قطعنامه واشنگتن علیه ایران دو موافق، دو مخالف و ۱۱ رای ممتنع داشت

شکست قاطع آمریکا در تحریم تسلیحاتی ایران / فقط جمهوری دومینیکن با واشنگتن همراه شد!

سرانجام پس از هفته‌ها جنگ روانی آمریکا، شورای امنیت سازمان ملل به طور قاطع پیش‌نویس قطعنامه آمریکایی علیه ایران را رد کرد.

شکست قاطع آمریکا در تحریم تسلیحاتی ایران / فقط جمهوری دومینیکن با واشنگتن همراه شد!

قطعنامه آمریکا دو موافق (آمریکا و جمهوری دومینیکن) و دو مخالف (چین و روسیه) داشت و سایر اعضای دائم و غیر دائم شورای امنیت شامل بلژیک، استونی، فرانسه، آلمان، اندونزی، نیجر، سنت ویسنت، آفریقای جنوبی، تونس، بریتانیا و ایرلند شمالی و ویتنام، به آن رای ممتنع دادند.

بنابراین برای رد قطعنامه آمریکا حتی نیازی به استفاده از حق وتو نشد.

واکنش ایران به شکست قطعنامه ضد ایرانی آمریکا در شورای امنیت، فعلا معطوف به توییت تخت روانچي می‌شود. او نوشت: نتیجه رأی درشوراي امنيت در مورد تحریم تسلیحاتی ایران، بار دیگر انزواي آمريكا راعيان كرد. پیام شورای امنیت: نه به يكجانبه گرايي آمريكا بایداز این افتضاح بیاموزد. تلاش آمريكا براي"بازگرداندن"تحریم‌ها غیرقانونی است و همانطور که امروز شاهد بوديم، توسط جامعه بین المللی رد شد.

«مجید تخت روانچی»، نماینده ایران در سازمان ملل متحد همچنین به جز این توییت، در بیانیه‌ای اقدامات ضد ایرانی آمریکا را محکوم کرد.

در این بیانیه آمده است: «طی سالیان متمادی، آمریکا با سوء استفاده از عضویت دائم خود در شورای امنیت، تلاش کرده است ایران را تهدیدی علیه صلح و امنیت بین‌المللی جلوه دهد و برای اعمال تحریم علیه آن تلاش نماید. یک نمونه آشکار، پیشنهاد کنونی آن برای تحمیل تحریم‌های تسلیحاتی جامع و نامحدود بر کشور من است. آیا هیچ استدلال حقوقی درست یا قرائن عینی امنیتی برای چنین اقدامی وجود دارد؟ آیا واردات و صادرات سلاح از ایران می‌تواند تهدید علیه صلح و امنیت بین المللی تلقی شود؟ و اساساً هدف غایی ایالات متحده از این اقدام چیست؟»

بین سالهای ۲۰۰۹ تا ۲۰۱۹، رتبه ایران از نظر میزان واردات سلاح در جهان، ۵۷ بود. هزینه نظامی ایران در سال ۲۰۱۹ یک پنجم عربستان بود و ایران تنها ۲.۳ درصد تولید ناخالص داخلی خود را صرف هزینه‌های نظامی کرده که ۳.۵ برابر کمتر از عربستان سعودی است

او در ادامه به توضیح درباره سیاست‌های ضد ایرانی آمریکا در منطقه و اقدام این کشور در صدور تسلیحات پرداخته و تصریح کرده است: «تنها در شش کشور همسایه ایران در منطقه خلیج فارس، آمریکا ۵۰ هزار نیرو به همراه ۳۰۰ هواپیمای نظامی، یک ناو هواپیمابر و دهها ناوچه مستقر کرده و چهار مقر فرماندهی مرکزی برای نیروهای زمینی، هوایی، ‌دریایی و نیروهای ویژه خود ایجاد نموده است. از ۴۰ پایگاه نظامی غربی در خاورمیانه، ۲۹ پایگاه آن متعلق به آمریکا است. چنین حجم وسیعی از استقرار نیرو، این منطقه را به بزرگترین مرکز تجمع نیروهای نظامی خارجی در جهان تبدیل کرده است. حال اجازه دهید به اشتهای سیری‌ناپذیر آمریکا برای صدور تسلیحات به این منطقه و تشنگی مفرط متحدین منطقه‌ای آن برای واردات سلاح اشاره کنم. عربستان سعودی با واردات 12 درصد از کل تسلیحات صادراتی جهان از سال ۲۰۱۵ تا ۲۰۱۹، بزرگترین وارد کننده تسلیحات در جهان بوده که 75 درصد آن، تسلیحات وارداتی از آمریکا است. برای نمونه، من معامله تسلیحاتی ۱۱۰ میلیارد دلاری آمریکا با عربستان در سال ۲۰۱۷ را یادآوری می‌کنم که ترامپ رئیس جمهور آمریکا آن را «بزرگترین سفارشی که تا کنون انجام شده»، توصیف کرد. از لحاظ هزینه‌های نظامی، عربستان سعودی در سال ۲۰۱۸ رتبه سوم و در سال ۲۰۱۹ رتبه پنجم را در کل کشورهای جهان داشته و در این سال 8 درصد از تولید ناخالص داخلی خود را به هزینه های نظامی تخصیص داده است که بالاترین رقم در جهان است. عربستان سعودی با فاصله بسیار زیاد نه تنها بزرگترین هزینه کننده نظامی در خاورمیانه است بلکه به شدت نیز به نوسازی و گسترش نیروهای نظامی خود ادامه می دهد. طبق گزارش مؤسسه سیپری، این کشور «بزرگترین زرادخانه تسلیحات پیشرفته» در میان کشورهای خلیج فارس را دارد.

