دادگاه سوئد حکم حبس ابد حمید نوری را تایید کرد

دادگاه تجدیدنظر سوئد در اقدامی سیاسی حکم حبس ابد حمید نوری را تایید کرد.

دادگاه سوئد حکم حبس ابد حمید نوری را تایید کرد

دادگاه تجدیدنظر سوئد روز سه‎شنبه، ۲۸ آذر در اقدامی سیاسی و به دور از روند عادلانه، حکم حبس ابد حمید نوری را تایید کرد.

حمید نوری آبان سال ۱۳۹۸ در فرودگاه استکهلم بازداشت و به سلول انفرادی منتقل شد و از آن زمان تاکنون همچنان در سلول انفرادی به سر می‌برد.

در ادامه ارتباط  نوری با خانواده‌اش از لحظه دستگیری تا ۷ خرداد ۱۳۹۹ قطع شد و معدود اخبار مربوط به وضعیت وی و پرونده‌اش از طریق واسطه‌ها به خانواده‌اش می‌رسید؛ خانواده‌ای که خبر بازداشت وی را از طریق رسانه‌ها شنیدند.

دومین تماس «نوری» با خانواده‌اش در اسفند ۱۳۹۹ انجام شد؛ روند تماس‌های «نوری» با خانواده اش پس از این تاریخ به صورت هر سه هفته یک بار انجام شد، اما در موارد بسیاری مقامات سوئد بدون دلیل این تماس‌ها را قطع می‌کنند.

در طول بیش از ۴ سال گذشته مقامات سوئدی همواره بدون هیچ دلیل موجه یا ثابتی در تماس‌ها و ملاقات‌های حمید نوری با خانواده‌اش اخلال ایجاد کرده‌اند و گاه تماس‌های تلفنی او با خانواده را تا چندین ماه قطع می‌کنند.

روند دادگاه بدوی و تجدید نظر

دادگاه بدوی رسیدگی به اتهام‌های ادعایی نوری از ۱۸ مرداد ۱۴۰۰ آغاز و در ۹۲ جلسه پر از تناقض و ابهام برگزار شد و در تیرماه سال ۱۴۰۱  در حکمی غیرقانونی، ناعادلانه و بدون شواهد متقن حبس ابد حمید نوری از سوی این دادگاه صادر شد.

دادگاه تجدیدنظر سوئد از روز ۱۱ ژانویه ۲۰۲۳ (۲۱ دی ۱۴۰۱) موضوع بررسی لوایح مربوط به پرونده حمید نوری را آغاز کرد و روند دادگاه تجدید نظر در آبان‌ماه گذشته به پایان رسید.

پرونده بازداشت حمید نوری از زمان بازداشت تاکنون با تناقضات بسیاری همراه بوده است؛ نقض اصل دادرسی منصفانه، نقض اصل برابری سلاح‌‌ها، نقض حقوق بشر و قوانین بین‌المللی از جمله موضوعات قابل ملاحظه در این پرونده به شمار می‌روند.

دادگاه بدوی و تجدید نظر کاملا یکطرفه و ناعادلانه پیش رفته و بسیاری از حقوق حمید نوری در این روند نقض شده است.

حمید نوری مدتی پس از بازداشت در زندان سوئد به مقام‎های زندان از مشکل بینایی خود گزارش داده و درخواست معالجه از سوی چشم پزشک را کرد.

این درخواست در سال‌های اخیر تاکنون چندین بار از سوی حمید نوری و وکلای وی مطرح شده، اما اکنون که بیش از ۴ سال از بازداشت حمید نوری در زندان می‌گذرد مقامات سوئدی با این درخواست موافقت نکردند.

فرصت دفاع محدود برای حمید نوری

در جریان دادگاه بدوی ۹۲ جلسه برگزار شد که از این ۹۲ جلسه تنها ۷ جلسه به حمید نوری برای بیان دفاعیت اختصاص داده شده است.

