نگاهی به نرخ مشارکت در ۱۲ دوره انتخاباتی

رکوردهای مشارکت انتخاباتی / پایین‌ترین مشارکت در دوره هاشمی، بالاترین در دولت احمدی‌نژاد / ۷ رئیس‌جمهور با مشارکت چند درصدی انتخاب شدند؟

براساس پیش‌بینی‌ها، مشارکت در این دوره انتخابات حدود ۴۰درصد خواهد بود. اگر چنین باشد، رکورد پایین‌ترین مشارکت در انتخابات ریاست‌جمهوری خواهد شکست.

رکوردهای مشارکت انتخاباتی / پایین‌ترین مشارکت در دوره هاشمی، بالاترین در دولت احمدی‌نژاد / ۷ رئیس‌جمهور با مشارکت چند درصدی انتخاب شدند؟

انتخابات ریاست‌جمهوری در ایران همواره جنجالی بوده است. به جز دو رئیس جمهور اول که یکی فراری شد و دیگری به شهادت رسید، سایر نامزدها موفق شدند در دو دوره ریاست جمهوری را تجربه کنند.

میزان مشارکت مردم در هر دوره اما تابعی از فضای سیاسی بوده است. این فضا در سالهای نخست انقلاب تحت تاثیر رقابت‌های گفتمانی راست و چپ انقلابیون بود و در سالهای بعد این مدل رقابتی تغییر یافت تا جایی که در انتخابات سال ۶۴، نامزدها همگی گفتند به رقیب خود رای خواهند داد!

در دوره اول و در شرایطی که جریاناتی چون سازمان مجاهدین خلق فرصت حضور در انتخابات نداشتند، مشارکت انتخاباتی به ۷۰درصد رسید. رقابت اصلی بین جریانات سکولار و حزب جمهوری اسلامی بود که خیلی زود به خلع رئیس جمهور منتخب از قدرت انجامید.

دو سال بعد، محمدعلی رجایی در انتخاباتی با مشارکت ۶۴درصدی به پیروزی رسید. حذف بنی صدر، تنها حدود ۶ درصد بر میزان مشارکت تاثیر داشت.

محبوبیت همه روسای جمهور را اینجا ببینید

با شهادت شهیدان رجایی و باهنر در انفجار دفتر نخست‌وزیری، آیت‌الله خامنه‌ای در انتخاباتی با مشارکت ۷۴درصدی به پیروزی رسیدند. انفجارهای هفتم تیر و هشتم شهریور، میزان مشارکت را تا ۱۰درصد افزایش داده بود.

حضرت آیت‌الله خامنه‌ای در فضایی که درگیر جنگ تحنیلی بود، در دوره دوم انتخابات هم پیروز شدند. در این دوره حتی رقبای ایشان نیز حاضر نبودند به خودشان رای بدهند. این انتخابات اما ۵۴درصد مشارکت را تجربه کرد.

اکبر هاشمی رفسنجانی که در فضای پس از تحولات پایان جنگ، ارتحال امام و عزل آیت‌الله منتظری به قدرت رسید، مشارکتی شبیه دوره قبل را ابتدا شاهد بود، اما در دوره بعد با اینکه احمد توکلی رقیبی جدی برای او به شمار می‌آمد، با کاهش چهار درصدی مشارکت روبرو شد و رکورد پایین‌ترین مشارکت را شکست.

این مشارکت پایین انتخاباتی که به معنای فاصله گرفتن نیمی از مردم، از صندوقهای رای بود، دیری نپایید و چهار سال بعد در انتخابات دوم خداد ۷۶، در شگفتی ساز، سید محمد خاتمی در رقابت با علی اکبر ناطق نوری، سطح مشارکت را به حدود ۸۰درصد ارتقا داد که تا آن زمان بی سابقه بود.

خاتمی البته نتوانست این سطح از مشارکت را حفظ کند. چهار سال بعد او در انتخاباتی که ۱۲درصد مشارکت کمتری داشت، بازهم پیروز انتخابات شد. این شاید نتیجه حملات تبلیغاتی و سیاسی منتقدان به خاتمی بود که باعث شد در دور دوم او، تعداد کمتری در انتخابات شرکت کنند.

