یک تحلیلگر مسائل سیاسی:

کاش روحانی زمانی که قانون ضدبرجام مجلس تصویب شد، استعفا می‌داد

«اکنون باید از روحانی پرسید؛ آیا فکر نمی‌کنید که با یک استعفای حرفه‌ای و نه لزوما اعتراضی، می‌توانستید مانع از سنگ‌اندازی‌های بعدی نواصولگرایان علیه برجام شوید؟ و آیا در این صورت باز هم امروز در حسرت تصویب آن قانون بودید؟»

کاش روحانی زمانی که قانون ضدبرجام مجلس تصویب شد، استعفا می‌داد

عباس عبدی، تحلیلگر مسائل سیاسی در روزنامه اعتماد نوشت: در روز عید غدیر، آقای روحانی در دیدار با همکاران خود در دولت سابق گفت که «ای کاش گرفتار مصوبه هسته‌ای مجلس نمی‌شدیم تا می‌توانستیم در اسفند ۱۳۹۹ برجام را احیا کنیم.» هر سیاستمداری که به گذشته نگاه می‌کند، از این‌ای کاش‌ها! فراوان دارد.

همه هنگامی که به تاریخ برمی‌گردیم، حسرت می‌خوریم که‌ای کاش چنان می‌شد و چنین نمی‌شد. در بسیاری از موارد هم این‌ای کاش‌ها! از روی استیصال است و معلوم نیست که اگر محقق می‌شد، وضع جامعه بهتر از این بود اگر بدتر نبود. ولی در هر حال جامعه و سیاست را با‌ای کاش! نمی‌توان فهم یا درست کرد. باید دید در همان زمان چه کاری می‌بایست انجام می‌شد که نشد. اجازه دهید به ۳ سال پیش برویم.

 

پس از حوادث بسیار تاسف‌بار آبان ۱۳۹۸، از سوی نواصولگرایان حملات بسیار شدیدی علیه دولت روحانی سازماندهی و اجرا شد. در ۱۷ آذر ۱۳۹۸ یادداشتی با عنوان «ایده انتخابات زودرس» نوشتم و در بخشی از آن آمده بود که: «هیچ حکومت و دولتی حتی در شرایط عادی نیز نمی‌تواند و مجاز نیست که با این حد از تنش، مدیریت خود را تداوم دهد. در بیشتر نظام‌های سیاسی شیوه‌هایی را برای چنین موقعیت‌هایی پیش‌بینی کرده‌اند.

کسب رای اعتماد مجدد دولت‌ها برای ادامه کار از این جمله است. یا انحلال پارلمان و رای‌گیری دوباره یا استعفای نخست‌وزیر و رییس دولت و... همه شیوه‌هایی برای عبور از وضعیت ناپایدار مدیریتی هستند. در ایران نیز موقتا قصد مقصریابی نباید داشت و باید دنبال راه‌حلی برای عبور از این وضع بود... برای عبور از مشکلات موجود، چه در حوزه اقتصادی و چه در سیاست خارجی و چه امور سیاست داخلی نیازمند حداقلی از وحدت مدیریتی و سیاسی هستیم. متاسفانه این دو مساله در جهت عکس یکدیگر حرکت می‌کنند.

از یک‌سو مشکلات در این سه سطح بیشتر و بیشتر و پیچیده‌تر می‌شود. از سوی دیگر شکاف درون قدرت نیز عمیق‌تر و حتی تندتر می‌گردد... پس از اعتراضات اخیر، بعید است که از این پس دولت حتی قادر به اتخاذ تصمیمات جاری خود باشد، چه رسد به اینکه بخواهد تصمیمات مهم بگیرد. راه‌حل سوم انتخابات زودرس ریاست‌جمهوری است. انتخاباتی که می‌تواند همراه با انتخابات مجلس انجام شود.»

(پایان نقل قول) نتیجه چه بود؟ توجهی به این پیشنهاد متعارف و ساده نشد. روشن است که چرا؟ چون یاد نگرفته‌ایم یا نمی‌خواهیم هنگامی که قدرت نداریم و مسوولیت داریم، یا قدرت لازم را مطالبه کنیم یا عطای آن مسوولیت را به لقایش ببخشیم. خیلی ساده در صندلی مسوولیت می‌نشینیم و از نعمت‌های آن بهره‌مند می‌شویم، بدون اینکه بتوانیم یا بخواهیم گامی به پیش برداریم.