۹۲ جلسه نمایشی دادگاه برای حمید نوری که صرفا متکی به شهادت متناقض عده‌ای از اعضای سابق و فعلی گروهک تروریستی منافقین بود، برگزار شد؛ در مجموع حدود ۵۰۰ ساعت دادگاه حمید نوری، او کمتر از ۲۰ ساعت فرصت دفاع از خود را داشته و در جریان این پرونده نوری عملا از حق دفاع آزادانه از خود در برابر ادعا‌ها و شهادت‌های متناقض مطرح شده نیز محروم بوده است.

بی‌توجهی به دستور قاضی درباره لغو محدودیت‌ها

در حالی که در اردیبهشت ۱۴۰۱ و همزمان با نودودومین جلسه دادگاه بدوی، قاضی پرونده دستور لغو تمام محدودیت‌های اعمال شده در خصوص نوری را صادر کرد، اما مقامات بازداشتگاه همچنان این محدودیت‌ها را از جمله در زمینه ملاقات و تماس با خانواده یا نگهداری در سلول انفرادی ادامه می‌دهند و حتی آن‌ها را تشدید نیز کرده‌اند.

خانواده حمید نوری اکنون و پس از اتمام روند دادگاه تجدید نظر نیز گزارش دادند که مقامات بازداشتگاه بدون دلیل از ملاقات و تماس این شهروند ایرانی جلوگیری می‌کنند.

ایرادات جدی حقوق بشری

چند ایراد جدی از حیث حقوق بشری مطرح است که شرایط دفاع را برای حمید نوری از بین برده است؛ نخست موضوع ارتباط با خانواده که ملاقات‌های حضوری تا مدتی قطع و تماس‌های تلفنی هم نزدیک به حدود یک سال قطع بود که بعد از یک سال حمید نوری توانست با خانواده خود تماس برقرار کند.

ایراد دوم قطع ارتباط با وکیل ایرانی است؛ چون این یک پرونده خاص است و به نظام حقوقی ایران بازمی‌گردد و درباره حوادثی بوده که در ایران روی داده، بنابراین وکیل سوئدی آشنایی چندانی ندارد و این یک امر طبیعی است و وکیل ایرانی باید در کنار وکیل سوئدی و در ارتباط با موکل خود باشد تا بتواند موارد را به وکیل سوئدی مطرح کند، اما با این وجود ملاقات‌ها قطع است و تنها چند جلسه‌ای در ابتدا اجازه ملاقات دادند و دوباره ملاقات‌ها را قطع کردند.

حمید نوری مدتی پس از بازداشت در زندان سوئد به مقام‎های زندان از مشکل بینایی خود گزارش داده و درخواست معالجه از سوی چشم پزشک را کرد

ایراد سوم دسترسی نداشتن حمید نوری به اوراق و مطالب پرونده است؛ موکل باید به پرونده، دسترسی داشته باشد و بتواند پرونده را مطالعه کند تا از پروتکل‌هایی که دادستان به پرونده اضافه می‌کند، مستندات و حرف‌های جدیدی که به پرونده افزوده می‌شوند اطلاع داشته باشد و ایده بگیرد و با وکلای خود مطرح کند.

جلوگیری از حضور شاهدان ایرانی حمید نوری

مهرماه گذشته پس از درخواست و اصرار وکلای حمید نوری، دادگاه سوئد پذیرفت که شهود حمید نوری می‌توانند در دادگاه شهادت دهند و در کمال تعجب دادستان هشدار داد که اگر شهود حمید نوری بخواهند در دادگاه حاضر شوند ممکن است دستگیر شوند.

قرار شد شهود حمید نوری به صورت ویدئو کنفرانس در دادگاه شهادت دهند، اما روند اداری مربوط به حضور شاهدان در دادگاه بسیار دیر صورت گرفت و به عنوان مثال ترجمه نامه مربوط به حضور شاهدان حمید نوری که ۱۰ سطر هم بیشتر نبوده یک ماه به طول انجامید و تعمدا به گونه‌ای برنامه ریزی شد تا نامه مربوط به آن دیر به ایران برسد.

