فواید و معایب اهدای خون که قبل از انجام آن باید بدانید
بسیاری از افراد برای نجات کسانی که به دلیل بیماری به خون احتیاج دارند برای اهدای خون به بیمارستان ها مراجعه می کنند اما این افراد باید بدانند اهدای خون برای سلامت بدن آن ها هم مزایا و معایبی دارد.
هر ساله، هزاران نفر وابسته به دریافت خون و محصولات خون اهدا شده برای زنده ماندن هستند.برخی آسیب ها و بیماری های خاص می توانند به سرعت باعث کاهش سطح خون شوند.بدون خون کافی، اکسیژن کافی در بدنشان دریافت نمی کنند که منجر به مرگ می شود.بسیاری از بیمارستان ها و مراکز پزشکی از خون اهدا شده برای نجات جان بیماران خود استفاده می کنند.
همانطور که در این بخش از سلامت نمناک خواهیم گفت در حالی که اهدای خون برای برخی افراد می تواند حیاتی باشد، اما چه اثراتی بر روی کسانی دارد که خون اهدا می کنند؟ در این مقاله، نگاهی به مزایا و معایب اهدای خون می اندازیم.
مزایای اهدای خون
در حالی که خون اهدا شده برای افراد نیازمند مهم است، اما برخی متخصصان پزشکی ثابت می کنند که اهدا کنندگان خون نیز از اهدا کردن خونشان سود می برد.
کاهش سطح آهن:
آهن ماده ای معدنی است که بدن برای تولید گلبول های قرمز خون به آن نیاز دارد. با این حال، آهن بیش از حد می تواند برای سلامت شخص مضر باشد. می تواند به اندام های مختلف بدن مثل کبد و قلب تاثیر بگذارد و بر نحوه کارکرد آن اعضا تاثیر بگذارد.
شناسایی عوارض جانبی سلامتی:
هر فردی که خون اهدا می کند، یک معاینه فیزیکی ساده و تست خون کوتاه قبل از دادن خون انجام می دهد. در نتیجه این امکان وجود دارد که فرد بتواند نگرانی های سلامتی ناشناخته را به عنوان بخشی از فرآیند اهدای خون تشخیص دهد. این مسائل مربوط به سلامتی، می توانند شامل نگرانی های فشار خون و یا تعداد کم خون باشند.
یک فرد هرگز نباید از اهدای خون برای پیدا کردن بیماری های مربوط به خون مانند هپاتیت B، هپاتیت C و یا HIV استفاده کند. در عوض، باید به پزشک مراجعه کنند. اگرچه مقدار کم خون یک فرد او را از اهدای خون منع می کند، اما کشف این اطلاعات می تواند به او کمک می کند تا اطلاعات بیشتری در مورد سلامتی خود داشته باشند.
سوزاندن کالری:
اهدای خون650 کالری را می سوزاند. در فرد مناسب، اهدای خون بسیاری از مزایای سلامتی را با چند ریسک ارائه می دهد. بانک های خون معمولاً هر احتیاط ممکن را برای کمک به اهدای خون به خون اهدایی می کنند.
کمک می کند که مردم نسبت به خودشان احساس خوبی پیدا کنند:
اهدای خون قدرت تاثیر گذاشتن بر سه نفر را دارد که برای زنده ماندن به خون نیاز دارند. دانستن اینکه آن ها برای زندگی دیگران تفاوت ایجاد کرده اند می توانند استرس فرد را کاهش دهد و باعث شود که آن ها احساس بهتری نسبت به خودشان داشته باشند.
معایب اهدای خون
هنگامی که به روش درست انجام شود، اهدای خون ایمن است. اگر یک بانک خون برای استفاده مجدد از سرنگ استفاده کند، این می تواند خطر ابتلای فرد را به یک عفونت خونی افزایش دهد.
به همین دلیل، این یک بخش روتین برای گرفتن خون است که باید از سوزن های جدید برای هر اهدا کننده استفاده کرد و تمام افراد باید دست هایشان را بشویند. سازمان غذا و داروی آمریکا بر روی بانک های خون نظارت می کند، تا مطمئن شود که آن ها به طور ایمن در حال جمع آوری خون هستند. فرد می تواند برخی عوارض جانبی را در نتیجه اهدای خون تجربه کند.
این موارد عبارتند از:
سرگیجه
احساس ضعف
سبکی سر
تهوع
این علائم معمولاً ظرف سه روز بعد از اهدای خون تمام می شوند.
اگر سطح آهن فرد پس از اهدای خون خیلی پایین باشد، می تواند مصرف غذاهای غنی از آهن را افزایش دهند. غذاهایی غنی از آهن زیاد شامل گوشت قرمز، اسفناج و اب میوه های غنی از آهن و غلات می شوند.
دستور العمل:
اگر فردی در نظر دارد یک اهدا کننده خون باشد، مهم است که مراحل دخیل در فرآیند را درک کنند.
آماده سازی برای اهدای خون:
قبل از اهدا، افراد باید برای اهدا ثبت نام کنند، یک سابقه پزشکی را پر کنند و یک معاینه فیزیکی کوچک انجام دهند. این گام ها به تضمین این امر کمک می کنند که فرد در معرض بیماری هایی قرار نداشته باشد، که ممکن است با اهدای خون به دیگران سرایت کند. این تست ها همچنین نشان می دهند که اگر کسی کاندیدای خوبی برای دادن خون است، هیچ مشکلی ندارد. مثال های این مسائل شامل سطوح هموگلوبین کم و یا فشار خون بالا یا پایین هستند.
پزشک بازو را با پد الکلی تمیز کند و عضوی از تیم اهدا سوزن سرنگ را به رگ فرو می کند.
سوزن جدید و استریل شده.
سوزن به یک لوله و کیسه متصل است و خون تا زمانی که پر شود، کار ادامه دارد.
کل زمان اهدای خون به طور متوسط 8 تا 10 دقیقه طول می کشد.
اگر فرد یک محصول خونی مانند پلاکت ها یا پلاسما را اهدا کند، این فرآیند می تواند تا 2 ساعت طول بکشد.
پس از اهدای خون:
هنگامی که اهدای خون تمام شود، پرسنل پزشکی سوزن را برمی دارد، گاز نخی می گذارد و فشار می دهد و بانداژ را بر روی بازوی فرد قرار می دهند. اهدا کنندگان معمولاً 10 تا 15 دقیقه قبل از رفتن می مانند و در طی این مدت به خوردن و نوشیدن تشویق می شوند. پس از اهدای خون، تیم های پزشکی خون را دریافت خواهند کرد و آن را برای بیماری های ارثی بالقوه آزمایش خواهند کرد. مثال هایی از اینها شامل HIV، هپاتیت B، هپاتیت C و سیفیلیس است.
سازمان خیریه معمولاً بیش از دوازده تست برای تضمین ایمنی خون های اهدایی انجام می دهد. خون اهدایی تنها برای مدتی می تواند دوام بیاورد و باید قبل از انقضای آن استفاده شود. در نتیجه، بانک های خون و بیمارستان ها تقریباً نیاز مداوم به خون اهدا شده دارند.
منبع: نمناک
1980