نظام با «دهه هشتادی ها» چه کند؟ / دستور ندهید ، قانع شان کنید
جعفر محمدی نوشت:(دهه هشتادی ها)، که اینک در دوران پرشور نوجوانی و ابتدای جوانی شان هستند، بی گمان محور مهمترین موضوع روز هستند چرا که اغلب کسانی که در روزهای اخیر برای بیان اعتراضات خود به خیابان ها رفتند، نوجوانان و جوانان متولد اوایل و اواسط دهه ۸۰ خورشیدی اند.
فارغ از مطالباتی که آنها در روزهای اخیر فریادش زده اند و بدون قضاوت محتوایی در این باره، باید گفت که نظام سیاسی حاکم بر ایران، هم اکنون با روان شناسی جدیدی از معترضان مواجه است که با جنس معترضان پیشین، تفاوتی جدی دارد.
نسل پدرها و مادرهای دهه هشتادی ها، نسل "اطاعت" بود. به آن نسل یاد داده بودند که باید در برابر "بزرگ ترها"، سر به پایین بیندازند و هر چه شنیدند، بگویند "چشم". اصلاً، ملاک اصلی بچه خوب یا بد بودن همین حرف شنوی از "بزرگ ترها" بود.
این "بزرگ ترها" هم دایره وسیعی را در بر می گرفت: از پدر و مادر و خاله و عمو گرفته تا معلم و مدیر مدرسه و مقامات.
آن نسل، از روی ادب و احترام یا از ترس و بعدها که چیزهایی برای از دست دادن داشت از سر محافظه کاری، اطاعت پذیر بود.
دهه هشتادی ها اما، اطاعت نمی کنند؛ آنها واقع بین تر از پدر و مادرهایشان هستند و لُبّ کلام شان در برابر آن بزرگ ترها این است: به جای دستور دادن، ما را "قانع" کنید.
این یک اصل مسلّم دهه هشتادی است.
از این رو، با این نسل، نمی توان با تحکم، آمرانه و از موضع بالا سخن گفت چرا که مزیت نسبی "بزرگ ترها"ی پیشین که داشتن "اطلاعات بیشتر" بود، به مدد گسترش کتاب و رسانه در بین نسل جدید از بین رفته و آگاهی ها -و شبه آگاهی ها-ی این نسل، در مواردی حتی بیشتر از "بزرگ ترها" شده است.
دهه هشتادی ها بر خلاف نسل پیشین که عمدتا دنیا را در محدوده روستا و شهر و کشور خودشان می دیدند، با ابَر پدیده اینترنت، "جهان آگاه"تر از همه اجدادشان در تمام طول تاریخ شده اند و دارای سطح بالاتری از "مقایسه" و "انتظار" هستند.
بنابراین، برخورد قهری، دستوری و خشونت بار با این نسل، اشتباهی استراتژیک است و می تواند نتایج عکس به بار آورد.
نظام سیاسی حاکم باید این مولفه را در تحلیل وضع موجود و تدوین راهکارهایش مورد توجه جدی قرار دهد و به جای تقویت دستگاه های کنترلگری اعتراضات، "مفاهمه و اقناع" را گسترش دهد.
بدیهی است که اقناع این نسل، با شعار درمانی و مراسم تراپی و بلعیدن بودجه های کلان تبلیغی و فرهنگی توسط صدها دستگاه و بنیاد و موسسه و... میسر نمی شود که اگر می شد، شاهد حوادث اخیر نبودیم (حال بماند که همین بودجه خوارها، مسوول بخشی از بحران کنونی اند).
اقناع هم، معنایی ندارد جز شنیدن حرف های این نسل، گفت و گو از موضع برابر و متعهد بودن به نتیجه آن.
در این مکالمات و مباحثات مستمر، ممکن است آرایی تغییر کند یا اصلاح و حتی تثبیت شود. مهم این است که به برآیند آن که در قالب "خواست اکثریت" خود را نشان می دهد باید احترام گذاشت و به برآوردن مطالبات اکثریت همت گماشت.
