گرمازدگی را جدی بگیرید
آخرین روزهای فصل بهار است و هوا کمکم رو به گرمشدن میرود و همین موضوع میتواند باعث گرمازدگی شود. بنابراین برای آگاهی بیشتر درباره گرمازدگی و جلوگیری از آن توصیه میکنیم این مطلب را بخوانید.
گرمازدگی چیست؟
گرمازدگی به حالتی گفته میشود که دمای بدن بهمدت طولانی و به دلایل محیطی و استعداد فردی به بیش از 35 درجه افزایش یابد. وقتی انسان در گرمای محیط بیش از 40درجه سانتیگراد، نور شدید آفتاب یا محیط گرم قرار میگیرد بدن شروع به تعریق میکند. تعریق زیاد باعث میشود مقدار زیادی از پتاسیم، سدیم و املاح بدن از طریق عرق دفع شود.
در نتیجه بدن با کمبود آب مواجه میشود که ابتدا علائمی مانند خشکی دهان، خشکی اشک و احساس تنگینفس برای فرد گرمازده بهوجود میآید و کمکم نشانهها با افزایش یافتن ضربان قلب و بیحالی ادامه پیدا میکند. در نتیجه این افراد بهشدت به آب نیاز پیدا میکنند و بهاصطلاح گرمازده میشوند.
راههای درمان گرمازدگی
1- استراحت و پناهدادن از گرما: ابتدا مصدوم را از برابر آفتاب و گرما خارج کنید و در یک محیط سایه و خنک درحالیکه پاهایش را 20درجه بالا آوردهاید، بخوابانید.
2- خنککردن فرد گرمازده: بهترین راه برای خنک کردن بیمار استفاده از آب و باد است. با استفاده از پارچههای خیس در روی شکم، زیربغل، کشالههای ران، سروگردن و باد زدن بیمار اقدام به خنککردن او کنید. البته این خنککردن باید به آهستگی انجام شود و اگر بیمار در زمان خنککردن دچار لرز شد باید خنککردن را متوقف و بعد به آرامی ادامه داد.
3- جایگزینی آب و املاح: مهمترین قسمت درمان جایگزینی مناسب آب و املاح است که در مراحل خفیف گرمازدگی به تنهایی میتواند درمان مناسبی باشد. اگر مصدوم هوشیاراست به او محلول ORS بدهید. این محلول بهترین جایگزین آب و املاح از دست رفته بدن است.
4- استراحت: بیمار را به استراحت وادارید و از ادامه حضور و فعالیت او در هوای گرم جلوگیری کنید.
این موارد را رعایت کنید تا گرمازده نشوید
آب و مایعات زیاد بنوشید. البته منظور از مایعات چای پررنگ، نوشابههای کافئیندار و شربتها و آبمیوههایی با شکر زیاد نیست، چون این ترکیبات خودشان میتوانند هم باعث تشنگی بیشتر و هم باعث دفع آب بدن بشوند؛ بلکه منظور خود آب ساده (بهعنوان سالمترین نوشیدنی) و ترکیباتی مثل شربت آبلیموی کم شکر (ترجیحا با لیموی تازه و عسل)، شربت سکنجبین (و یا ترکیب سکنجبین و خیار رندهشده)، دوغ کمنمک، چای خیلی کمرنگ و ولرم، شربت خاکشیر سرد و آبمیوههایی مثل آب هندوانه (به خاطر محتوای آب زیاد و طبیعت خنک آن) است. بهخصوص نوشیدن این مایعات در فاصله بین افطار و سحر برای جبران کمآبی ناشی از روزهداری در روزهای بلند تابستان بسیار مفید است.
از ورزشکردن در ساعات گرم روز و زیر نور شدید آفتاب خودداری کنید. ورزش باید در ساعات خنک روز یا در سالنهای سرپوشیده و خنک انجام شود.
افرادی که در محیطهای گرم کار میکنند، بهتر است سیستم تهویه مناسبی در محل کار خود نصب کنند.
هنگام روزهداری، نوشیدن مایعات را حدود یک ساعت بعد از افطار شروع کنید و بدون اینکه منتظر بروز احساس تشنگی باشید، بهطور منظم مایعات مصرف کنید.
درصورت امکان در ساعات گرم روز از منزل بیرون نروید و در مکانهای بسته و مجهز به وسایل خنککننده باشید. سعی کنید از ورزشکردن در هوای گرم و در حال روزهداری پرهیز کنید و ورزش را به بعد از افطار موکول کنید.
اگر فردی دچار علائم گرمازدگی شد، سریعا او را به سایه و یک مکان خنک منتقل کنید.
لباسهای اضافیاش را بیرون بیاورید و دست و صورت و پاهایش را با آب سرد بشویید یا یک ملحفه خیس دور بدنش بپیچید. فرد را به آهستگی باد بزنید یا با فاصله در معرض باد ملایم پنکه قرار بدهید.
برای پایین آوردن دمای بدن میتوانید از دادن مایعات خنک (نه خیلی یخ) استفاده کنید. اگر فرد دچار گرمازدگی دارای علائم گیجی، هذیان یا کاهش هوشیاری بود، به سرعت او را به مراکز درمانی منتقل کنید.
بهدلیل از دست رفتن کلسیم، فسفر، منیزیم، سدیم و پتاسیم ممکن است گرفتگی عضلات یا اسپاسم رخ دهد. راهحل خوردن مایعات و غذای مناسب است. عضلات درگیر اغلب عضلات ساق پا و عضلاتی هستند که بیش از بقیه حرکت میکنند.
باید از وسایلی همچون کلاه، عینک آفتابی مناسب و دستکش برای بیرون رفتن از منزل استفاده شود، همچنین کارهای خود را باید در ساعات ابتدایی روز انجام دهید تا کمتر در معرض گرما قرار بگیرید.
منبع: بیتوته
10