چرا باقری به اروپا رفت؟

تلاش ایران برای زنده نگه داشتن گزینه «مذاکرات هسته ای»

علی باقری، معاون سیاسی وزیر امور خارجه کشورمان در بحبوحه بحران غزه روز پنج شنبه 11 آبان ماه به ژنو سفر کرد و با انریکه مورا، معاون مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا دیدار و رایزنی داشت.

 تلاش ایران برای زنده نگه داشتن گزینه «مذاکرات هسته ای»

باقری خود درباره محتوای این سفر در توییتر نوشته است: «در ملاقات با انریکه مورا در ژنو، در خصوص تحولات مهم منطقه ای و بین المللی، به ویژه شرایط وخیم بشری در غزه تبادل نظر کردیم.» وی همچنین نوشت: «آخرین وضعیت مذاکرات رفع تحریم ها نیز مورد بحث قرار گرفت.»

انریکه مورا نیز در خصوص این دیدار در صفحه شخصی خود نوشت: «رایزنی به موقع با علی باقری در مورد مسائل منطقه ای و بین المللی در برهه ای حساس برای منطقه. دیپلماسی و تعامل بهترین راه برای جلوگیری از تشدید تنش است.» همان گونه که از توضیحات باقری نیز مشخص است یکی از اهداف سفر وی، پیگیری دیپلماسی ایران در حوزه فلسطین و غزه و متوقف کردن حملات و جنایات اسرائیل بود. اما با توجه به سابقه ای که علی باقری در روابط با اروپا و رایزنی با مقامات اروپایی از جمله مورا دارد، معمایی ایجاد می شود مبنی بر اینکه چرا وی در اوج داستان فلسطین به اروپا رفته است؟

باقری چند ماهی است که رایزنی های جدی و مهمی را با مقامات اروپایی دنبال می کند. اولین مسوولیت باقری به اسفند ماه سال گذشته یعنی 1401 مربوط می شود که وی بعد از تنش ها در روابط ایران و اروپا به دلیل جنگ اوکراین و ناآرامی ها در ایران با هدف احیای مذاکرات هسته ای به اسلو رفت و گفت وگوهایی با مقامات تروئیکای اروپایی و مورا داشت. در آن زمان، خبرگزاری «ایرنا» از قول یک منبع ارشد در تهران که نخواسته نامش فاش شود، نوشت که علی باقری کنی مذاکره کننده ارشد هسته ای ایران «با مدیران سیاسی وزارت خارجه سه کشور انگلیس، فرانسه و آلمان موسوم به E3 دیدار کرده است».

بنا بر گزارش، انریکه مورا، معاون مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز در این دیدار شرکت داشت. باقری، مسوولیت تنش زدایی با کشورهای اروپایی را برعهده داشت. سفر دوم هم به ابوظبی بود؛ باقری خرداد ماه سال جاری راهی ابوظبی امارات شد و در آنجا با طرف های خود در تروئیکای اروپا دیدار و رایزنی کرد؛ معاون سیاسی در این خصوص نوشته بود که در ابوظبی با همتایان آلمانی، فرانسوی و انگلیسی خود ملاقات و رایزنی کرده است. در سفر اخیر به ژنو نیز باقری با مورا رایزنی داشت و علاوه بر مساله فلسطین، گفته شد که راجع به موضوع رفع تحریم های ایران نیز گفت وگوهایی صورت گرفته است.

تاثیر طوفان الاقصی بر مذاکرات هسته ای

گفت وگوهای باقری با معاون مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در ژنو از آنجا اهمیت پیدا می کند که برخی ناظران نگران هستند که ادعاهای مطرح شده درباره نقش ایران در عملیات طوفان الاقصی و پشتیبانی ایران از حماس، تاثیرات منفی بر هرگونه مذاکراتی در آینده در حوزه تحریم ها و مساله هسته ای برجای بگذارد. همچنین باقری یکی از مذاکره کنندگان اصلی در خصوص آزادسازی پول های بلوکه شده ایران در کره جنوبی و تبادل زندانیان است. به گفته منابع آگاه به رایزنی ها، اواخر سال 2022، رابرت مالی، نماینده ویژه ایالات متحده در ایران در نیویورک با سفیر ایران در سازمان ملل دیدار داشت و مجموعه ای از نشست ها را کلید زد که تا ماه آوریل ادامه یافت. در ماه فوریه، مارس و مه، مسقط، پایتخت عمان به مرکز تبادل پیام ها تبدیل شد. عمانی ها پیام هایی را میان برت مک گورک، مشاور ارشد کاخ سفید در خاورمیانه و علی باقری کنی، مذاکره کننده ارشد هسته ای ایران ارسال کردند. گفته می شود مالی در ماه های فوریه و مارس نیز در عمان حضور داشت.

