تحلیلگر امنیت ملی سی‌ان‌ان و استاد دانشگاه در دانشگاه ایالتی آریزونا:

ایران و آمریکا ناخواسته در یک قدمی جنگ قرار گرفتند

خطر بسیار بزرگی که وجود دارد این است که یک سری حملات مرگبار بین نیروهای نیابتی ایران، و ایالات متحده و متحدانش از جمله اسرائیل، صورت گرفته و منطقه را درگیر یک جنگ بزرگتر کند.

 ایران و آمریکا ناخواسته در یک قدمی جنگ قرار گرفتند

پیتر برگن، تحلیلگر امنیت ملی سی‌ان‌ان و استاد دانشگاه در دانشگاه ایالتی آریزونا در نوشتاری برای سی ان ان از پیام تنش های جدید در منطقه نوشته است:

دولت جو بایدن، رئیس جمهور ایالات متحده تمام تلاش خود را برای جلوگیری از یک جنگ منطقه ای بزرگتر در خاورمیانه به کار گرفته است. با این حال در حال حاضر، یک درگیری منطقه‌ای دوفاکتو با همه احتمالات برای خرابکاری و واکنش‌های تشدید کننده تنش که در ذات چنین درگیری ها و فضایی نهفته است، در جریان است. منطقه در حال حاضر مانند آبی است که بر روی حرارت قرار گرفته و هر لحظه می تواند به نقطه جوش یا همان انفجار برسد.

خطر تشدید درگیری در حال افزایش است و ایالات متحده را تهدید می کند. تا حدودی به همین دلیل است که آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه ایالات متحده، این هفته از خاورمیانه با هدف  تلاش برای توقف گسترش تنش ها بازدید می کند.

همین چند روز گذشته را در نظر بگیرید: روز پنجشنبه، یک حمله هواپیمای بدون سرنشین آمریکا، رهبر یک گروه مورد حمایت ایران در بغداد را کشت.  نیروهای مورد حمایت ایران در عراق و سوریه از زمان حمله 7 اکتبر حماس به سرزمین های اشغالی،  حداقل 118 حمله علیه نیروهای آمریکایی در سوریه و عراق انجام داده‌اند.

البته حمله در بغداد به یکی از چهره های حشد الشعبی  یک ریسک حساب شده (به ادعای سی ان ان )از سوی دولت بایدن بود، به ویژه  که درخواست هایی از جانب عراق برای اخراج حدود 2500 نیروی آمریکایی که برای ماموریت مقابله با داعش در این کشور هستند، وجود دارد. به گفته روزنامه عرب زبان الشرق الاوسط، حمله اخیر آمریکا در بغداد این درخواست ها برای اخراج نیروهای آمریکایی را تقویت و تسریع کرده است.

حوثی‌ها که کنترل بخش های قابل توجهی از یمن را برعهده دارند و مورد حمایت تهران هستند ، از 19 نوامبر 23 حمله به کشتی‌های تجاری در دریای سرخ با استفاده از انواع موشک‌ها، پهپادها و پهپادهای مستقر در دریا را ثبت کرده اند.  مسیر دریای سرخ به کانال سوئز یکی از شلوغ ترین خطوط کشتیرانی جهان است و برخی از شرکت های کشتیرانی کلیدی فعالیت خود را در این منطقه به حالت تعلیق درآورده اند.

روز چهارشنبه، ایالات متحده و ده ها کشور متحد دیگر به حوثی ها هشدار دادند که باید حملات خود را به کشتی های تجاری متوقف کند وگرنه با عواقب نامشخصی مواجه خواهد شد.

روز سه‌شنبه، صالح العاروری یکی از رهبران حماس در حمله پهپادی در بیروت پایتخت لبنان ترور شد که بر تنش‌های فزاینده میان حزب‌الله و اسرائیل افزود. از 7 اکتبر تقریباً هر روز تبادل آتش بین آنها در امتداد مرز فلسطین اشغالی و لبنان صورت گرفته است. العاروری در منطقه ای از بیروت که تحت تسلط حزب الله است، کشته شد، حزب الله قول داده انتقام ترور او را بگیرد.

روز دوشنبه، اسرائیل حملات هوایی را در دمشق، پایتخت سوریه انجام داد و اماکن نظامی متعلق به سوریه را هدف قرار داد.

درگیری های رو به فزونی در منطقه تا حدی نتیجه پیشرفت فناوری نظامی در دو دهه گذشته و رشد جنگ های نیابتی در خاورمیانه در همان دوره زمانی است.  قبل از حملات 11 سپتامبر، هیچ هواپیمای بدون سرنشین مسلحی وجود نداشت که بتواند حملات هدفمند را دور از پایگاه مهاجم انجام دهد. استفاده از پهپادهای مسلح توسط ایالات متحده به نشانه ای از "جنگ علیه تروریسم" تبدیل شد و امروز برخی مانند اسرائیل و  حوثی ها نیز این تاکتیک را در اختیار داشته و از آن استفاده می کنند.

