تریتا پارسی و سجاد صفایی در مقاله مشترکی در فارین پالیسی:

آمریکا باید هم اکنون، درباره یک موضوع با ایران گفتگو کند

پیش از نوامبر، بازبینی در توافق هسته ای نامحتمل است اما واشنگتن و رئیس جمهور تازه ایران باید خواهان خاموش کردن تنش های اسرائیل- حزب الله لبنان باشند.

آمریکا باید هم اکنون، درباره یک موضوع با ایران گفتگو کند

تریتا پارسی، معاون اجرایی اندیشکده  کوئینسی برای دولتمردی پاسخگو و سجاد صفایی، پژوهشگر پسادکتری در مؤسسه انسان‌شناسی اجتماعی ماکس پلانک در آلمان، مقاله مشترکی در فارین پالیسی در 23 جولای 2024 منتشر کردند که ترجمه آنرا می خوانید:

رئیس‌جمهور منتخب ایران، مسعود پزشکیان، برای از سرگیری گفتگوها با واشنگتن در مورد مسائل هسته‌ای اعلام آمادگی کرده و افراد ارشد دولت وی نیز آمادگی خود را برای مذاکره حتی با رئیس‌جمهور آینده دونالد ترامپ - کسی که مستقیماً مسئول فروپاشی توافق هسته‌ای ۲۰۱۵ بود - نشان داده‌اند.

با نزدیک شدن انتخابات آمریکا در ماه نوامبر، دولت بایدن نمی‌تواند به ایران تضمین‌های جامعی در مورد مسائل باقی‌مانده، از جمله توافق هسته‌ای، که فراتر از دوره کنونی اوست، ارائه دهد به ویژه با توجه به احتمال بازگشت دوباره ترامپ به قدرت که سایه‌ای از بلاتکلیفی بر آینده این توافق افکنده است.

این بدان معناست که تمایل به دیپلماسی هسته‌ای در سه و نیم ماه آینده محدود خواهد بود اما پیروزی پزشکیان ممکن است فرصت تازه ای برای یک مسئله فوری‌تر فراهم کند: علاقه مشترک واشنگتن و تهران به جلوگیری از جنگ تمام‌عیار بین اسرائیل و حزب‌الله در لبنان.

پزشکیان احتمالاً دگرشِ عمده‌ای در سیاست خارجی ایران ایجاد نخواهد کرد اما با توجه به وعده‌های انتخاباتی اش برای بهبود اقتصاد کشور از گذر کاهش تحریم‌ها و مذاکرات مستقیم با ایالات متحده، برخلاف رویکرد دولت پیشین مبنی بر "خنثی‌سازی تحریم‌ها" از طریق افزایش تجارت غیردلاری با همسایگان ایران، فرصتی وجود دارد که باید ارزیابی شود.

در کوتاه مدت، پرسش اصلی بیشتر به اراده سیاسی بستگی دارد، زیرا دولت بایدن تا کنون تمایل کمی برای پاسخ مثبت به این فرصت دیپلماتیک در تهران نشان داده است. سخنگوی کاخ سفید، جان کربی، به انتخاب پزشکیان با رد قاطعانه ایده تعامل دیپلماتیک با دولت جدید در تهران پاسخ داد و حمایت ایران از حماس، حزب‌الله، حوثی‌ها و روسیه در اوکراین را به عنوان دلایل آن بیان کرد.

اما یک بحران بزرگ، که یکی از این گروه‌های مسلح – یعنی حزب الله- را در بر می‌گیرد، برای هر دو طرف فوریت دارد و می‌تواند به یک رخداد ژئوپولیتیک فاجعه‌بار تبدیل شود که کل خاورمیانه را به آشوب می‌کشد: گسترش جنگ غزه به لبنان و جنگ تمام عیار بین اسرائیل و حزب‌الله. به گفته مرکز پژوهش و آموزش آلمی Alma Research and Education Center، یک جنگ تمام‌عیار برای هر دو طرف فاجعه‌بار خواهد بود و احتمالاً هزاران نفر در طرف اسرائیلی به دلیل قابلیت‌های موشکی قوی حزب‌الله مجروح و کشته خواهند شد. در اینجا، پیروزی پزشکیان فرصتی غیرمنتظره برای نزدیکی بین ایران و ایالات متحده فراهم می‌کند.

