سخنگوی وزارت امور خارجه:
برجام محصول اعتماد به آمریکا نبود/ واکنش به فایل صوتی رابرت مالی/ مقامات افغانستان در موضوع حقآبه مسئولانه عمل کنند
سخنگوی وزارت خارجه با بیان اینکه ما به آمریکا اعتماد نداریم، گفت: برجام محصول اعتماد به آمریکا نبود.
ناصر کنعانی در نشست خبری امروزش در پاسخ به سوالی در مورد فایل صوتی منتشر شده منتسب به رابرت مالی و این که در این فایل گفته شده هدف از مذاکرات با ایران و توافق برجام، افزایش فشار به ایران است، گفت: اینکه چه گفته شده است، مسئولیت آن با آمریکا است و آنها باید در این زمینه روشنگری کنند.
وی ادامه داد: ایران مذاکرات برجام و رفع تحریمها را مبتنی بر مصالح ملی و منافع ملت به منظور احقاق حقوق ملت ایران دنبال میکند.
کنعانی تاکید کرد: ادامه مذاکرات برای احیای برجام و رفع تحریمهای ظالمانه و بازگشت مسئولانه طرفین به تعهداتشان مبتنی بر اعتماد دولت و ملت ایران به رژیم آمریکا نیست.
سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین در پاسخ به سوالی تاکید کرد: ما هر اقدامی در راستای شناسایی رژیم صهیونیستی و برقراری روابط با این رژیم را نه به نفع آرمان فلسطین و نه صلح در منطقه میدانیم.
وی با بیان این که عادیسازی روابط با رژیم متجاوز صهیونیستی صرفاً به باز شدن دست این رژیم در افزایش جنایت علیه ملت فلسطین منجر میشود، گفت: رژیم صهیونسیتی راهبرد امنیتی خود در منطقه را مبتنی بر ایجاد ناامنی و ایجاد بیثباتی تعریف کرده است.
سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین در پاسخ به سوالی در مورد سفر اخیر نماینده سازمان ملل در امور عراق به تهران و اهداف این سفر گفت: ایران از نقش سازمان ملل در کمک به صلح و ثبات به عراق استقبال میکند. گفتوگوها و رایزنیهایی را با سازمان ملل و نمایندگان این سازمان ملل در این زمینه داشته و سفر روز گذشته نیز در این چارچوب انجام گرفت.
کنعانی گفت: در این سفر در مورد موضوعات مختلف مرتبط با عراق از جمله روند مبارزه با تروریسم در عراق و در سطح منطقه و استفاده از ظرفیتهای مشترک ایران و عراق در این ارتباط رایزنی شد .
سخنگوی وزارت امور خارجه خبر داد که برنامه ریزی برای انجام سفر حسین امیرعبداللهیان به پاکستان در حال انجام است .
وی تاکید کرد: در این سفر در مورد افزایش همکاریهای دوجانبه در موضوعات مختلف از جمله مباحث تجاری، اقتصادی و مبارزه با تروریسم و... رایزنی میشود.
کنعانی ادامه داد: در این سفر یک هیات بلندپایه اقتصادی، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران را همراهی میکند.
کنعانی همچنین در پاسخ به سوالی مورد اخبار منتشر شده مبنی بر این که به تازگی یک تبعه آذربایجانی از سوی ایران آزاد شده است و این که اتهام این فرد چه بوده است؟ خطاب به خبرنگار پرسش کننده گفت: جزییات در این ارتباط را از سخنگوی قوه قضاییه بپرسید .
وی ادامه داد: ما با آذربایجان در موضوعات مختلف از جمله مسائل کنسولی همکاری داریم و بحث آزادسازی و تبادل زندانیان بخشی از همکاریهای فی مابین بین دو کشور است و همانطور که گفتم اطلاعات تکمیلی در این ارتباط را از قوه قضاییه بپرسید.
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سوالی اعلام کرد: از آقای رئیسی برای شرکت در اجلاس بریکس در آفریقای جنوبی به صورت رسمی دعوت به عمل آمده است و در زمان خودش در مورد نحوه اجابت این دعوت اطلاعرسانی میشود.