او در بیانیه صادر شده ادامه داده است: اما وضعیت ایران از نظر خریدهای نظامی چگونه است؟ بین سالهای ۱۹۹۴ تا ۲۰۱۸، واردات سلاح توسط ایران به میزان قابل توجهی کاهش یافت. طبق گزارش سیپری، «در این مدت میزان واردات تسلیحات ایران در مقایسه با دیگر دولتهای خاورمیانه نسبتاً اندک بود». بین سالهای ۲۰۰۹ تا ۲۰۱۹، رتبه ایران از نظر میزان واردات سلاح در جهان، ۵۷ بود. هزینه نظامی ایران در سال ۲۰۱۹ یک پنجم عربستان بود و ایران تنها ۲.۳ درصد تولید ناخالص داخلی خود را صرف هزینه‌های نظامی کرده که ۳.۵ برابر کمتر از عربستان سعودی است.

نماینده ایران در سازمان ملل، در بخش دیگری از این بیانیه درباره اقدام آمریکا برای استفاده از مکانیسم ماشه (یا مکانیسم بازگشت خودکار تحریم‌ها) جهت احیای تحریم‌های بین‌المللی علیه ایران هشدار داد. او تأکید کرد: «تحمیل هرگونه تحریم یا محدودیت از سوی شورای امنیت بر ایران با پاسخ سخت ایران مواجه خواهد شد و در این خصوص گزینه‌های ما محدود نیست و آمریکا و هر موجودیت دیگری که احتمالاً به آن کمک کند یا به رفتار غیرقانونی آن تن در دهد، مسئولیت کامل اقدامات خود را بر عهده خواهد داشت. این هفته، آمریکا مصرانه خواستار رأی‌گیری شورای امنیت درباره دومین پیش نویس قطعنامه خود شد با اینکه پیشاپیش می‌دانست چنین قطعنامه‌ای از حمایت اعضای شورا برخوردار نیست. سئوال این است که چرا این کشور به چنین اقدامی دست می‌زند چون آمریکا، بر اساس محاسبات نادرست خود، می‌خواهد از این اقدام به عنوان بهانه‌ای برای تحقق هدف نهایی خویش که همانا نابودی دائمی برجام از طریق بکارگیری مکانیسم ماشه است، استفاده نماید در حالی که به عنوان یک کشور غیرعضو برجام، آمریکا صلاحیت لازم برای استفاده از مکانیسم ماشه را ندارد.»

انزوای آمریکا که تخت‌روانچی به آن اشاره داشت، در متن توییت وزیر خارجه آمریکا مشخص است. مایک پمپئو ناامیدانه این توییت را منتشر کرد: امروز شورای امنیت نتوانست ایران را مجبور به پاسخگویی کند. این شورا خواسته های کشورهای خاورمیانه را نادیده گرفت. آمریکا برای تصحیح این اشتباه به کار خود ادامه خواهد داد.

همزمان، مشاور امنیت ملی ایالات متحده گفت: عدم حمایت فرانسه، بریتانیا و آلمان از قطعنامه تمدید تحریم تسلیحاتی ایران ناامیدکننده است.

