پاسخ قاطع ایران به غرب: خبری از امتیازدهی نیست
پاسخ هستهای ایران به گزارش اخیر آژانس انرژی اتمی، سیگنال قاطعی به غربیها بود که منتظر امتیازدهی ایران در مذاکرات بهدنبال آشوبهای داخلی نباشند.
شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی پنجشنبه هفته گذشته در وین قطعنامه جدیدی را در محکومیت «عدم همکاری ایران» با این نهاد تصویب کرد که ایران اعلام کرد حتما پاسخی جامع و منظم هستهای به این قطعنامه آژانس خواهد داد.
قطعنامه آژانس بینالمللی انرژی اتمی درحالی به تصویب رسید که ۲۶ عضو از ۳۵ عضو این آژانس با متن ارائه شده توسط آمریکا و تروئیکای اروپا (بریتانیا، فرانسه و آلمان) موافقت کردند. تنها روسیه و چین به پیشنویس این قطعنامه رای مخالف دادند، ۵ کشور نیز رای ممتنع دادند و ۲ عضو دیگر شورا غایب بودند.
البته این قطعنامه اعلام کرده است که ایران وقت دارد تا ماه مارس سال میلادی یعنی اسفند ماه امسال، اقداماتی برای همکاری با آژانس بینالمللی انرژی اتمی انجام دهد. با اینحال ایران در واکنش تاکید کرد که این بیانیه «کاملاً سیاسی و غیرفنی» است و پاسخ متقابل هستهای به این موضوع خواهد داد.
حالا کمتر از یک هفته پس از قطعنامه آژانس که میتوان آن را یک "باجگیری دیپلماتیک" ارزیابی کرد، ایران اقدام متقابل را عملی کرده و نامه آن را به آژانس بینالمللی انرژی اتمی ارائه کرده است.
نکته حائز اهمیت این است که ایران در حوزه غنیسازی، ایجاد آبشارهای جدید سانتریفیوژ اقداماتی را انجام داده است. ایران غنیسازی ۶۰درصد را در فردو شروع کرده است که پیامی سخت و شدید به قطعنامه آمریکایی-اروپایی آژانس بینالملل انرژی اتمی است.
اقدام دیگر ایران که پاسخی محکم به فشار غربیهاست، ایجاد دو آبشار جدید (IR۲M) و (IR۴) در نطنز و فردو بود که به مرحله قبل از گازدهی رسیده است و برای رسیدن به روند غنیسازی چند روزی طول خواهد کشید، ولی این موضوع در عمل یعنی ایران غنیسازی با این آبشارهای جدید را شروع کرده است.
دو کار دیگر ایران که پاسخی بنظر قاطع به قطعنامه آژانس بینالملل انرژی اتمی است، راهاندازی و نصب سانتریفیوژ جدید در دو سالن خالی در فردو و نطنز است.
غربیها در بیانیهای که بعد از قطعنامه آژانس علیه ایران صادر کردند به صراحت گفتند که پنجره دیپلماسی را نبستهاند. از سوی دیگر حضور وزیر امور خارجه عمان در ایران و دیدار وی با رئیسجمهور و وزیر امور خارجه کشورمان حائز اهمیت است و نشان میدهد آمریکاییها برای رسیدن به توافق هستهای عجله دارند.
با این حال تهران بارها به طرف غربی یادآوری کرده که مذاکره تحت فشار را نمیپذیرد و اجازه باجخواهی به طرف غربی نخواهد داد.
در هفتههای اخیر دستگاههای امنیتی ایران بارها اعلام کردند که دست سفارتخانههای غربی و دلارهای سعودی در پشت آشوبهای خیابانی در ایران دیده میشود. تلاش برای بیثباتی کشورمان، گام طرف غربی برای امتیازگیری هستهای است.
اما با فروکش کردن اغتشاشات و بی نتیجه ماندن همه آن فشارها، ایران پاسخ محکمی به این زیادهخواهیها داده تا آنها ضمن بازگشت به میز مذاکره، خیال زیادهخواهی هستهای را از سر بیرون کنند.
اینکه پارلمان اروپا شب گذشته قطع گفتگو با ایران را تصویب کرده، احتمالا باعث تضعیف نقش دولتهای اروپایی در گفتگوهای قریبالوقوعی خواهد شد که غربیها و به ویژه آمریکاییها آن را دنبال میکنند.
رابرت مالی نماینده ویژه آمریکا در امور ایران امروز تاکید کرده که اولویت واشنگتن در قبال ایران، دیپلماسی است. پیامی واضح به کشورهای مدعی میانجیگری؛ حالا با پاسخ متقابل تهران، شتاب برای گفتگوهای احیای برجام بیشتر خواهد شد، هرچند احتمالا اروپاییها از قطار این مذاکرات جا میمانند.