با جنگی در این مقیاس، برای ایالات متحده بسیار دشوار خواهد شد که از مداخله نظامی در حمایت از اسرائیل خودداری کند. در واقع، ظرف چند روز پس از حمله حماس در ۷ اکتبر، بایدن یک ناو هواپیمابر و کشتی‌های دیگر را به دریای مدیترانه شرقی منتقل کرد تا حزب‌الله را از حمله به اسرائیل از شمال بازدارد.

عملیات نظامی اسرائیل در غزه نشان داده که نیروهای مسلح این کشور بدون دخالت مستقیم ایالات متحده قادر به مقابله با نیروی جنگی قدرتمندی مانند حزب‌الله، که در تقریباً همه شاخص‌های قدرت نظامی، از حماس برتر است، نیستند. اما دخالت مستقیم نظامی ایالات متحده در جنگ حزب‌الله و اسرائیل هم، به طور حتم منجر به رویارویی مستقیم با حزب‌الله و متحدانش، از جمله ایران، خواهد شد.

رویدادهای اخیر به وضوح آسیب‌پذیری واشنگتن در کشیده شدن به درگیری‌ها را حتی زمانی که تمایلی به آن ندارد، نشان داده‌اند. این امر در آوریل، در جریان رویارویی نظامی کوتاه اما شدید بین ایران و اسرائیل، که با حمله هوایی اسرائیل به مجتمع کنسولی ایران در دمشق آغاز شد، به روشنی دیده شد. با وجود سامانه دفاع هوایی چندلایه و چند میلیارد دلاری پیشرفته اسرائیل، تلاش عظیمی که شامل نیروهای اسرائیلی، فرانسوی، اردنی، بریتانیایی و آمریکایی بود، برای رهگیری حملات پهپادی، موشک‌های بالستیک و موشک‌های کروز ایران ضرورت یافت.

تهران نیز به شدت مخالف جنگ تمام‌عیار بین حزب‌الله و اسرائیل است، به ویژه جنگی که ایالات متحده را به طور نظامی به خاورمیانه بازگرداند

این تلاش، میلیاردها دلار هزینه داشت و با وجود آنکه تهران از چند روز قبل از حمله اش هشدار داده بود، برخی از موشک‌های ایرانی همچنان وارد حریم هوایی اسرائیل شدند و به مناطق جنوبی کشور از جمله یک پایگاه هوایی رسیدند. این حادثه محدودیت‌های دفاعی اسرائیل و میزان وابستگی آن به کمک‌های ایالات متحده را آشکار کرد.

در ماه‌های پس از این حادثه، حزب‌الله به طرز موفقیت‌آمیزی، کاستی های بیشتری را در سامانه دفاع موشکی گنبد آهنین اسرائیل فاش کرد و احتمال دخالت مستقیم ایالات متحده برای جبران نقاط ضعف در دفاع اسرائیل در مراحل اولیه یک جنگ احتمالی با حزب‌الله را بیشتر کرد.

تهران نیز به شدت مخالف جنگ تمام‌عیار بین حزب‌الله و اسرائیل است، به ویژه جنگی که ایالات متحده را به طور نظامی به خاورمیانه بازگرداند. ایران به درستی نتیجه‌گیری کرده که در حال حاضر در رقابت با اسرائیل دست بالا را دارد و زمان به نفع آن کشور است. وقتی ژنرال‌های ایرانی به اسرائیلِ امروز نگاه می‌کنند، نه آن ماشین جنگی هراس‌انگیز گذشته که می‌توانست به دلخواه بجنگد، بلکه دشمنی تحقیر شده و منزوی بین‌المللی را می‌بینند که پس از حدود ده ماه نتوانسته به وعده خود برای نابودی حماس - نیرویی با تجهیزات کمتر و به مراتب کوچکتر - عمل کند.