در همین حال، در همان دوره زمانی، خاورمیانه شاهد افزایش شکل گیری نیروهای نیابتی بود که به نوعی با ایران متحد شدند. این پدیده تا حدی با حمله ایالات متحده به عراق در سال 2003 تسریع شد و البته جنگ در عراق تنها یک برنده واقعی داشت که آن هم ایران بود. بر اساس گزارشی که در سال 2023 برای مجلس عوام بریتانیا تهیه شده است، ادعا شده که حمایت ایران از گروه های شبه نظامی در عراق ادامه دارد. به گفته وزارت خارجه آمریکا، ایران از حزب الله لبنان هم حمایت مالی کرده و هم نیروهای حزب الله را آموزش داده است، ایران  در سوریه نیز نفوذ قابل توجهی دارد و حوثی های یمن هم در این سالها از حمایت های تهران در حوزه های متفاوت برخوردار بوده اند.

تحولات در منطقه باعث ایجاد آشفتگی شده است زیرا در حالی که پهپادهای مسلح و نیروهای نیابتی به قدرت هایی مانند ایالات متحده، اسرائیل و ایران اجازه می دهند از جنگ های متعارف همه جانبه اجتناب کنند، اتکا به پهپادها و نیروهای نیابتی نیز به معنای بازی با آتش است.  تاریخ جنگ های جهانی نشان می دهد که رویدادهای به ظاهر نسبتاً بی اهمیت مانند ترور آرشیدوک فرانتس فردیناند در سارایوو در سال 1914، که به محرک اصلی جنگ جهانی اول تبدیل شد، می تواند جرقه درگیری های گسترده تری را بزند.

در سرزمین های اشغالی، اکنون گروهی برای جنگ با حزب الله لبنان در حال لابی گری هستند.  حزب الله لبنان به مراتب بهتر از حماس مسلح و از نظر نظامی ماهرتر است. آخرین باری که اسرائیل و حزب الله در یک جنگ تمام عیار با یکدیگر جنگیدند در سال 2006 بود و نتیجه این درگیری چیزی شبیه به تساوی بود. در لبنان، تمایل کمی برای جنگی دیگر وجود دارد، زیرا درگیری در سال 2006 به این کشور در حوزه های مختلف اقتصادی ضربه هایی وارد کرد.  اما با توجه به رویکردهایی که در  سرزمین های اشغالی در مورد تهدید ناشی از حزب الله  وجود دارد  و تجربه واکنش های شدیدتر حزب الله به حملات اسرائیل ، ممکن است جنگ جدیدی رخ دهد.

در واشنگتن، نهاد امنیت ملی برای سال‌های متمادی بر تهدید رو به فزونی ناشی از رشد چین تمرکز کرده  و هر دولتی از زمان   باراک اوباما تلاش کرده است تا از دخالت ایالات متحده در خاورمیانه بزرگ بکاهد. اوباما در سال 2011 تمامی نیروهای آمریکایی را از عراق خارج کرد و تنها در سال 2014 سربازان آمریکایی را برای مقابله با داعش به عراق بازگرداند. تیم  دونالد ترامپ در سال 2020 توافقنامه خروج با طالبان را امضا کرد و جو بایدن در سال 2021 تمام نیروهای آمریکایی را از افغانستان خارج کرد.

با این حال، ایالات متحده به دلیل چندین عامل، از جمله اتحاد با اسرائیل، نقش مرکزی نفت و گاز در اقتصاد جهانی و رقابت طولانی مدتش با ایران در حال نوعی بازگشت اجباری یا کشانده شدن دوباره  به خاورمیانه است . خطر بسیار بزرگی که وجود دارد این است که یک سری حملات مرگبار  بین نیروهای نیابتی ایران، و ایالات متحده و متحدانش از جمله اسرائیل، صورت گرفته و منطقه را درگیر یک جنگ بزرگتر کند.

منبع: جماران
کیف پول من

خرید ارز دیجیتال
به ساده‌ترین روش ممکن!

✅ خرید ساده و راحت
✅ صرافی معتبر کیف پول من
✅ ثبت نام سریع با شماره موبایل
✅ احراز هویت آنی با کد ملی و تاریخ تولد
✅ واریز لحظه‌ای به کیف پول شخصی شما

آیا دلار دیجیتال (تتر) گزینه مناسبی برای سرمایه گذاری است؟

استفاده از ویجت خرید ارز دیجیتال به منزله پذیرفتن قوانین و مقررات صرافی کیف پول من است.

شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید

نظرات شما - 23
  • ناشناس
    1

    یا جنگ یا صلح. این وضعیت نه جنگ و نه صلح مرگ تدریجیه و تباهی چند نسل را به همراه داشته.

