خبرفوری پشت پرده معامله السیسی و اردوغان را بررسی می‌کند

ماکیاولیسم اردوغانی/ چگونه رئیس جمهور ترکیه اخوان المسلمین را به مصر فروخت؟

نتیجه معامله ترکیه و مصر نشان می دهد آنچه در ادبیات سیاسی "اصول گرایی" آنکارا نامیده می شود، چیزی جز یک شوخی نیست. اردوغان نیز مانند بیشتر سیاستمداران به چیزی جز منافع دولت خود فکر نمی کند. برای او اصول، شرط منافع هستند.

ماکیاولیسم اردوغانی/ چگونه رئیس جمهور ترکیه اخوان المسلمین را به مصر فروخت؟

به گزارش خبر فوری، روزگاری یکی از سیاستمداران چینی گفته بود؛ کار یک حکومت در ارتباط با همسایگانش مانند یک باغبان است. باغبان بذری را می کارد، ماه ها از آن مراقبت می کند، به آن آب و کود می دهد و بعد از رشد گیاه و پرورش بذر، آن را می بُرد و می فروشد. یک حکومت نیز تهدیداتش علیه یک همسایه را می پرورد و با صبر و حوصله به آن رسیدگی می کند و سر آخر، آن را با مبلغی گزاف به همسایه اش می فروشد.

به نظر می رسد این قاعده که در طول تاریخ بارها تکرار شده، در ترکیه نیز جاری است و به خصوص خود را در تعامل اخیر با مصر نشان می دهد.

ماجرای اختلاف مصر و ترکیه

اردوغان اخیرا دیداری تاریخی با السیسی، رئیس جمهور مصر داشته است. روابط دو کشور بعد از سرنگونی دولت اخوانی محمد مرسی توسط نظامیان و روی کار آمدن عبدالفتاح السیسی در قاهره قطع شد. در آن زمان، اردوغان شروع به کنار زدن جناح چپ حزب عدالت و توسعه کرده بود و سیاست عثمانی گرایی و اسلام گرایی خود را توسعه می داد. او که طرفدار سرسخت اخوان المسلمین بود به یکی از مخالفان اصلی دولت السیسی بدل شد. السیسی هم که اخوان المسلمین را گروهی تروریستی می دانست و با کنار زدن آنها به قدرت رسیده بود، روابطش را با آنکارا قطع کرد.

اختلافات مصر و ترکیه از زمان کودتای نرم در قاهره به بعد، بد و بدتر شد. قاهره و آنکارا در لیبی دچار اختلاف شدند. بعد از سقوط دولت قذافی، میان گروه های مختلف درگیری پیش آمد. ترکیه از اسلام گرایان حمایت کرد و مصر از نظامیان طرفدار ژنرال حفتر. این مساله باعث افزایش اختلاف مصر و ترکیه شد. بعد از این ماجرا، اختلافات اقتصادی و اقلیمی جدیدی نیز در زمینه حفاری نفت و گاز در دریای مدیترانه به وجود آمد و رابطه ترکیه و مصر به اوج بحران رسید.

با این حال، اختلافات دو کشور با استراتژی اردوغان مجددا کاهش یافت. از سال ۲۰۲۰ دو کشور آرام آرام اختلافات را کم کردند تا اینکه سرانجام در فوریه ۲۰۲۴ روسای جمهور دو کشور با هم دیدار کردند.

اردوغان چگونه درخت اخوان را کاشت و فروخت؟

اما چه شد که اختلافات مصر و ترکیه کاهش یافت؟ برای فهم این مساله باید مروری بر سیاست خارجه ترکیه در ۲۰ سال اخیر داشته باشیم. سیاست دیپلماتیک حزب عدالت و توسعه در ابتدای قدرت، بر اندیشه سیاسی احمد داوداوغلو استوار بود. او به تئوری موازنه منفی معتقد بود و اندیشه نفوذ در سایر کشورها را کمرنگ کرد. بعد از اینکه اردوغان داوداوغلو را کنار گذاشت و سیاست نفوذ در سایر کشورها، حمایت از جنبش های اسلام گرا و گروه های پان ترک را مورد توجه خود قرار داد، منتقدان اردوغان "اصول گرایی" شدید او و دوری اش از عمل گرایی دیپلماتیک را مورد انتقاد قرار دادند. اوج انتقادات زمانی بود که اردوغان گروه های اخوانی را به ترکیه راه داد و از آنها حمایت نمود. او با این کار، هم هزینه امنیتی و اقتصادی زیادی پرداخت، هم رابطه ترکیه را با کشورهای منطقه به خصوص مصر تیره کرد و هم مغضوب غرب و اتحادیه اروپا شد.

با این حال، کمتر کسی متوجه مقصود اصلی اردوغان شده بود. اردوغان در حال اجرای همان سیاست "باغبانی" بود که سیاستمدار چینی به آن اشاره کرده است. رئیس جمهور ترکیه گروه های اخوانی را که تهدید مستقیمی برای السیسی و دولتش به حساب می آمدند، پرورش داد و ۱۰ سال بعد آنها را در معامله با السیسی فروخت‌. طبق اعلام برخی رسانه ها، السیسی در دیدار مستقیم با اردوغان وعده داده که در مورد بهره برداری منابع از دریای مدیترانه کوتاه بیاید و در مقابل آنکارا نایستد. اردوغان نیز اعلام کرده که دیگر از گروه های اخوانی حمایت نکرده و آنها را به ترکیه راه ندهد. اردوغان برای گروه های اخوانی هزینه کرد و سپس آنها را در معامله ای پرسود به السیسی فروخت.