مدت زمانی که در سوئد برای تکمیل روند اداری حضور شاهدان در دادگاه صرف شده، بر اساس رویه معمول در میان کشورها، همین مقدار زمان نیز در داخل ایران باید برای روند اداری و وفراهم کردن مقدمات و شرایط صرف شود و عملا امکان شرکت کردن شهود در جلسه حتی به صورت ویدئو کنفرانس میسر نشد.

علاوه بر این وکلای حمید نوری در شهریور ماه گذشته طی لایحه‌ای خطاب به دادگاه تجدیدنظر اعلام کردند که تمایل دارند افرادی را که از اعضای کمیته‌های عفو در دهه ۶۰ بودند، به عنوان شاهد به دادگاه معرفی کنند.

آن‌ها در لایحه خود مشخصات این افراد را ارائه کردند. تنها یک پاسخ مثبت از دادگاه می‌توانست نشان دهد که دادرسی علیه حمید نوری در مسیری عادلانه قرار دارد و برای حمید نوری و طرفداران عدالت ایجاد امیدواری کند.  

با این حال، در کمال تعجب دادستان‌های پرونده با این درخواست مخالفت کردند و نشان دادند که این تنها دادستان‌های پرونده هستند که می‌توانند شهود و ادله گزینشی خود را ارایه دهند و متهم این حق را ندارد.  

این در حالی است که بنابر اصول و موازین دادرسی منصفانه، از جمله اصل برابری، هر دو طرف یک دعوای کیفری باید بتوانند ادله و شهود خود را به دادگاه ارائه کنند.

تهدید شاهدان حمید نوری به بازداشت

علاوه بر این در مهر ماه گذشته و پس از درخواست و اصرار وکلای حمید نوری، دادگاه سوئد پذیرفت که شهود حمید نوری می‌توانند در دادگاه شهادت دهند، اما دادستان گفت که اگر شهود حمید نوری بخواهند در دادگاه حاضر شوند ممکن است دستگیر شوند، و این از عجیب‌ترین رویداد‌های تاریخی و قضایی سوئد است که شاهدان یک طرف دادگاه تهدید به بازداشت می‌شوند.

در نهایت قرار شد شهود حمید نوری به صورت ویدئو کنفرانس در دادگاه شهادت دهند، اما روند اداری مربوط به حضور شاهدان در دادگاه بسیار دیر صورت گرفت و به عنوان مثال ترجمه نامه مربوط به حضور شاهدان که ۱۰ سطر هم بیشتر نبود، یک ماه به طول انجامید.

مصداق‌هایی از نقض دادرسی عادلانه در پرونده حمید نوری 

نگاهی به نحوه بازداشت، محاکمه، رای بدوی و آنچه در این مدت گذشته نشان می‌دهد که حمید نوری، قربانی سوءاستفاده از دادرسی عادلانه شده است.

سوءاستفاده پلیس، از بین بردن ادله، انجام ندادن تحقیقات از سوی دادستان، دسترسی نداشتن حمید نوری به ادله و تبلیغات رسانه‌ای گسترده علیه حمید نوری از جمه موارد نقض دادرسی عادلانه در پرونده حمید نوری به شمار می‌روند.

به گفته هیبت‌الله نژندی‌منش، مشاور حقوقی خانواده حمید نوری، وی را به اتهام سوءاستفاده از نقض دادرسی محاکمه می‌کنند در حالی که خودش قربانی سوءاستفاده از دادرسی است.

از بین بردن ادله 

حمید نوری در روند برگزاری دادگاه چه در مرحله بدوی و چه در مرحله تجدید نظر بار‌ها در زندان هدف بازرسی و تفتیش قرار گرفت و نگهبانان زندان مدارکی را که او برای دفاع در دادگاه آماده کرده بود، از بین بردند.

صد‌ها صفحه یادداشت را از حمید نوری گرفتند و تبلت او که دفاعیات در آن قرار داشت، از او گرفته، اطلاعات آن را تخلیه و سپس به وی بازگرداندند.

