سخنگوی وزارت بهداشت: از مهناز افشار شکایت نکردیم/ مصرف شیر و لبنیات تهرانیها کاهش 3.9 درصدی پیدا کرده است/ بودجه بیمه سلامت یکبار برای همیشه اصلاح شود
سخنگوی وزارت بهداشت گفت: ما از مهناز افشار شکایت نکردیم و صرفا انجمنهای علمی انتقاد کردند.
به گزارش خبر فوری ، سخنگوی وزارت بهداشت ضمن اشاره به وضعیت بودجهای وزارت بهداشت و سازمان بیمه سلامت در لایحه بودجه ۹۸، در عین حال برای چندمین بار نسبت به کاهش مصرف شیر و لبنیات در کشور و همچنین تهران تحت تاثیر افزایش قیمت آن، هشدار داد.
دکتر ایرج حریرچی در نشست خبری این هفته خود گفت: یک خبر بسیار خوب این است که طبق آخرین آمار سازمان جهانی بهداشت و بر اساس اطلاعات ۱۷۵ کشور جهان که سه روز پیش اعلام شده است، بر اساس اقدامات ۱۵ سال گذشته دولت، سازمانها و نهادهای مختلف برای کاهش تصادفات و میزان جراحت و مرگ و میر حاصل از آن، ایران از هشتمین کشور دنیا با آمار بالای میزان مرگ و میر ناشی از حوادث ترافیکی به جایگاه ۵۳ در رتبه بندی بینالمللی حوادث ترافیکی رسیده است که این خود موفقیت بسیار بزرگ و درخشانی است.
حریرچی با بیان اینکه مجددا مکلف هستم که در مورد مصرف شیر و لبنیات و افزایش شدید قیمت آنها تذکر دهم، گفت: در شش ماه گذشته مصرف شیر و لبنیات در تهران ۳.۹ درصد کاهش داشته است که گرچه در سطوح معنیدار و قابل توجه نیست، ولی با توجه به این که میزان مصرف قبلی و معمول شیر و لبنیات در کشور کمتر از مقدار توصیه شده و مورد نیاز است، این کاهش هم هشدار دهنده است. امیدوارم تصمیم اخیر کاهش قیمت شیر و لبنیات عملیاتی شده و نیز شاهد کاهش قیمت بیشتر باشیم. هم چنین از خانوادهها مجددا درخواست افزایش اولویت مصرف شیر و نیز جایگزینی شیر و لبنیات با غذاهای چرب و شور دارم.
حریرچی درباره لایحه بودجه ٩٨ نیز گفت: در ابتدا باید یک سوءتفاهم را حل کنم و آن این است که برخی سایتها نوشتند بودجه سال بعد وزارت بهداشت ٣۵هزار میلیارد تومان است، در صورتی که ٣۵هزار میلیارد تومان کل اعتبارات وزارت بهداشت است که از این مبلغ حدود ٢٢هزار میلیارد تومان مربوط به دانشگاههاست که حقوق حدود ۴۶٠هزار نفر، هزینه امور جاری بهداشت، هزینه امور جاری بیمارستانها و ... را در برمیگیرد.
وی در ادامه درباره بودجه بیمه سلامت نیز گفت: سازمان بیمه سلامت که از سال ٧۴ تاسیس شد، در بسیاری از سالها بودجه آن به صورت خطی داده شده است، یعنی هرساله نسبت به سال قبل چند درصدی افزایش بودجه داشته است. اقدام مهمی که مجلس و دولت در قانون برنامه پنجم و ششم توسعه انجام دادند این است که بودجه سازمان بیمه سلامت را بر مبنای حق بیمه تنظیم کردهاند. طبق قانون ما مکلفیم که هر فردی که در سازمان بیمه سلامت، بیمه است، حق بیمه برایش پرداخت شود. برای مثال برای کارکنان دولت یک بخش را دولت بخشی را دستگاه و مابقی را خودشان پرداخت میکنند. روش پرداخت برای کارکنان دولت صحیح ترین روش پرداخت است و طبق قانون باید ٧درصد حداقل حقوق مصوب قانون کار پرداخت شود.