در واکنش به این اظهارات مقام آمریکایی علیه متحدان اروپایی، نمایندگی انگلیس در سازمان ملل در بیانیه‌ای تصریح کرد: ما در نگرانی‌های تعدادی از اعضای شورای امنیت نسبت به انقضای محدودیت‌های تسلیحاتی موجود علیه ایران در ماه اکتبر مشترک هستیم. انگلیس به پیش‌نویس این قطعنامه رأی ممتنع داد زیرا مشخص بود که حمایت شورا را به خود جلب نخواهد کرد و مبنایی برای دستیابی به اجماع نخواهد بود و بنابراین نمی‌تواند به بهبود امنیت و ثبات در منطقه کمک کند.

این بیانیه با هدف مدارا با دولت ترامپ‌ تاکید کرده، "ما آماده همکاری با اعضای شورا و طرفین برجام هستیم تا بتوانیم مسیری را پیش‌رو داشته باشیم که بتواند حمایت شورا را تأمین کند."

به‌جز لندن، پاریس دیگر عضو اروپایی شورای امنیت هم دلایل خود در عدم همراهی با واشنگتن را تشریح کرد.

نماینده دائم فرانسه در سازمان ملل متحد گفت: در سال‌های ۱۳۹۳ و ۱۳۹۴ از طرف فرانسه در مذاکرات برجام حضور داشتم. اجرای برجام بهتر از حد انتظار انجام شده است. از بین بردن تنها چارچوب موجود برای مهار آنچه که او جاه طلبی‌های هسته‌ای نامید، فقط به ایران مجوز گسترش (سلاح اتمی) می‌دهد. برجام در نگهداری رژیم منع گسترش سلاح اتمی و اطمینان از اینکه ایران هرگز به سلاح اتمی پیش نمی‌رود، نقش کلیدی ایفا می‌کند.

توضیح آلمان درباره رأی ممتنع به قطعنامه ضد ایرانی آمریکا هم مانند دو کشور دیگر اروپایی عضو برجام است.

در بیانیه این عضو غیردائم شورای امنیت آمده است: آلمان به اجرای کامل قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت که برای تأیید برجام صادر شده متعهد است. ما به همراه فرانسه و پادشاهی متحده انگلیس، به رغم چالش‌های ایجادشده توسط خروج آمریکا از برجام در می ۲۰۱۸ و عدم پایبندی سیستماتیک ایران به تعهدات کلیدی‌اش از جولای ۲۰۱۹، سرسختانه برای حفظ برجام تلاش کرده‌ایم و به تلاش‌هایمان در این زمینه ادامه خواهیم داد.

در این بیانیه همچنین مواضعی علیه کشورمان نیز اخذ شده است: همزمان، ما به شدت درباره رفتارهای ایران در منطقه نگرانیم. از زمان تصویب قطعنامه ۲۲۳۱، ایران مکرراً مفاد مربوط به تحریم‌های تسلیحاتی شورای امنیت را به طرق مختلف از جمله با ارسال سلاح به یمن، لبنان، سوریه و عراق نقض کرده است. با این وجود، آلمان به این قطعنامه رأی ممتنع داد زیرا این قطعنامه به ما برای حل موثر مخاطرات مشخص‌شده در بالا و بهبود امنیت و ثبات در منطقه کمک می‌کند.

کلی کرافت نماینده آمریکا در سازمان ملل هم گفت که در روزهای آتی وعده خود برای استفاده از مکانیسم بازگشت خودکار تحریم‌ها (مکانیسم ماشه) برای احیای تحریم‌ها علیه ایران را پی خواهیم گرفت.

این درحالیست که آمریکا پس از خروج از برجام عملا قادر به استفاده از بندهای این توافق نیست.

انگلیس هم در بخشی از بیانیه خود برای توضیح درباره رأی ممتنع به قطعنامه آمریکا جهت تمدید تحریم‌های تسلیحاتی علیه ایران، مخالفت خود را با تلاش آمریکا جهت به کارگیری مکانیسم ماشه نیز ابراز کرده است. در بند پایانی این بیانیه آمده است: «ما با تلاش برای بازگشت خودکار تحریم‌ها (از طریق مکانیسم ماشه) که با تلاش‌های فعلی‌مان برای حفظ برجام ناسازگار است مخالفیم.»

واکنش روسیه به این شکست آمریکا ولی متفاوت از انگلیس است.

بیانیه نمایندگی روسیه در سازمان ملل اینطور منتشر شده: نمایندگی روسیه در سازمان ملل به قطعنامه شورای امنیت در خصوص «تحریم تسلیحاتی علیه ایران» که آمریکا آن را پیشنهاد داده بود رأی منفی داد. ما همواره با تلاش‌ها برای تحمیل تحریم‌های تسلیحاتی علیه ایران از طریق شورای امنیت سازمان ملل مخالفیم. پیشنهاد آمریکا نقض آشکار ضمیمه B قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد بود که صراحت دارد تنها روش مشروع برای تجدید نظر در نظام انتقال تسلیحات تصمیم متفق‌القول کمیسیون مشترک برجام است.

