ماجرای پرونده کرسنت؛ چرا جلیلی حاضر به مناظره با زنگنه نیست؟

«قرارداد کرسنت برداشت نفت از چاه‌های مشترک بوده است بنابراین در این چندسال که از این چاه‌ها برداشت نداشته‌ایم باید عدم‌النفع جلوگیری از انجام قرارداد مشخص و عاملان این ضرر هنگفت واردشده به کشور هم مشخص و با آن‌ها برخورد شود. این درست نیست که اجرای قراردادی را متوقف کرده و برای آن جایگزین نداشته باشیم و آن را رها کنیم تا زمانی که پای یک مناظره سیاسی در میان باشد.»

ماجرای پرونده کرسنت؛ چرا جلیلی حاضر به مناظره با زنگنه نیست؟

بعد از گذشت ۲۲ سال بار دیگر نگاه جامعه معطوف به قرارداد کرسنت شده است؛ جامعه‌ای که این روزها مطالبه‌گرتر و بی‌اعتمادتر از گذشته خواستار رفع ابهام نسبت به مسئولان کشور شده است.

 «قرارداد کرسنت» یکی از کلیدواژه‌هایی است که با مطرح شدن در مناظرات چهاردهمین انتخابات ریاست‌جمهوری بار دیگر سر زبان‌ها افتاد؛ قراردادی که ابهامات آن هنوز هم پابرجا بوده و تاکنون هم رکن قضایی کشور گزارشی جامع و کامل و نتیجه‌بخش درباره آن به افکار عمومی ارائه نداده است.

اما ماجرای این قرارداد به سال ۱۳۸۱ باز می‌گردد؛ وقتی که قراردادی با ارزش‌های مشخص سیاسی و اقتصادی میان ایران و امارات متحده عربی منعقد شد. افراد حاضر در این قرارداد در سال‌های گذشته و در مصاحبه‌های گوناگون تاکید کرده‌اند که با توجه به چالش ایجادشده میان کشور امارات با کشورهای ترکیه، عمان و عربستان سعودی فرصتی برای ایران ایجاد شده بود که با توجه به رقابت با قطر در زمینه مخازن گاز، بتواند قرارداد مناسبی با امارات منعقد کند. هزینه اجرای پروژه مطروحه در این قرارداد دو میلیارد دلار بود و پس از آن ایران می‌توانست سالانه یک میلیارد درآمد کسب کند.

ابوالفضل حسن‌بیگی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس دهم زمانی درباره این قرارداد گفته بود: «ایران در قرارداد کرسنت عمق امنیت ملی کشور امارات را هدف قرار داد، یعنی امارات با استفاده از گاز کشورمان سالانه ۲۰ هزار مگاوات برق تولید می‌کرد و در نتیجه زمانی که می‌خواست صرافی‌ها را تعطیل کند می‌توانستیم سریعاً صدور گاز به این کشور را قطع کنیم و دلار به هفت هزار تومان نمی‌رسید.»

او در سال ۱۳۹۷ از تخریب این قرارداد توسط «نفوذی‌ها» گفته بود: «مردم در حال حاضر لمس می‌کنند و به خوبی متوجه می‌شوند نفوذی‌ها چه خیانتی به کشورمان کردند. در صورت اجرای قرارداد کرسنت، عملیات اجرایی آن دو سال به طول می‌انجامید و پس از آن کشورمان طی این سال‌ها ۱۸ میلیارد دلار درآمد کسب می‌کرد.

فردی که در پشت پرده با نقشه و برنامه‌ریزی موضوع کرسنت را پیش کشید و سپس ۵ میلیون دلار به حساب فردی دیگر واریز کرد و جنگ احزاب را در کشور به وجود آورد، موجب شد که با فسخ قرارداد کرسنت دست کشورمان از امارات کوتاه شود و آن‌ها توانستند صرافی‌های ما را تعطیل کنند. در حال حاضر به دلیل فسخ قرارداد کرسنت در دادگاه لاهه مبلغ هنگفتی جریمه شده‌ایم که پس از رأی تجدیدنظر هر سال باید مبلغی جریمه بدهیم.»