پس از آمدن مجلس جدید در خرداد ۱۳۹۹ حملات علیه روحانی شدت گرفت. گفتند که فقط در حال تحمل روحانی هستند. در تیر سال ۱۳۹۹ نوشتم که: «تحمل لازم نیست، استیضاحش کنید.» طبیعی بود که نه توان استیضاحش را داشتند و نه مجاز به آن بودند، لذا حملات علیه روحانی و دولت او و به ویژه ظریف شدیدتر شد. سپس در مهر ماه ۱۳۹۹ پیش از انتخابات امریکا یادداشتی با عنوان «به خاطر مردم و کشور» نوشتم و متذکر شدم که: «ده ماه پیش پیشنهاد انتخابات زودرس ریاست‌جمهوری را دادم، اصولگرایان که در خلوت خود از این ایده قند در دلشان آب می‌شد، به علت تناقضات فکری و تحلیلی، در خلوت با آن مخالفت کردند و حتی مخالفت شدیدی کردند!... طی ده ماه گذشته هیچ مشکلی حل نشده که بر مشکلات اضافه هم شده است.

در این ده ماه کدام چشم‌اندازی تیره بود که تیره‌تر نشده است؟ بنابراین عاقلانه نیست که این وضع ادامه یابد... برای انتخابات امریکا سه حالت متصور است. اول اینکه بدون دردسر و با قاطعیت ترامپ رای بیاورد.

دوم بایدن رای بیاورد و ترامپ نیز به راحتی تمکین کند. سوم بایدن رای بیاورد و ترامپ تمکین نکند و امریکا وارد چالش جدی سیاسی شود. به نظر می‌رسد که هیچ‌کدام از این سه حالت در صورتی که تغییری در ایران رخ ندهد، نفعی برای ما ندارند. حتی بهترین حالت از سه حالت فوق که به نظر می‌رسد، آمدن بی‌سر و صدای بایدن است، اگر در ایران تغییری رخ ندهد، به سود ایران نیست و چه بسا از دو حالت دیگر نیز بدتر باشد... تداوم وضعیت و شکاف موجود جز تضعیف بیشتر و از دست دادن فرصت‌های سیاسی برای کاهش مشکلات نتیجه دیگری نخواهد داشت... از این رو حالا که اصولگرایان غالب، قدرت و اراده استیضاح را ندارند، پیشنهاد می‌کنم که روحانی شخصا دست به کار شود. کنار رفتن نه به معنای اعتراض، بلکه به معنای گشودن راه برای حل ماجرا... متاسفانه در ایران استعفا هم به سرنوشت طلاق دچار شده است.

هر زوجی که طلاق می‌گیرند، حتما باید با دشمنی و نفرت و کینه‌ورزی و بدگویی حتی زد و خورد و دعوا همراه باشد، در حالی که می‌توان دوستانه هم طلاق گرفت، اگر دو نفر متوجه شدند که به هر علتی نمی‌توانند با یکدیگر زندگی کنند می‌توانند دوستانه و مدنی از یکدیگر جدا شوند.» (پایان نقل قول)

اکنون باید از آقای روحانی پرسید؛ آیا فکر نمی‌کنید که با یک استعفای حرفه‌ای و نه لزوما اعتراضی، می‌توانستید مانع از سنگ‌اندازی‌های بعدی نواصولگرایان علیه برجام شوید؟ و آیا در این صورت باز هم امروز در حسرت تصویب آن قانون بودید؟ پاسخ را نمی‌توان با قاطعیت گفت، ولی به نظرم با آغاز به نوشتن قانون هم می‌توانستید استعفا دهید تا مانع از تصویب چنین قانون زیان‌باری شوید. ماجرای ادعای دو زن نسبت به یک کودک را فراموش نکنید. ظاهرا اجازه داده شد که این کودک دو نیم شود. احتمالا هیچ کدام مادر واقعی نبودند.

کیف پول من

خرید ارز دیجیتال
به ساده‌ترین روش ممکن!