به گفته دیپلمات ها، مک گورک در اواخر ماه مه، اندکی قبل از سفر سلطان هیثم حاکم عمان به ایران و دیدار با رهبری به مسقط سفر داشت. باقری کنی در نشست 28 اردیبهشت ایران و عمان حضور داشت. در همان بازه زمانی نشریه اکسیوس از مذاکرات نزدیک ماه مه در عمان خبر داد. قطر نیز درباره زندانی های آمریکایی میانجی گری کرده بود. در نهایت با میانجی گری عمان و قطر تبادل زندانیان و آزادسازی پول های ایران اتفاق افتاد. اما قرار بود بر اساس توافق باقری و برت مک گورک بعد از تبادل زندانیان و آزادی اموال ایران در کره جنوبی، گفت وگوهای طرفین در حوزه هسته ای ادامه پیدا کند و پیش درآمدی شود برای آغاز مذاکرات هسته ای که فعلا چنین اتفاقی نیفتاده است. به نظر می رسد با توجه به حوادث رخ داده یعنی جنگ غزه و اتهامات مطرح شده علیه ایران، برنامه ریزی برای ادامه گفت وگوهای هسته ای به تعویق افتاده است.

به گفته دیپلمات ها، مک گورک در اواخر ماه مه، اندکی قبل از سفر سلطان هیثم حاکم عمان به ایران و دیدار با رهبری به مسقط سفر داشت

سیگنال تهران به بروکسل

اما با توجه به سابقه باقری در گفت وگوهای هسته ای شاید سفر وی به ژنو که گفته شده یکی از دستورکارهای آن مربوط به رفع تحریم هاست، تلاشی برای نشان دادن تمایل ایران به آغاز مذاکرات هسته ای باشد و این دیپلمات ایرانی می خواهد این سیگنال را ارسال کند که برای ایران مذاکرات به عنوان یک گزینه همچنان روی میز است. این مساله ای است که تقریبا اکثر ناظران و رسانه ها در خصوص آن غفلت داشته اند. زیرا همه توجه ها معطوف به غزه بوده است. در این بین شاید یکی از دلایلی که ایران تا به امروز تلاش کرده دامنه تنش ها در منطقه تصاعد چشمگیری پیدا نکند، نخست به این هدف گذاری و تمایلش برای مذاکرات رفع تحریم ها بازمی گردد و دلیل دیگری هم که در حاشیه دنبال می شود، دفاع از دکترین منطقه ای دولت ابراهیم رئیسی است.

کارت سازی غرب علیه ایران

حال این پرسش مطرح است که سفر باقری به ژنو و رایزنی با مورا چقدر رنگ و بوی هسته ای دارد و به طور کلی بعد از جنگ غزه، فضای تعاملات ایران و غرب در حوزه مذاکرات هسته ای چه سمت و سویی گرفته است؟ طهمورث غلامی، پژوهشگر مسائل بین الملل در این رابطه به روزنامه «دنیای اقتصاد» گفت: «تلاش های ایران برای رفع تحریم ها همیشه ادامه داشته اما این تلاش ها در خلا صورت نمی گیرد و به یک فضای مساعد و مناسب نیاز دارد.»