حالا بعد از گذشت ۲۲ سال بار دیگر نگاه جامعه معطوف به قرارداد کرسنت شده است؛ جامعه‌ای که این روزها مطالبه‌گرتر و بی‌اعتمادتر از گذشته خواستار رفع ابهام نسبت به مسئولان کشور شده است.

در یکی از مناظره‌ها سعید جلیلی نامزد ریاست‌جمهوری عنوان کرد در پرونده کرسنت فساد انجام شده و وزارت نفت دولت اصلاحات به وزیری زنگنه به ثمن‌بخس قرارداد بسته‌اند. زنگنه هم از جلیلی خواست تا با او مناظره کند؛ پیشنهادی که البته جلیلی آن را رد و عنوان کرد که جای متهم در دادگاه است نه اینکه در تلویزیون مناظره کند.

اما بیژن زنگنه در یک فایل صوتی «اسرار هویدا کرد»؛ او از نقش جلیلی در جلوگیری از اجرای قرارداد کرسنت گفت و حتی پیشنهاد این جریان برای تشکیل یک دادگاه صوری: «سندهایی هست که رفته‌اند قوه قضائیه را تحت فشار قرار داده‌اند تا قاضی ویژه تعیین کند که حکم مورد نظر آن‌ها را بدهد تا به دیوان داوری بدهیم. اقرار کردند، شرم‌آور است که به یک عده گفته‌اند که بیایید و بگویید فساد کرده‌ایم و به فساد اقرار کنید بعد ما شما را محکوم می‌کنیم، بعد که محکومیت ما در دادگاه تمام شد، شما اعاده حیثیت کنید. سند آن هست.»

با توجه به آنچه زنگنه مدعی شده به نظر می‌رسدکه کشور ما در واقع در شرایطی در دادگاه لاهه محکوم شد که زمینه‌های این محکومیت را پیش‌تر نه نفوذی‌ها بلکه قدرتمندان جناح تندرو فراهم کرده بودند. محکوم شدن کشورمان به پرداخت بیش از ۳۰ میلیارد دلار جریمه که از این میزان حکم ۲ میلیارد دلار آن تاکنون صادر شده، نشان می‌دهد که بخاطر بازی‌های سیاسی بر سر به کرسی نشاندن منویات عده‌ای، منافع ملت بیش از پیش به محاق رفته است به علاوه آنکه براساس اخبار منتشرشده اخیراً خانه شرکت ملی نفت در انگلستان، به ارزش ۱۲۵ میلیون دلار به‌عنوان بخشی از خسارت کرسنت ضبط شده تا تبعات لجبازی‌های سیاسی هر چه بیشتر رخ بنماید.

به هر روی جلیلی حاضر به مناظره نیست و از لزوم تشکیل دادگاهی می‌گوید که هنوز هم درباره آن اطلاعات زیادی در دست نیست: «خوشبختانه دادگاه پیگیر این مسائل است و هرچه دادگاه به این افراد نزدیک‌تر می‌شود صدای این افراد بیشتر بلند خواهد شد و این تحرکات فرار روبه جلوست. جای متهم در دادگاه است نه در مناظره. اینها امروز نگران این هستند که مبارزه با فساد حداقل یک پشتوانه ۱۴ میلیونی پیدا کرده. اینها می‌خواهند این اعتماد مردم را ضعیف کنند.»

زنگنه اما می‌گوید اظهارات جلیلی هیچ پاسخ روشنی به قصور او در پرونده کرسنت نمی‌دهد: «منافع مردم قربانی ندانم‌کاری و لجاجت جماعتی شد که توهم خودبزرگ‌بینی دارند. دعوت من از جلیلی برای مناظره به قوت خود باقیست. اگر با استناد به ۱۴ میلیون رای بتوان از مناظره روی گرداند، به طریق اولی برای آن ۱۷+۳۲ میلیون نفر دیگر باید تن به مناظره داد. آن را که حساب پاک است از مناظره چه باک است؟»

اهمیت این موضوع اما واکنش کارشناسان و حقوقدانان را هم برانگیخت. عباس عبدی، تحلیل‌گر سیاسی و مشاور روزنامه هم‌میهن در شبکه ایکس نوشت: «فقط همین را بدانیم که با ۱۴ میلیون رای عاریتی حاضر به مناظره هم نیستند. وای اگر با ۲۰ میلیون رای اول می‌شدند. به نظرم خیلی‌ها هنوز متوجه خطری که از بیخ گوش ایران گذشته نشده‌اند.»