از دیدگاه ایران، یک درگیری منطقه‌ای تمام‌عیار که شامل ایالات متحده، ایران، حزب‌الله و اسرائیل باشد، احتمالاً موجب انهدام شدید قابلیت‌های حزب‌الله خواهد شد، قابلیت‌هایی که طی دهه‌ها با دقت و دشواری توسعه یافته‌اند، آنهم در زمانی که ایران و متحدانش احساس می‌کنند در موقعیت دلخواهی قرار دارند.

در حالی که ایران و ایالات متحده ترجیح می‌دهند از چنین سناریویی اجتناب کنند، به نظر می‌رسد که رهبران اسرائیل نظر متفاوتی دارند. روایت غالب در اسرائیل این است که با توجه به توانایی حزب‌الله برای انجام حملاتی بسیار مرگبارتر از حمله حماس در ۷ اکتبر، زندگی با حزب‌الله در مرز شمالی برای اسرائیل غیرقابل تحمل شده است. این استدلال وجود دارد که اسرائیل به ناچار باید این گروه مورد حمایت ایران را در جنگی پیشگیرانه شکست دهد. در واقع، "پروژه داده‌های مکانی و رویدادهای درگیری‌های مسلحانه Armed Conflict Location & Event Data Project" حکایت از آن دارد که اسرائیل منشاء ۸۳ درصد از موشک‌هایی است که از مرز اسرائیل و لبنان عبور می‌کنند.

برای نخست‌وزیر اسرائیل، بنیامین نتانیاهو، طولانی کردن جنگ - هر جنگی - می‌تواند به او کمک کند تا از رویارویی با عدالت در اسرائیل از گذر تمدید دوره نخست‌وزیری خود جلوگیری کند. علاوه بر این، برخی از رهبران اسرائیل، تضعیف حزب‌الله را، حتی اگر به حمایت ایالات متحده نیاز داشته باشد، یکی از آخرین راه‌های مؤثر برای اعاده بازدارندگی می‌بینند، به ویژه با توجه به عملکرد ضعیف نیروهای اسرائیلی در غزه در برابر حماس، که در قیاس با حزب الله، یک شبه‌نظامی پراکنده به شمار می رود.

اما عملیات نظامی اسرائیل با محدودیت‌هایی روبرو است. آمریکا اهرم‌های زیادی بر اسرائیل دارد که دولت بایدن تاکنون نخواسته از آنها در غزه برای فشار برای آتش‌بس عادلانه و پایدار استفاده کند. این تردید در اعمال فشار باعث شده تا مرگ، رنج و تخریب زیادی بر فلسطینیان در غزه تحمیل شود که همچنین منجر به انزوای اسرائیل در صحنه بین‌المللی شده است.

حکم هفته گذشته دادگاه بین‌المللی دادگستری  (ICJ)مبنی بر غیرقانونی بودنِ اشغال سرزمین‌های فلسطینی توسط اسرائیل و موظف کردن اسرائیل به تخلیه تمام شهرک‌ها و پرداخت غرامت، تازه‌ترین مورد از مجموعه احکام  این دیوان علیه اسرائیل است. همچنین، همانطور که تشدید مستمر خصومت‌ها بین حزب‌الله و نیروهای اسرائیلی در طول نه ماه گذشته نشان داده، جدا کردن وضعیت ناپایدار در مرز اسرائیل-لبنان از حملات نظامی جاری اسرائیل به غزه، به طور فزاینده‌ای دشوار شده است.

