جهان در آستانه یک بحران هسته ای دیگر/ جنگ اوکراین تا کجا پیش می رود؟/ درسی که پوتین از بحران کوبا گرفت/ در سر مرد مرموز روسیه چه می گذرد؟
به نظر می رسد پوتین قصد دارد همانند کندی در بحران 1962 کوبا عمل کند به این نحو که مانع از حضور دشمن در خاک همسایه اصلی اش شود.
به گزارش خبر فوری، بحران اوکراین و خطر آغاز جنگ در این کشور هر لحظه بیشتر می شود. ترسیم موقعیت استراتژیک اوکراین و روسیه آسان است. اوکراین همسایه روسیه است و با این کشور مرز مشترک دارد. عضویت در ناتو و قرار گرفتن سپر دفاعی آمریکا در این کشور منجر به تهدید روسیه می شود و پوتین اصلا دوست ندارد چنین تهدیدی برای او وجود داشته باشد.
قصد، توجیه حمله روسیه به اوکراین نیست اما باید این نکته را در نظر گرفت که حضور دشمن در خاک همسایه چیزی نیست که آمریکا نیز آن را بربتابد. این دقیقا موقعیتی است که چند بار رخ داده است. پوتین به خوبی با تاریخ آشنا است و به خصوص به تاریخ شوروی عشق می ورزد. او خوب می داند که در بحران هسته ای کوبا آمریکا چه واکنشی داشت و به نظر می رسد حالا خود او می خواهد رفتار آمریکا در آن سال ها را تکرار کند.
بحران هسته ای اکتبر/ چالشی که می توانست دنیا را نابود کند
بحران هسته ای کوبا شاید ترسناک ترین بحران تاریخ انسانی در روی کره زمین باشد. این بحران با یک جرقه می توانست به دنیایی از باروت تبدیل شده و زمین را نابود کند. در این بحران، آمریکا و شوروی تا آستانه جنگ هسته ای تمام عیار نیز پیش رفتند اما سرانجام ترجیح دادند به جای نابودی یکدیگر، همدیگر را تحمل کرده و از طریق دیپلماسی مشکل خود را حل کنند.
توضیح آنکه، بحران اکتبر 1962 زمانی به وقوع پیوست که آمریکا در جنگ خلیج خوک ها از نیروهای چپ گرای کوبا به رهبری فیدل کاسترو شکست خورد و قصد داشت به طرق مختلف کوبا را شکست دهد. در همین زمان، کاسترو به خروشچف (رهبر شوروی) نزدیک شد و شوروی که حالا متحد درجه یک کوبا به حساب می آمد برای جلوگیری از حمله مجدد آمریکا به کوبا و یا بمباران هسته ای این کشور دست به کار شد و موشکهای بالستیک میانبرد خود را در خاک کوبا مستقر کرد.
از نظر شوروی این کار به همان اندازه توجیه پذیر بود که قرار گرفتن کلاهکهای هستهای توسط آمریکا در بریتانیا، ایتالیا، یونان و مهمتر از همه ترکیه؛ اما از نظر آمریکا این اقدام به هیچ وجه توجیه پذیر نبود. رئیس جمهور وقت آمریکا، جان اف کندی، استقرار کلاهک های هسته ای خود در ترکیه و یونان را فراموش کرد و شوروی را تهدید کرد که اگر تسلیحات خود را از کوبا جمع نکند، فرمان حمله هسته ای به کوبا را صادر می کند. کندی در پیام خود در شب 22 اکتبر 1962 آماده باش نیروهای آمریکایی را اعلام و حرکت کلیه کشتی های شوروی به مقصد کوبا را ممنوع اعلام کرد.
در پی این اتفاق، آمریکا کوبا را محاصره دریایی کرد. همزمان، شوروی نیز محموله ای را با کشتی به سمت کوبا فرستاد اما در مسیر به ناوهای آمریکایی برخورد کرد. خروشچف به آمریکا هشدار داد که مانع حرکت کشتی های شوروی نشوند در غیر این صورت، زیردریایی های شوروی کشتی های آمریکایی را غرق خواهند کرد.