✅ خرید ساده و راحت
✅ صرافی معتبر کیف پول من
✅ ثبت نام سریع با شماره موبایل
✅ احراز هویت آنی با کد ملی و تاریخ تولد
✅ واریز لحظه‌ای به کیف پول شخصی شما

آیا دلار دیجیتال (تتر) گزینه مناسبی برای سرمایه گذاری است؟

استفاده از ویجت خرید ارز دیجیتال به منزله پذیرفتن قوانین و مقررات صرافی کیف پول من است.

شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید

نظرات شما - 10
  • ناشناس
    2

    روحانی و یا هر رئیس جمهور دیگر در حکومت ولایی جرأت استعفاء و یا تخطی از فرمان ولی فقیه را ندارد! روحانی همین الآن مصونیت قضایی خود را از پرونده های قضایی ساختگی مجلس یازدهم علیه او مدیون حکومت ولایی است وگرنه الآن در گوشه زندان آرمیده بود!

  • حامد
    0

    آقای عبدی، مصلحت اندیشی افراطی بویژه بعد از فوت امام در تاروپود نظام تنیده شده که البته ناشی از ۱- عدم اعتماد به مردم ۲- عدم اعتماد به نفس و ۳- ایمان نداشتن به راهکار ها و قوانینی که خود وضع میکنند.
    اینها بعلاوه بی مایه بودن، نبود علم و تخصص و عدم حس وطن دوستی موجب شده کارگزارانی بر کشور حاکم شوند که تا نابودی همه چیز و همگان از اریکه قدرت دست نکشند.

  • ناشناس
    0

    شما گستاخان چطور در 2 سال که منتظر آن کانال اروپایی بودید حرف نمی زنید و بتن و محدودیت را اعمال هنوز می کردید آن وقت وقتی متوازن کردن را با قانون مجلس مجبور شدید انجام دهید را با پررویی تمام حرف می زنید
    شماها کاسبان تحریم هستید در ایران

  • ناشناس
    7

    آبان 98 که از عمد درست کردید برای زمین زدن کشور همانند خلق از 4200 و بعد با خنده شیطانی ملت را تمسخر گرفتید وگرنه هر عاقلی می‌داند چطور بنزین را گران کند که آشوب درست نشود
    مشکل دستگاه قضا هست و نه شماکه اجازه می‌دهد راست راست راه بروید

  • عالی‌گشایی‌
    0

    نه‌جرآت‌داشت‌نه‌مردش‌بود‌
    ایشان‌‌هم‌مثل‌سایر‌قماش‌

  • ناشناس
    3

    آن وقت همین آقایان که سعد اباد را امضا کردن چه گلی بر سر مملکت زدن؟ یا شاید هم دنبال این بودید که با گروکشی برجام 2 و 3 را امصا کنید که مجلس جلوی شما وطن فروشان را گرفت؟ سنگ پا که نیست ظاهرا

    نظرات شما -
    • ناشناس
      1

      وطن فروشانم آرزوست !!!!!!! نمیدونم بی شعوری یا بی شرف

  • ناشناس
    2

    اگرروحانی برجام را به انچام میرسانید وکشور پیشرفته ومرفه ترین کشور دنیا میشد باز افولگرایان وق میزدند که اگر نمی شد کشوررا بهترازاین می کردیم .

  • ناشناس
    0

    این بزرگواران پیش از انجام تعهدات توسط اروپا تعطیل کردن و یک کانال آب کوچک برایشان باز شد تا نفت بفروشند و ‌کالا وارد کنند و بدینوسیله تمامی تولیدکنندگان را به خاک سیاه نشاندند و از آمریکا در برجام به یک موجود مزاحم نگاه کردند امروز نیز به دنبال مقصر برای کثافتکاری های خود هستند جالب است مجلس قبلی اولین جایی بود که با محدودیت های کرونا تعطیل شد و اولین ناقض برجام خود اوباما بود با امضای تضمین کری روزهای آخر ریاست جمهوریش^_^

    نظرات شما -
    • خواب زدگان
      0

      بزرگواران یعنی چی ؟بدبختی از در و دیوار آویزان است ثروت هر کدام را نگاه کنی از قبل همین خاله بازیها سر به فلک کشیده است.لطف کن این کلمه را در ؟بریز.