تاکنون، بخش عمده تلاش‌های غربی برای کاهش تنش در طول مرز اسرائیل-لبنان بر تهدیدات مرگبار اسرائیل به بازگرداندن لبنان به عصر حجر و پاک کردن آن از نقشه متمرکز بوده است. در واقع، ایالات متحده با کاهش اعتبار خود، به یک پیک پیام رسان تبدیل شده که وظیفه اصلی‌اش کمک به اسرائیل برای دستیابی به اهداف دیپلماتیکی است که نتوانسته از طریق نظامی به آنها دست یابد: به عقب راندن حزب‌الله به آن سوی رودخانه لیتانی مطابق با قطعنامه 1701 شورای امنیت سازمان ملل.

واشنگتن فرصتی دارد تا در دستیابی به یک منافع حیاتی آمریکا بسیار مؤثرتر عمل کند: جلوگیری از کشیده شدن کشور و نیروهای نظامی آن به یک جنگ دیگر در خاورمیانه. به جای برخورد غیرمستقیم با حزب‌الله، دولت بایدن باید مستقیماً با حامی اصلی حزب‌الله، یعنی تهران، گفتگو کند.

مانورهای دیپلماتیک برای جلوگیری از یک جنگ منطقه‌ای ویرانگر و احتمالاً قریب‌الوقوع، در نهایت با دیپلماسی هسته‌ای تازه تفاوت دارند اما مذاکرات موفقیت‌آمیز با دولت تازه پزشکیان درباره لبنان می‌تواند شرایط بهتری را برای دیپلماسی هسته‌ای در آینده ایجاد کند.

هیچ‌کس به‌طور کامل نمی‌داند که تا چه حد پزشکیان می‌تواند به وعده‌های انتخاباتی خود در مورد مذاکرات مستقیم ایالات متحده و ایران عمل کند اما مسوولانه نیست که دولت بایدن با این میزان از خطر، به درک درستی دست نیابد.

منبع: اخبار روز آزاد
کیف پول من

خرید ارز دیجیتال
به ساده‌ترین روش ممکن!

✅ خرید ساده و راحت
✅ صرافی معتبر کیف پول من
✅ ثبت نام سریع با شماره موبایل
✅ احراز هویت آنی با کد ملی و تاریخ تولد
✅ واریز لحظه‌ای به کیف پول شخصی شما

آیا دلار دیجیتال (تتر) گزینه مناسبی برای سرمایه گذاری است؟

استفاده از ویجت خرید ارز دیجیتال به منزله پذیرفتن قوانین و مقررات صرافی کیف پول من است.

شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید

نظرات شما - 21
  • چای دبش باغ ازگل
    0

    پزشکیان یا هر رییس جمهور دیگری در ایران در مورد توافق هسته‌ای و مسئله فلسطین و اسرائیل تصمیم گیرنده نهایی نیست!!! اشخاصی بالا بالاتر از مجلس و دولت سایه تصمیم گیرندگان نهایی هستند!!!

    نظرات شما -
    • ناشناس
      0

      رئیس جمهور در کشور ما کاره ای نیست

  • ناشناس
    0

    اسرائیل خودش صاحب دارد. خواب دیدی خیر باشد. برو مخت تاب گیری کن بزشکیان حرف هم در حد قند و شکر تخم مرغ و 1400 قبل بزن زیاد زور مخت نیاور شما کدامتون مخ دارید حرف آمریکا می زنی با دو تا آدم عاقل مشورت کن حتی نامش می بری.

  • ناشناس
    0

    حالا چند گرفتند این مقاله را بنویسند ؟؟؟!!!

  • الف
    1

    اسرائیل تصمیمشو گرفته، بعد از حماس نوبت حزب الله ست، بعدشم ایران، هر سه تا هم در موقعیت افتضاح؛ بیخود هم نرید به امریکا التماس کنید، چون اسرائیل کاخ سفید رو پشم خودشم حساب نمیکنه. دیدید چطوری بایدن رو کله پا کرد. هم پول داره و هم تسلیحات فوق پیشرفته.

    نظرات شما -
    • ناشناس
      2

      فعلا از غزه بیاید بیرون بعد.

