دل درد کودکان و درمان های خانگی

دل درد کودکان بیماری رایجی است. دلیل آن ممکن است گرسنگی، خوردن بیش ازحد، استرس و برخی عوامل فیزیکی باشد. برخی از درمان‌های خانگی موجب بهبود دل درد کودکان می‌شوند، اما در موارد شدید بایستی به پزشک مراجعه کرد.

دل درد کودکان و درمان های خانگی

- بیشتر کودکان از دل درد شکایت می‌کنند و دلیل اصلی مراجعه به پزشک در میان کودکان، دل درد است. به طور معمول، دل درد کودکان پس از گذشت چند ساعت بهبود می‌یابد و یا با انجام برخی درمان‌های خانگی از بین می‌رود.

چنانچه مطالعه قسمتی خاص مد نظر شماست، با انتخاب عناوین ارائه شده به موضوع دلخواه خود برسید:

نشانه‌های دل درد کودکان
دلایل دل درد کودکان
علل تکرار دل درد
مقیاس درد
مراجعه به پزشک
درمان‌های خانگی

نشانه‌های دل درد کودکان


درد یا ناراحتی در ناحیه معده یا شکم
درد در فاصله پایین قفسه سینه و بالای شکم
شکایت کودک از دل درد
اشاره کودک نوپا به شکم

دلایل دل درد کودکان


خوردن بیش از حد. خوردن بیش از حد مواد غذایی می‌تواند موجب ناراحتی معده و دل درد کودکان شود.
گرسنگی. کودکان خردسال ممکن است از دل درد در هنگام گرسنگی شکایت کنند.
ویروس GI (مانند روتا ویروس). ویروس GI می‌تواند موجب انقباضات شکمی، استفراغ و یا اسهال شود.
مسمومیت غذایی. مسمومیت غذایی در کودکان باعث استفراغ و یا اسهال ناگهانی به فاصله چند ساعت پس از خوردن غذای فاسد می‌شود. این حالت به دلیل ترشح سموم، توسط میکروب‌های در حال رشد در غذای فاسد، در بدن ایجاد می‌شود. بیشتر نشانه‌ها در مدت کمتر از ۲۴ ساعت از بین می‌روند. اغلب می‌توان بدون نیاز به مراجعه به پزشک، این بیماری را در منزل درمان کرد.
یبوست. عبور دردناک مدفوع از مسیر روده ممکن است موجب گرفتگی در شکم شود.
گاستریت گلو. یک نوع عفونت استرپتوکوک گلیکول است که موجب ایجاد دل درد در ۱۰ ٪ از موارد می‌شود.
عفونت مثانه. عفونت مثانه معمولا با ادرار دردناک، اضطراب و بوی ناخوشایند ادرار همراه است. گاهی اوقات تنها نشانه آن، درد در پایین شکم است.
آپاندیسیت (دل درد شدید). اگر درد در سمت راست و پایین شکم باشد بایستی به آپاندیس مشکوک شوید. نشانه دیگر این است که کودک می‌خواهد دراز بکشد و تمایلی به ایستادن ندارد.
مشکلات روده‌ای. حملات ناگهانی همراه با درد شدید که به صورت دوره‌ای آرام شده و مجدد تشدید می‌شوند. به دلیل بروز مشکلاتی در قسمت پایین روده رخ می‌دهد. این بیماری معمولا در سنین ۶ ماهگی تا ۲ سالگی دیده می‌شود.

علت تکرار دل درد کودکان


اگر دل درد کودکان، به طور مرتب تکرار شود، دلیل آن یکی از موارد زیر است:

استرس یا نگرانی. شایع‌ترین علت دل درد مکرر کودکان استرس است. بیش از ۱۰ ٪ از کودکان از نگرانی دچار دل درد می‌شوند. این کودکان بسیار حساس و آسیب پذیر هستند. کودکانی که از خردسالی وارد عرصه "مدلینگ" می‌شوند، بیشتر دچار این عارضه می‌شوند. آن‌ها در سنین کم در معرض فشار‌های زندگی قرار می‌گیرند و آسیب می‌بینند. تغییراتی مانند جابجایی مدرسه، محل زندگی یا شهر محل سکونت نیز باعث بروز این گونه دل درد در کودکان می‌شود. درد در گودی شکم یا در نزدیکی آن ایجاد می‌شود.
میگرن شکمی. حملات دل درد همراه با استفراغ که به صورت ناگهانی رخ می‌دهند و خاتمه می‌یابند، در کودکان مبتلا به سردرد میگرنی رخ می‌دهد. این بیماری کاملا ژنتیکی است.
دل درد شکمی عملکردی. بدین معنی که دل درد به دلیل دستگاه گوارش حساس کودک است و هیچ بیماری خاصی وجود ندارد.
اجتناب از رفتن به مدرسه. این نوع دل درد کودکان معمولا در روز‌های مدرسه (به خصوص در روز‌های امتحان) رخ می‌دهد و مانع از رفتن کودک به مدرسه می‌شود.