این یکی از مواردی است که بار‌ها از سوی وکلای حمید نوری در دادگاه تجدید نظر به آن پرداخته شد و با این وجود پاسخ‌های ارائه شده از سوی دادگاه قانع‌کننده نبود.

دادگاه سوئد حتی متن حکم بدوی را بسیار دیرتر از موعد مقرر در اختیار حمید نوری قرار داد و عملا امکان دفاع موثر را از وی گفت.

سوء‌استفاده پلیس سوئد 

یک شب قبل از برگزاری جلسه یازدهم دادگاه تجدید نظر، شبکه ۴ تلویزیون سوئد مستندی را پخش می‌کند و در آن مستند برای نخستین بار یک افسر پلیس سوئد که ایرانی‎الاصل است افشا می‌کند که از ابتدا در تحقیقات مقدماتی بوده است.

این امر برای وکلا به نوعی یک شگفتی است چرا که در تمامی اتفاقاتی که در روند تحقیقات می‌افتند وکلا باید در جریان قرار بگیرند و به عنوان مثال باید بدانند که بازجو‌های نوری چه کسانی هستند، مترجمان چه کسانی هستند، چه جلساتی برگزار می‌شود و در این جلسات چه چیز‌هایی گفته می‌شود، اما اگر جلسه‌ای وجود دارد که به دلایل امنیتی وکلا نمی‌توانند حضور داشته باشند، صورت جلسه آن حتما باید در اختیار وکلا قرار بگیرد.

وکلای حمید نوری بعد از دادگاه بدوی و ۱۱ جلسه از دادگاه تجدید نظر به یکباره متوجه می‌شوند که فردی از ابتدا در جریان پرونده و تحقیقات وجود داشته که آن‌ها بی اطلاع بوده‎اند و این فرد تحقیقاتی «سرّی و موازی» انجام داده است.

این افسر پلیس به نام «امید فرهند» که ادعا می‌شود عموی او در دهه ۶۰ در ایران اعدام شده است؛ این فرد به عنوان مترجم در پرونده حضور داشته و حتی برخی از اسنادی را که شکات ارائه می‌دادند این فرد ترجمه می‌کرده است، اقدام دیگر این فرد، انجام بازجویی بوده و حتی از «مصداقی» و چند نفر دیگر از شکات این فرد بازجویی به عمل آورده است.

موضوع سوء استفاده از دادرسی منصفانه چه در حقوق داخلی سوئد، چه در حقوق «کامن لو» انگلیس و آمریکا و حتی در کشور‌هایی مانند آلمان و فرانسه و حتی در چارچوب دیوان اروپایی حقوق بشر مطرح است. اثر سوء‌استفاده از دادرسی منصفانه این است که بدون اینکه کیفرخواست از نظر ماهیتی رسیدگی شود باید به‌طور کلی رد و رسیدگی متوقف شود.

منبع: میزان
کیف پول من

خرید ارز دیجیتال
به ساده‌ترین روش ممکن!

✅ خرید ساده و راحت
✅ صرافی معتبر کیف پول من
✅ ثبت نام سریع با شماره موبایل
✅ احراز هویت آنی با کد ملی و تاریخ تولد
✅ واریز لحظه‌ای به کیف پول شخصی شما

آیا دلار دیجیتال (تتر) گزینه مناسبی برای سرمایه گذاری است؟

استفاده از ویجت خرید ارز دیجیتال به منزله پذیرفتن قوانین و مقررات صرافی کیف پول من است.

شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید

نظرات شما - 46
  • ناشناس
    0

    حالا بدوئید سوئیدی پیدا کنید

    نظرات شما -
    • ناشناس
      3

      قبلا پیدا کردند. مدتهاست که یک دیپلمات سوئدی بعنوان فساد فی الارض در زندانه و آماده برای مبادله

    • ناشناس
      0

      حالا بدونند هرجای دنیابرن بالاخره ایرانیا کاری میکنند ک کره زمین براشون جهنم بشه

  • شهرام.ر
    8

    به این میگن « دادگاه» . دمشون گرم .