وی افزود: متاسفانه بودجه سازمان بیمه سلامت در سالهای گذشته به طوری محاسبه شده که در نتیجه آن، ما طی ۲۰ سال گذشته هر سال با کسری قابل توجه سازمان بیمه سلامت روبرو شدیم. برای جبران برخی سالها از اوراق و برخی سال ها از صندوق ذخیره ارزی کمک گرفته شده است. پیشنهاد ما این است یک بار برای همیشه این موضوع حل شود و بودجه بیمه سلامت طبق قانون و به میزان کافی پرداخت شود.
وی افزود: در زمان افزایش قیمت ها و تورم، سازمان تامین تامین اجتماعی و سایر بیمهها باید باید نقش خود را در تأمین نیازهای مردم بیشتر کنند تا به مردم فشار مالی وارد نشود. بودجه وزارت بهداشت نیز مطابق رشد سایر سازمانها بسته می شود. وزارت بهداشت نیز وزارتخانه خدماتی است و بعد از وزارت آموزش و پرورش دومین وزارتخانه بزرگ کشور است و تعداد کارکنان زیادی دارد. تقریبا هر رشد بودجهای که برای این وزارتخانه تصویب میشود، تمام و یا عمده آن صرف افزایش حقوق کارکنان در سال آینده خواهد شد؛ چرا که همانند سایر کارکنان دولتی برنامه ریزی برای افزایش ۲۰ درصدی حقوق را خواهیم داشت و بر همین اساس قسمت عمدهای از منابع به این بخش منتقل خواهد شد.
حریرچی با بیان اینکه تاکنون علی رغم فشارهایی که بعد از اجرای طرح تحول در سالهای اول داشتیم، تغییر عمدهای در بستههای خدمات نداشتیم، گفت: امیدواریم با کمک دولت و مجلس مجبور به کاهش خدمات در بستههای خود نباشیم. پیش بینیهای لازم نیز در این بخش انجام شده است. دو اقدام در این زمینه انجام شده است؛ یکی پیگیری برای افزایش مناسب بودجه متناسب با تعرفه و دیگری صرفه جوییهایی که در داخل سازمان انجام میدهیم. با مجاهده و ایثار مدیران و کارکنان قسمت قابل ملاحظه ای از منابع اجرای طرح تحول را با افزایش بهره وری و استفاده بهینه موجود تأمین می کنیم و تلاش میشود با حمایت دولت و مجلس، مشکلی در این زمینه نداشته باشیم.
سخنگوی وزارت بهداشت در ادامه صحبتهایش در پاسخ به سوال ایسنا درباره مباحث مطرح درباره مالیات پزشکان، گفت: وزارت بهداشت در زمینه مالیات پزشکان بخش خصوصی نقش مستقیم ندارد و فقط درباره پزشکان بخش دولتی وزارت بهداشت نقش مستقیم دارد که باید گفت این پزشکان یکی از بهترین مودیان مالیاتی در کشور هستند.
وی افزود: قبلا وزارت اقتصاد گلایههایی درباره مالیات پزشکان بخش خصوصی داشت و اخیرا تفاهمنامهای با سازمان نظام پزشکی در این زمینه انجام شده است. البته قانونهای مالیاتی نیز تغییراتی کرده است. به طور مثال قبلا بیمارستانها به طور کلی درآمد را اعلام میکردند و الان باید به تفکیک پزشکان اعلام کنند. آنچه مهم است، اینکه باید از درآمد قانونی، مالیات داده شود که یکی از مهمترین ابزارهای توسعه کشور است.
