دفاع از حقوق زن در تمدن اسلامی/ روزی نمادین که فرصتی برای پاسخ به شبهات است
فرارسیدن روز زن فرصتی کمنظیر برای دفاع از حقوق زنان و پاسخ به شبهاتی است که از سوی رسانههای بیگانه در این رابطه منتشر میشود.
فرارسیدن روز زن فرصتی کمنظیر برای دفاع از حقوق زنان و پاسخ به شبهاتی است که از سوی رسانههای بیگانه در این رابطه منتشر میشود. در هفتههای اخیر بارها به بهانه حقوق زن، اتهاماتی متوجه جمهوری اسلامی شده که نشان میدهد سرویسهای جاسوسی با بهانه کردن حقوق زنان، امنیت و ثبات ایران را هدف گرفتهاند. هدفی که البته با بیاعتنایی اکثریت قاطع جامعه زنان، به نتیجه نرسید.
در شعارهای سیاسی هفتههای اخیر بارها شنیده شد که اغتشاشگران بر این نکته تاکید دارند که شعار آزادی زن بهانه است و آنچه هدف اصلی است، تقابل با نظام و تمدن نوین اسلامی است.
جمهوری اسلامی در جایگاه شاکی یا متهم؟
رهبر انقلاب چندی قبل در سخنان مهمی در جمع زنان فرهیخته، به تبیین منظومه فکری حکمرانی اسلامی در مواجهه با مقام زن پرداختند که نشان میداد مطالبهگری حقوق زنان، جمهوری اسلامی را در سطح جهانی در جایگاه شاکی و مدعی العموم برای دفاع از حقوق زنان و نه متهم نشانده است.
صراحت رهبر انقلاب در آن سخنرانی بر اینکه مقوله حجاب یک حجت شرعی و ضرورتی غیر قابل انکار است، خود نشان از آن دارد که در نگاه رهبر انقلاب، نمیتوان از اجرای یک حکم قطعی شرعی کوتاه آمد و با فشار سیاسی و جهتگیریهای رسانهای، در توجه به رعایت این واجب شرعی سستی به خرج داد. با این حال رعایت این فریضه به معنی اتهامزنی و برداشتهای دگماتیستی از مسئله حجاب نیست و نمیتوان با انگزدن به زنان و دخترانی که به تعبیر معظمله، ضعیف الحجاب هستند، آنها را از دایره نیروهای حامی انقلاب اسلامی بیرون کرد.
این نگاه حکیمانه، نفی همه دیدگاههای افراطی و تفریطی است که یا از حجاب تابلویی جناحی و سیاسی میسازد و یا آن را موضوعی خارج از اولویتهای حاکمیتی تلقی میکند.
رهبر انقلاب همچنین در فراز دیگری از این بیانات راهبردی، به مسئله نقشآفرینی زنان در فرآیند تصمیمسازی در کشور اشاره کردند و به این ترتیب به مدیران اجرایی این پیام را دادند که باید کاستیها در زمینه عدم استفاده از زنان نخبه را جبران کرد.
این نقدی آشکار به همه دولتها است که در سالهای پس از پیروزی انقلاب در استفاده از ظرفیت زمان، نخبهسستی به خرج دادند و نتوانستند از این توان که پس از پیروزی انقلاب و با رشد علمی جامعه زنان در کشور تقویت شده بود، به خوبی استفاده کنند.
در این سخنرانی، رهبر انقلاب یکبار دیگر به نقد جامع نگاه کالایی غرب به مقوله زن پرداختند و یادآوری فرمودند که آنچه تحت عنوان دلسوزی برای زن در رسانههای ذیل تمدن ماتریالیستی غرب مطرح میشود، نوعی تئوریزهکردن نگاه مردسالارانهای است که میخواهد زن را از جایگاه اصلی خود جدا کرده و تبدیل به خادمی برای پاسخ به نیازهای مردانه کند.
به این ترتیب در منظومه فکری رهبر انقلاب نباید در برابر هجمه غربی به زن و تهیشدن زنانگی از معنا و فروکاستن آن به مفهوم تنانگی منفعل بود؛ بلکه باید با دیدی تبیینی، به دفاع از حقوق و جایگاه زن پرداخت و همزمان با تشریح ویژگیهای این رویکرد عدالتمحور، کاستیهایی را که باعث سوء استفاده مدعیان میشود برطرف کرد.
روشن است که هجمهها به حکومت اسلامی به نام حقوق زن، با هدف رادیکالیزهکردن تاکتیکی و استراتژیک و بهانهجوییهای بیشتر صورت میگیرد. حال آنکه تامل در بیانات رهبر انقلاب، حکایت از آن دارد که در افق تمدن اسلامی، نه فقط زنان نقشی محوری دارند، بلکه پاسداشت مقام زن در جامعه اسلامی، نقاب از چهره نظام مردسالارانهای که میخواهد معنای زن را استحاله کند، خواهد انداخت.
روز زن، فرصتی برای جهاد تبیین
به این ترتیب امسال روز زن فرصتی برای جهاد تبیین در تشریح جایگاه والای زن در اندیشه دینی است. جایگاهی که فاصلهای معنادار با نگاه کالایی به زن در ساحت اندیشه سرمایهداری دارد.
در حکمرانی اسلامی، زن نه یک وسیله برای خوشایند مرد، بلکه انسانی مدیر، آگاه و اندیشمند است که اداره جامعه به آن نیازمند است.
نگاهی به رشد تعداد زنان فارغ التحصیل دانشگاهی در سالهای پس از انقلاب و روند اشتغال زنان در جمهوری اسلامی نشان میدهد که برخلاف تبلیغات منفی صورتگرفته، جمهوری اسلامی نه فقط زنان را به حاشیه نبرده، بلکه آنها را در متن تحولات کشور قرار داده است.
این روند اما نه آنقدر افراطی پی گرفته میشود که زن را از بستر خانواده جدا کند و نه آنچنان تفریطی است که بهسان دولتهای متحجر اطراف، زنان را در پستوی خانه نگاه دارد.
رسانههای معاند که با پول دولتهای زنستیز منطقه حرف از حقوق زن در ایران میزنند، چشم خود را بر روی نقض حقوق زنان بستهاند و چنین است که جمهوری اسلامی حالا مطالبهگر حقوق زنان در جوامع غربی و عربی است و روز زن بهترین فرصت برای پیگیری این مطالبه است.