانت تله های روحی و روانی است که از کودکی در شخصیت فرد شکل گرفته است. ریشه های نادرست تربیتی و طرحواره های کمبود محبت میتواند فرد را به سمت خیانت یا کشیده شدن به سمت فرد نامناسب سوق دهد.
مثلا فردی که درگیر طرحواره رها شدگی است به سمت افرادی جذب می شود که تنوع طلب و غیر متعهد هستند.
یا فردی که درگیر طرحواره نقص و شرم است و خودش را لایق احترام و عشق نمی داند و برعکس خودش را لایق روابط اشتباه میداند و با وجود این که متوجه است خیانتش چه آسیبی به همسرش می زند و کار اشتباهی است ولی وارد عشق ممنوعه می شود.
شخصیت تنوع طلب
شخصیت برخی از افراد تنوع طلب است و نمی توانند در طولانی مدت متعهد بمانند و دیر یا زود وارد رابطه ای جدید برای تجربه هیجان های جدید می شوند. ازدواج شخصی که متعهد است با چنین فردی اشتباه محض است زیرا ذات او تمایلی به تعهد ندارد و باید به هر طریقی شده روحیه تنوع طلب جنسی خود را ارضا کند و با افراد مختلفی وارد رابطه شود.
ماندن در رابطه ای بلند مدت همراه با تعهد برای این افراد خسته کننده و بی معنی است.
عدم ارضای جنسی
نبود رابطه جنسی بین زن و شوهر میتواند یکی دیگر از دلایل خیانت باشد. مشکلات خانوادگی ، سرد مزاجی یکی از زوجین ، عدم هماهنگی مزاج جنسی زوجین ، مشکلات جسمی ، بیماری ، بارداری و غیره میتواند منجر به عدم رضایت جنسی در یکی از زوجین شود.
از آنجا که رابطه جنسی یکی از نیازهای اساسی انسان محسوب می شود در صورتی که فکری برای تامین نیازهای جنسی همسرتان نکنید میتواند او را به سمت خیانت و تامین نیازهایش خارج از بستر ازدواج بکشاند.
چرا ترک عشق ممنوعه سخت است
احساس نزدیکی و کشش جنسی نسبت به یک نفر با تغییرات فیزیکی و روحی زیادی در دو نفر همراه است و حتی میزان ترشح هورمونهای بدن را تغییر میدهد که روی گیرنده های عصبی مغز اثر می گذارد احساسات خوشایندی در شما پدید می آورد درست مانند ماده مخدری که مصرفش احساس سرخوشی ایجاد میکند و برای تداوم این احساس به دنبال تکرار آن هستید.
احساسات شما نسبت به یک نفر هم درست مانند مخدر عمل می کند ، در واقع شما به دنبال وقت گذراندن ، اشتراک احساسات و خاطره سازی با شخص سوم هستید تا احساسات خوشایند پایدارتری را تجربه کنید.
به همین دلیل زمانی که منطقتان به شما یادآور می شود که در رابطه ای اشتباه قرار گرفته اید و باید جدا شودی ، ترس از عدم تجربه مجدد این احساسات باعث می شود جدایی برایتان دردناک به نظر برسد و دلتان نخواهد رابطه ممنوعه را تمام کنید.
عواقب عشق ممنوعه
وارد شدن فردی متاهل که پیمان متعد بودن با همسرش را بسته است به یک رابطه ممنوعه تاثیر منفی زیادی بر جنبه های مختلف زندگی مشترک و روح و روان فرد می گذارد و میتواند شخصیت و زندگی مشترک فرد را تحت تاثیر قرار بدهد.
ارتباط موازی در کنار ازدواج ، عشق واقعی نیست ، یک ارتباط مسموم است که حفظ آن می تواند منجر به گرفتاری زیادی شود.
1 - وابستگی : عشق ممنوعه ارتباطی است که باعث ایجاد وابستگی شده ولی نگرانی هایی که به همراه دارد ، سلامت روانی و تعادل روحی شما را به هم می زند و منجر به کاهش اعتماد به نفس می شود. ضمن این که وابستگی بیشتر به نفر سوم هر روز شما را از همسرتان دورتر میکند و مسیر بازگشت شما هر روز چالش برانگیزتر و سختر می شود تا جایی که ازدواج شما را تباه کند.
2 - آشکار شدن رابطه : آشکار شدن رابطه ممنوعه شما میتوانید وجه شخصیتی شما را در بین اطرافیان ، همسر و فرزندان از بین ببرد و دیگران را نسبت به شما بی اعتماد میکند و حمایت اطرافیان را از دست خواهید دارد. در بسیاری از موارد حتی فردی که با او وارد رابطه شده اید هم نمیتواند به وفاداری شما اعتماد کامل داشته باشد و در نهایت وارد یک فاجعه بی پایان می شوید و آبروی خود را به خطر می اندازید.
آشکار شدن خیانت شما میتواند حتی منجر به از هم پاشیدن رابطه ممنوعه فعلی شما شود و طرف مقابل به صورت ناگهانی ارتباطش را با شما قطع کند تا فاجعه ای که گریبانگیر شما شده آسیبی به او نرساند و مسئولیتی متوجه او نشود. معمولا در این مواقع همسر ، فرزندان و اطرافیان شما را طرد میکنند و حتی در صورت قبول شما دیگر رفتار سابق را با شما نخواهند داشت و درگیر تنهایی و افسردگی از یک رابطه ناسالم خواهید شد.