مقیاس درد


خفیف: کودک احساس درد می‌کند و آن را بیان می‌کند. اما، دل درد مانع از فعالیت‌های روزمره او، مانند مدرسه رفتن، بازی کردن و خوابیدن نمی‌شود.
متوسط: دل درد کودک مانع از انجام برخی فعالیت‌های روزمره او می‌شود. برای نمونه ممکن است او را از خواب بیدار کند.
شدید: شدت درد بسیار زیاد است، به گونه‌ای که کودک توانایی انجام فعالیت‌های روزمره را ندارد.

زمان مراجعه به پزشک


اگر دل درد کودک به قدری شدید است که توانایی انجام کار‌های روزانه خود را ندارد، بایستی به پزشک مراجعه کنید تا درمان را آغاز کند.

درمان‌های خانگی دل درد کودکان


در صورتی که دل درد کودک خفیف است و مانع از فعالیت‌های روزانه او نمی‌شود، می‌توانید درمان‌های خانگی زیر را به کار ببندید.

۱- ماساژ آب زنجبیل

زنجبیل تازه را رنده و آب آن را جمع آوری کنید. آب رنجبیل را بر روی شکم کودک بمالید. با حرکات دایره‌ای شکم کودک را ماساژ دهید.

۲- پیاده روی روزانه

اگر دستگاه گوارش کودک عملکرد ضعیفی دارد و به همین دلیل به طور مکرر دچار دل درد می‌شود؛ زمان مناسبی است که یک برنامه پیاده روی روزانه برای او در نظر بگیرید. پیاده روی منظم روزانه موجب بهبود عملکرد سیستم گوارش کودک می‌شود.

۳- نوشیدنی درمانی

عصاره لیمو، نعناع و زنجبیل را استخراج کنید. یک قاشق چای خوری از هر کدام را در لیوان بریزید. کمی نمک و اندکی آب به آن بیافزاید. این مخلوط را دو بار در روز به کودک بدهید تا دل درد او تسکین یابد.

۴- دمنوش نعناع و زنجبیل

با افزودن برگ نعناع خرد شده و ریشه زنجبیل با آبجوش و دم کردن آن، دمنوش نعناع و زنجبیل معجزه آسا آماده می‌شود که موجب تسکین سریع دل درد خواهد شد.

۵- آب لیمو

آب لیمو نوشیدنی سالمی است که در هر آشپزخانه‌ای پیدا می‌شود. آب یک لیموی تازه را در یک لیوان آب حل کنید و به کودک بدهید. حتی اگر کودک دل درد نداشته باشد، نوشیدن آب لیمو یکبار در روز موجب تقویت دستگاه گوارش، سم زدایی از بدن و افزایش سوخت و ساز می‌شود.

۶- جوش شیرین

دل درد معمولا به دلیل بروز مشکلاتی در هضم غذا رخ می‌دهد. آنتی اسیدهایی که در بازار موجود هستند، می‌توانند به خوبی دل درد را برطرف کنند. اگر زیاد دچار دل درد می‌شوید، یک قاشق چای خوری جوش شیرین را به ۱۲۰ میلی لیتر آب گرم اضافه کنید و آن را بنوشید تا دل درد از بین برود.

۷- چای بابونه

چای بابونه در هر فروشگاه و عطاری قابل تهیه است. نوشیدن چای بابونه دو بار در روز دل درد ملایم را تسکین می‌دهد. هم چنین چای بابونه موجب آرامش اعصاب و برطرف شدن مشکلات خواب کودک می‌شود.

سخن آخر

با اجتناب از خوردن برخی مواد غذایی، می‌توانید از دل درد کودکان پیشگیری کنید.
خوردن غذا‌های فرآوری شده مانند شکلات، بیسکویت، محصولات لبنی مانند شیر و ماست، و تخم مرغ در کودکانی که دستگاه گوارش ضعیفی دارند، موجب دل درد می‌شود.
غذا‌های تند، پر ادویه، ترشی جات و شور نیز مشکلات معده را در کودکان افزایش می‌دهد.
برخی سبزیجات نفاخ مانند کلم بروکلی، گل کلم و کلم بروکسل نیز باعث دل درد می‌شوند.
مصرف سبزیجات تازه و میوه‌ها به صورت روزانه به تقویت قوای بدنی کودک کمک می‌کند.

منبع: ستاره

1980

شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید