"سقوط عدن ضربه جدیدی به بن سلمان در یمن است"
تحلیلگر سابق دستگاه اطلاعات آمریکا و کارمند اندیشکده بروکینگز سقوط عدن به دست نیروهای تحت حمایت امارات را یک شکست و ضربه جدیدی به ولیعهد عربستان در یمن دانست.
بروس ریدل، تحلیلگر سابق دستگاه اطلاعات آمریکا و کارمند اندیشکده بروکینگز با انتشار مقالهای در پایگاه خبری- تحلیلی المانیتور تحت عنوان "ریاض با یک شکست در جنوب یمن مواجه میشود"، اظهار کرد: پیروزی جداییطلبان جنوب یمن یک اهانت جدید و ناکامی تلاشهای جنگ عربستان بوده که محمد بن سلمان، ولیعهد این کشور آن را راهبری میکند. دولت عبد ربه منصور هادی، (رئیس جمهوری مستعفی یمن) مورد حمایت ریاض پایتختش را از دست داد و همین مسأله بیش از پیش مشروعیتش را تضعیف میکند.
وی در این یادداشت آورده است: امارات؛ نزدیکترین همپیمان عربستان تا حدودی مسؤولیت دستاوردهای جدایی طلبان جنوب یمن را بر عهده دارد و این بدان معنی است که حوثیها پیروز استراتژیک هستند. اماراتیها طی سالهای گذشته جنوبیها را آماده و تقویت کردهاند و زمانی که ابوظبی بیشتر نیروهای خود را از بندر (حدیده) خارج کرد، جدایی طلبان احساس کردند که میتوانند علیه دولت هادی فعالیت کنند و توانستند به سرعت پیروز شوند.
ریدل افزود: عربستان سعودی تلاش خواهد کرد که بر نزاع در درون ائتلاف عربی غلبه کند، اما دولت ضعیف منصور هادی و همچنین ائتلاف سعودی و امارات آسیب دیده است. شکست اخیر یکی از زنجیره اشتباهات رهبری عربستان است. پاسخ اولیه عربستان به ورود حوثیها به صنعاء تلاشی احمقانه برای شکست آنها بود و عملیات "طوفان قاطع" هیچ سهمی از نامش نبرد و نبود اهداف واقعی و استراتژی خروج همپیمانان سعودی مانند پاکستان و عمان از ائتلاف که تصمیم به عدم مشارکت در این جنگ گرفتند، از همان ابتدای کار نتیجه آن را مشخص کرد و اجرای جنگ اولین قربانی یک رهبر بی تجربه بود.
وی گفت: این عملیات به باتلاقی منتهی شد که پیامدهای فاجعهبار انسانی را برای ملت یمن به همراه دارد و کودکان به ویژه در اثر سوء تغذیه و بیماریها به شدت تحت تأثیر این جنگ قرار گرفته و میلیونها تن از آنها از داشتن دوران کودکی طبیعی محروم شدهاند. اما آثار بلند مدت بر نسلی از جنگ در حال ظهور است و سعودیها بیشترین سهم را از این فاجعه دارند که در فقیرترین کشور عربی ایجاد شده است.
ریدل در ادامه مقاله خود آورده است: احتمال داده میشد که حملات هوایی در دوره اول جنگ قابلیتهای موشکی حوثیها را از بین ببرد، اما با تداوم جنگ تواناییهای آنها گسترش یافت و آنها امروز و به صورت سازمان یافتهای شهرهای مرزی و گاهی عمق عربستان را هدف قرار میدهند.
تحلیلگر سابق دستگاه اطلاعات آمریکا معتقد است که با توجه به رویکرد محرمانه نگه داشتن اطلاعات توسط عربستان، تخمین هزینهای که این جنگ برای عربستان داشته، دشوار است، اما این مسأله مشخص است که مقامات سعودی با تلاش برای جلب حمایت از شهرهای مرزی و پشتیبانی مالی از خانوادههای سربازان جهت جلوگیری از انتقاد عمومی از جنگ خود در یمن تلاش کردهاند. برخی از گزارشها حاکی از آن است که علیرغم تلاشهای ارتش عربستان برای دوری از حضور نظامی در میدان نبرد، اما در جریان این جنگ حدود ۳۰۰۰ سرباز سعودی کشته و ۲۰ هزار تن دیگر نیز مجروح شدهاند. این در حالی است که مقامات سعودی بر ماهیت طائفهای جنگ علیه دشمن شیعی خود تأکید کردند تا حمایت وهابیت را جلب کنند، اما تحریک احساسات طائفهای آثار خود را در داخل و خارج از این کشور بر جای میگذارد.
وی ادامه داد: ولیعهد عربستان محرک اصلی جنگ علیه یمن بوده و وی واقعا در تصمیم بیپروایانه مداخله در یمن به ویژه شکست در برنامهریزی، سوء مدیریت و گرسنگی میلیونها شخص بیگناه دست دارد و از آنجایی که او از حمایت پدرش ملک سلمان، پادشاه عربستان برخوردار است بررسی سرنوشت جنگ در این کشور به ویژه با بیگانگان دشوار است، چراکه جمال خاشقجی، روزنامهنگار منتقد سعودی که از سیاستهای این شاهزاده انتقاد کرده بود جانش را به عنوان بهای این انتقاد داد.
ریدل با اشاره به حمایتهای آمریکا از ائتلاف متجاوز عربی در جنگ یمن نیز عنوان کرد، هر دو رئیس جمهوری آمریکا (اوباما و ترامپ) از این جنگ حمایت کردند؛ یکی با حالت تردید اما دیگری با اشتیاق، اما نتیجه کلی جنگ پیروزی استراتژیک ایران بود و کشورهای عربی وارد باتلاق جنگ یمن شدند و آنها هماکنون قادر به خارج شدن از این باتلاق نیستند و حوثیها به شلیک موشک به سمت عربستان ادامه میدهند.
وی تصریح کرد: کنگره علیرغم تلاشهای دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا برای وتوی تصمیمات آن برای پایان دادن به این دیوانگی در یمن تلاش میکند، اما جنگ هنوز پایان نیافته و گام بعدی کنگره گذاشتن شرطهایی برای معاملات تسلیحاتی با عربستان و اماراتیها در چارچوب قانون اختیارات دفاعی آمریکا است؛ موضوعی که متوسل شدن رئیس جمهور به وتو را دشوار میکند.
تحلیلگر سابق دستگاه اطلاعات آمریکا و کارمند اندیشکده بروکینگز در خاتمه این یادداشت تأکید کرده است: "شراکت ۷۵ ساله آمریکا و عربستان سعودی تا زمانی که توسط نمایندگان مجلس دو حزب (دموکرات و جمهوریخواه) حمایت میشد از بحران سال ۱۹۷۳ و ۱۹۷۹ و پس از سال ۲۰۰۱ جان سالم به در برد، اما این وضعیت دیگر وجود ندارد، ولیعهد عربستان با ادامه جنگ در یمن در حال دستکاری در روابطی است که چندین دهه بقای پادشاهی این کشور را تضمین کرده است و آمریکاییها و سعودیها باید نسبت به توقف این جنگ و حفاظت از کودکان تاکید داشته باشند.
منبع: ایسنا
22