جهان در مرز یک جنگ بزرگ قرار داشت اما تدبیر کار خود را در لحظه آخر کرد. آنطور که از برخی اسناد مشخص شده، خروشچف از ابتدا قصد جنگ هسته ای با آمریکا را نداشته است. بر اساس اسناد منتشر شده، فیدل کاسترو در نامه ای به خروشچف گفته آمریکا به زودی به کوبا حمله می کند و به همین دلیل بهتر است آنها (شوروی و کوبا) پیش دستی کرده و زودتر جنگ هسته ای را آغاز کنند اما خروشچف در پاسخ به این نامه به کاسترو گفته است: "اصلا می فهمی که جنگ هستهای یعنی چه؟ ... در یک چنین جنگی هیچ گاه نمی توان با یک ضربه یا حمله اولیه حریف را از پای درآورد. علاوه بر این اگر خود ما چنین جنگی را آغاز کنیم برای ما چه دستاوردی خواهد داشت؟ علاوه بر این میلیون ها نفر در کشور خود ما نیز کشته خواهند شد. آیا میتوان یک چنین فاجعهای را حتی تصور کرد؟"
سرانجام شوروی و آمریکا پس از چند روز مذاکره حساس و خطرناک تصمیم می گیرند با یکدیگر صلح کنند. بر اساس توافق کندی و خروشچف، شوروی سلاحهای تهاجمی خود در کوبا را نابود کرده و تحت تأیید سازمان ملل متحد به اتحاد شوروی منتقل می کند و در عوض آمریکا علناً اعلام و موافقت می کند دیگر به کوبا حمله نکند. همچنین، ایالات متحده موافقت می کند همه کلاهک های خود را که در ترکیه علیه اتحاد شوروی نصب شده بودند نابود نماید.
بحران دوم کوبا، کمی بعد از بحران اول
بسیاری بر این هستند که بحران هسته ای کوبا سرانجام در 28 اکتبر (بعد از توافق کندی و خروشچف) به پایان رسید اما بر اساس اسناد منتشر شده، حدود 100 موشک بالستیک شوروی در کوبا باقی ماند و حتی فیدل کاسترو قصد داشت با آنها به موشک های آمریکایی حمله کند، اتفاقی که می توانست وقوع جنگ هسته ای را قطعی کند اما با وساطت و اصرار شوروی این اتفاق نیفتاد.
خروشچف که از جنون فیدل کاسترو ترسیده بود، آناستاس میکویان، نفر دوم کاخ کرملین، خود را به کوبا می فرستد تا هر جور شده موشک ها را از کاسترو پس بگیرد. میکویان در سفر خود به کوبا، کاسترو را راضی می کند که موشک ها را تحویل شوروی دهد و بعد هم نیروهای روس به صورت مخفیانه این موشک ها را به شوروی برمی گردانند و به این ترتیب، بحران دوم هسته ای کوبا هم بدون سر و صدا به پایان می رسد.
درسی که پوتین از بحران کوبا گرفته، چیست؟
به نظر می رسد پوتین می خواهد همان کاری را کند که یک بار کندی با سلفش، خروشچف کرد. استقرار موشک ها و سامانه های دشمن در همسایگی و مرز یک کشور چیزی است که نه کندی آن را پذیرفت و نه پوتین آن را می پذیرد. او قصد دارد با تهدید غرب و آمریکا، ناتو و نیروهای متحد آمریکا را از اوکراین خارج کند تا در همسایگی خود تهدیدی نداشته باشد.
البته اگر او خوب بحران هسته ای 1962 را بررسی کرده باشد می داند که حتی کندی هم برای راضی کردن خروشچف به خروج از کوبا امتیازاتی به شوروی داد و به خصوص تسلیحات خود را از ترکیه خارج کرد. شاید پوتین این نکته را می داند. هنوز از مفاد بحث های دو جانبه پوتین و بایدن و پوتین و مکرون اطلاعاتی به بیرون درز نکرده است. برخی بر آنند که غرب و روسیه به این توافق رسیده اند که قسمت های شرقی اوکراین که به روسیه چسبیده، توسط متحدان روسیه و جدایی طلبان اداره شود و قسمت های غربی نیز توسط دولت فعلی اوکراین. البته این فقط یک فرضیه است و هنوز چیزی مشخص نیست اما واضح است که روسیه برای به دست آوردن الماس کیِف باید بهایی بپردازد اما این بها چیست و غرب و آمریکا دقیقا چه چیزی از رئیس جمهورپوتین طلب کرده اند، خود بحثی است که باید به آن پرداخت.
