آشنایی با خاصیت شگفت انگیز گیاه صندل قرمز
در این مطلب به خواص، فواید و نحوه استفاده از صندل قرمز پرداخته شده است.
به فارسی صندل و به هندی چندن و در کتب طب سنتی انوع آن با نام صندل آمده است. به طور کلی دو نوع صندل در بازار عرضه میشود، صندل سفید یا زرد و صندل قرمز که البته با این که نام هر دو آنها صندل است.
از درختان یک خانواده گیاهی به دست نمیآیند و چوب درختان از دو خانواده گیاهی مختلف هستند که در این مطلب به صندل قرمز و خواص، فواید، نحوه استفاده از این گیاه پرداخته میشود.
صندل قرمز چیست؟
صندل قرمز (نام علمی: Adenanthera pavonina) نام یک گونه از زیرخانواده کهوریان است. به فارسی در کتب طب سنتی صندل قرمز یا صندل سرخ گویند. چوب این درخت به چین وارد میشود و درخت آن بومی مناطق هند، حبشه و زنگبار است. چوب آن قرمز است که به نام صندل قرمز معروف میباشد. در کتب طب سنتی ایران این صندل را در ردیف صندل سفید تحت عنوان صندل نام میبرند در صورتی که چوب دو درخت متفاوت هستند و خواص آنها نیز تا حدودی متفاوت است.
نام علمی صندل قرمز Pterocarpus santalinus L. میباشد؛ و نامهای دیگر صندل سرخ، صندلان و صندل احمر میباشد.
ترکیبات شیمیایى صندل قرمز: صندل قرمز از نظر ترکیبات شیمیایى در سر شاخه هاى تازه درخت صندل قرمز گلوکوزید و یک ماده رنگى قرمز وجود دارد. چوب صندل قرمز داراى عطر و بویى نیست. از این درخت در اثر شکافى که به تنه آن وارد مىشود صمغى مىگیرند که به کینو معروف است، در صمغ کینو که از این درخت گرفته مىشود یک نوع تانن خاصى به نام کینوتانیک اسید و یک ماده رنگى قرمز گرفته مىشود و با تقطیر خشک، از آن مواد پیروکاتچین و پروتوکاتچى نیک اسید به دست مىآید که اثر آنها تقریبا شبیه کاتچو است.
خواص صندل قرمز یا سرخ: طبع صندل قرمز سرد و خشک است.
در هندوستان از چوب صندل قرمز به عنوان خنک کننده و قابض و تونیک در استعمال خارجی برای ناراحتیهای صفراوی و رفع التهاب و سردرد گرم و کاهش تب و همچنین برای رفع ناراحتیهای پوست و ضمنا برای تقویت دید چشم تجویز میشود. در تایوان از محلولی که از خیس کرده خاک اره آن حاصل میشود، برای کاهش ورم استفاده میشود.
در اندونزی خاک اره صندل قرمز را با برنج میپزند و برای قطع خونریزی میخورند. چوب قرمز آن داروی رفع ناراحتی خون است و در زخمها و جراحتهای مختلف از آن برای قطع خونریزی و از بین بردن چرک و عفونت استفاده میکنند. بومیها در تایوان از این گیاه به عنوان یک داروی سری برای معالجه مسمومیت استفاده میکنند.
برای تقویت دید چشم از دمکرده گیاه صندل سرخ استفاده میکنند.
خواص پودر صندلی برای پوست و زیبایی: پودر صندل یک ماده طبیعی است که به شیوههای مختلفی برای درمان و زیباسازی پوست استفاده میشود. در اینجا چند استفاده از چوب صندل در زیبایی را بیان میکنیم:
برای درمان آکنه
یک قاشق غذاخوری از پودر چوب صندل را با نصف قاشق چای خوری پودر زردچوبه وکمی شیر یا آب مخلوط کرده تا به شکل خمیر درآید. این خمیر را به مدت ۳۰ دقیقه روی صورت نگه دارید سپس بشویید. این درمان آکنه سنتی ثابت کرده است که بسیار مفید است
برای پوستهای خشک
روغن صندل زمانی که پوست خشک است استفاده میشود داروی خوبی برای درمان پوست پوسته پوسته و خشک است. شما همچنین میتوانید پودر چوب صندل را با مقداری شیر بر روی صورت بمالید، آن را انعطاف پذیر و نرم میکند
برای از بین بردن لکههای قهوهای مایل به زرد
صندل دارای خاصیتی برای تسکین پوستهای آفتاب سوخته است. پودر چوب صندل را با کمی روغن نارگیل و روغن بادام مخلوط کنید و بعنوان ماسک صورت استفاده کنید لکههای قهوهای از بین میروند
برای چین و چروک پوست
صندل همچنین میتواند بعنوان یک ماسک صورت برای از بین بردن چین و چروک پوست استفاده شود. زرده تخم مرغ، عسل، پودر چوب صندل و اسطوخودوس ماسک درست کرده. چند بار در هفته به پوست بزنید
برای نرم و درخشان کردن پوست
صندل نیز یک درمان خوب برای پوستهای نرم و درخشان است. صورت خود را خوب با روغن چوب صندل ماساژ دهید. همچنین میتوانید پودر چوب صندل را با هر روغن دیگر مخلوط کرده ماساژ دهید و بمدت ۱۲ ساعت بر روی پوست بماند.
منبع: باشگاه خبرنگاران
1980