کرونا و فاجعه‌ای که به بدترین شکل ممکن رخ داد/ چگونه کووید 19 دنیا را بلعید؟

شاید در مورد ایران سهل انگاری دولت در دو ماه اخیر موثر باشد اما چرا این موج در دنیا به صورت وحشتناکی در حال طی کردن مرزها است؟ این گزارش به این سوال می‌پردازد.

کرونا و فاجعه‌ای که به بدترین شکل ممکن رخ داد/ چگونه کووید 19 دنیا را بلعید؟

به گزارش خبر فوری ، وضعیت کرونا در حال بد و بدتر شدن است. در حالیکه تعداد کشته شده‌ها در ایران به بیش از 300 نفر در روز رسیده، تعداد مبتلایان که در موج قبلی به 3 هزار نفر رسیده بود، مرز 5 هزار نفر را رد کرده است.

هر چند شاید شرایط کرونایی ایران حاد و فوق حاد باشد، اما اروپا و استرالیا و آمریکا نیز وضعیت خیلی جالبی ندارند. وضعیت کرونایی کشورهای اروپایی به حدی است که فرانسه و آلمان اعلام کرده اند دیگر قادر به کنترل کرونا نیستند.

اما علت این اتفاق چیست؟ شاید در مورد ایران سهل انگاری دولت در دو ماه اخیر موثر باشد اما چرا این موج در دنیا به صورت وحشتناکی در حال طی کردن مرزها است؟ احتمالا همان اتفاقی که برای آنفلوانزای اسپانیایی افتاد برای کرونا نیز در حال رخ دادن است.

در واقع، آنفلوانزای اسپانیایی سه موج داشت. موج اول همه‌گیری که در نیمه اول 1918 (زمستان 1296 و بهار 1297) اتفاق افتاد، شدت زیادی نداشت اما موج دوم و مرگبار آنفولانزای اسپانیایی باعث کشتار افراد بسیاری شد. نمودار زیر به خوبی تعداد تلفات آنفلوآنزای اسپانیایی در موج های سه گانه را نشان می‌دهد.

با بررسی نمودار بالا، به خوبی به این نکته پی می‌بریم که موج دوم آنفولوآنزای اسپانیایی در سالهای پایانی دهه دوم قرن 20 به مراتب مهیب‌تر، خطرناک‌تر و کشنده‌تر از موج سوم و به خصوص موج اول بوده است ( اینجا بخوانید).

به نظر می‌رسد که فاجعه آنفلوانزا برای کرونا نیز در حال تکرار است. اما به راستی چرا موج دوم همواره کشنده تر از موج اول بوده است؟ پاسخ را شاید باید در یک نظریه روانشناسی دانست.

دو نظریه روانشناسی و رفتارهای اجتماعی

در روانشناسی نظریات متفاوتی برای توجیه عادات و رفتار انسانی وجود دارد. یک نظریه متداول در این علم، نظریه کلاسیک است که به خصوص در علم النفس و نظریات اخلاقی ارسطو و افلاطون وجود دارد. طبق این نظر کلاسیک، برای نهادینه شدن یک رفتار یا عمل باید یک ذهن جوان و شکل نگرفته را با تکرار یک عمل شکل داد. در واقع، طبق این نظریه، رفتارها زمانی شکل می‌گیرند که به عادت تبدیل شوند و خود عادت نیز حاصل آموزش است که از تکرار یک فعل به وجود می‌آید.

در مقابل نظریه کلاسیک، مکتب رفتارگرایی وجود دارد که آن هم به دنبال توجیه عادات و رفتار انسانی است. طبق دستورالعمل این مکتب، انسان، محرک‌های بیرونی را دریافت و سپس در قالب یک رفتار به آن پاسخ می‌دهد. اگر یک محرک تکرار شود، رفتار خاصی از یک عامل تکرار می‌شود. به طور مثال، فرض کنید یک موش گرسنه در قفس قرار گرفته است. این موش اگر اهرم "الف" را فشار دهد از یک لوله به او غذا می‌رسد و اگر اهرم "ب" را فشار دهد از همان لوله به جای غذا برایش سنگ ریخته می‌شود. غذا به عنوان یک محرک برای موش عمل می‌کند و به همین علت، حیوان با فشار دادن اهرم "الف" به غذا می‌رسد. موش با تکرار این عمل و محرک یاد می‌گیرد که چگونه به غذا برسد و به خاطر همین، این رفتار را یاد می‌گیرد و همواره به جای اهرم "ب"، اهرم "الف" را فشار می‌دهد.

کرونا و اشتباهی که رخ داد

اتفاقی که در مورد کرونا و آنفلوانزای اسپانیایی افتاد دقیقا برعکس شرایط بالا بود.