محسن عبداللهی، استاد حقوق بین‌الملل دانشگاه شهید بهشتی هم در واکنش به ماجرای مناظره میان زنگنه و جلیلی در شبکه ایکس پیشنهاد داد: «نظر به ادعاهای معارض و استنکاف آقای جلیلی از مناظره با آقای زنگنه پیشنهاد می‌شود یک کمیسیون حقیقت‌یاب مستقل، متشکل از حقوقدانانی بی‌طرف تشکیل و به ملت و قوای کشور درباره قرارداد کرسنت گزارش دهد. ملت حق دارد متخلفین این پرونده ملی را شناخته و از فعالیت آنان در نظام جلوگیری شود.»

با توجه به آنچه زنگنه مدعی شده به نظر می‌رسدکه کشور ما در واقع در شرایطی در دادگاه لاهه محکوم شد که زمینه‌های این محکومیت را پیش‌تر نه نفوذی‌ها بلکه قدرتمندان جناح تندرو فراهم کرده بودند

علی مجتهدزاده، وکیل دادگستری هم در این‌باره نوشت: «در موضوع ‎کرسنت مهمتر از دعوای آقایان ‎جلیلی و ‎زنگنه این موضوع است که چرا این پرونده در دوره ۴ رئیس در ‎قوه قضائیه به سرانجام نرسیده و چرا توسط مرجع قضایی درباره آن شفاف‌سازی نمی‌شود؟ این یک اشکال بزرگ است که چنین پرونده ملی بعد از نزدیک به ۲۰ سال، همچنان بلاتکلیف باشد.»

هم‌میهن درباره این ماجرا با جهانگیر خلیلی، حقوقدان و یکی از مدیران سابق امور حقوقی و قراردادهای شرکت تابع وزارت نفت و سعید شریعتی تحلیلگر سیاسی گفت‌وگو کرده است.

عدم‌النفع جلوگیری از قرارداد مشخص شود

«تصمیماتی که بعد از لغو قرارداد کرسنت گرفته شد، خساراتی بسیار بیشتر از تخلفات ابتدایی به ملت زد.» این نظر جهانگیر خلیلی درباره پرونده کرسنت است. او ضمن ارائه توضیحاتی درباره قرارداد کرسنت می‌گوید: «این قرارداد در سال ۱۳۸۱ برای فروش روزانه ۵۰۰ میلیون فوت مکعب گاز ترش میدان نفتی سلمان میان شرکت کرسنت پترولیوم و شرکت ملی نفت ایران منعقد شد.

براساس مفاد این قرارداد بنا بود در سال ۲۰۰۵ با احداث خط لوله در خلیج فارس، گاز فرآوری نشده سلمان (مخزن مشترک با ابوظبی) به میزان روزانه ۵۰۰ یا ۶۰۰ میلیون فوت مکعب به امارات صادر شود. اجرای این پروژه در سال ۱۳۸۴ با دلایل ارائه‌شده از سوی دیوان محاسبات کشور به دلایلی از جمله تغییر نیافتن بهای گاز صادراتی و ثابت ماندن آن در سال اول اجرای قرارداد متوقف شد؛ شرایطی که همچنان هم ادامه دارد.»

این حقوقدان با اشاره به نقش «حقوق عامه» در این پرونده عنوان می‌کند: «این حقوق دارای دستورالعملی است تحت عنوان«قانون دستورالعمل نظارت و پیگیری حقوق عامه» مصوب ۱۳۹۷. در تعریف این حقوق آمده است که حقوق عامه مجموعه حقوقی هستند که در قانون اساسی، قوانین موضوعه و سایر قوانین و مقررات لازم‌الاجرا ثابت هستند.

