علت نزدیکی تاجیکستان به ایران/ بین تهران و دوشنبه اتحادی علیه طالبان شکل می گیرد؟/ مهم ترین ضعف نظامی تاجیک ها چیست؟
به جز همکاری اقتصادی بین ایران و تاجیکستان، همکاری نظامی نیز باید بین این دو کشور برقرار شود چرا که به نظر می رسد مسائل نظامی باعث علاقه تاجیکستان به از سرگیری روابطش با ایران شده است.
به گزارش خبر فوری، سفر امامعلی رحمان (رئیس جمهور تاجیکستان) به ایران پس از 9 سال رابطه تیره از جهات مختلف قابل بررسی است. اینکه رئیس جمهور تاجیکستان در زمان فعلی تصمیم گرفته به ایران سفر کند جای سوال دارد. تهران و دوشنبه در سالهای اخیر رابطه زیاد خوبی نداشتند اما حالا با تغییرات استراتژیک منطقه این دو به هم نزدیک شده اند.
بحران استراتژیکی که دوشنبه را به تهران نزدیک کرد
بدون شک قدرت گیری طالبان در افغانستان تاجیکستان را ترسانده و به ایران نزدیک کرده است. در طول جنگ پنجشیر، تاجیکستان از نیروهای احمد مسعود حمایت کرد اما در مقابلِ طالبان و پاکستانی که از آن حمایت می کرد راه به جایی نبرد. بسیاری بر آنند که احمد مسعود در حال حاضر در تاجیکستان ساکن است. مقامات تاجیکستان با مسعود و برخی اهالی مناطق کوهستانی افغانستان رابطه خونی و نژادی و زبانی دارند، از این رو، به نفع تاجیکستان بود و هست که تاجیک های افغانستان بر طالبان پیروز شوند اما در مقابل، پیروزی طالبان بر نیروهای مقاومت پنجشیر و پیش روی آنها و هم مرز شدن با تاجیکستان باعث ناراحتی و نگرانی تاجیک ها می شود چرا که قدرت نظامی و لوجستیکی افغانستان از جهات مختلف از تاجیکستان بیشتر است (اینجا بخوانید) و این فاکتور می تواند برای تاجیکستان خطر ساز شود.
نزدیکی ایدئولوژیک برخی اهالی مرزی تاجیکستان با طالبان بیش از هر چیز دولت امامعلی رحمان را ترسانده و می ترساند چرا که طالبان روی نفوذی ها و ساکنان سمپات تاجیکستان حساب ویژه ای باز کرده است. ترس رحمان او را بر آن داشت که به ایران سفر کند. نزدیکی نژادی و فرهنگی و زبانی تاجیکستان به ایران باعث شده رئیس جمهور این کشور تصمیم بگیرد به ایران نزدیک شود. در زمان اشرف غنی افغانستان هیچگونه تهدیدی برای تاجیکستان نداشت اما با تغییر دولت و قدرت گرفتن طالبان توازن منطقه به هم ریخته است. طالبان بارها تاجیکستان را تهدید کرده است و دوشنبه قصد دارد از طریق نزدیکی به ایران جلوی این تهدید را بگیرد.
تسلیحاتی که می تواند به تاجیکستان فروخته شود
بنابراین، پشت پرده تمام قراردادهای اقتصادی تهران و دوشنبه مسائل استراتژیک قرار دارد. قدرت نظامی تاجیکستان در حال حاضر کم است. کافی است مروری کلی بر تعداد تجهیزات نظامی ارتش این کشور داشته باشیم:
تاجیکستان |
نوع سلاح |
25 |
هواپیمای |
0 |
جنگنده |
20 |
هلی کوپتر |
253 |
تانک |
0 |
توپخانه خود کششی |
125 |
راکت انداز |
همچنین، لازم به ذکر است که بسیاری از تسلیحات ارتش تاجیکستان متعلق به دهه 60 شوروی بوده و بسیار قدیمی است. جمهوری اسلامی ایران به راحتی می تواند در زمینه تسلیحاتی به تاجیکستان نزدیک شود تا هم سلاح های خود را بفروشد و هم یک دیوار دفاعی استراتژیک در مقابل طالبان بنا کند.
حوادث یک سال اخیر نشان داده رابطه ایران و طالبان علی رغم بسیاری از تلاش ها همچنان پرفراز و نشیب است و بعید است تفاوت شدید ایدئولوژیک ما و طالبان باعث نزدیک شدنمان به یکدیگر شود. برای اجتناب از جنگ با طالبان بهتر است از همسایگان مخالف این دولت حمایت کرد. تاجیکستان که اپوزیسیون طالبان را در خود می پرورد بهترین گزینه است. ایجاد یک خط دفاعی محکم در این کشور می تواند تا حد زیادی خیال ایران را از تجاوز احتمالی افغانستان به مناطق مرزی ما یا تهاجم به مناطق هزاره نشین که متحد ایدئولوژیک ما در منطقه افغانستان هستند، راحت کند.