    • ناشناس
      1

      زر نزن غزه شهر انبیاست ..انهمه دنیا در برابر یک باریکه با انهمه لباس و تجهیزات یک سال زمینی جرات نکرد و جنگ یک سال طول کشید و میگفتند حماس شبحه بچه برو عیدتو. می گرفتی

  • ناشناس
    1

    باسلام و احترام،امیوارم که آقای پزشکیان بتواند با آمریکا بطور کامل و مستقیم
    در آینده‌ای نزدیک مذاکره کند و به نتیجه برسد و تحریم رو از سر ملت مظلوم و شریف ایران بردارد انشاالله یاعلی مدد التماس دعا....با تشکر از خبر فوری...

    نظرات شما -
    • ناشناس
      2

      بیشتر دنبال اینی برای کشتار غزه بری دست بوسی نفرت انگیزه

  • ناشناس
    0

    والا نفهمیدیم تا ۲ روز پیش آقای پزشکیان عزیز گفت: من به هیچ کس قول و وعده ندادم و نمیتونم کاری بکنم برای حل مشکلات اقتصادی کشور، ماشاالله امروز صحبت از مذاکره با آمریکا بطور مستقیم می‌کنه .. پناه بر خدا یاحسین التماس دعا....

  • ناشناس
    1

    انشاالله خیره همون‌طور که آقای پزشکیان می‌فرمایند میبینم و تعریف میکنیم خدا کنه...یا امام حسین کمکش کن و ملت مظلوم ایران رو نجات بده... انشاالله ....

  • ناشناس
    8

    آقای الف اگر ایرانی هستی خیلی خود تحقیر کنی،صهیونسیت ها فقط انسانهای غیر نظامی وکودکان را می کشند وهنوز نتوانستند از پس یک گروه کوچک ولی باایمان بر آیند،کمی ازشجاعت ومردانگی فقیران یمنی بهتر است درس بگیریم،اینقدر خودمان راخوار وذلیل قلمداد نکنیم وازنوکری کردن دست براریم

    نظرات شما -
    • مصطفی
      0

      دوست عزیر حالا چه از پس حماس براومدن چه نه زدن چهل هزار نفر کودک و پیر و جوان و مرد و زن را کشتند و ده ها هزار خانواده رو داغون کردند و چندین شهر رو با خاک یکسان کردند. این خیلی فاجعه ی بدیه. من اینا رو که می بینم یاد افرادی می افتم که اول که حماس شروع کرد خوشحالی می کردند. البته الانم از رو نمی رند و می گن ما پیروزیم. جواب این همه خون و خرابی و ویرانی رو کی می خواد بده. بهتر بود دست ازین لجبازی برمیداشتند چون اسراییل که ذاتش مشخصه و آدم عاقل با گاو درگیر نمی شه.

  • ناشناس
    0

    ایران اینچنین اندیشمند و دانشمندهایی داره بعد مردمش باید شیر یا خط کنند به جلیلی رای بدن یا پزشکیان.