عدم اجرای این حقوق شهروندان را در معرض خطر یا آسیب قرار داده یا موجب فوت منفعت، تضرر یا سلب امتیاز آن‌ها می‌شود. ماده دو این دستورالعمل مقرر کرده است که دادستان هر حوزه قضایی مکلف است در صورت‌عدم اجرا یا نقض حقوق عامه یا قریب‌الوقوع بودن آن اقداماتی را انجام دهد. در بند «الف» این ماده آمده است: «تعقیب کیفری متهمان ناقض حقوق عامه در چارچوب جرم و مجازات‌های مذکور در قانون.»

به گفته این وکیل دادگستری، در زمان عقد این قرارداد، تخلفاتی از سوی برخی افراد متصور بود و براساس تخلفاتی که انجام شده بود، پرونده قضایی هم تشکیل شد اما متاسفانه هنوز احکام مربوطه صادر نشده است اما در هر انتخاباتی این پرونده مطرح شده و جامعه را نگران می‌کند: «این نگرانی باعث بحث‌های سیاسی متعددی می‌شود اما تاکنون شفاف‌سازی درباره آن صورت نگرفته است.

باید به این موضوع توجه کرد. نخست اینکه دادستان کل کشور باید درباره پرونده اطلاع‌رسانی و اعلام کند که ابهامات موجود در زمان قرارداد و متخلفین و آثار آن‌ها در قرارداد مشخص شده و برخورد قانونی هم با آن‌ها انجام شده است. همچنین در صورتی که اقدامات قانونی انجام نشده دادستان باید علت آن را توضیح دهد.»

او مهم‌ترین نکته در این‌باره را ورود دادستان کل کشور به عنوان مسئول نظارت و پیگیری حقوق عامه می‌داند: «قرارداد کرسنت برداشت نفت از چاه‌های مشترک بوده است بنابراین در این چندسال که از این چاه‌ها برداشت نداشته‌ایم باید عدم‌النفع جلوگیری از انجام قرارداد مشخص و عاملان این ضرر هنگفت واردشده به کشور هم مشخص و با آن‌ها برخورد شود. این درست نیست که اجرای قراردادی را متوقف کرده و برای آن جایگزین نداشته باشیم و آن را رها کنیم تا زمانی که پای یک مناظره سیاسی در میان باشد.»

این مدیر حقوقی سابق شرکت نفت نکته دیگری را هم مورد اشاره قرار می‌دهد: «شرکت ملی نفت ایران با بیش از یک قرن قدمت، دارای اعتباری جهانی است. ما با این کار از سایر کشورها و شرکت‌ها برای عقد قرارداد با این شرکت سلب اعتماد کردیم. اثر طلایی این اقدام آن است که در وزارت نفت یک حالت ترس وعدم جسارت برای مذاکره حتی در خصوص برجام ایجاد شد و همواره بحث بر سر این بود که اگر قراردادی منعقد کنیم ممکن است سرانجام آن مانند کرسنت شود. این یکی از مهم‌ترین نقاط ضعف لغو این قرارداد بود که مورد توجه قرار نگرفته است.»

او معتقد است مناظره هم نمی‌تواند در این زمینه شفاف‌سازی کند بلکه تنها مقام قضایی است که می‌تواند براساس قوانین در این زمینه اقدام کند: «هیچ گرایش سیاسی را در این پرونده شریک نمی‌دانم. اینکه کمیته‌های حقیقت‌یاب متشکل از حقوقدانان با توجه به گرایش‌های سیاسی‌شان نمی‌توانند نظری درست درباره این پرونده بدهند.

معتقدم دادستان کل کشور و دستگاه قضایی باید براساس مستندات پرونده بگویند ماجرا از چه قرار است. زنگنه قسمت دوم پرونده مبنی بر عدم‌النفع را مطرح می‌کند و جلیلی بخش اول مبتنی بر بروز تخلف را عنوان می‌کند، هر دو درست می‌گویند اما باید مشخص شود که از هر دو طرف چه ضررهایی متوجه ملت ایران شده است. تخلفاتی در زمان عقد قرارداد وجود داشته که مشخص است و افراد آن هم مشخص هستند اما سوال این است که آیا آثار اشتباه یک فرد باید به حقوق و منافع ملت ایران در این پرونده ضربه بزند؟»