پس از این بیانیه، میخائیل اولیانوف، نماینده روسیه در سازمان‌های بین‌المللی درباره شکست قطعنامه آمریکا علیه ایران این توییت را منتشر کرد: تلاش آمریکا برای تمدید تحریم‌های تسلیحاتی علیه ایران شکست خورد. کاملاً قابل پیش‌بینی بود. این تلاش، بی‌‌اساس بود. کسانی که در این زمینه نگرانی‌هایی مطرح می‌کنند نباید مبالغه به خرج دهند. فقط به یاد بیاورید: قبل از سال ۲۰۱۰ هیچ تحریم [تسلیحاتی علیه ایران] در کار نبود و هیچ فاجعه‌ای رخ نداد. الان هم اتفاقی نمی‌افتد.

نمایندگی چین در سازمان ملل هم در بیانیه‌ای اعلام کرد: پیش‌نویس قطعنامه آمریکا در خصوص ایران امروز در شورای امنیت رد شد. این نتیجه بار دیگر نشان می‌دهد که یکجانبه‌گرایی از هیچ حمایتی برخوردار نیست و زورگویی شکست خواهد خورد. هر تلاشی برای در اولویت قرار دادن نفع شخصی به منافع عمومی جامعه بین‌المللی به بن‌بست خواهد خورد. اکثریت قاطع اعضای شورای امنیت بر این باورند که باید از برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ دفاع کرده و آنها را اجرا کرد. آمریکا که دیگر جزو طرف‌های مشارکت‌کننده در برجام نیست از هیچ حقی برای درخواست از شورای امنیت جهت بازگرداندن خودکار تحریم‌های بین‌المللی علیه ایران برخوردار نیست. اگر آمریکا بر این اصرار ورزد، تلاشش محکوم به شکست است.

به این ترتیب با شکست آمریکا، بار دیگر سیاست فشار حداکثری ترامپ علیه تهران با انزوای بین‌المللی روبرو شده و ناتوانی او از راه‌اندازی اجماع جهانی علیه کشورمان موضع کمپین جمهوری‌خواهان در انتخابات ۲۰۲۰ را تضعیف خواهد کرد.

فیلمی از لحظه شکست آمریکا در شورای امنیت را اینجا ببینید:

17

شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید

نظرات شما - 29
  • فهيمه
    0

    دومينيكن اين وسط چكاره بوده

  • اسکندرکیاسرایی
    0

    خداراشکربالاخره دنیابه حقانیت ایران مظلوم سرفراز پی برده انشااللهوطن فروشان وتبهکاران داخلی ومرتجعین منطقه هدایت یابند

  • صادق
    0

    روی آمریکا سیاه

  • غلام دانش
    0

    سلام علیکم خداوند راشاکرهستم که این خبرخوش راامروز میشنوم خبرپیروزی حق علیه باطل برتمام مطلومان جهان مبارکباد

    نظرات شما -
    • مهدی
      0

      به خدا اگه بدونی این قطعنامه چیه وچی هست واسه کدوم قسمته فقط یه چیزی نوشتی

  • امیر
    0

    تبریک به همه مردم ایران/ انشاالله با درایت مسئولین وزارت خارجه هر چه سریعتر با کشورهای دنیا تنش زدایی شود و راه برای تجارت با کل دنیا هموار گردد تا نتیجه این خبر خوب در ادامه برای مردم هم اثربخش باشد/انشاالله

    نظرات شما -
    • حسین456778
      0

      برادر این قضیه ارتباطی به درایت امورخارجه نداره. امورخارجه درایتش در حد برجامه!!!!! این پیروزی اصل جمهوری اسلامیه

    • محسن
      0

      آقای حسین باید بدونی که شما هیچ بویی از سیاست نبردی که هیچ از مسائل منطقه هم بی خبری.متاسفم برات جوجه بسیجی. برجام سند پیشرفت ایران بود که اربابات که اتفاقا طرفدار کوخ نشینی برای مردم هستند، زدن زیرش.

