فرجیراد، دیپلمات سابق:
بعید است که چینیها برای ایران، همان چینیهای گذشته شوند / به هیچ وجه تصور نمیکردیم که روزی چین در خلیج فارس، برخلاف منافع ملی ایران قدم بردارد
یک کارشناس مسائل بینالملل میگوید بعید میدانم که حتی اگر توافق احیای برجام امضا شود، چینیها برای ایران، همان چینیهای گذشته باشند. آنها همیشه اولویت اولشان کشورهای عربی جنوب و رقبای ژئوپلوتیک ایران خواهد بود.
عبدالرضا فرجیراد در تحلیل خود از سفر سفر شی جینپینگ به عربستان سعودی و پیامی که برای ایران در بر دارد، گفت: «چینیها به این نتیجه رسیدهاند که به کشورهای عربی نزدیک شوند. البته این نزدیکی از چند سال قبل آغاز شد؛ آنها نشستهایی را در پکن، تحت عنوان "روابط چین با دنیای عرب"، برگزار کردهاند. بعضی از نشستها هم در حوزه کشورهای خلیج فارس انجام میشد که از طریق این نشستها به یک درک مشترکی رسیدهاند.»
این تحلیلگر سیاست خارجی ادامه داد: «چینیها به انرژی نیاز دارند و میدانند که در استراتژی امریکا، چین رقیب اول است، از همین نقطه خلیج فارس و از همین کشورهای عربی، آمریکا در آینده موانعی را برای رسیدن انرژی مناسب به چین به وجود میآورد. به همین دلیل تلاش کردند به این حوزه نفوذ امریکا، ورود کنند. به ویژه در مقطعی که کشورهای عربی مثل امارات و عربستان در اوج بیاعتمادی به سیاستهای امریکا نسبت به خودشان هستند. این امر از زمان اوباما شروع شد، ترامپ هم گولشان زد و در دوره بایدن هم روابطشان خوب نیست.»
فرجیراد افزود: «از طرف دیگر کشورهای عربی در منطقه مثل بحرین، امارات، عربستان و.. به این نتیجه رسیدهاند که در این دو دهه چون به دلیل رفتار امریکا نمیتوانند به آن اطمینان کنند، بنابراین خوب است الان که چینیها به انرژی نیاز دارند، نزدیک شوند و از آن وابستگی ویژهای که به ایالات متحده دارند، خلاص شوند. البته نه این شکل که سطح روابطشان با امریکا را پایین بیاورند یا تضعیف کنند بلکه در واقع دنبال این هستند که به نوعی یک رقیبی برای ایالات متحده در منطقه پیدا کنند تا بتوانند در قبال آن یک بازی ژئوپلوتیک داشته باشند و از آن امتیاز گیرند. ضمن اینکه الان کشورهای عربی منطقه بین خودشان یک رقابتی دارند برای توسعه و استفاده از تکنولوژیهای جدید، ایجاد شهرهای هوشمند، به وجودآوردن صنایع جدید، تولید سلاحهای جنگی توسط خودشان با کشورهای پیشرفته در این زمینه مثل چین و... کشورهای عربی احساس میکنند که چینیها از نظر کاری ارزانتر، سریعتر و منظمتر هستند.»