سیزدهمین انتخابات ریاست‌جمهوری درحالی برگزار می‌شود که خبری از دوقطبی‌های مشارکت‌ساز نیست. هرچند گمانه‌زنی‌هایی درباره احتمال رسیدن رئیسی و همتی به دور دوم وجود دارد اما بعید است این دوگانه بتواند جلوی رکوردشکنی انتخاباتی از حیث مشارکت پایین را بگیرد، مگر، اتفاق خاصی رخ دهد

در دوره بعد، مشارکت در انتخابات باز هم کاهش یافت و برای اولین بار، انتخابات ریاست جمهوری دومرحله ای شد. در مرحله نخست، با ۶۲درصد مشارکت، آیت الله هاشمی اول شد و محمود احمدی نژاد در رتبه دوم ایستاد اما در مرحله دوم با حدود ۶۰درصد مشارکت، هاشمی مجبور شد شکست را بپذیرد.

در دوره دوم انتخابات با حضور احمدی نژاد، سنت کاهش مشارکت در ادواری که رییس جنهور وقت نامزد انتخابات است، تکرار نشد و این انتخابات با شکل‌گیری دوقطبی احمدی نژاد - موسوی رکورد مشارکت را شکست. ۸۵درصد واجدان شرایط در این انتخابات شرکت کردند که بی‌سابقه بود.

انتخابات ۹۲ به دلیل وقایع بعد از انتخابات ۸۸ گمان می‌رفت کم‌رمق باشد، اما اینطور نشد. ردصلاحیت هاشمی، موجی تبلیغات به نفع روحانی ایجاد کرد و در نهایت مشارکت را به ۷۲درصد رساند.

نامزدی آیت‌الله رئیسی در سال ۹۶ انتخابات چهار سال بعد را هم رونق داد و مشارکت را به ۷۳درصد رسانید. روحانی عملا تنها رییس جمهوری به شمار می‌آید که در دو انتخابات با مشارکت بالا ۷۰درصد به پیروزی رسید.

حالا سیزدهمین انتخابات ریاست‌جمهوری درحالی برگزار می‌شود که خبری از دوقطبی‌های مشارکت‌ساز نیست. هرچند گمانه‌زنی‌هایی درباره احتمال رسیدن رئیسی و همتی به دور دوم وجود دارد اما بعید است این دوگانه بتواند جلوی رکوردشکنی انتخاباتی از حیث مشارکت پایین را بگیرد، مگر، اتفاق خاصی رخ دهد.

منبع: خبر فوری

17

شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید

نظرات شما - 24
  • مورچه
    0

    گذشته ب تاریخ پیوست حال رادریابیم من ب نامزدی رای میدم که یارانه بیشتری بدهد واستخوانهای غول گرانی راخوردکند قیمتها ثابت بماندرانتخورهارااعدام کند اقاو اقازاده خط قرمزش نباشد اگررانتخواربوداعدام شود و زیرساختهای کشاورزی و دامداری رابسیارمدرن کند هرخانواده ابرانی فقط یک خودرو ویک مسکن داشته باشدنه بیشترنه کمتر هیچ خانواده ای بدون مسکن وامکانات نباشد وزارت صمت ب سه وزارت خانه تقسیم شود تا رانتخواری برچیده شود صنعت و معدن و تجارت سه وزیر میخواهدنه یک وزیرتوسری خورازپدرخوانده این وزارتخانه من رای میدم ب یک رییس جمهورجان برکف وشجاع

    نظرات شما -
    • بیسواد
      0

      مورچه جان ، یه همچین شخصی را باید بری از چین وارد کنی ! تو ایران دنبالش نگرد !

    • ایرانی
      0

      مورچه جان در بین این 7نفر با ان مشخصات که ذکر کرده ای وجود دارد؟!

    • ب بیسوادوایرانی
      0

      اقایان اگرچنین نامزدی بین این ۷نفرنیست رای مردمی هم درکارنیست وباارامش هرچه بیشتر۱۶روز دیگردرخانه میمانیم نه جنگی داریم نه رایی دارن

    • ناشناس
      0

      مورچه جان دستت به دته جیب آخوند جماعت نمیرسه که بتونی ازش چیزی در بیاری این جماعت از زمان پیغمبر (ص) تا حالا فقط از مردم گرفتن ولی چیزی ندادن (شتر در خواب بیند پنبه دانه.....)