درابتدای شیوع کرونا، افزایش تعداد مبتلایان به عنوان یک محرک عمل می‌کرد. در آن زمان با هر خبر کرونایی ترس مردم بیشتر می‌شد. دولت و پزشکان می‌گفتند که ماسک زدن، رعایت بهداشت و فاصله اجتماعی رفتار مناسب ما نسبت به این محرک(کرونا) است. در آن دوره، افراد با قدرت و جدیت بیشتری بهداشت را رعایت می‌کردند. در آن زمان با اینکه تعداد مبتلاها کمتر بود اما برخی افراد حتی حاضر به خریدن نان نبودند و در خانه نان می‌پختند.

با افزایش روزهای ابتلا، محرک قدرت خود را از دست داد. بیایید به یک مثال مشهور اشاره کنیم تا به خوبی منظورمان تبیین شود. آزمایش سگ پاولف (روانشناس معروف) یکی از مشهورترین و کلاسیک‌ترین آزمایش‌های روانشناسی رفتارگرا است. شرح و نتیجه این آزمایش به قرار زیر است:

ترشح بزاق نوعی پاسخ طبیعی به غذاست؛ هرگاه پاولف پودر گوشت (محرک طبیعی، غیرشرطی) را به سگ گرسنه می‌داد، بزاق سگ (پاسخ طبیعی) ترشح می‌شد. پاولف پس از مدتی متوجه شد که حتی اگر غذایی به همراه نداشته باشد، با دیدن او بزاق سگ ترشح می‌شود. پاولف بر این اساس آزمایشی را طراحی کرد. او هم‌زمان با دادن پودر گوشت زنگی را به صدا درمی‌آورد. صدای زنگ محرکی بود که ارتباطی با غذا نداشت و به تنهایی برای سگ بی‌مفهوم بود؛ امّا به دنبال تکرار این کار، سگ بین صدای زنگ و غذا ارتباط برقرار کرد؛ به‌طوری که با صدای زنگ، حتی بدون وجود غذا بزاق او ترشح می‌شد. به عبارتی سگ نسبت به همراه بودن صدای زنگ و پودر گوشت، شرطی شده بود.

حالا بیایید آزمایش را به شکل دیگری تکرار کنیم. فرض کنید پاولف صدای زنگ را نه فقط در زمان غذا بلکه هر یک ساعت یک بار تکرار می‌کرد. در این زمان بزاق سگ بدون شک ترشح نمی‌شد. این همان نکته کلیدی است. تکرار و افزایش محرک، قدرت آن را پایین آورده و رفتار عامل را از بین می‌برد.

این دقیقا رفتاری است که در اپیدمی کرونا مشاهده شد. در واقع، در این اپیدمی، ذهن مردم واکسینه شد. در واکسیناسیون میکروب ضعیف شده به بدن وارد شده و با آنتی بادی تولید شده، بدن را در مقابل میکروب مقاوم می‌کند. در دوره شیوع کرونا نیز دقیقا چنین اتفاقی افتاد. طولانی شدن دوره شیوع، قدرت محرک را کم کرد و ترس مردم و به خصوص مسئولین ریخت. همین عامل باعث رها شدن رفتارهای بهداشتی شد. این فرایند دقیقا در موج دوم آنفلوانزای اسپانیایی نیز تکرار شد و باعث شد فاجعه مرگ 50 میلیونی به وقوع بپیوندد.

چه باید کرد؟

شاید بهتر باشد در این زمان دنیا به جای روش رفتارگرایی از روش کلاسیک استفاده کند. یعنی به جای استفاده از عامل محرک، تکرار رفتار و استفاده از آموزش اجباری را پیشه کند. این روش مستلزم اجباری کردن رعایت پروتکل‌های بهداشتی است و نه ترغیب و تشویق شهروندان به رعایت آن. کاری شبیه به جریمه‌های کرونایی که در ایران چندان جدی گرفته نمی‌شود. شاید اگر این روشها به کار گرفته شود، از این طریق، بتوان کمی جلوی شیوع امواج مخرب کرونا را گرفت.

منبع: خبر فوری

38

کیف پول من

خرید ارز دیجیتال
به ساده‌ترین روش ممکن!

✅ خرید ساده و راحت
✅ صرافی معتبر کیف پول من
✅ ثبت نام سریع با شماره موبایل
✅ احراز هویت آنی با کد ملی و تاریخ تولد
✅ واریز لحظه‌ای به کیف پول شخصی شما

آیا دلار دیجیتال (تتر) گزینه مناسبی برای سرمایه گذاری است؟

استفاده از ویجت خرید ارز دیجیتال به منزله پذیرفتن قوانین و مقررات صرافی کیف پول من است.

شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید

نظرات شما - 25
  • کاربر ناشناس
    0

    تو رو خدا جریمه کنید.تجمع بالای ۵ نفر رو ممنوع کنید.این ملت با این جشناشون نشون دادن بی جنبه ان باید زور بالای سرشون باشه.

  • خبرچین
    0

    کرونا را ووهان تولید کرد برادران در سوهان به تمام دنیا صادر کردن

  • پرتوی
    0

    قابل اعتماد نیستید.

  • مهرداد سربندی
    0

    شاید در مورد ایران سهل انگاری دولت در دو ماه اخیر موثر باشد اما چرا این موج در دنیا به صورت وحشتناکی در حال طی کردن مرزها است؟ این گزارش به این سوال می‌پردازد. این گزارش به این سئوال پاسخ نمی دهد. زیرا پاسخش دردی از کسی دوا نمی کند. این گزارش فقط می خواهد بگوید: «««««شاید در مورد ایران سهل انگاری دولت در دو ماه اخیر موثر باشد»»»»» زیرا مردم که خودشان می دانند دستورالعمل های بهداشتی را رعایت نمی کنند . باید به هر ترفندی شده متقاعد کرد که باور کنند دولت سهل انگاری کرده نه خودشان رعایت نکردند. یعنی اگر در مشهد عده ای دشمنان دوست نما هزاران نفر را به استادیوم می کشانند و در معرض خطر آلودگی یک شهرچند میلیون نفری و خدای ناکرده مرگ تعداد زیادی از هموطنان عزیز قرار می دهند دولت سهل انگاری کرده.

    نظرات شما -
    • دکتر مجازی
      0

      مردم نسبت به پارسال خیلی بیشتر رعایت میکنن از هردو نفر یکی داره ماسک میزنه ترس از کرونا داره مردم رو میکشه من خودم شاهدم زنی بخاطر مثبت بودن کرونا سکته کرد مرد از طرفی خود ماسک زدن سیستم دفاعی رو ضعیف میکند ماسک و ترس پدر سیستم دفاعی رو در آوردند سیستم ضعیف با سرما خوردگی هم از کار میفته

    • مهدی
      0

      یا مثلا در همان مشهد ک گفتی هزاران نفر برای تشییع جنازه اسناد شجریان بدون رعایت پروتکل های بهداشتی شرکت میکنند دولت مقصر است؟

  • ناشناس
    0

    اینها ذهنیات شماست. بی‌توجهی حاکمان عامل اصلی انتشار و گسترش بیماری هست و خواهد بود و مردم عادی سهم اندکی دارند.

  • کاربر ناشناس
    0

    خبری بااین عکس غیرمستقیم داری زنان مذهبی رامیکوبی!

    نظرات شما -
    • محمدرضا
      0

      واقعا همینطوره چون تا من دیدم این اسکلت سر آدمیزاد با پارچه سفید نشانگر روح و مرگ و وحشت ن چادر سیاه

    • رضا
      0

      چه ربطی داره این نماد مرگ است فقط به جای داس چراغ دادن دستش .رنگ سیاه نماد اهریمن است

  • شهروند
    0

    لعنت به چین که ابن ویروس ساخته است.لعنت بر معامله گران با این کشور.خائن ها ‌ضد بشریت‌.

    نظرات شما -
    • کبک
      0

      چین چرا ؟؟؟ دنیا دست صهیونیسم و آمریکاست بیدارشو !!! الو خوابی ؟؟؟؟ یاد پیرزنه افتادم داشت میرفت نماز جمعه گفتن ننه کجا میری امروز پنج شنبه هست گفت خدا لعنت کنه مش غلام رو بازم گولم زد

  • محمد
    0

    با سلام گرفتن تعداد زیاد مردم به کرونا بدلیل عدم شناخت پزشکان و محققین از رفتار ویروس کرونا است که هر روز مطالب جدیدی از کرونا را کشف می کنند که خود پزشکان و محققین گیج مانده اند دوما هر چقدر به ضریب بیشتر مبتلا شوند به ضرب توان هم مانند اعداد ریاضی بیشتر می شود و جان ومرگ بیشتری را شاهد هستیم که مرحله دوم اتفاق می افتد و مرحله سوم سازگاری بدن انسان یا مقاومت بدن انسان با ساختن آنتی بادی ضد ویروس در بدن است که مانند غربال کردن کسانی در مرحله سوم مانند که در مقابل این غربال بدنشان با توضیحات قبلی وفق به شرایط موجود دادند و تعداد کمی از مرحله دوم جان به در بردند اگر شرایط مرحله سوم را بدنشان نداشتن به مرگ آنان یا غربال می شوند که البته تعداد کمی هستند که از مرحله دوم به مرحله سوم رسیدند که آنان نیز می گیرند بخاطر همین مرحله سوم تعداد کمی فوتی داریم ربطی به روانشناسی ندارد که کارشناس محترم گفتن با تشکر