    • س
      0

      در جواب محسن کدام برجام سند پیشرفت شد دلار 20 برابری و تعطیلی علوم هسته ای . اگر شاسکول نباشی قطعا اسکولی

  • ن
    0

    خفت بار عربا بحرین باید به خاک ایران اضافه شود چون مال ایران هست

    نظرات شما -
    • بینام
      0

      اونارم بدبخت کنیم

    • حشاشین
      0

      بینام جان بدبخت شمایید که از این حرف شما بوی تجزیه ایران می اید

    • جوان ناکام
      0

      حشاشین جان هر منطقه ای از ایران جدا شده الان خوشبخته و ایرانی ها آرزو دارن برن اونجا مثل گرجستان ارمنستان آذربایجان بحرین کاش ما هم جدا میکردن از دست دولت به ظاهر اسلامی راحت میشدیم شما فکر کن ما تجزیه طلبیم

  • ناشناس
    0

    تصمیم شورای امنیت دوسر باخت برای مردم ایران است . معلوم است چین و روسیه مخالفند چون میخواهند بونجولهای خود را به ایران بفروشند .

    نظرات شما -
    • حشاشین
      0

      با این که مخالف طرفم ولی به قولش آبو بریز جایی که میسوزه

  • رزماری
    0

    هنوز هم انسانیت وجود دارد ..

    نظرات شما -
    • رویا
      0

      نخیر انسانیت اونا نیست، بلکه این نتیجه مقاومت ایران و خون شهداست و نتیجه سر خم نکردن در مقابل فشارهایی که حتی میخواستن موشک هم نداشته باشیم.نتیجه در هم کوبیدن پایگاه آمریکاییه. این انسانیت اونا نیست بلکه اینه که باور کردن جمهوری اسلامی ابرقدرت خاورمیانه است نه نوکر اونها.

  • AliReza
    0

    دومینکن امروز روی جیبوتی رو سفید کرد

  • 1
    0

    موضوع عربستان (خرید اسلحه، نظام خودکامه، تلاش برای ساخت بمب اتم، جنگ یمن و سوریه) خیلی جالبه و سکوت شورای امنیت جالبتر

  • طاقت
    0

    این جنگ زرگری آمریکا و فرانسه و آلمانه. چون هیچ چیزی نمیتونست مثل برجام اقتصاد ایران رو زمینگیر کنه، حالا که آمریکا از برجام خارج شده و نقش حمله کننده رو ایفا میکنه، آلمان و فرانسه نقش منعطف و دوست رو ایفا میکنن تا برجام رو نگه دارن. دیدید که بعد از رای گیری این دو کشور بر حفظ برجام تاکید فراوان کردن!!!!!!!!!!!!!!!

  • مهدی
    0

    هیچوقت به جزیره دومینیکن نخواهم رفت

    نظرات شما -
    • محسن
      0

      اگه بخوایید کنسل کنید نصف پول بلیط رو بیشتر نمیتونیم بهتون برگردونیم

  • محسن
    0

    تبریککککککککککککککک

  • .
    0

    امریکا نابود شده. همین روز ها تجزیه میشه. چون طبق گفته های کیهان امریکا تاکنون صدها بار تجزیه و سقوط کرده است ولی مشخص نیست که چرا حتی دوستان کمونیست ایران هم از این جسد می ترسند. بهش کمک کنید مثل سقوط وال استریت و حاج حسین کیهان نشین. لطفا دست از این عوام فریبی بردارید. ما که در همه چیز خودکفا هستیم . دیگ چه اصراری به خرید اسلحه دارید به فکر سفره خالی مردم باشید

    نظرات شما -
    • محسن
      0

      کجا داری زندگی میکنی عمو؟ این مطالبو جدی نوشتی یا هجو گفتی؟ تویی که به کیهان و شریعتمداری اعتقاد داری، انتظاری ازت نمیشه داشت. یه خرده فکرکن به اراجیفی که گفتی.

  • توحید
    0

    میخواهند ایران تو برجام بمونه اروپا خره امریکاس فیلمشونه مکانیزم ماشه برای ایران کافیه تا تکون نتونه بخوره فقط نگاه به درون و سرمایه گذاری روی نیروی کار داخلی حلاله مشکلاته

  • yad
    0

    این به این معناست که اروپا به این باور رسیده است که شکست ترامپ در انتخابات قطعی است وبه با توجه به وخامت اوضاع اقتصاد اروپا به خاطر کرونا با دادن رای ممتنع به پیشنهاد آمریکا میخواهند با این کار دل ایران را به دست بیاورند تا از بازار نفت و سرمایه ایران بی بهره نمانند .باید منتظر حوادث سه ماه آینده ماند وتا آن زمان ایران باید هوشیار باشد در دام سیاستهای منطقه ای آمریکا گرفتار نشود.

  • کاربر ناشناس
    0

    واقعا باید برای آمریکا تاسف خورد ! حناش دیگه رنگی نداره.

  • ایمان
    0

    مهرماه