در غیر این صورت، نسل جدید، اطاعت نخواهد کرد و نظام با این "نسل متقاعد نشده، اطاعت ناپذیر و البته جسور"، از بحرانی به بحرانی دیگر با آینده ای ناامن حرکت خواهد کرد که به نفع هیچکس نیست.
کاملاً موافقم، و شاید دهه هشتادیهای فرزندان نظام و فرمانده هم مثل قدیمیها نباشند و زندگی را بخوان
این نظام زبانی بجز زور بلد نیست
امیددروغ بدیدبهشون لعنت برمسولان
اینها که سلام فرمانده و نسل غیور اسلامی بودند چه شد یک شبه شدند اغتشاشگر و ضد انقلاب؟؟؟؟
با وعده و وعید دروغ و واهی و گفتار درمانی قانع شان (خرشان) کنید!
بنظرم اون طرحهای تشویقی جوانی جمعیت را هم لغو کنند خوبتره ، چون دیگه با این مادران و فرزندانی که تربیت میکنند در جهت عکس عمل مینمایند. آخه بیسوادها مادری که شاد نباشد بهش احترام گذاشته نشود، حقوقش رعایت نشود و فقط به چشم دستگاه جوجه کشی بهش نگاه شود معلومه چه فرزندی تربیت میکند، اول شما قانون حمایت از حقوق زنان تصویب نمایید و کاملاً از لحاظ اقتصادی ساپورتشان کنید بعد انتظار فرزند صالح داشته باشید.
مشکل اینه که اینا فرزند صالح نمی خوان .اینا ساندیسی حیره خوار ادم کش میخوان .
احمد آقا دست مریزاد آفرین نکته بسیار بسیار مهم اما مغفولی را مطرح کردید. رکن اساسی داشتن جامعه ای سلام اهتمام ورزیدن به شان و منزلت اجتماعی بانوان جامعه و حرمت گذاری به ارزش های اجتماعی این طیف از جامعه است.
الان وضعیتی دهه هشتادی ها طوریه که یه عده ای از همون سنین کودکی اعتقادی به اسلام ندارند . یه عده ازشون هر چی بزرگتر میشن از دین بیشتر زده میشن . تنها یه بخش کوچکی ازشون اسلام رو قبول دارند . حالا شما فکر گن دهه نودی ها راحت 70درصدشون اینطوری باشن .اون وقت نتیجش چی میشه .باید ببینیم ریشه این تفکر کجاس که. نوجوان ها و جوان های ما اعتقاد زیادی به دین ندارند . مشکل نظم . خانواده . سیستم اموزشی . و ..... باید ریشه یابی بشه
فکر نمیکنی مشکل اعمال مدعیان دین باشد ؟
دهه ۸۰ و ۹۰ دیگه مثل قدیمی ها فریب حرف های قشنگ رو نمیخورن با عقل ومنطق رفتار میکنن که البته به لطف اینترنت و تبادل اطلاعات صورت گرفته اگه دهه ۵۰ اینترنت بود هیچ وقت این افراد حاکم ایران نمیشدن مردم اون موقع ساده لوح بودن که به راحتی شستشوی مغزی شدن فکر کردن در بهشت به روشون باز شده و مفت زندگی میکنن
اکثر مردم ما علاقه به دانستن ندارند وگرنه دهه 50 هم اگه کمی سلطنت اخونددر دوره صفویه را پی میگرفت برای چندمین بار گول اسلامیون رانمیخورد ودر دام نمی افتاد .
من شهریور ۷۹ بدنیا اومدمتقریبا با اختلاف ۶ ماه بین دهه ۷۰ و۸۰ محسوب میشم نسل ما دیگه دنباله روی عقاید مضخرف نیست احترام به بزرگتر هم میزاریم در صورتی که احترام متقابل باشه فقط چون سن بالایی داره قرار نیست ساکت باشیم و چیزی نگیم ما دنبال آزادی های انسانی هستیم که همه جوان های دنیا دارن یک زندگی شاد به دور از سرکوب و تحمیل عقاید و جوری تربیت شدیم که مثل بعضی ها با دیدن موی سر تحریک نشیم و به جنس مخالف هم احترام بذاریم و به چشم انسان نگاهشون کنیم
سلام نسل80 و70ندارد، تربیت ازخانواده شروع درمدرسه بمرور شکل علمی ورشد نمو گرفته ودر دانشگاه به ظهور وتجلی میرسدتوقع نداشته باشید جو بکاریدو گندم بروید،کمی انصاف وتدبیرومداراباملت وفاداربعداز43سال نیازمبرم اینروزهاست جوانان57اکنون دهه60 زندگیشان رابا ارزو کدام سقف بالاسرشان ودرامداندکشان به فرزندانشان بقبولانندکه الگو باشند...