  • قلی
    0

    رئیس مجلس هم که برخلاف پروتکل بهداشتی رفتن بازدید بیمارستان ! هم تست مثبت شدند

  • حسن
    0

    در گذشته هم خدا وقتی قومی رو میخاست نابود کنه بلایی رو بر سر شون نازل میکرد ،من موندن ملت بدبخت ایران به کدام گناه مستحق این بلاها هستند .

    نظرات شما -
    • من
      0

      همون بلایی که بیشتریامون در گناه غرق شدیم و خداوند بلا نازل میکند

    • جبارسینک
      0

      انتخاب روحانی

  • سامانی
    0

    در خصوص کنترول کرونا دولت ما دست از کار شسته و در حیاط بغلی رفته سیزده فدر و ملت را بحال خود رها کرده است و برایش مهم نیست که چه برسر مردم خواهد آمد ! تا الان هیچ برنامه ی مشخصی نداشته اند و فقط حرف میزنند !

  • بابک خرمدین
    0

    اجباری کردن باید امکانات اجبار هم باشه مثل ماسک و مواد ضدعفونی کننده رایگان تا کسی بهانه ای برای رعایت نکردن نداشته باشد..مواد ضدعفونی کننده در پمپ بنزین و گاز باید اجباری باشد که متاسفانه نیست و اپراتورها هم کم کاری میکنند برای گاز زدن وبنزین

  • رضا
    0

    تو ایران مسئولان کلا همه چیز را ول کردن اصلا براشون جون مردم مهم نیست،دو روز پیش تو یه ورزشگاهی در مشهد جشنی گرفتن که کلی آدم اونجا بود اگه فقط یکیشون آلوده باشه فکرش را بکن چه فاجعه ای رخ داده،نگین فاصله داشتن چون موقع ورود و خروج مردم به هم نزدیک میشن و حتی استفاده از سرویس بهداشتی هم باعث انتقال میشه،اثرش هفته های آینده مشخص خواهد شد،تو همچین کشوری حالا حالاها کرونا هست و آمار هم بسیار بالاتر میره

  • کاربر ناشناس
    0

    اگه کرونا را در نطفه خفه کرده بودند حالا اینهمه تلفات نداده بودیم

  • کاربر ناشناس
    0

    کرونا کوچولو حال همه بزرگترها را گرفته و بزرگترها زورشون به اون نمی‌رسه باید همون موقع که در نطفه بود بزرگترها خفه اش کرده بودند تا حالش گرفته شده بود .

  • بابک
    0

    سلام خیانتی که کشور چین به کل مردم جهان کرد هرگز فراموش نمی‌شود با به وجود آوردن بیماری کرونا در کشور چین میلیونها نفر انسان در تمام نقاط جهان جان خود را از دست دادند وقتی در کشور چین همه جانوران جزو سبد غذایی مردم قرار گیرد وضع از این بهتر نمیشود متاسفانه ایران هم نظر ویژه‌ای به این کشور خیانتکار دارد و با آن رابطه اقتصادی دارد

  • کاوس پارسایی فر
    0

    باسلام وقتی خداونداجازه داد این کوچولوی خطرناک به جان مردم بیفتد، خیلی پیش از آن، ضد آن را نیز در جهان آفرینش قرار داد. کشورهایی هم مثل چین که مهار کردند، با ساخت داروها یا ترویج خوراکی هایی که علیه این ویروس هستند، به تقویت بنیه دفاعی مردم پرداختند. نه اینکه فقط با قرنطینه و کم کردن ارتباطات کنترل کرده باشند. منتها سوال اینحاست که ایا در بعد جهانی اراده ای برای کنترل و مهار این بیماری وجود دارد یا خیر؟ وگرنه کنترل آن مخصوصا برای خوانین جهان ، مثل آب خوردن است. تنها راه نجات برای ملت ایران، و امت اسلام بیت زیر است. هرکسی کو دور ماند از اصل خویش باز جوید روزگار وصل خویش سیستم دفاعی را بر مبنای دانش الهی که به ما داده قوی کنید، سپس با اطمینان بروید و یک فرد کرونایی را لیس بزنید

  • اریو
    0

    فقط همه گیری گله ای چاره کار است