    • به مورچه عزیز
      0

      درود بر مورچه همیشه درست میگه منم یه چیز بهش اضافه کنم نگرش دشمن پروری و عربیم ازشون حذف بشه چون ما ایرانی هستیم من به ایرانی رای میدم به غیر ایرانی نه رای بی رای

    • علی
      0

      چنین کارهایی فقط از دست خودتان میاید پیش قدم بشوید حتما رای میاورید

  • احمد
    0

    الان دیکتاتوری مطلق در کشور حاکم است و از نظر انحصار طلب ها و حاکمیت نظام مردم کاره ای نیستند ولذا اصلأ قطبی وجود ندارد

  • بازنشسته
    0

    جالب است !!! رئیس جمهوری که بالاترین نرخ مشارکت مردمی دارد . در دو دوره توسط شورای نگهبان رد صلاحیت می شود!!!! این کافی نیست که کمان کنیم شورای نگهبان و حامیانش از مشارکت بالا وحشت دارند؟! انها رئیس جمهور بدونپشتوانه مردمی با حداقل ارا می خواهند . که گوش به فرمان انان باشد نه حامی مردم...

    نظرات شما -
    • ناشناس
      0

      آرا برای کاندیدای رقیب بود نه احمدی نژاد

  • یا کریم بابا
    0

    چهل درصد؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟ مونتاژ و تدوین را انجام ندین واقعیت زیر شش درصد می باشد . انتخابات مجلس که شور و شعار در اون بیشتره و شعور کمتر شش درصد شرکت کننده واقعی داشت انتخابات ریاست جمهوری که شور و شعارش کمتر و شعور مردم بیشتره کمتر از شش درصد شرکت کننده داره نهایتا همون سه درصد ساندیسیون و جیره خواران سه درصد هم بزدلان و ترسوها که میترسن براشون بد بشه

    نظرات شما -
    • حرف حق
      0

      افرین.... فقط من نمی فهمم یعنی زور ۹۴ ٪ به ۶٪ نمی رسه که هر جولانی که دلشون می خواد دارن می دن...؟؟!!!

    • هرمز
      0

      اون 6 درصد مسلح اند

  • ۹۹
    0

    حیف شد احمدی نژاد از بی تدبیری شورای استصوابی نگهبان که خدا جای حق نشسته است

  • نا
    0

    ای کاش دلیل دلسردی مردم را درون خودتان جستجو می کردین مردم با توجه به شرایط زندگیشان تصمیم می گیرن مردم خسته عصبی ونا امید هستن

  • یاحق
    0

    خبرفوری گرامی ؛ جان مادرت این آمار۴۰درصدروازکجا کشف کردی!!؟

  • مورچه ملول
    0

    البته رای احمدی نژاد فاسد بودند .بهترین انتخاب سال۸۰ انتخاب خاتمی بود. بهترین دوران ایران بود.

    نظرات شما -
    • ابوذر
      0

      مگه خوردی فاسد بود ای ناقلا کمتر گفتم ناخنک نزن

  • ۷۲
    0

    خبرفوری جان منتشر کن لطفٱ ، قبل از اعلام اسامی کاندیدا ، ما با دوستان در فضای مجازی از جمله همین سایت شما، بسیار (کل کل) داشتیم ، اما پس از اعلام اسامی کاندیدا ، همه مون خاموش شدیم ، برای چند نفر از دوستان زنگ زدم پیدا تون نیست ، گفتند فلانی دیگه دل و دماغ فضای مجازی نداریم ! وقتی امید مردم را حذف میکنند دیگه بیخیال زندگی !! ناامید به آینده !!

  • چمران
    0

    به نظر من اصلاحات مقصر بدبختی و فقر مردم است چرا که در این سالها با فریب مردم و تشویق مردم به شرکت در انتخابات فقط به دنبال پر کردن جیب خودشان بوده اند ....یکبار برای همیشه مردم باید با این حزب دزد سالار خداحافظی کنند رای بی رای

  • نا
    0

    این آمار ها رو ول کن مردم از شما دروغگوها خسته شده و بدانید مردم شما رو نمی خوان با توجه به مردم دیگه 9 درصدم نمیان برای رای مگه اینکه شما برای بقاتون خوب دیگه یه طوری جورش کنین !ولی مردم دستتونو خوندن دیگه

  • کاربر ناشناس
    0

    نمیدانم به چه چیزتان دل خوش باشم که بیام رای بدم ؟

  • صادق
    0

    بر پدرومادر همه شون...

  • میرزا مشفقی
    0

    جوانی مارو به اتش کشیدید دیگر نمیگذارم میانسالی ما و کودکی و نوجوانی فرزندانمان را بیش ازین تباه کنید ... به چه امیدی رای بدیم اگر قرار بود کاری بکنید تو این چهل سال میکردید یه نگاه به امارات و بحرین و کویت و عمان بندازید و از خودتون خجالت بکشید #رای بی رای

اخبار مرتبط سایر رسانه ها

    اخبار سایر رسانه ها