حریرچی در پاسخ به سوال دیگر ایسنا درباره برخی اخبار مبنی بر سهمیهبندی پذیرش بیمهشدگان بیمه سلامت در برخی بیمارستانها و مشکلاتی که درباره بیمه روستایی این سازمان بیمهگر مطرح است، گفت: برای اقدام ضروری و بیماریهای مهم مانند سرطان، آپاندیس یا سایر بیماریها نظیر بیماریهای عفونی، طبق روال، بستری انجام میشود، اما به دلیل کمبود تخت بعضی از بیماریها که قابل انجام در بخش دولتی هستند ولی فوریت ندارند، انتظار یکی دو هفته تا یک ماه برای آنها مشکلی ایجاد نمیکند. البته نباید درباره این بیماران تبعیض انجام شود و بیمه شدگان روستایی به دلیل اینکه از نظام ارجاع میآیند و دولت بیمه رایگان به آنها میدهد باید در استاندارد بالاتری قرار گیرند.
حریرچی در ادامه صحبتهایش درباره اظهارات مهناز افشار درباره داروی نالوکسان گفت: پیامهای بهداشتی درمانی نیز مانند هر پیام دیگری مهم است و فردی که آنها را منتقل میکند باید مسلط به علم و آگاهی و فن بیان باشد. اما بسیاری از جوانها حوصله نمیکنند به افراد متخصص گوش دهند. بر همین راستا یکی از متدولوژیهای به وجود آمده استفاده از ورزشکاران، هنرپیشگان و یا کسانی است که مورد توجه مردم هستند. ما نیز برای انتقال پیامهای بهداشتی درمانی نیازمندیم از گروههای تخصصی غیر پزشکی استفاده کنیم و از این موضوع استقبال میکنیم و دست یاریمان را به سوی آنها دراز میکنیم اما موضوع مهم دیگر بحث محتوای این پیامهاست. محتوای این پیام حتما باید علمی، به روز مطابق با نیاز مردم و شرایط کشور و مطابق با سیاستهای تولیتی کشور باشد.
وی افزود: برای مثال در مورد مواد مخدر دو سیاست داریم؛ یکی کاهش اعتیاد و دیگری کاهش آسیب است. در کاهش اعتیاد اقداماتی همچون مبارزه با مواد مخدر، پیشگیری از اعتیاد و ترک معتادان را انجام میدهیم و برای کاهش آسیب اقداماتی را برای افرادی که یا موفق نشدند اعتیادشان را ترک کنند یا پیش بینی میکنیم موفق نمیشوند، انجام میدهیم. برای مثال اگر اعتیادشان تزریقی است آنها را تشویق به اعتیاد خوراکی میکنیم. در همین راستا حدود ۷۰۰۰ مرکز کاهش آسیب داریم که تعدادی پزشک عمومی آموزش دیده در این مراکز با محلولهای متادون و سایر مواد خوراکی اعتیاد خطرناک تزریقی را به اعتیاد قانونی تبدیل میکنند. نتایج این کار نشان داده است که این اقدام موجب کاهش رفتارهای خشونت آمیز، کاهش رفتارهای پرخطر جنسی و کاهش میزان ابتلا به ایدز و هپاتیت شده است و همچنین افراد بازگشت به شغل پیدا میکنند.
حریرچی گفت: موضوع دیگر ما مربوط به کسانی است که بیش مصرفی مواد دارند و ممکن است اوردوز کنند. زمانی که افرادی با بیش مصرفی مواد به بیمارستان میآیند برای آنها دارویی به نام نالوکسان تجویز میشود که به گیرنده مواد مخدر سلولها میچسبد و نمیگذارد مواد مخدر به این گیرنده متصل شود. این دارو نقش آنتاگونیستی دارد و جان فرد را نجات میدهد. طبق قوانین فعلی کشور ما و برخی کشورهای دیگر این دارو مصرف بیمارستانی دارد، اما در برخی کشورها که تعداد آنها نیز کم نیست (چند ۱۰ کشور) این دارو در داروخانهها و یا برخی از کشورها خارج از داروخانهها در دسترس است که به صورت تزریقی، خوراکی و یا اسپری بینی تجویز میشود.
وی ادامه داد: از حدود ۳۰ ماه پیش نیز ما جلساتی با سازمان جهانی بهداشت داشتیم که اگر شرایط برای تجویز این دارو وجود دارد و آموزشهای لازم در این خصوص داده میشود، این دارو نیز در کشور ما در دسترس عموم قرار گیرد.