  • فرج
    0

    عجب ! یعنی ما باید و نباید آمریکا رو تعیین میکنیم ؟

  • ایرانی
    2

    پایه دکترین دکترین آمریکا فروش اسلحه است ولی دکترین اسرائیل نابودی مقاومت است. واین دودکترین سبب اختلاف روش دربرخورد با گروه‌های مقاومت شده است. به عبارتی تداوم وایجاد تنش وحل نشدن جنگها وکشورهراسی عامل فروش سلاح است ولی صلح وبرجام و نابودی مقاومت که خواستگاه صهیونیست‌ها ست این تجارت را نابود می‌کند. به همین منظور جنگهایی مانند اوکراین وغزه طولانی می‌شوند فروش 70000تن بمب وموشک برای کشتن بچه های ده کیلویی درکجا به جز جنگ غزه امکان داشت؟ یا خالی شدن انبارهای مهمات اروپا وامریکا اززمان جنگ جهانی دوم ورونق دوباره آنها به جز جنگ اوکراین کجا صورت می‌گرفت؟ یا اینکه ترامپ اگر از برجام خارج نمیشد وایران رامجددا خطر معرفی نمی‌کرد آیا می‌توانست صدها میلیارد سلاح به گاو شیرده خود بفروشد؟ او چگونه صدها میلیارد اسلحه سبک خود را درکشور می‌تواند بفروشد وقتی از باندهای تبهکار داخلی وقانون حمل سلاح حمایت نکند؟ اگر مفهوم کارتلهای اسلحه سازی را سیاستمداران ما خوب درک کنند خواهند فهمید که مهم نیست با این سلاحها چه جنایت وچه کسانی بایست بمیرندویا چه کسانی بایست هزینه آنرا تامین کنند مهم اینست که بودجه 900میلیاردی نظامی آمریکا بایست با اسلحه فروشی تامین شودچه داخل چه خارج آمریکا. اگر پزشکیان می‌خواهد تحریم‌ها را برطرف کند راهش گفتگوبا آمریکا نیست بلکه دوستی با اعراب مانند عربستان وبحرین وامارات است تا دلیلی برای خرید نداشته باشند.

  • مصطفی
    0

    وقتی میگین " آمریکا باید" پس معلومه هنوز در توهم هستید و واقعیت رو نپذیرفتید. اگر ایران دور خودش رو حتی حصار بکشه بازم هیچ فرقی به حال سیاست و بخصوص اقتصاد آمریکا نمی کنه. این آمریکا بوده که ما رو تونسته تحریم کنه نه ما آمریکا رو. الانم ما تا فرصت رو بیشتر از این از دست ندادیم باید با جهان صلح کنیم

  • رزیتا
    0

    با جو گیر شدن و گفتن باید و شاید و شعار که بازنشسته پوستش به استخوانش رسیده و هزار تا شعار متناقص که کار مملکت و مزدم درست نمیشود

  • ناشناس
    1

    س..‌
    نمی دانم؟ چرا مردم اینقدر یاده لوح اند؟
    که دل خوش می کنند به امریکا؟ که تحریم ها را بر داره؟ وکشور گل وبلبل بشه؟
    مگر در طول ۴۵ سال که از انقلاب اسلامی گذشته آمریکا تحریم ها را کاهش داده؟ که حالا بیاد بر داره،؟ هر آدم عاقل ودانا باید در این مدت فهمیده باشه که راه حل ایران؟ توانایی واستقلال وروی پای خودش ایستادن است؟ ولا غیر؟ کسانی که غیر این چیزها؟ به چیز ی دیگه فکر کنند؟ در اشتباه هستند؟

  • ناشناس
    1

    چرا.داری دشمنت را بزرگ می کنی؟اگه کمک هاس غرب نباشه؟ یک ماه از اسرائیل اثری نیست؟
    اگه بعضی از اعراب بی عرضه نمی بودند؟ ظرف ۶ ماه از رژیم کودک کش؟ اثری نبود؟
    اگه یک ذره اتحاد بین مسلمانان بود؟ از اسرائیل اثری نبود؟
    چه کنیم؟ از این اگر ها؟ خدایا خودت یک فرجی بینداز؟ چرا باید اینقدر زن وکودک وپیر و.... باید به خاک وخون کشیده بشوند؟ وهیچ اقدامی صورت نگیره؟

  • ناشناس
    0

    سلام....
    چرا خداوند قادر وتوانا؟ جزای ظلم وستم کفار؟ علی الخصوص اسرائیل جنایت کار را که بیش از ۸۰ ساله بدترین جنایات را در فلسطین بر سر زن وپیر وبچه و..... در می آورد؟ اما خدا کوچکترین اقدام را برای نابود آنها انجام نمی دهد؟
    خدا!خودت فرجی کن؟
    چرا علمای دین در این مورد روشنگری برای نسل جدید ندارند؟ مردم دارند از دین وخدا و..... زده می شوند! وملحد وبی دین ی شوند؟ وقتی این چیزها را می بینند؟ از خدا روی گردان می شوند؟