غلامی ادامه داد: «امروز با توجه به درجریان بودن جنگ اوکراین و تشدید جنگ در غزه و موضع منفی کشورهای غربی علیه جمهوری اسلامی ایران در هر دو جنگ، واقعیت این است که فضای مناسب و مساعدی برای آغاز گفت وگوها یا تداوم آن به منظور رفع تحریم ها فعلا وجود ندارد و تلاش های آقای باقری نیز صرفا در حد رایزنی باقی خواهد ماند.» این پژوهشگر مسائل بین الملل تاکید کرد: «باید به این نکته توجه کرد که مساله تحریم ها دارای دو طرف اصلی است؛ یک طرف جمهوری اسلامی ایران است که مورد تحریم واقع شده و دیگری کشورهای غربی به رهبری آمریکا هستند که ایران را تحریم کرده اند. بنابراین هرگونه مذاکره برای رفع تحریم ها زمانی موفق خواهد بود که هر دو طرف یعنی طرف تحریم شونده و تحریم کننده آمادگی و اراده لازم برای پیوستن به گفت وگوها را داشته باشند.» وی افزود: «به نظر نمی رسد در این شرایط طرف تحریم کننده تمایلی برای این کار داشته باشد.»

غلامی همچنین با بیان اینکه بدون شک جنگ غزه، بیشتر از جنگ روسیه فضای بین ایران و غرب و مذاکرات را تحت تاثیر قرار داده، گفت: «حتی اگر فضای منطقه آرام شود و گفت وگوها با ایران آغاز شود، ولی پرونده هایی از سوی اروپا علیه تهران باز خواهد شد که از جمله مساله موشکی و سیاست های منطقه ای ایران را شامل می شود. بعد از جنگ غزه، حتما یکی از مواردی که به پرونده سیاست های منطقه ای ایران اضافه می شود ادعاهایی است که کشورهای غربی درخصوص نقش ایران در این جنگ مطرح کرده اند.» وی تاکید کرد: «حتی می توان گفت که تلاش امروز کشورهای غربی چه اروپا و چه آمریکا برای فضاسازی علیه ایران و باز کردن پای ایران به جنگ فلسطین و اسرائیل با این هدف است که در آینده بتوانند از این موضوع به عنوان یک کارت علیه ایران در مذاکرات استفاده کنند.»

منبع: دنیای اقتصاد
کیف پول من

خرید ارز دیجیتال
به ساده‌ترین روش ممکن!

✅ خرید ساده و راحت
✅ صرافی معتبر کیف پول من
✅ ثبت نام سریع با شماره موبایل
✅ احراز هویت آنی با کد ملی و تاریخ تولد
✅ واریز لحظه‌ای به کیف پول شخصی شما

آیا دلار دیجیتال (تتر) گزینه مناسبی برای سرمایه گذاری است؟

استفاده از ویجت خرید ارز دیجیتال به منزله پذیرفتن قوانین و مقررات صرافی کیف پول من است.

شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید

نظرات شما - 3
  • یاسر
    4

    آقای آذری جهرمی دری به تخته خوردوشماهم شدی وزیروالان هم میخوای باسخن پراکنی های گاه وبی گاه خودت رومطرح کنی وخلاصه خودت روبکشونی اون بالابالاها،،آخه رییس هات نیازدارن به جاده صاف کن های جدید،،خوش تیپ این مملکت مال غیرحزب اللهی هاهم هست فقط جون مادرت بگوچرااون وقتایی که این مملکت نیازداره به آدمهایی که برن جلوی دشمن متجاوزوایستن این مملکت میشه مال حزب اللهی ها،،چرااون موقعی که داعش اومدتوی همین تهران عملیات کرداونایی که شعارمیدادن نه غزه نه لبنان جانم فدای ایران خفه خون گرفته بودند؟؟بله؟؟

    نظرات شما -
    • ناشناس
      0

      متوهم جان فقط یکروز مجوز بدین اوناییکه تو جنگ 8 ساله حضور داشتند والان مخالف سیاستهای حکومت هستند با خانواده شهدا بیان یک اعتراض ساده بکنند اونوقت میزون دستت میاد .سرتونا کردید تو توبره وهی تفسیر به نفع خود می کنید .

  • ناشناس
    0

    آخی ، از گنده گویی های مقامات و حسن نصراله و.... رسیدید به التماس برای احیای برجام ؟!
    آقای کنی ، این همه مسافرت به اروپا و اقامت در هتل های لوکس و بریز و بپاش از جیب ملت ، تا الان مداکراتتون غیر از تحریم ها و خسارات بیشتر برای ملت ایران ، دستآورد دیگه ای هم داشته ، یه کم از بن سلمان و مقامات عربستان یاد بگیرید و ببینید چگونه عربستان را اندازهء ۵۰ سال به جلو بردند .