    نظرات شما -
    • ناشناس
      62

      یک دکتر خودت رو نشون بده که از منافقین حمایت می کنی.

    • ناشناس
      4

      ساندیس بخور قند خونت نیفته

    • ناشناس
      0

      ساندیس باید اینی بخوره که خبر رو پر از طرفداری از آقای حمید نوری کار می کنه و هرجا کامنتی اسم منافقین رو آورده سانسور می کنه.

  • علی
    6

    نمی دونم چرا همه اونها که بهشت ایران رو برای ما ساختن خودشون و بچه هاشون از این بهشت فراری هستن

    نظرات شما -
    • ناشناس
      62

      تو اینجور فکر میکنی وگرنه اونایی که فرار کردن مثل خودت مزدور هستند

  • محمد
    4

    خدارو شکر یه خبر خوشحال کننده به مردم ستم دیده ایران.

    نظرات شما -
    • ناشناس
      3

      لکن دلخوش به این مقدار نباش چون همانطور که بلژیک اسدی رو مبادله کرد سوئد هم بزودی اینو مبادله میکنه

  • ناشناس
    4

    یه جواب برای اعدامها وسند جنایت طرف نیاورده هرکی روازتوخیابون گرفتن بدون محاکمه وتفهیم اتهام کشتن وحبس دادن بخداتوایران باید محاکمه میشد

  • ناشناس
    4

    دادگاه کاملا عادلانه برگذار شده و ای کاش در ایران هم عدالتی وجود داشت و اشخاصی بیگناه و بدون حتی دادگاهی شدن ناپدید شدن و حتی جنازه هاشون دست خانواده نرسید

  • ناشناس
    2

    اطلاعات و اعترافاتش را از جنایت ها و همدستانش مستند کنن اینا اگر نتونن با پول دادگاهی را بخرن با گروگان گرفتن چند شهروند سوئدی ایرانی معاوضه اش میکنن نتونن پول میدن تو زندان با داروی نظافت خلاصش میکنن

  • ناشناس
    110

    ننگ بر شما اجنبی پرست های عقده ای،اگر خانواده شما در بند اجانب بود همین جورقضاوت میکردید

    نظرات شما -
    • ناشناس
      3

      خانواده با یک جنایتکار آدمکش فرق میکنه .

    • ناشناس
      2

      اگه از خانواده من کسی اینقدر جنایت کنه از اعدامش خوشحالم میشم، اگرچه لقمه حرام باعث میشه فرد اینقدر جنایتکار بار بیاد

    • فقرا
      2

      دوران این حرفا گذشته.دیگه ملت فهمیدن چقد پول پارو میکنید.خریدار این حرفاتون ساندیس خورا هستند وگرنه چایی دبش رو فراموش نمیکنیم

    • ناشناس
      1

      یه سر به دادگاههای ایران بزن .
      تو ادارات دولتی برای کار قانونی خودت باید رشوه بدی که کارمند وظیفه اش رو انجام بده ولی وقتی پات به قوه قضائیه میرسه تازه عمق فاجعه رو درک میکنی . کامندای بشدت بی ادب و بد دهن و قاضی که اصلا به حرفت گوش نمیده و داره حکم مینویسه طبق پولی که دریافت کرده

  • ناشناس
    3

    از مکافات عمل غافل نشو . حالا رفته بودی سوید عشق و حال خیال کردی ایران بی قانون است اروپا هرت و پرتی است اینجا به دلیل دومتر پارچه مردم میکشند اونجا جانیا می گیرند . دمش گرم

    نظرات شما -
    • مکوندی
      4

      اروپا هم هرت و پرته ، اگه نبود نخست وزیرش ( اولاف پالمه) رو تو روز روشن ، توی فروشگاه ترور نمیکردن !!!!!!!!!!

