عارضه ای که با درد و حساسیت مزمن همراه است
هرچند برخی عوارض شایع از جمله خستگی در بسیاری از بیماری ها و ناراحتی های جسمی و روانی مشترک هستند اما فرد مبتلا به فیبرومیالژی، این علامت را به گونهای متفاوت تجربه میکند و در برخی موارد حتی علائم بیماری در آنها شدیدتر است.
بر اساس اعلام "نهاد خیریه پژوهشهای آرتروز انگلیس"، از هر ۲۵ نفر، یک نفر ممکن است به فیبرومیالژی مبتلا باشد و این بیماری به نسبت شایع است.
علائم فیبرومیالژی میتواند به آرتروز التهابی یا فرسایشی خیلی شبیه باشد اما این دو عارضه به یکدیگر ربطی ندارند.
در عین حال هیچ آزمایش خاصی برای تشخیص فیبرومیالژی وجود ندارد و این به معنی آن است که تشخیص آن اغلب دشوار است.
چه افرادی به فیبرومیالژی مبتلا میشوند؟
هر فردی در هر رده سنی میتواند به فیبرومیالژی مبتلا شود، اگرچه معمولا تعداد بیماران زن هفت برابر مردان است و این بیماری عمدتا در رده سنی بین ۳۰ تا ۵۰ سال بروز می کند.
علت فیبرومیالژی چیست؟
مشخص نیست چه چیز باعث فیبرومیالژی میشود اما پژوهشگران میگویند که این به مقدار غیرطبیعی مواد شیمیایی خاص در مغز مربوط میشود که سلسله اعصاب مرکزی و نحوه تنظیم درد در بدن را مختل میکنند.
برخی دیگر بر این تصورند که این عارضه ژنتیکی است.
بنا به اعلام "اناچاس" (نظام درمان عمومی انگلیس) در بسیاری موارد فیبرومیالژی با فشارهای جسمی یا روانی از جمله زایمان، عمل جراحی یا سوگواری آغاز میشود.
علائم فیبرومیالژی چیست؟
معمولترین عارضه در مبتلایان به فیبرومیالژی درد مزمن در سراسر بدن است که ممکن است شدت آن در کمر و گردن بیشتر باشد.
دیگر علائم آن خستگی مفرط، حساسیت بیش از حد، گرفتگی عضلات، اسهال، سرگیجه و خشکی ماهیچهها است.
فیبرومیالژی همچنین میتواند بر سلامت روان تاثیر بگذارد و عارضهای به نام «فیبرو-فاگ» (fibro-fog) یا مشکل حافظه و تمرکز را سبب شود.
فیبرومیالژی چگونه درمان میشود؟
بنابر گزارش ایندیپندنت، هیچ درمان شناختهشدهای برای فیبرومیالژی وجود ندارد، با این حال میتوان آن را از طریق برخی داروها و بسته به علائم، کنترل کرد.
این میتواند ترکیبی از داروهای مسکن، ضد افسردگی، درمان شناختی رفتاری و مشاوره باشد.
به برخی از مبتلایان به فیبرومیالژی همچنین توصیه میشود که برای کمک به کنترل و کاهش درد، برنامههای ورزشی خاص و روشهای تمدد اعصاب را دنبال کنند.
منبع: ایسنا
70