وزیر ارشاد دولت اصلاحات:

بازگردیم و به ۴۴ سال گذشته بیندیشیم، کجا به جای حکمت از لجاجت استفاده کرده‌ایم؟

وزیر ارشاد دولت اصلاحات نوشت: بازگردیم و به راهی که در این ۴۴ سال آمده‌ایم، بیندیشیم و به دستاوردهای‌مان با فراست و دقت بنگریم. ببینیم در کجا به جای حکمت از لجاجت استفاده کرده‌ایم؟

بازگردیم و به ۴۴ سال گذشته بیندیشیم، کجا به جای حکمت از لجاجت استفاده کرده‌ایم؟

عطاءالله مهاجرانی در یادداشتی با عنوان «حکمت و حکومت» در روزنامه اعتماد نوشت: چرا در قرآن مجید ده بار در کنار «کتاب» از «حکمت» سخن گفته شده است؟ حکمت با کتاب چه نسبت یا تفاوت و تمایزی دارد؟ به نظرم حکمت همان بنیان فلسفی و منطقی و خردمندانه کتاب است. بنیانی که خرد را خرسند می‌کند و به دل طمانینه و آرامش می‌بخشد.

تردیدی نیست که بنیان کتاب بر حکمت است. «کِتابٌ أُحْکِمتْ آیاتُهُ» (هود/۱) نسبت دیگری در قرآن مجید مطرح شده است که به نظرم بیش از همیشه تاریخ انقلاب به اندیشه و تامل درباره آن نیازمندیم. نسبت بین «حکمت» و «حکومت» این مضمون قرآنی و بسیار دقیق و راهگشاست. مرحوم آیت‌الله دکتر مهدی حائری یزدی که نام کتاب خود را «حکمت و حکومت» برگزیده است، به نظرم به همین مضمون قرآنی توجه داشته است. قرآن مجید وقتی از بنیان استوار حکومت داود علیه‌السلام سخن می‌گوید، استواری و نیرومندی حکومت و حکمروایی او را مبتنی بر حکمت و تصمیم‌گیری حکیمانه می‌داند:

وشددْنا مُلْکهُ وآتیْناهُ الْحِکْمة وفصْل الْخِطابِ (ص: ٢٠)

«و فرمانروایی او را استوار داشتیم و به او حکمت و نفوذ کلامی فیصله‌بخش بخشیده بودیم.» در کتاب مقدس هم این مضمون به عنوان دعای سلیمان نبی علیه‌السلام آمده است. خداوند متعال به سلیمان می‌گوید: «هر چه از من بخواهی به تو اعطا می‌کنم.» سلیمان می‌گوید: «خداوندا به من دانش و حکمت عنایت کن!» (کتاب مقدس، کتاب تواریخ دوم باب ۱ آیات ۱۰ و ۱۱)

درباره این سه گانه تامل کنیم! استواری و استحکام حکومت مبتنی بر حکمروایی است که بنیادش بر حکمت باشد. وقتی اساس حکمرانی مبتنی بر حکمت بود، شاهد تصمیم‌گیری بهنگام و فیصله‌بخش خواهیم بود. اگر حکمت غایب بود، تصمیم‌گیری متنازل و متزلزل می‌شود و کار به امروز و فردا می‌افتد، می‌شود مثل موضوع حضور بانوان در استادیوم‌های ورزشی! تا رسیدن به یک تصمیم عاقلانه چند دهه طول می‌کشد.

می‌شود مثل مساله حجاب اجباری برای همگان از پیر و جوان، مسلمان و اهل کتاب و جهانگرد خارجی و دیپلمات‌ها و...! آن وقت به جای حکمت، «لجاجت» جایگزین می‌شود و به جای تصمیم‌گیری بهنگام و قاطع، کار در «بلاتکلیفی مزمن» و «تسویف» رها می‌شود و ناگاه یا هر از گاهی با توفان اعتراض در خیابان و میدان و ساحت عمومی روبه‌رو می‌شویم.

کار دشمنان ملک و ملت، انقلاب و نظام هم همیشه همین بوده و هست و خواهد بود که بر موج بنشینند و از آب گل‌آلود آب مراد بگیرند. ما هم وقتی صحنه را نگاه می‌کنیم، نمی‌توانیم نقش بی‌تدبیری و خودکردگی خویش را نبینیم و بدتر از ندیدن انکار کنیم. آن عقاب خردمند حکیم ناصرخسرو وقتی تیر بر بالش نشست و خونین و با پر و بال شکسته بر خاک افتاد: بر خاک بیفتاد و بغلتید چو ماهی/ وانگاه پر خویش گشاد از چپ و از راست/ گفتا عجب است اینکه ز چوب است و ز آهن/ این تیزی و تندی و پریدن ز کجا خاست؟ /، چون نیک نظر کرد، پر خویش در او دید/ گفتا ز که نالیم که از ماست که بر ماست!

