برای کاهش احساس تنهایی چه کنیم؟
مطالعات نشان میدهد که هیچ راه واحدی برای درمان تنهایی وجود ندارد، اما راههای زیادی برای کاهش درد آن وجود دارد.
احساس تنهایی میتواند دلایل مختلفی داشته باشد که به شما کمک میکند دقیقا بدانید چرا چنین احساسی دارید. مطالعات نشان میدهد که هیچ راه واحدی برای درمان تنهایی وجود ندارد، اما راههای زیادی برای کاهش درد آن وجود دارد. انتخاب برای تبدیل شدن به خود واقعی بهترین قدم برای ارتباط با دیگران است.
به گفته دانشمندان علوم اجتماعی، یک بحران رو به افزایش بهداشت عمومی احساس تنهایی است. تنهایی بر همه افراد از جوان تا پیر تاثیر میگذارد و میتوان دلایل مختلفی برای آن متصور بود. علت اصلی افزایش احساس تنهایی احتمالا به نحوه ارتباط، تعامل و عملکرد ما در محیط اجتماعی امروزی مربوط است. جایی که زندگی میکنید، وضعیت زندگی، وضعیت سلامت جسمی و روانی، کارکردهای مغزی، زیستشناسی و ژنتیک، پویایی روابط خانوادگی، تجربیات اولیه دوران کودکی، محیط مدرسه یا محل کار و نحوه استفاده از شکلهای دیجیتال ارتباطات همه میتوانند در چرایی و علت تنهایی نقش داشته باشند.
اما احساس تنهایی به چه معناست؟
به طور کلی، احساس تنهایی به این معنی است که چیزی در مسیر ارتباط و تعامل انسانی، احساسی از تعلق داشتن از زندگی شما گم شده است و حال شما را بد میکند. افراد در هر سنی و به دلیل هر یک از دلایل مطرح شده در بالا ممکن است احساس تنهایی و انزوا کنند که وقتی این حس در طولانی مدت در کسی وجود داشته باشد، چیزی نیست که بتوان به سادگی از آن گذشت. تنهایی خطر ابتلا به بیماریهای قلبی، اختلالات شناختی، زوال عقل و مرگ زودرس را به میزان قابل توجهی افزایش میدهد.
فراتحلیلی با دربرگرفتن بیش از ۸۰ مطالعه و بررسی بیش از ۴۰۰۰۰ نفر، به این نتیجه رسید که تنهایی یکی از متغیرهای مهم در ایجاد افسردگی است. از طرف دیگر، افراد مبتلا به اختلالات افسردگی مزمن و دوقطبی بیشتر از افراد عادی از تنهایی رنج میبرند. به طور مشابه، مطالعات نشان دادهاند که تنهایی و انزوای اجتماعی با تاثیراتشان بر تعامل اجتماعی و تحریک شناختی میتوانند باعث زوال شناختی شوند و همانطور که زوال شناختی میتواند عامل تنهایی و انزوای اجتماعی باشد.
شما به چه دلیلی احساس تنهایی میکنید؟
هر چاره و علاجی برای تنهایی باید بر اساس شرایط خاص زندگی و سبک زندگی شما باشد. در واقع در ابتدا باید مشخص شود که شما کدام نوع تنهایی را تجربه میکنید.
آیا به این دلیل که دوستان خوبی ندارید که در زمان نیاز شما به آنها، در دسترس شما باشند تنها هستید؟ آیا آشنایی با مردم و پیدا کردن دوستان جدید برای شما دشوار است؟ آیا یک رابطه عاشقانه را از دست دادهاید یا نسبت به رابطه فعلی خود حس یک رابطه از دست رفته را دارید؟ با خانواده چطور؟ آیا از اعضای خانواده احساس بیگانگی میکنید؟ آیا خانواده خود را از دست دادهاید یا احساس میکنید اعضای خانوادهتان از نظر جسمی یا عاطفی خیلی از شما دور هستند؟ یا حتی احساس تنهایی شما ممکن است منشاء عمیقی داشته باشد که ناشی از ترس یا بیاعتمادی به دیگران بر اساس تجربیات گذشته است.
درمانگر شناختی و بینفردی، آندریا متیوز (Andrea Matthews) معتقد است مسیر پیشرفت روابط سالم با یافتن واقعیترین و اصیلترینِ نسخه شما آغاز میشود.
او از تشبیه درختی استفاده میکند که طوفانهای زیادی را پشت سر گذاشته و شاخههایش را در بادهای تند و زیر سنگینی برف از دست داده است، اما هنوز ریشههای قوی و سالمی دارد. آن ریشه، خود واقعی شماست، بخشی از شماست که دست نخورده از طوفان زندگی شما فرار کرده است. آنجاست تا شما آن را کشف کنید و از آن برای پرورش خود استفاده کنید و به شما کمک کند زندگی واقعی و اصیل خود را بسازید.