او به سابقه ۳۸ساله خود در وزارت نفت اشاره می‌کند: «در این مدت شاهد قراردادهای مختلفی بوده‌ام که در آن‌ها اشتباهاتی رخ داده و ما نزد نهادهای مختلف نسبت به این اشتباهات، شفاف‌سازی کرده‌ایم و کارشناس مربوطه هم براساس قوانین سازمان ذیربط نظر داده است. اما اینکه در یک پکیج کامل براساس قوانین حاکم، مشخص شود که منافع ملی از چه ناحیه‌ای ضربه خورده موضوعی است که بر عهده دادستان کل کشور قرار دارد. این پرونده سیاسی و امنیتی نیست چرا با وجود گذشت ۲۰ سال در این رابطه شفاف‌سازی نشده است. اگر قوه قضائیه وظایف قانونی خود را انجام دهد نیازی به مناظره نیست.»

دادگاهی که باید علنی برگزار می‌شد

سعید شریعتی معتقد است که ابعاد پرونده روشن است و تقریباً مسئله‌ای پنهانی وجود ندارد زیرا هر دو طرف ماجرا مطلع هستند که چه اقداماتی کرده‌اند و چه اتفاقاتی صورت گرفته است: «به‌ویژه در انتخابات اخیر موضوع از سطح کارشناسی و کسانی که موضوع را از نزدیک پیگیری می‌کردند به سطح عمومی کشیده شد و در مناظرات انتخاباتی در پایین‌ترین سطح موضوع به صورت مبهم و همراه با اتهام‌زنی‌های یک‌سویه، به‌عنوان ابزاری برای تخریب یک جریان سیاسی و تخریب کاندیدای رقیب مورد استفاده قرار گرفت. این انتظار وجود دارد که مدعیان از هر دو طرف در معرض افکار عمومی پرونده را باز کنند تا روشن شود که حق با کدام طرف است.»

او می‌افزاید: «زنگنه مسئول اصلی این ماجراست که از حدود ۲۰ سال پیش پرونده آن باز شده است. اعلام آمادگی کرد که با حضور مدعیان و در مقابل افکار عمومی موضوع را مکشوف کند و پاسخ این مدعیان رو بدهد اما طرف مقابل تمکین نکرده و حاضر نیست به این ماجرا ورود کند. آن‌ها علاقه دارند که در تریبون‌های عمومی یک‌طرفه و یک‌سویه به بازی ادامه دهند.»

به گفته این تحلیل‌گر سیاسی همین طرز مواجهه مدعیان اصلی دو طرف با مناظره در پرونده کرسنت نشان می‌دهد که کدام طرف موضعی ضعیف داشته و نمی‌تواند ادعای خود را نزد افکار عمومی اثبات کند و دست‌شان خالیست.

شریعتی این را هم می‌گوید که پرونده‌هایی تحت عنوان فساد یا سوءمدیریت که در آن‌ها اعداد و ارقام میلیارد دلاری مطرح می‌شود برای جامعه «اعتمادسوز» هستند: «به صورت خاص در پرونده کرسنت موضوع ضررهای هنگفتی که کشور ازعدم اجرای این پروژه متحمل شد هم مطرح است. به این معنا که دادگاه‌های بین‌المللی ایران را محکوم به پرداخت جرایم سنگین چند میلیارد دلاری کردند. برای افکار عمومی پذیرفته‌شده نیست که ابعاد پرونده‌ای به این بزرگی و با این میزان خسارات مورد شفاف‌سازی قرار نگیرد.»

او تاکید می‌کند که جلیلی به عنوان دبیر شورای عالی امنیت ملی و نماینده رهبری در شورای عالی امنیت ملی ادعاهایی را مطرح کرده و از طرف دیگر زنگنه وزیر پیشین نفت هم به‌عنوان پرسابقه‌ترین وزیر نفت کشور ادعاهایی دارد: «اگر یک طرف به طرف دیگر اتهام‌زنی کند و برود ماجرا روشن نمی‌شود. بنابراین یا باید دادگاه‌های این پرونده به صورت علنی برگزار می‌شد یا اینکه برای روشن شدن ابعاد ماجرا در همین سطحی که در حال حاضر موضوع مطرح شده است، مناظره انجام شود.»

منبع: هم میهن
کیف پول من

خرید ارز دیجیتال
به ساده‌ترین روش ممکن!