با بررسی تسلیحات نظامی ایران و تاجیکستان مشخص می شود که این کشور (تاجیکستان) در زمینه توپخانه و راکت انداز به شدت ضعیف است. ایران دارای توپخانه ای مجهز بوده و موشک های بالستیک دور برد، میان برد و کوتاه برد فراوانی هم دارد. فروش این تسلیحات به تاجیکستان می تواند کمک فراوانی به دو طرف کند. همچنین، ایران و تاجیکستان می توانند در آینده همکاری های نظامی بیشتری داشته باشند تا زمینه مناسب برای معاملات نظامی فراهم شود.
آنچه مشخص است این است که به جز همکاری اقتصادی بین ایران و تاجیکستان، همکاری نظامی نیز باید بین این دو کشور برقرار شود چرا که به نظر می رسد مسائل نظامی باعث علاقه تاجیکستان به از سرگیری روابطش با ایران شده است.
واقعا جوکه بابا مگر ما با طالبان روابط حسنه نداریم پس این چیه ؟
جناب در سیاست هیچ روابط حسنه ای وجود نداره! در سیاست همه با هم دشمنن و فقط بر اساس منافع کنار هم قرار میگیرن!
خخخخخخخخخخخ
تاجیکستان که دیگه حرم نداره ،جوونارو سپر بلا کنید تا با داعش بجنگن
جنگ با داعش چندان ربطی به حرم نداشت داعش در ۲۰ کیلومتری مرز ایران اومده بود! طالبان که الان لب مرزه و از داعش هم خطرناک تر!
داعش سال ۹۴ بودجد امد ولی سپاه مردم رو از سال ۹۱ سرکوب میکرد
چون آنها فارس هستند... همین.
دقیق و منطقی.تاجیکستان می تواند یک بازار اقتصادی و نظامی خوب برای ایران باشد.
از طرفی طالبان مشکلات کمتری میتوانند برای ایران ایجاد کنند.
جبهه مقاومت تاجیک های افغانستان بایستی از طرف ایران حمایت شود.
روابط مستحکمچندهزارساله فرهنگی ایران و تاجیکستان بنای محکمی برای روابط سیاسی و اقتصادی پیشرفته میباشد،در دهه های گذشته با کوتاهی مسئولان و سنگ اندازی بیگانگان سعی در فاصله انداختن بین دو کشور عزیز و فرزندان فارس زبان داشته اند،کشور عزیز افغانستان نیز همچون تاجیکستان،بایستی هرچه سریعتر در راستای کمک به پیشرفت همدیگر نهایت سعی و تلاش و پشتکار خودرا به کار بگیرند تا همه فرزندان اهورایی سایر ملل چون اذربایجان و افغانستان و تاجیکستان و ایران ، به این مسیر میمون و خجسته بپیوندند.در راستای صلح منطقه نیز خواهد بود،هرچند گروه طالبان بایستی تا دیر نشده تمام گروهها و مذاهب و اقوام را به عدالت در بازوی توانمند پیشرفت کشور سهیم کنند تا گذشته را به اینده ای روشن و امیدوار بدل کنند.به امید برقراری امنیت وصلح در خاورمیانه بدست فرزندان فردوسی بزرگ.در کنار همسایگان عرب و ترک .، که براستی برای همگان ابادانی و برادری را به ارمغان بیاورد...
جالبه بجای روابط با اروپا و امریکا با کسانی مذاکره میکنیم که حق مارو ضایع کردند و منابع گازی ما رو به یغما بردند لعنت به وطن فروشان
امین امین امین
ارتباط با آمریکا و اروپا در اولویت بود تحت عنوان برجام که طرف غربی رسما تر زد بهش رفت
مهمترین ترس امامعلی در حال حاضر قوی شدن حضور داعش در مرز افغانستان و تاجیکستانه.
آمریکا تعداد زیادی از داعشی ها رو داره به مناطق شرقی ایران انتقال می ده تا جبهه ی جدیدی رو علیه ما ایجاد کنه.
امامعلی خوب می دونه که اگه داعش در اون منطقه قدرت بگیره و عملیاتش رو شروع کنه کمتر از چند روز کل کشورش رو از دست می ده و تنها کشوری که می تونه کمکش کنه ایرانه و از دست رفقای حاشیه خلیج فارسش که این مدت همپیمانش بودن کاری بر نمیاد.
به همین دلیل به این سرعت به سمت ایران اومده. به صورت هفتگی یه نفر از تاجیکستان میاد ایران. به همین دلیل. این سرعت رفت و آمد به خاطر ترس از سرعت تخریب داعشه نه طالبان.
چون با خیانتهای دوباره روسیه و چین و مرگ برجام بزودی خیلی چیزها بسمت بدتر شدن تغییر میکند
یادمون باشه که همه ی داعشی ها از تاجیکستان بودند آیا طعمه نیست؟
رابطه با تاجکستان قدرت نظامی ایران در شرق بهتر می کند و از طرفی خطر طالب هم داریم که نمی شود به اینها اعتماد کرد هنوز اب هیرمند ازاد نکردند و قست ازاد سازی ندارند لازم است یک احرم فشاری ایجاد کنیم فقط تحدید پیام فایده نداره
برید بجای تاجیکستان وروسیه باآمریکا واوپا رابطه ببندید که از همه لحاظ به نفع مردم وکشور است ول کنید مسخره بازی