کنعانی همچنین در پاسخ به سوالی با بیان این که نشست اضطراری وزیران امور خارجه سازمان همکاری اسلامی در واکنش به هتک حرمتهای اخیر صورت گرفته به قرآن عصر روز دوشنبه برگزار میشود، گفت: امیدواریم در سایه جدیتی که وجود دارد نتیجه و خروجی این نشست امیدبخش و اثرگذار باشد و بتواند به شکلگیری یک سازوکار مشترک و دسته جمعی برای جلوگیری از تکرار این گونه اقدامات منجر شود.
سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در ادامه گفتوگوی خود با خبرنگاران در پاسخ به سوالی در ارتباط با موضع ایران در مورد تحولات اخیر در کشور آفریقایی نیجر و کودتای رخ داده در این کشور، گفت: ما با دقت تحولات مربوط به این کشور را دنبال میکنیم. تاکید ما بر اهتمام به حاکمیت قانون در این کشور است. ما خواهان آرامش، صلح و ثبات در این کشور آفریقایی هستیم و راه حل مشکلات را انجام گفتوگو بین طرفهای داخلی میدانیم. امیدواریم که روند تحولات در این کشور به سمت آرامش و ثبات برود و آنچه که مد نظر مردم آن است محقق شود.
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سوال ایسنا مبنی بر اینکه چندی پیش این موضوع مطرح شد که قرار است ایران به کمیته مشترک بینالمللی برای حل بحران لبنان بپیوندد و اینکه آیا چنین اتفاقی افتاده است و از دیگر سو نظر ایران در مورد رایزنیهای صورت گرفته از سوی نماینده ویژه فرانسه در امور لبنان با گروههای مختلف این کشور برای حل بحران تعیین رئیس جمهور در این کشور چیست؟ گفت: هنوز هیچ اطلاع جدیدی در مورد آنچه که مطرح کردیم ندارم.
وی ادامه داد: ما معتقدیم که موضوع لبنان و روند تحولات سیاسی در این کشور و تصمیمگیری در ارتباط با مسائل داخلی لبنان مربوط به ملت لبنان است و باید مردم لبنان و گروههای سیاسی در این کشور در این ارتباط به نتیجه برسند. ما هیچ گونه تحرک و اقدامی را که مبتنی بر مداخله در امور داخلی لبنان باشد را نمیپذیریم و از هر اقدامی که مبتنی بر حسن نیت و کمک به ملت لبنان و جریانهای سیاسی این کشور برای پیشبرد روند سیاسی این کشور باشد و اینکه این اقدامات همراه با حسن نیت باشد بدون اینکه باعث ایجاد تکلیف و همراه با اعمال روشهای مداخلهجویانه باشد، استقبال میکنیم و از اینگونه روشها حمایت میکنیم و در صورتی که از ایران نیز در این ارتباط دعوتی به عمل آید ایران در چارچوب رویکرد اصولی خود این دعوت را مورد بررسی قرار میدهد و به آن واکنش نشان میدهد.
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سوالی در ارتباط با آغاز روند شکایت حقوقی ایران از کره جنوبی به خاطر عدم پرداخت مطالبات تهران تصریح کرد: دولت و دستگاه دیپلماسی در استیفای حقوق ملت ایران مصمم و جدی است و از راهکارهای سیاسی، دیپلماتیک و حقوقی در کنار هم به این منظور استفاده میکند.
این دیپلمات ارشد جمهوری اسلامی ایران ادامه داد: به رغم قولهای مقامات کره جنوبی مذاکرات در این زمینه پیشرفتهای مورد نظر ایران را نداشته و در راستای گامهایی که ایران برای استیفای حقوق خود برداشته است این اقدام حقوقی نیز انجام میشود و یک اقدام تکمیلی برای استیفای حقوق ملت ایران است. ما در واقع از مسیر حقوقی در کنار روند مذاکراتی برای پیشبرد این موضوع استفاده میکنیم.
سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران ادامه داد: این اقدام دولت ایران یک پیام روشن به طرف کرهای است که دولت ایران در احقاق حقوق ملت خود بسیار جدی است و ایران به اقدامات خود در سطوح مختلف برای استیفای حقوق ملت ایران ادامه میدهد و اجازه تضییع حقوق ملت ایران را نمیدهد.
وی افزود: طرف ایرانی در حال رایزنی مستمر با طرف کرهای است و ما انتظار داریم که طرف کرهای با اقدام مدبرانه و عاقلانه هر چه زودتر اقدام به آزادسازی مطالبات ایران کند و سهم خود را در بازگشت روابط دو کشور به روابط طبیعی و عادی انجام دهد.
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سوال دیگری در ارتباط با اظهارات مجدد مقامات کویتی مبنی بر اینکه این کشور بدون در نظر گرفتن نظرات و سهم ایران به فعالیتهای خود در میدان گازی آرش ادامه میدهد، نظر ایران در این ارتباط چیست؟ گفت: در این ارتباط روز گذشته وزیر نفت مواضع و دیدگاههای جمهوری اسلامی ایران را مطرح کرد.
کنعانی گفت: ما همواره از حل و فصل دوستانه مسائل مرزی و دریایی با همسایگان خود استقبال میکنیم و این رویکرد مورد حمایت ماست و به آن پایبند هستیم.
طرف ایرانی در حال رایزنی مستمر با طرف کرهای است و ما انتظار داریم که طرف کرهای با اقدام مدبرانه و عاقلانه هر چه زودتر اقدام به آزادسازی مطالبات ایران کند و سهم خود را در بازگشت روابط دو کشور به روابط طبیعی و عادی انجام دهد
وی ادامه داد: در مورد استفاده از میدان گازی آرش همانطور که پیش از این نیز اعلام کردهایم خواهان استفاده مشترک در بهره برداری از این میدان هستیم و در این زمینه آمادگی خود را برای با گفتوگو با طرف کویتی اعلام کردیم.
کنعانی در عین حال تصریح کرد: اگر احیانا تمایلی برای استفاده مشترک از این میدان در طرف مقابل وجود نداشته باشد طبیعی است که ایران حقوق و منافع خود را در اکتشاف و بهره برداری از این منابع مورد پیگیری قرار میدهد و این موضوع را در برنامه خود قرار داده است و هیچ گونه تضییع حقوقی در این زمینه را نمیپذیرد. ما موظف هستیم که از حقوق و منافع ملت ایران در عرصههای مختلف دفاع کنیم.
کنعانی تاکید کرد: همانطور که پیش از این گفتم ما در ارتباط با همسایگان بر ضرورت رعایت حسن همسایگی و حل اختلافات از طریق گفتوگو و رایزنی تاکید داریم و امیدواریم در این قضیه نیز بتوانیم در این چارچوب کار را دنبال کنیم.
کنعانی افزود: لازم است که اشاره کنم که در جریان مذاکرات وزیران امور خارجه ایران و کویت در حاشیه اجلاس عدم تعهد در آذربایجان این توافق نظر بین دو طرف ایران و کویت وجود داشت که این موضوع خارج از فضای رسانهای و در چارچوب گفتوگوهای فنی و تخصصی میان دو کشور به پیش برود و در این چارچوب مباحث در این حوزه دنبال شود. ما معتقدیم که این مسائل باید در قالب گفتوگوهای فنی و تخصصی مورد بحث قرار بگیرد و مطرح کردن این مسائل در فضای رسانهای کمک کننده نیست.
سخنگوی وزارت خارجه بار دیگر تاکید کرد: ما برای همکاری و گفتوگو در این زمینه با طرف کویتی آمادگی لازم را داریم.