✅ خرید ساده و راحت
✅ صرافی معتبر کیف پول من
✅ ثبت نام سریع با شماره موبایل
✅ احراز هویت آنی با کد ملی و تاریخ تولد
✅ واریز لحظه‌ای به کیف پول شخصی شما

آیا دلار دیجیتال (تتر) گزینه مناسبی برای سرمایه گذاری است؟

استفاده از ویجت خرید ارز دیجیتال به منزله پذیرفتن قوانین و مقررات صرافی کیف پول من است.

شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید

نظرات شما - 43
  • بابک
    29

    نمیشه الان دادگاه را برگزار کرد
    عطف به ما سبق نمیشه

    نظرات شما -
    • ناشناس
      7

      دولت سایه اگه با همین فرمون پیش بره دادگاهی نیاز نیست چراکه
      کشور نابود و تجزیه میشه
      در ضمن توی مناظره ها خصوصیات خز عبلات و توهم گویی جلیلی رو دیدید اگه اقای زنگنه مقصر بود چند سال قبل محاکمه و حتی اعدام ش میکردند

    • ناشناس
      2

      یک سوال دارم خدمت خوانندگان گرامی .
      نام یک گروه اندک که در این کشور زندگی می کنند از نظر قانونی مصونیت داشته و خود را مالک کشور می دانند و هر کار خلافی انجام دهند کسی حق ندارد محاکمه کند و هر جایی که منافع ایجاد کند قانون را به نفع خودشان تغییر داده و خود را بالاتر و ارجح تر از بقیه می دانند کیست ؟

  • ناشناس
    61

    زنگه که الان گریه میکنه ومیگه من پیر مرد رابه دادگاه نکشانید،چرا؟؟؟؟!!!!اگربیگناه است چراازدادگاه میترسه،بهرحال ما پیشدستی نمی کنیم ولی باید ابعاد این ماجرا برای ملت روشن شود ودادگاه حرف آخر رابزند

    نظرات شما -
    • ناشناس
      3

      مگه دادستان و دادگاه او را احضار کرده که نرفته است؟؟؟؟چرا حرف مفت و الکی میزنی،دادگاه هر فردی از این ۸۵ میلیون را احضار کند،باید آن فرد حاضر یشود،زنگنه که عددی نیست،ولی ظاهرا کوتاهی از قوه قضائیه است که این همه قضیه را کش داده و لفت داده

  • ناشناس
    10

    زنگنه مثل شاخ شمشاد اماده مناظره است تا در پیشگاه مردم پاسخگو باشه نه در دادگاهی که جلیلی میگه !

    بزار اول تمام پاسخهای جلیلی و زنگنه را مردم بشنوند
    مرومیکه صاحب مملکتند نه دادگاه !

    جلیلی برای همیشه تمام شد بیخود دنبالش نیفتید !

    نظرات شما -
    • ناشناس
      27

      مگر زنگنه قراراست رئیس جمهور شود که با جلیلی مناظره نماید ایشان اگر معتقدند به حیثیتشان تعرض شده با عنوان افترا و تشویش اذهان عمومی علیه جلیلی یا زاکانی در مرجعه قصایی مدعی شوند..

    • ناشناس
      5

      مناظره ها فقط مختص کاندیداهای ریاست جمهوری نیست در هر حوزه ای میتونه باشه ولی وقتی کسی حاضر به مناظره در جهت دفاع از عملکرد خود و یا حتی توضیحی نیست یعنی اینکه در پشت عقاید و عملکرد خودش هیچ منطقی وجود نداره وصرفا از روی امیال گروهی و یا شخصی عمل میکند

  • فرزادی
    8

    جلیلی اگر دستش پر بوده و منطقی باشد نباید از مناظره طفره برود ، بدون شک هیچ مدرک و سند معتبری ندارد ، روی همین اصل حاضر به مناظره نیست ! منافع ملت هم برایش پشیزی ارزش ندارد ، این را در این بیست سال که این ادم وارد سپهر سیاسی ایران شده اثبات کرده است .