بیچاره ها ازترس اینکه پیش شیخ طوسی نرن ومدرک ودرجه نگیرن به خیابون ریختن
"در غیر این صورت، نسل جدید، اطاعت نخواهد کرد و نظام با این "نسل متقاعد نشده، اطاعت ناپذیر و البته جسور"، از بحرانی به بحرانی دیگر با آینده ای ناامن حرکت خواهد کرد که به نفع هیچکس نیست."
بحران و نامنی خود شمائید که از هزار دشمن، با ایران و ایرانی بیشتر دشمن کردید. وقتش رسیده به کشوری که ازش اومدید برگردید و ایران رو به دستان لایق ایران بسپارید.
سرکوبگران نیروهای خارجی هستند ،نیروهای ایرانی فرزندان ایران را سرکوب نمی کنند
دوباره بستن چشم بر حقیقت .نه عزیزم بی پدر مادر نون حرام خورده ......زیاد پیدا میشه .
مثل دهه قبلیها یا نوکر صفت وساندیسی وجیره خوارشون کند یا بذاردشون سینه دیوار .!!!1
آخه یکی نیست به این مسولین جمهوری اسلامی بفهناند شما ها در جامعه چکاره هستید هدفشون چیه برای جوانان چه برنامه ای دارند بالا میروند فلسطین است پایین میان فلسطین است؛ شماها وقتی به اهل سنت در تهران اجازه ساخت مسجد نمیدهید برای نمار خواندن چرا فلسطبن ول نمیکنید ،بخدامن تو پارک میبنم جوانان دهه هشتاد و نود از پسر و دخترگروه گروه تو این پارکها میبینم یا قلیون میکشند یا مشروب میخورند یا ول تو این خیابانها پرسه میرنند جگر آدم میسوزه آنرمان مبان دم از بچه دار شدن میرنند وقتی هیچ برنامه برای جونان ندارند جوانی که در دهه بزرگ شده که هیچ سنخیتی با جوانان دهه شصت هفتادی ندارند این بچه های پر شور و پر هیجانند چرا اسم اغشتاشگر رویشان میزارید،چطوری نظامیان بخودشان اجازه میدهتد رو سینه این بچه سوار میشن دست و بازونشان خرد میکنند آیا شما پدر نیستید این بی تفاوتی تا کی ادامه داره جوانان در قفس جنتی با یک قزن سن در مسند این کجاش با عدالت و انصاب میخونه بابا این جرقه ها تادر کشور صدا نده مگر مسولین صدای مردم میشنوند.بخدا از آهی مظلوم بترسید که عواقب سختی در انتظارشان است
متاسفانه دهه هشتادیها صدا و سیمای جمهوری اسلامی را بزرگترین دورغ گویان عالم میدانند و بهیچ وجه حرفهای اونهارو قبول ندارند
باید بررسی کرد که دلیل این موضوع چیست؟!!!!!
سلام به همگی نظر همگی محترمه ولی اینهایی که اومدن فقط خیلی خیلی جمعیت اندکی بودن آنها نماینده عموم مردم نبودن بعدش هم کی گفته دهه 80و 90 کشورهای خارجی شادند اگه خوب ریشه تخمشون رو بگیریدهیچ خانواده ای ندارندکشورهای خارجی نخبه های سایر کشورها و می خرند وهرروز بنیان خوانواده در آنجا به ویرانگی می روددر آنجا ازدواج با محترمشان آزاد است
اخه اخوندایی که عربن خون ایرانی دررگشون شماهموطن ازخواسته های ملت بگودرک ندارن اینافقط فلسطین وسوریه ولبنان براشون مهمه