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سوال دیگری در ارتباط با سفر اخیر وزیر خارجه سوریه به تهران و دیدار و رایزنیهایش با مقامات تهران گفت: همانطور که میدانید امروز وزیران امور خارجه ایران و سوریه در تهران ملاقات و رایزنی میکنند و در جریان این رایزنیها در مورد موضوعات مختلف مربوط به روابط دو جانبه، مسائل منطقهای، روند مبارزه با تروریسم و تحکیم ثبات در سوریه، تکمیل روند سیاسی در سوریه، روند آستانه، روند تنش زدایی مناسبات بین سوریه و ترکیه و زمینهسازی برای نشست چهارجانبه ایران، ترکیه، سوریه و روسیه در چارچوب روند آستانه و رفع تنشها رایزنی و گفتوگو میشود.
وی همچنین با بیان اینکه گفتوگو در مورد روند بازگشت آوارگان سوری به کشورشان و همچنین موضوعات کنسولی و روابط تجاری و اقتصادی از دیگر موضوعات رایزنی بین مقامات دو کشور در جریان این سفر است.
وی همچنین تاکید کرد: ایران بارها تجاوز مکرر رژیم صهیونیستی به تمامیت ارضی سوریه را محکوم کرده است و تاکید دارد که باید نیروهای نظامی بیگانه از سوریه خارج شوند و به تمامیت ارضی این کشور از سوی همه کشورها احترام گذاشته شود.
وی همچنین گفت: روند بررسی اجرای توافقنامههای صورت گرفته بین ایران و سوریه در جریان سفر اخیر رئیسجمهور به این کشور نیز از دیگر موضوعاتی است که در جریان سفر هیات بلند پایه اقتصادی و سیاسی سوری به تهران مورد بحث و رایزنی قرار میگیرد.
سخنگوی وزارت امور خارجه در ادامه گفتوگو با خبرنگاران درباره ادعای آمریکا و آرژانتین در خصوص همکاری دفاعی ایران و بولیوی و اظهار نگرانیهای آن در این ارتباط گفت: طرف بولیویایی اعلام کرد که ما درباره تفاهمنامه دفاعی که با ایران امضا کردیم به همسایگان خود اطلاع دادیم. سطح و نوع همکاریهای ایران و بولیوی با توجه به درخواست این کشور و با هدف کمک به بولیوی جهت مقابله با قاچاق مواد مخدر تنظیم شده است. این قبیل همکاریها با کشورهای آمریکای لاتین قطعا هیچ خطری برای دیگر کشورهای منطقه ندارد و نخواهد داشت. ما بر اساس درخواست طرف بولیویایی درخواست ها و نیازمندیها را بررسی کرده و در چارچوب روابط دوستانهای که با این کشور داریم به درخواستها پاسخ خواهیم داد. واکنش های صورت گرفته، واکنشهای مبتنی بر واقعیت همکاری ایران و بولیوی در این زمینه نیستند و با نوعی فرافکنی و در چارچوب سیاستهای ایرانهراسانه چنین مواضعی اتخاذ شدند و ایران طبیعتا در ارتباط با همکاریهای خود با کشورهای منطقه آمریکای لاتین در چارچوب اصول و موازین شناخته شده بینالمللی و همچنین مبتنی بر منافع مشترک عمل میکند.
وی افزود : طبیعتا از مبارزه مشترک ایران و بولیوی با قاچاق مواد مخدر هم نباید کشوری رنجور، نگران یا عصبانی شود. مبارزه با مواد مخدر یک منفعت مشترک برای همه کشورها دارد و علیالقاعده باید مورد حمایت قرار بگیرد؛ ما هنوز متوجه دلیل عصبانیت دو کشور نشدیم و نمیدانیم آیا آنها با مبارزه با قاچاق مواد مخدر مشکلی دارند یا خیر؟
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سوال دیگری در ارتباط با این موضوع که گویا قرار است در چند روز آینده عربستان میزبان نشستی برای حل بحران اوکراین باشد آیا از ایران نیز برای شرکت در این نشست دعوت شده است؟ گفت: اطلاع دقیقی درباره جزییات این نشست و این که از چه کشورهایی برای شرکت در این نشست دعوت شده ندارم.