  • مصطفی
    6

    شما مطمئن باشید اگر هم به فرض کم کاری در نوشتن اون قرارداد کرسنت صورت گرفته باشد ایران با عدم انجام آن خیلی خیلی بیشتر ضرر کرده است. هم محکوم شده و باید جریمه بدهد هم خودش رو از اعتبار انداخته و هم برداشت از منطقه ی مشترک گازی رو انجام نداده.

  • 🐜
    4

    چونکه هر چه زنگنه می‌گوید صحیح است!!!

  • ناشناس
    2

    سفره انقلاب پهن است بخورید و بریزید ببرید اروپا این کارها چیه .

  • ناشناس
    1

    دادستان محترم بايد ورود كند چرا اين همه خيانت شده

  • پرتو
    33

    جای متهم توی دادگاه ست نه مناظره .

    نظرات شما -
    • ناشناس
      3

      البته دادگاه بی طرف

    • ناشناس
      2

      اگر پرونده سعید طوسی در دادگاه بررسی شد امیدی هست که پرونده کرسنت هم در دادگاه بررسی شود!!

    • ناشناس
      9

      جای مجرم تودادگاه نه متهم نمیدونی هنوز ضمنا مسئول امنیت ملللللی ودولت درسایه جلیلی بوده زنگنه که ارث باباشو معامله نکرده مستقیم تحت نظربوده ای کاش کرسنت میشد ومثل هیرمند وخزروارس پارس جنوب وآرش ازدستمون نمی فت

    • ناشناس
      0

      خوب بسم الله دادگاه منتظر چی است؟؟؟،چرا این دو نفر را احضار نمی کند،منتظر چه هستند؟؟؟پس وظیفه دادستان چی است؟؟ایا پرونده از این هم مهمتر داریم؟؟؟؟

  • ناشناس
    7

    من خودم به جلیلی رای دادم ما کاری با دادگاه نداریم چون در آنجا از کلمات و اصطلاحات حقوقی قلمبه ثلمبه اسفاده می شود که برای مردم بسادگی قابل درک نیست اگر آقای جلیلی راست می گوید اول باید جواب آقای پورمحمدی را می داد که نداد دوما بیاید در تلویزیون با زبان ساده اتهامات زنگنه را مطرح کند و زنگنه هم پاسخ دهد مردم قضاوت می کنند سوما دادگاه هم باید علنی برگزار شودتا همه جنبه های قضیه روشن شود در این صورت مردم قانع می شوند ولاغیر.

  • ناشناس
    4

    اگر در این میان زنگنه یا هر کدام از اصلاح طلبان مقصر بودند تا حالا اعدام شده بودند ،،،نیستند که خبری نیست ،،

  • سعادت
    1

    قوه قضائیه خصوصا شخص رئیس قوه باید جهت احقاق حق و رفع شبهه و روشنگری اذهان عمومی باید پیشقدم بشود وگرنه این داستان ادامه دار خواهد بود

  • الیاس
    5

    جلیلی باید در دادگاه پاسخگو باشد که معامله را فسخ و کشور را دچار ضرر میلیارد دلاری کرده

  • حکیم سوزنی
    5

    کلا جلیلی توی تنگنای بدی گیر کرده ...باید به مطالبه عمومی تن بده یا باز از آفتاب بترسه و بره توی سایه و تاریکی....خفاش فقط عاشق تاریکیه و فراری از آفتاب....لات کوچه خلوت...

  • ناشناس
    0

    دادگاه چنین توانی ندارد چون خودش تحت فشاره ،گروه فشار همیشه قدرت زیادی داشته

  • ناشناس
    3

    این گنداب رو زیاد بهم نزنین ، بوی گند فساد همه ی دنیا رو میگیره

  • ناشناس
    1

    متاسفانه سوال گمراه آمیز است.
    اتهام زنگنه در فساد کرسنت چیست؟

  • ناشناس
    4

    آنراکه حساب پاک ازمحاسبه چه پاک است ،از زنگنه قاطعانه میخواهیم اگرتقصرنداردسندبیگناهیش راسریعامنتشکرکند تامردم قضاوت کنن،فکرثقل پرونده متوجه زنگنه هست

  • ناشناس
    3

    جای متهم تو دادگاه هستش

  • رضا حکم ابادی
    2

    جناب جلیلی مرد باش در مناظره شرکت کن که اگر راست گفته باشی یک مطالبه عمومی شکل خواهد یافت و به یقین متهم به محاکمه نزدیک تر خواهد شد.اکنون نگاه من به شخص شما به این فرار و فرا فکنی به یاد ... می افتم

    نظرات شما -
    • ناشناس
      0

      دادگاه ..... من برای ۲۰ میلیون رهن منزل که صاحب خونه نمیداد به خداوندی خدا ۴سال دویدم .