این خبیثان از مهین و از شهین
لعنت اله علیهم اجمعین
پوتین از بایدن بدتر و بایدن از پوتین بدتر
الان دیگه اون وضعیت فرق میکنه همسایگی با دشمن زیاد مهم نیست چون کشور متخاصم میتونه از فاصله ده ها هزار کیلومتری هم کارشو بکنه
مرگ بر روسیه کثیف و رهبر جاسوس و دیکتاتور ان پوتین زن باره و بی خاصیت. روسیه چه دارد؟؟؟ که به ان می نازد. نه فرهنگ دارد و نه اقتصاد و...
به کدخدایت بگو دم مرزهای روسیه دسیسه نکند تا این چیزها را نبینی
پاچه خواران پوتین ، از خود او کثیف ترند .
تو از ادبیات و جغرافیا روسیه چه میدونی اخه.تویی که تمام معلوماتت شبکه منو تو و حرف راننده های تاکسی
باید تاریخ را مطالعه کرد و از آن پند گرفت. شوروی و روسیه فعلی، همواره در نقش یک همسایه مهاجم به ما، صدمات و آسیب های زیادی وارد کرده اند، وجود شخصیت های متوهم و قدرت طلبی همچون پوتین و رجب اردوغان، تهدیدی برای صلح و امنیت منطقه و جهان بوده و هست.
ارباب کرملین نشین فاسد و هرزه تون هیچ شکری نمیتونه بخوره
اسلافش یکبار شکر افغانی خوردند مزه شکر بیخ دندوناشون مونده.
مگه آمریکا شکر افغانستان رو نخورده
لعنت به روسیه وچین کثیف....همه دنیا باید کمک کنند این دوتا استعمارگر از زمین محو شوند..لعنت به چین ولعنت به روسیه کثیف
اللهم یشتغل ظالمین بالظالمین،خداکنه آمریکاو روسیه روبروی همدیگرونابودکنند
پوتین جان مغرور زود حمله کن تا اکراینیها پوزه کثیفت را به خاک بمالند
هیچ کشوری اجازه جولان حریف را نمی دهد همین آذرربایجان جدا افناده از وطن که نیروهای داعش واسراییل را در مرز ایران مستقر کرده بود که با واکنش ارتش مواجه شد پوتین هم بعداز مدتها می خواهدنشان دهد که امریکا رو به افول است امریکا شاید قدرتش کم نشده ولی کشورهای دیگر هم قدرتمند شده اند ودر آینده نزدیک هم ترازی با امریکا پیدا میکنند مثل هند چین برزیل ایران وکره
دنیا باید از خطر پوتین آگاه باشد . او خودخواه ، خودشیفته و بسیار کثیف است .
پوتین داره از خود دفاع میکنه .چرا شما اینقدر با روسیه دشمن هستید در حالی که وحشی تمرین دولت تاریخ کره زمین آمریکا هست
من نمیدونم شما کثیف بودن یه شخص رو چطور تشخیص میدین.چطوره که ترامپ که هر روز یک توهین و فحش به نژاد ایرانی میگفت بهش ناجی میگفتین ولی پوتین تبدیل شده به کثیف و هرزه از نظر شما،
برادر من هیچ کشوری دوست کشور دیگه نیست ،منافع مشترک که دولتهارو بهم نزدیک میکنه ،انقد شعور سیاستمدارا رو با رفتار احساسی خودتون نسنجید
مرگ بر روس و انگلیس و امریکای جنایتکار
و چین...
پوتین یک قاتل جانی هست و برای به قدرت ماندن مخالفین کشور خودش را هم بطور مشکوک از سر را برداشت و اکنون برای حمله به یک کشور کوچک با تمام امکانات آماده حمله و تجاوز هست
نترسید سپاه باقابلمه اش میره کمک روسیه اینطور بعصی ها ایران میگن قدرت مندشده نکاری نمبینن مردمش برای نان شب محتاج است