    نظرات شما -
    • ناشناس
      2

      جنگ که نابود میشم از این بدتر چرا استقبال می کنید از جنگ ؟ !!کم گرفتاری داریم ؟خیلی بهمون خوش گذشته که بیایم وارد جنگ بشیم آمریکا غلط اضافی کرده به جنگ فکر کنه

    • ناشناس
      2

      جنگ نمیشه و مذاکره هم نمیکنیم💪
      زور دستمونه. اسلحه و پول هم به قدر کافی داریم
      همینه که هست. هیچ غلطی هم نمیتونید بکنید🖕
      اگر خیلی ناراحت هستید میتونید برید بمیرید⚰
      چون این تنها کاریه که ازتون برمیاد😄😄😄

    • ناشناس
      1

      ماازجنگ استقبال میکنیم چون تکلیف خیلیاروشن میشه

  • ناشناس
    8

    آمریکا در طول حیات ۲۵۰ساله خود بیش ا. ۲۲۰جنگ را داشته پس وقتی خوی درندگی و جنگ را دارد نباید انتظا ر محبت ا ز اوداشت

    نظرات شما -
    • ناشناس
      0

      حاجی چی زدی؟

  • ناشناس
    1

    اول از همه ملت صدمه می‌بینند

  • ناشناس
    0

    خدا کریمه.

  • ناشناس
    1

    هرگز با حکومت اسلامی،هیچ کشور غربی جنگ نخواهد کرد،چون این حکومت بزرگترین نعمت برای آنها است،مگه میشه کسی نون خودش را آجر کند؟؟؟؟؟!!!!

  • Behnam
    0

    راضیم بخدا از این بلاتکلیفی خلاص بشیم دیگه نه بازاری مونده نه چیزی....وقتی اقتصاد یک کشور بمیره دیگه واسه مردمش چه فرقی می‌کنه از گشنگی بمیرند یا با ضرب گلوله؟واسه ماها که زندگیمون رو هواست مرگ می‌تونه سرانجام خوبی باشه حالا شاید یه عده نظر منو بخونند و بگن ما مردن نمی‌خواهیم اما بالاخره مرگ سراغ همه میاد چه بخواهی چه نخواهی البته همین الانشم مرده‌های متحرک هستیم و فراموش نکنیم به قول اون بزرگوار باید آب گل آلود بشه تا تمیز بشه

  • ناشناس
    0

    یه شب تب و یه شب مرگ. سالهاست در احتضاریم.

  • ناشناس
    0

    با نرمشی که بدن ایرانی پیدا کرده جنگی نمیشه

    نظرات شما -
    • ناشناس
      0

      ایران دیه روزجنگ باامریکا هم نیست ائتلاف بمونه

  • ناشناس
    0

    با این وضعیت و محبوبیتی که نظام داره فکر نکنم جرات ورود به هیچ جنگی داشته باشن

  • ناشناس
    1

    هزینه جنگ را می گیرد ‌جنگی اتفاق نمی افتد وما هم چند تا موشک به بیابان‌های اسرائیل می زنیم

  • ناشناس
    0

    امریکا بعدازجنگ کویت میخواست به ایران حمله کنه ولی چون حکومت ایدئولوگ بود سخت بود مثل طالبان ولی وقتی دید نزول خوری وسهمیه بگیری ونجومی بگیری بابیت المال علنی شده ودید که مردم درفسادونابودی غوطه ورند خودش بیخ یال شد وحس ترحم وتموم شدن کارشون بدست خودشون شد مثل اواخرصفویه

  • ناشناس
    0

    حتما جنگ خواهد شد . مثل جنگ افغانستان . سوریه . عراق . و ایران

  • ناشناس
    1

    همین الان هم جنگه تحریممان کردن به رپز سیاه نشستیم هررپز ارزپی مرگ میکنیم گرانی بی خانمانی ای ماش زلزله ای همه ی ماراراحت می کرد زندکی درایران مافوق وحشته

  • 🐜
    0

    بعداز فروپاشی حکومت صدام حسین در عراق توسط نیروهای آمریکایی و اعدام صدام حسین نظر خیلی از سیاسیون حکومت نسبت ب آمریکا تغییر کرد و بعضی دیگر رابطه ارباب رعیتی برقرار کردن!!! بنابراین فعلآ هیچ جنگی بین ایران و آمریکا وجود ندارد!!! مسکن سازان باخیال راحت بسازید!!!

  • ناشناس
    2

    هرگز آمریکا با این حکومت جنگ نخواهد کرد،چون نان خود آمریکا آجر خواهد شد،الان بهترین حالت برای آمریکا و اسرائیل است

  • اسدالله خان
    1

    بشنوولی باورنکن

    نظرات شما -
    • ✌✊
      2

      شک نکنید جنگ جهانی خواهد شد دیرو زود داره

  • ناشناس
    0

    شمارو به خدا اگه جنگی درکار باشه نابودی بین خودتان تمام بشه اگه مرد هستید که اصلا اینطور نیست همیشه بدبختیهای جنگ سر ملتها خراب میشه خود.