  • عبدالله
    2

    حق هشتاد میلیون را یه عده تندرو پایمال کردن وحاضر هم نیستند جوابگو باشند جالب این که خودشان را چهره های مذهبی و با خدا جلوه میدهن چرا حاضر به مناظره نمی‌شوی ؟؟؟

  • ناشناس
    2

    به آقای جلیلی ربطی نداره باید در قوه قضائیه بررسی بشه متهم جاش تو قوه قضائیه هست

  • علی
    4

    جلیلی حاضر هست ولی زنگنه حاضر نیست

  • یک بازنشسته
    1

    دولت سایه از اسمش پیدا بود در سایه خیانت بزرگ را به کشور وملتش کرده و دوباره با پررویی کاندید رییس جمهوری شد چرا قوه قضاییه هیچ اقدامی تا کنون نکرده ؟؟

  • محسن دولت جاوید
    12

    با سلام..اولا شما معلومع اصلاح طلب هستی ک این متن نوشتی و دوما چرا حسن روحانی مخالف بود؟ سوما اگه با اون قیمت شما قرارداد اجرا میکردی کشور های ترکیه پاکستان و عراق میتونستن به دلیل ارزان فروشی از ایران شکایت کنند ک خیلی باید جریمه میدادیم.چهارما چرا اختلاف بین مهدی هاشمی و زنگنه افتاد سر این قرارداد و‌چرا اون دلال هایی ک دنبالش بودن قرارداد اجرایی بشه الان هیچی از سرنوشتون معلوم نیست؟ و کلام اخر اقای زنگنه اگه مقصر نیست خب صبر کنه تا رای دادگاه چرا دنبال مناظره هست با اینکه همه مناظره کزدن این قوم رو دیدن جز توهین جز بلند کردن صدا جز تهمت جز دروغ جز حرکات و سخنان عوام فریبانه هیچی داخلش نیست

  • حسین حیدری
    1

    باسلام. همه ماملت ایران خواهان نه مناظره بلکه بازشدن پرونده هستیم

    نظرات شما -
    • ناشناس
      6

      تو کی هستی که از طرف همه ملت نظر میذاری؟

  • ناشناس
    2

    قانون عطف به ما سبق نمیشه اما جرم میشه . منظور اینه که قانون وضع بشه به زیان افراد از امروز اجرا میشه نه برای مرتکبلن قبل از قانون

  • حسن
    1

    سلام
    به این رسانه های همسو با شما یادآوری می کنم جمله امام حسین را اگر دین ندارید لااقل آزاده باشید
    به سایر عزیزان هم توصیه دیدن فیلم هفت سر اژدها را میکنم

  • ناشناس
    0

    همشون سر یه سفره اند و مردم و مسخره کرده اند

  • جانباز
    1

    مناظره درانظار عمومی وسپس ازطریق دادستان کل باید به موضوع رسیدگی شود وحق مردم پرداخت گردد.خداروشکر که جلیلی رای نیاوردوگرنه جوابگوی اعمالش نبود وسرخود هرچه دلش میخاست انجام میداد

  • امیر
    3

    جلیلی خائن به ایران
    طرفداران جلیلی از خودش خائن ترن

  • باهر
    0

    این توده عظیم ۹۹ درصدی مردم هستند که در دره فقر و فساد و تورم و تبعیض و فحشا فرو برده اند و‌حرث و نسل و محیط زیست و تمام دارایی های مادی و معنوی و تاریخی و تمدنی انها را نابود کرده اند و ایران را به ویرانستان تبدیل کرده اند و توده مردم زیر دست و پای این صاحبان قدرت و ثروت بادآورده دارند مثل مور زیر دست و پای فیلان له می شوند.