3 - طلاق و آسیب به فرزندان : یکی از پیامدهای شایع و قابل پیش بینی عشق ممنوعه ، جدایی و طلاق است. همسران در موارد بسیار کم ممکن است طرف مقابل را ببخشند یا به خاطر برخی ملاحظات و سرنوشت بچه ها از خطای فرد چشم پوشی کنند و به زندگی ادامه دهند ولی اغلب افراد نمیتوانند از این موضوع بگذرند و حتی اگر جدا نشوند ، درگیر طلاق عاطفی می شوند.
ورود به ارتباط های ناسالم باعث می شود فرد دیگر تعهد و مسئولیت پذیری سابق نسبت به زندگی و فرزندانش را نداشته باشد و محیطی ناامن برای بچه ها بوجود بیاورد که منجر به آسیب های زیادی برای فرزندان می شود. در صورتی که فرزندان از خیانت والدین خود مطلع شوند ، صدمات روحی جبران ناپذیرتری به آن ها وارد خواهد شد و زندگیشان مختل می شود.
4 - احساس گناه : وارد شدن به رابطه های پنهان یهمیسه همراه با احساس گناه و عذب وجدان است . در ابتدای رابطه معمولا جذابیت های ظاهری ، خطای شما را پوشش میدهد ولی به مرور احساس عذاب وجدان و احساس گناه شدیدی بر شما مستولی می شود در برخی از افراد به خصوص کسانی که وارد عشق ممنوعه با نزدیکان می شوند به محض برقراری اولین رابطه جنسی این احساس گناه به سراغشان می آید و سعی در جبران اشتباه خود می کنند و از خودشان متنفر می شوند.
افرادی که دچار احساس گناه میشوند و توانایی خارج شدن از رابطه را ندارند به مرور عزت نفسشان را از دست میدهد.
راههای کنترل عشق ممنوعه
اغلب افرادی که به همسرشان خیانت می کنند پشیمان می شوند ، انها همسرشان را دوست دارند و نمیخواهند با اطلاع از خیانتشان ، در آزرده شود ، آنها میخواهند همه چیز را درست کنند ولی برگشت از خیانت برایشان کار سختی است و به تنهایی نمیتوانند از عهده آن بر بیایند و از طرفی نمی توانند مشکلشان را با دیگران مطرح کنند.
اگر احساس ناخوشایندی نسبت به خود دارید برای پیدا کردن راههای کنترل عشق ممنوعه میتوانید از مشاوری که شما را نمیشناسد راهنمایی بگیرید و با او درد دل کنید.
برخورد منطقی برای کنترل عشق ممنوعه
اگر از خیانت خود پشیمان هستید باید بدور از احساسات وبه صورت منطقی به عواقب کارتان فکر کنید و با سوالات منطقی خودتان را به چالش بکشید تا حقیقت برایتان مشخص شود. میتوانید با پرسیدن این سوالات ، موقعیت خود را ارزیابی کنید:
اگر عشق ممنوعه شما فردی قابل اعتماد و انسانی شریف است چرا حرمت ازدواج شما را حفظ نکرده و ارزشی برای تعهد قائل نیست؟
هدف شما از این رابطه پنهانی چیست؟
آیا میخواهید طلاق بگیرید و با این فرد جدید ازدواج کنید؟
سرنوشت فرزندانتان چه می شود؟
کار شما چقدر عاقلانه محسوب می شود؟
اگر متوجه شوید همسر یکی از عزیزانتان به او خیانت کرده چه احساسی نسبت به او پیدا می کنید؟
اگر همسرتان ، به شما خیانت کند چه احساسی نسبت به او پیدا میکنید؟
اگر خیانت شما آشکار شود چه عواقبی به دنبال خوهد داشت؟
راه بهتری برای رفع مشکلات زندگیتان ندارید؟
آیا داشته های فعلی شما ارزش خیانت به همسرتان را دارد؟
با احساس اضطراب و استرس و احساس گناه خطایتان چه میکنید؟
علت کارتان چیست؟
برای کنترل عشق ممنوعه رابطه خود را ترمیم کنید
اگر میخواهید راحت تر عشق ممنوعه تا نرا کنار بگذارید باید ارتباط خودتان را ترمیم کنید.
سعی کنید از نظر عاطفی ، کلامی و فیزیکی به همسرتان نزدیکتر شوید و برای حل مشکلاتتان با او مکالمه ای سازنده داشته باشید و در صورت نیاز به سراغ یک زوج درمانگر بروید.
جاهای خالی زندگی خود را پیدا کنید و سعی در پر کردنشان داشته باشید.
سعی کنید تفریحات دو نفره ای که باعث نزدیک شدن بیشتر شما به هم می شود را تدارک ببینید.
ترسیم آینده زندگی برای کنترل عشق ممنوعه
روی این موضوع تمرکز کنید که اگر رابطه ممنوعه خود را پایان بدهید و با روش های درست مشکلات خانوادگی خود را رفع کنید، چه آینده دلگرم کننده ای انتظارتان را می کشد.
یک رابطه غیر متعارف هر چقدر هم هیجان داشته باشد نمیتواند شما را از نظر روحی راضی و خوشحال نگه دارد و خوشبخت کند پس برای رسیدن به خوشبختی ، پله به پله دست در دست همسرتان قدم بردارید تا مشکلاتتان را رفع نمایید.