وقتی آزادی مطبوعات در آمریکا با شایعه پراکنی معنا میشود
سفیر چین در ایالات متحده اخیراً مصاحبهای با تعدادی از رسانههای جریان اصلی ایالات متحده انجام داده اما گرچه چندین روز از آن گذشته است اما هیچ گزارشی در این ارتباط در این رسانههای آمریکایی منتشر نشده است.
این مصاحبه در 20 دسامبر (29 آذر) صورت گرفت که در آن، سفیر چین در واشنگتن با بسیاری رسانههای بانفوذ آمریکا گفتگو کرده و به سئوالات آنها پاسخ داد اما جز این رادیو و چندین رسانه چینی زبان، هیچ گزارشی در رسانههای آمریکایی در این ارتباط منتشر نکردهاند.
سفیر چین در آن مصاحبه چه گفت؟
رسانه های آمریکایی از «چین گانگ» پرسیدند که از زمان روی کار آمدن به عنوان سفیر چین در واشنگتن، چه احساسی داشته است. چین گانگ گفت احساسش این است که همه در ایالات متحده در مورد چین صحبت می کنند، اما در واقع بسیاری از آنها چین را نمی فهمند و با زبان چینی و تاریخ، فرهنگ و مردم چین آشنایی ندارند همه وانمود می کنند استاد چینشناسی هستند.
سفیر چین از اینکه سوء تفاهم ها، اطلاعات نادرست و شایعات زیادی در مورد چین در آمریکا وجود دارد، بسیار تعجب کرد. او همچنین از رسانه های آمریکایی دعوت کرد تا برای آشنایی بهتر با چین به شین جیانگ سفر کنند.
اما حداقل تا 29 دسامبر (8 دی) هیچ کدام از این اظهارات در رسانه های آمریکایی که با چین گانگ مصاحبه کرده اند، مشاهده نشده است.
در واقع، این اولین بار نیست که رسانههای ایالات متحده به شکل دسته جمعی در قبال یک موضوعی سکوت میکنند.
در ماه مارس سال جاری، یک کلیپ ویدئویی در نشست خبری وزارت خارجه چین پخش شد که در آن، «لارنس ویلکرسون» مدیر دفتر «کالین پاول» وزیر امور خارجه اسبق آمریکا صراحتا گفت: «بهترین راه سیا برای بیثبات کردن چین، ایجاد آشفتگی و به چالش کشیدن پکن با اویغورها و از بین بردن چین از درونش است.»
پس از پخش این کلیپ خبرنگاران آمریکایی حاضر نیز سئوالاتی از «هوا چونینگ» سخنگوی وزارت خارجه چین پرسیدند و او نیز پاسخ داد. اما یک هفته از آن گذشت هیچ گزارشی در این ارتباط در رسانههای آمریکایی منتشر نشد.
اشاره مثبت به چین ممنوع!
البته، همه خبرنگاران آمریکایی اینطور نیستند. برخی از آنها تلاش داشتند تا از جناح بسیار افراطی رسانه کمی دور شوند اما معمولا این نوع تلاش در شروع خنثی می شد.
مثلا «بلو گالادانچی» که خبرنگار و مجری تلویزیون صدای آمریکا بود، اخیرا در مصاحبه با تلویزیون سی جی تی ان اذعان کرد همه گزارشهای مرتبط با چینِ او در زمان کار در صدای آمریکا جنبه منفی داشت اما به محض اینکه برای نخستین بار با پای چین آمد متوجه شد که چینِ واقعی با چینِ در اخبار آمریکا کاملا متفاوت است. او افشا کرد زمانی که «آماندا بنت» رئیس سابق صدای آمریکا میخواست کمی عناصر مثبت در گزارشهای مربوط به چین بگنجاند به شدت مورد حمله کاخ سفید قرار گرفت و مدتی پس از آن، از پست خود استعفا کرد. «استفان بنن» استراتژیست ارشد سابق کاخ سفید بی شرمانه در این باره گفت: «من سه سال سخت کار کردم تا آماندا بنت را برکنار کنم.»
آزادی بیان به سبک آمریکا
افکار عمومی آمریکا مملو از شایعات ضد چینی است که کاملاً مخاطبین آمریکا را از دیدن حقایق چین جدا کرده است.
سخنان فوق مقامات چینی با ذهنیت کلی افکار عمومی آمریکا سازگار نیست و بنا بر این اگر در رسانههای جریان اصلی آمریکا انعکاس یابد، احتمالا موجب خنثی شدن شایعات و ادعاهای ضدچینی خواهد شد.
آمریکا طبیعتاً اجازه نخواهد داد چنین اتفاقی بیفتد. رسانه های آمریکایی نیز حاضر نیستند یا نمی توانند در تغییر این وضعیت پیشگام باشند چون آن بهای سنگینی خواهد داشت.
آمریکا به آزادی مطبوعات می بالد اما وقتی موضوع مربوط به چین میشود، تعریف آزادی مطبوعات در ایالات متحده طوری دیگر خواهد بود: آزادی مطبوعات بدین معناست که آزادی شایعهپراکنی دارند اما آزادی حقیقتگویی ندارند.