اقتضای حکمت این است که ما هم نقش دشمنان انقلاب، همان چوب و آهن را ببینیم و نیز نقش پرِ خویش را که برای چوب و آهن فرصت و امکان پرواز فراهم کرده است. نا دیدن و انکار یا تقلیلِ نقش خود، بدیهی است که مبتنی بر لجاجت است و طبیعی است که موجب استواری حکومت نمی‌شود.

بازگردیم و به راهی که در این ۴۴ سال آمده‌ایم، بیندیشیم و به دستاوردهای‌مان با فراست و دقت بنگریم. ببینیم در کجا به جای حکمت از لجاجت استفاده کرده‌ایم؟ اگر دیدیم ما طبیبانی هستیم که در برخی مسائل اجتماعی و فرهنگی و سیاسی، هرچه نسخه را تکراری پیچیده‌ایم، بیماران بهبود نیافته و حال و روزشان نه‌تنها بهتر بلکه بدتر شده است، در صحت تشخیص و دانایی و حذاقت طبیب تردید کنیم!

کیف پول من

خرید ارز دیجیتال
به ساده‌ترین روش ممکن!

✅ خرید ساده و راحت
✅ صرافی معتبر کیف پول من
✅ ثبت نام سریع با شماره موبایل
✅ احراز هویت آنی با کد ملی و تاریخ تولد
✅ واریز لحظه‌ای به کیف پول شخصی شما

آیا دلار دیجیتال (تتر) گزینه مناسبی برای سرمایه گذاری است؟

استفاده از ویجت خرید ارز دیجیتال به منزله پذیرفتن قوانین و مقررات صرافی کیف پول من است.

شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید

نظرات شما - 8
  • ناشناس
    1

    اقای مهاجرانی ضرف ده تا بیست روز دیگر ایران وارد جنگ با یک کشور دیگر میشود برای برون رفت از این بحران یا باید در ایران کودتا نظامی شود و یا جنگ نود در صد جنگ است اوضاع سیاست خارجی ایران تعریفی ندارد .

    نظرات شما -
    • ناشناس
      0

      فقط برای جنگ خارجی از مردم مایه نذارید ازبس سیب زمینی تخم مرغ اب پز خوردن بدرد جنگ هم نمیخورن مایه ابروریزی میشه

  • ناشناس
    0

    لحضه به لحظه و ثانیه به ثانیه 44 سال منهای هشت سال( دفاع مقدس) مشغول لج بازی و جناح بازی و باند بازی و ثروت اندوزی و تهمت و افترا بودیم هنوز هم ا دامه داره

  • هدف
    1

    آقای مهاجرانی شما چرا در بریتانیا زندگی می کنید؟
    چرا در یکی از کشورهای دشمن ایران سکنی گزیده اید؟
    دشمن برای مردم ایران هستند و برای شما مسولین دوست گرمابه.

  • ناشناس
    5

    شما وزیر دولتی بودی که اشرافیگری سرلوحه کارش بود و مدام در حال تفکر خالی کردن جیب مظلومان و محرومان بود. از شما به عنوان تسهیل کننده غارتگری استفاده کرد.

    نظرات شما -
    • ناشناس
      0

      چرند نگو، چپاول و دزدی از زمان احمدی نژاد به شکل سامان یافته، منظم و باندی شد. زمان زیادی از اون موقع نگذشته و خیلی های هنوز مسائل رو به یاد دارند. بعد از انقلاب پاکترین و موفق ترین دولت، دولت اول خاتمی بود. ضمناً این حرف من بصورت نسبیه، وقتی می گم پاک ترین و موفق ترین، منظورم پاکی و موفقی بصورت مطلق نیست، بلکه در برابر دولتهای دیگه ج.ا. خصوصاً دولتهای متظاهر و ناکارآمد راست گرا دارای این صفات است

  • ناشناس
    1

    سرود حکومتی پرچم حکومتی دین حکومتی. ملی گرای درایران مرده وقتی بهترین صادرکننده هندونه فروش میشه... الان درترکیه کهچندسال پیش ارزوی شرکتهای ایرانی داشتن چنان ملی. گرای رارواج دادن که صدسال دیگه ما به اونها نمیرسیم.یک روز ملی نه حکومدتی دینینداریم
    .جای جای ترکیه صدزدن ابهارابلوکه کردن.چندوقت دیگهباید به ازای یهبشکه نفت یک لیتراب باالتماس بخریم اگه بدن به ما. که بااین گندی زدیم به منطقه به خون ایرانی تشنه هستندـ

  • یدالله آرام
    1

    درود و رحمت خدا بر تو دکتر شرافتمند. ای آنکه بارها تو را با لجاجت به مجلس برده و استیضاح کردند و با رای قاطع تو را تایید کردند و سر آخر با لجاجت و با همان ادبیات لجبازی و تشر کنارت گذاشتد.آه از حاکم بی تدبیر