    • ناشناس
      0

      ب 9:29:48 دوست عزیز قربان مرامت و کلامت عین واقعیت را گفتی سالیان دارزی هست که اینطور هستو بی قانونی/کدام قانون/کدام عدالت و کدام قاضی/هرکس هر بلای سرش اومد و مرد رفت زیره خاک (فاتحه من الصلوات)طرفو با چندین مدرک تو خوده دادسرای چهارباغ کرج گرفتن و فلش و سی دی با گوشی که فیلم برداری شده بود در هیئت که قرص اکس میداده(حتی به بچه ی خودش وبچه ی 10/12 )ومیفروخته پرونده رو ماست مالی کردن/این است صدای جمهوری اسلامی ایران/10سال هم هست نمیدانم کی هستم ✌✊

  • ناشناس
    4

    حکم سیاسی نبوده ،عین عدالت می باشد

  • ناشناس
    4

    به درک.

  • ناشناس
    55

    ان شاءالله که ایشون هر چه زودتر از زندان آزاد بشن
    فقط کشتی سوئدی از تنگه باب المندب و خلیج فارس رد نشه

    نظرات شما -
    • ایرانی
      2

      وای چقدر سوئدیاترسیدن ازتهدیدت جوجه بسیجی ساندیسی توباید الان غزه باشی اینجا چکار میکنی

  • محمود
    2

    خداییش خیلی زورداره حبس ابد تو سوئد…ایران بود خیالی نبود یه ساعت میزد روزا و اخر هفته ها هم شمال مرخصی میرفتن متل قو…یکم سخت شده از حق نگذریم براشون تو سوئد

  • ناشناس
    1

    به امید اجرای عدالت در مورو تمام جانیان در اقصی نقاط جهان!🙄😞😳😤

  • ناشناس
    3

    باید اعدام شود

  • نسیم
    3

    بهرام که گور می گرفتی همه عمر
    دیدی که گور چطور بهرام گرفتندی

  • ناشناس
    1

    عالی

  • ناشناس
    2

    من ایرانی ام . فقط یک سوال دارم من بازنشسته ام و پدر من هم دولتی بود ما مشهد هم به زور می رفتیم . این آقا سوئد چکار می کرد و چقدر پول دارند که مسافرت میرن اروپا . حالا از بخت بدش گیر منافقین کافر افتاده . خوب نباید می رفت . می رفت کربلا . مشهد . فوقش کیش و قشم

  • حسن
    1

    چقدر غم انگیز و ناراحت کننده.....بمیرم برات....جاده صاف کن

  • ناشناس
    2

    از بدبختی اش دادگاهی که محاکمه اش کرد تو ایران نبود وگرنه یا سند میذاشت میومد بیرون یا پارتی پیدا میکرد

  • ناشناس
    2

    به امید روزی که دادگاه این افراد در ایران برگزار بشه و هر کسی که جنایت کرده جواب پس بدهد .

    نظرات شما -
    • ناشناس
      1

      انشالا

  • ناشناس
    1

    یکی بگه این مردیکه رفته سوئد چه غلطی بکنه تنهایی؟!
    بعدشم زندان سوئد مثل هتل ۵ستاره ایرانه، دلتون نسوزه براش

  • ناشناس
    0

    ی کلام نگفتی جرمش چی بوده

  • ناشناس
    1

    برای اینکه شاهدان هم خودشان جز متهمان هستند،چرا حقیقت را نمی گویید،مطمعن باشید چند وقت دیگه آزاد میشه،زیاد حرص نخورید

  • همایون
    8

    این هم از حقوق بشر به اصطلاح اروپایی !!!!!!!

  • بهزادی
    0

    مگه چند وقت ماه پیش آقای حمید نوری آزاد نشده بود و به ایران نیامده بود ؟!
    پس چرا دوباره دادگاه تشکیل و حکم حبس ابد داده شد ؟؟؟

    نظرات شما -
    • امام زمان
      0

      اون خاوری بود

  • ناشناس
    0

    یک سوئدی بگیرید بقیه اش درست میشه

  • ناشناس
    0

    خواهش ميكنم توزندان چايى هم بهش ندن

  • دومان
    0

    خدا رو شکر . چایی نخورده رفته بود

  • ناشناس
    1

    حاجی اونجا سوئده
    قاضیاش مرتضوی و طبری نیستن که