کنعانی تاکید کرد: ایران از هر اقدام و ابتکاری برای کمک به راهکار سیاسی برای پایان بخشیدن به بحران اوکراین استقبال میکند؛ چرا که همان طور که بارها تاکید کردهایم به نظر ما تنها راهکار برای حل این بحران ، راهکار سیاسی است.
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سؤالی درباره تغییر رابرت مالی و حاشیههای مطرح شده در این ارتباط گفت: همان طور که در جلسات پیشین در پاسخ به این سوال گفتهام، اینگونه عزل و نصبها به دولت آمریکا ارتباط دارد و تغییر اشخاص در تیم آمریکا برای ما موضوعیت خاص ندارد. آمریکا در ارتباط با مذاکرات رفع تحریمها مسئول است و برای ما ملاک عملکرد دولت آمریکاست و با آمد و رفت و یا تغییر اعضای تیم مذاکراتی نگاه ما به روند مذاکرات و دولت آمریکا تغییری نخواهد کرد.
کنعانی در پاسخ به سؤال یک رسانه عراقی درباره مذاکرات مرزی بین ایران و عراق گفت: در خصوص قسمت اعظمی از مرزهای مشترک با عراق توافقات را انجام دادهایم ، خطوط مرزی تعیین شده و کمیتههای مشترک دو کشور مبتنی بر اراده مشترک عالی دو کشور همکاریها و گفتوگوهای مشترک و اقدامات فنی را در این زمینه انجام دادهاند.
وی ادامه داد : در این خصوص دچار مشکل خاص سیاسی نیستیم. روند فنی و حقوقی در این زمینه یک روند کاملا تعریف شده بین دو کشور است و گفتوگوها و همکاریها ادامه دارد و انتظار داریم این روند در چارچوب روابط برادرانه به جلو برود و تکمیل شود.
این دیپلمات ارشد جمهوری اسلامی ایران همچنین در پاسخ به سوالی درباره حقآبه ایران هیرمند و این که چرا ایران این موضوع را طریق حقوقی پی گیری نمی کند؟ خطاب به خبرنگار پرسش کننده تاکید کرد: موضوع حقآبه ایران را پیگیری میکنیم و این مسئله مورد توجه و اهتمام جدی ما است . دو وزارت خانه خارجه و نیرو پیگیری این موضوع را جزو اولویتهای جدی خود قرار دادهاند.
کنعانی افزود: پیگیری این موضوع جزو موضوعات جدی و مستمر مذاکراتی ما با مقامات سرپرستی موقت افغانستان است و با جدیت ادامه میدهیم. گفتوگوها انجام شده و اخیرا گفتوگوهای جدی و نزدیکی با مقامات سرپرستی موقت افغانستان در این زمینه داشتهایم .
کنعانی در بخشی دیگر از صحبتهایش در پاسخ به این سوال گفت : ما انتظار داریم ، مقامات افغانستان در این خصوص مسئولانه عمل کنند. آنها بارها گفته اند که به حقآبه ایران مبتنی بر معاهده ۱۳۵۱ توجه دارند و آن را به رسمیت میشناسند ، در این چارچوب ما انتظار داریم در حوزه عملی ، مقامات این کشور اقدام لازم را برای دستیابی ملت ایران به حقآبه خود انجام دهند و این را به عنوان اقدامی اعتمادساز میدانیم که می تواند زمینه همکاریهای دو کشور را تسهیل و گسترش دهد.
کنعانی در ابتدای این نشست از حضور باشکوه شیعیان و مسلمانان در نقاط مختلف جهان در مراسم عزاداری تاسوعا و عاشورای حسینی تقدیر به عمل آورد.
احقاق حقوق ملت !!!؟؟
این حرفارو ولش کنید ایا نون واسه اینا تو تحریمه یا بدون تحریم همون میشه اینده ما که الان مطمعنا نونشون تو ادامه تحریماس اخرم میگن ما پیگیر بودیم اونا رفتن دیگه نیومدن
الان تحریم وبرجام نه دست ایران نه آمریکا،،
هرچه همسایه کلان ما یعنی پوتین تصمیم داشته باشه البته که چین هم ذینفع تحریمهاست...