حریرچی همچنین تاکید کرد: اگر یک معتاد عادی نالوکسان تزریق کند، این دارو فقط نشئگی او را از بین میبرد و ممکن است مثل هر داروی دیگری عوارض داشته باشد، ولی عوارض آن خطرناک و مرگبار نیست. ما خواستار همکاری با گروههای مختلف اجتماعی درباره محتویات موضوعات جدید هستیم، اما پیشنهادمان به هنرمندان که میخواهند کمک کنند این است که محتویات مورد نظر را حتما با یک انجمن علمی چک کنند. چرا که مهم محتوایی است که مردم آن را درک میکنند و نه محتوایی که گفته میشود. باید بگویم در مورد اخیر نیز شکایتی نکردیم و تنها برخی دوستان انجمنهای علمی و همکاران وزارت بهداشت انتقادی کردند.
حریرچی در بخش دیگری از صحبتهایش درباره آئیننامه اداره بیمارستانهای مستقل و خودگردان گفت: این بخشنامه در داخل دولت با تعرفه دولتی و با مدیریتی که اختیارات بیشتری که هیات امنایی است و مستقل است، انجام میشود. در داخل دولت ما برخی دیگر از واگذاریها را داریم. برای مثال آزمایشگاهی را به بخش خصوصی واگذار کردیم اما با تعرفه دولتی در بخش دولتی طبق قوانین موجود اجازه ندادیم که غیر از تعرفههای دولتی فعالیت کند.
وی با بیان اینکه صنعت دارو و تجهیزات پزشکی یکی از عمدهترین راههایی که میتواند به صرفه باشد و توسعه پیدا کند، صادرات است، افزود: در حال حاضر میزان کارخانهها، ماشین آلات و ظرفیتهای خط تولیدی که در صنعت دارو داریم سه - چهار برابر مصرف داخل کشور است و در این راستا راه نجات ما صادرات است. با صادرات میتوان از ظرفیتهای مازاد که موجب عدم بهرهوری میشود، استفاده کرد و هم ارز وارد کشور کرد و هم صنعت سود زیادی کند. بعضی از صنایع گسترش کافی را پیدا نکردهاند. هدفگیری که در این راستا شده این است که میزان صادراتمان را افزایش دهیم. همچنین انواع تسهیلات را در این باره ارائه میکنیم. ما در حال حاضر شرکتهای تولید کننده را اجبار کردهایم که اگر میخواهند تولید داخلی داشته باشند، باید استانداردهای صدور نیز داشته باشند و این شرکتها را تقویت میکنیم و به آنها آموزش میدهیم که چگونه به این استاندارد دست یابند. همچنین از صنایع کوچک و نوپا نیز حمایتهای مالی کامل را انجام میدهیم و در حال حاضر شرکتهای دانش بنیان ما توانستند در حوزه علوم پزشکی به ۵۲ کشور صادرات داشته باشند.
سخنگوی وزارت بهداشت درباره عضویت ایران در شورای ICH گفت: اولین کشور منطقه هستیم که علی رغم مشکلات تحریم در جلسهای که در آمریکا برگزار شد و به دلایلی خودمان نتوانستیم شرکت کنیم، عضو ناظر شورای بینالمللی یکسان سازی الزامات و تامین فرآوردههای دارویی انسانی شدیم. این عضویت به ما کمک میکند راه برای صادراتمان شکل گیرد. این شورا ۱۶ عضو دائم و ۲۸ عضو ناظر دارد که از سال ۱۹۹۰ در حال فعالیت است.