اصول گرایی؛ سرپوشی برای کسب منافع سیاسی

نتیجه معامله ترکیه و مصر نشان می دهد آنچه در ادبیات سیاسی "اصول گرایی" آنکارا نامیده می شود، چیزی جز یک شوخی نیست. اردوغان نیز مانند بیشتر سیاستمداران به چیزی جز منافع دولت خود فکر نمی کند. برای او اصول، شرط منافع هستند. گروه های پان ترک و اسلام گرا بذرهایی هستند که او می کارد و پرورش می دهد تا روزی آنها را معامله کند. این مساله ای است که ماکیاولی، فیلسوف ایتالیایی به آن اشاره کرده و آن را زیربنای اکثر کنش های سیاسی علی الظاهر بنیادی و سرسختانه می داند. آنچه ماکیاولی به آن اشاره دارد و اردوغان در عمل نشان داده این است که "اصول گرایی" یا "بنیادگرایی" واقعی در عالم سیاست معنایی ندارد و اگر اصول و بنیادها در راه کسب منافع و معاملات دیپلماتیک خرج نشوند، بی مصرف شده و مانند آب راکد می گندند.

منبع: خبر فوری
کیف پول من

خرید ارز دیجیتال
به ساده‌ترین روش ممکن!

✅ خرید ساده و راحت
✅ صرافی معتبر کیف پول من
✅ ثبت نام سریع با شماره موبایل
✅ احراز هویت آنی با کد ملی و تاریخ تولد
✅ واریز لحظه‌ای به کیف پول شخصی شما

آیا دلار دیجیتال (تتر) گزینه مناسبی برای سرمایه گذاری است؟

استفاده از ویجت خرید ارز دیجیتال به منزله پذیرفتن قوانین و مقررات صرافی کیف پول من است.

شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید

نظرات شما - 16
  • ناشناس
    1

    این عین اصول کشورداریست ورعایت منافع ملی کشور در عالم سیاست و روابط بین الملل منافع ملی حرف اول را می‌زند ودر این خصوص دشمن دائمی ودوست دائمی وجود ندارد

  • آمر
    1

    اردوغان سیاست مدار منعطفیه اون منافع خود و کشورش رو در نظر میگیره و مانند شطرنج بازی ماهر مهره هاشو حرکت میده اون دیکتاتوریه مانند رضاخان که من به این سبک از دیکتاتوری @ دیکتاتوری هوشمند میگم قطع به یقین حکومت داری چرخوندن یه بقالی نیست .اینجا سرنوشت یک ملت و کشوره @ میشه ازش یاد گرفت .

    نظرات شما -
    • ناشناس
      2

      همون طوری که غرب شاه رافروخت

  • ناشناس
    4

    مهم اینه که اردوغان به ترکیه عزت و احترام و رفاه بخشیده و بسیاری از ایرانیان از سوی مدیریت به اونجا پناه آوردند

  • ناشناس
    3

    کاش یه ذره از این تفکر و تعقل را دولتمردان ایران داشتن

    نظرات شما -
    • ناشناس
      1

      قدرت مردان ولایت به کانونی نزدیکتر از منافع ملی برای تجارت کالای "اصولی"شان توجه دارند:شخص خودشان و حساب شخصی شان!

  • ناشناس
    3

    خدا حفظشان کند که ترکیه را در مسیر پیشرفت قرار دادند و با وجود مشکلات اقتصادی موجود هیچگاه هیچکدام از اعضای دولتشان مال حرام سر سفره خود نبردند

  • ناشناس
    1

    همه سیاستهای ظاهرا ایدئولوژیک یک رمز تجاری دارند و ما با تمام وجود ان را لمس می کنیم!

  • عادل
    0

    سیاست ما عین چای دبش ما

  • تلمبه
    2

    سیاست یعنی این یعنی بخاطر کشور بعضی ها را بفروشی اردوغان فروشنده خوبی بید و سیسیل هم خریدار خوبی بید

  • ناشناس
    8

    ملتی که دوست داره منافعش با سیاست اردوغانی تامین بشه میخوام سر سالم روی تن اون ملت نباشه .خداوند این طور ملتی رو به جنگ و آوارگی و فقر و بیچارگی گرفتار کند و از صحنه روزگار محو.

  • ناشناس
    4

    ایرانها که میرن خارج بیشترانها برای عیاشی که زنا شون می برشون

    نظرات شما -
    • مهدی
      0

      خودت فهمیدی چی گفتی؟!!

    • محمد
      0

      پس پسر قالیباف و اکثر مسئولینی که اقازاده هاشون اقامت کشورهای دشمن رو گرفتن به همین منظور رفتن اگه اینجوری قبول حرف خودته ناراحت نشو دوست عزیز.

  • ناشناس
    2

    خدا نگهت داره مرد وطن دوست و شریف

  • ناشناس
    1

    دنیای سیاست کشورها دنیای خرید و فروش بر اساس منافع ملی استو اصل منافع ملی است و خوب و بد مطلقی وجود ندارد
    برای همین است که سیاست کثیفه