سخنگوی وزارت بهداشت در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا میزان زیرمیزیهای حوزه سلامت کاهش یافته است، گفت: بستهای که ما به طور مشخص وارد آن شدیم، به صفر رساندن زیرمیزی در بخش بستری بود. در حال حاضر در بخش دولتی موضوع زیرمیزی تقریبا به صفر رسیده؛ در صورتیکه در گذشته شاید در ۵۰ درصد استانها انجام اعمال جراحی بدون زیرمیزی ممکن نبود. در بخش خصوصی نیز در استانها این میزان نزدیک به صفر است. در عین حال در تهران هنوز نتوانستیم موضوع زیرمیزی را به صفر برسانیم و در حال حاضر در برخی عملها مانند عملهای زیبایی و سزارین متاسفانه موضوع زیرمیزی وجود دارد.
وی با بیان اینکه برخورد تعزیرات با قضیه زیرمیزی تغییر پیدا کرده است، گفت: بر اساس رویه جدید تعزیرات، اگر شکایتی از یک فرد وجود داشته باشد علاوه بر آن شکایت، پروندههای دیگر آن فرد نیز بررسی میشود. درباره خدمات سرپایی نیز بحثهای مختلفی وجود داشت و مثلا قرار بود سازمان نظام پزشکی بر آن نظارت انجام دهد، ولی در حال حاضر نظام پزشکی بر کارهای درمانی فقط به دو مورد تبلیغات و تابلوی مطبها نظارت میکند و اگر کسی در زمینه زیرمیزی شکایتی داشته باشد، به آن رسیدگی میکند. در نتیجه در این زمینه عمده مسئولیت بر عهده وزارت بهداشت است و نظارتهای وزارت بهداشت محدود به شکایتها نیست.
حریرچی درباره نامه اخیر انجمن داروسازان در خصوص تعیین تعرفه برای نسخ الکترونیک گفت: تعیین هر نوع تعرفه در امور بهداشتی، درمانی و پزشکی و دارویی در صلاحیت هیات دولت است و نه وزارت بهداشت و نه شورای عالی بیمه سلامت نمیتواند به صورت مستقل تعرفهای تعیین کند و فقط میتواند پیشنهادات خود را ارائه دهد و بعد در سازمان برنامه و بودجه و هیات وزیران تعرفهها تعیین میشوند.
حریرچی درباره منافع پزشکان سهامدار در بیمارستانهای خصوصی و ایجاد تقاضای القایی گفت: تقاضای القایی به معنی این است که یک هزینه یا درمانی را به دلیل انگیزه مالی یا انگیزه غیر پزشکی به یک بیمار تحمیل کنیم که به طور کامل غیرقانونی و غیراخلاقی است و باید درباره تک تک این موارد قضاوت انجام شود. به طور مثال درباره سزارین برخی از همکاران میگویند که تعداد ارجاع شدهها بالاست. در صورتیکه بعد از بررسی مشاهده میشود اکثر زنانی که سزارین کردند یک بارداری عادی داشتهاند. یکی از مثالهای مشخص تقاضای القایی این است که نوزادان سزارینی به طور متوسط در ۳۸ هفتگی یعنی دو هفته زودتر به دنیا میآیند که این موجب نارساییهایی در نوزاد میشود.
وی افزود: در برخی موارد نیز خانوادهها هیجانزده میشوند و وقتی ناراحتی کوچکی برایشان پیش میآید با درآمد کم بیمار را به بیمارستان خصوصی میبرند و دچار هزینههای زیادی میشوند که در این خصوص افراد باید به توان مالی خود توجه کنند. موضوع دیگر نیز طول مدت بستری است اما در این باره شناسایی تخلف برای ما مشکل است.
حریرچی درباره توقف توزیع شیر در مدارس گفت: موضوع مهم در این رابطه تامین منابع است. نقش وزارت بهداشت در این رابطه فقط طرح موضوع و اثبات ضرورت آن و کسب مصوبههای لازم بود. در نتیجه کار بین بخشی وزارت بهداشت در این راستا انجام شده است. طی دو ماه گذشته وزارت بهداشت در رابطه با شیر و لبنیات بارها مصاحبه داشته است؛ چرا که در این زمینه احساس خطر کردیم. همچنین مکاتباتی را در این زمینه انجام داده و باز هم پیگیری خواهیم کرد.
منبع: ایسنا
33