روایتی تاریخی از کاندیدای ریاست جمهوری ایران که افغان از آب درآمد!

اولین انتخابات ریاست‌جمهوری ایران یک نامزد انصرافی داشت؛ جلال‌الدین فارسی، کاندیدای اول حزب جمهوری اسلامی. آن دوره‌ای بود که امام خمینی، روحانیون را از شرکت در امور اجرایی و نامزدی ریاست‌جمهوری منع کرده بودند و نامزدهای اولیه‌ی حزب جمهوری اسلامی هیچ‌یک روحانی نبودند: جلال‌الدین فارسی، سید کاظم بجنوردی، عباس شیبانی و رضا اصفهانی.

روایتی تاریخی از کاندیدای ریاست جمهوری ایران که افغان از آب درآمد!

روز 9 دی 1358، روزنامه‌ی جمهوری اسلامی - ارگان حزب - فقط نام یک نامزد را برد: جلال‌الدین فارسی. دو روز بعد آیت‌الله سیدمحمد بهشتی، دبیرکل حزب جمهوری اسلامی، رسماً او را به‌عنوان نامزد این حزب برای شرکت در انتخابات ریاست‌جمهوری 5 بهمن 1358 معرفی کرد.

 

در تبلیغات «استاد جلال‌الدین فارسی» را «اولین رئیس‌جمهور ایران»، «مرد قلم، فکر و سلاح، در خط امام»، «اسلام‌شناس متعهد و انقلابی»، «مبارز همیشه در سنگر و قهرمان فکر و قلم و بیان و جهاد و…» معرفی می‌کردند که صفات رئیس‌جمهور از نظر امام را بیش از دیگران دارد: مسلمان، متعهد به اسلام، پیرو احکام اسلام، ملی، دلسوز و خدمتگزار به ملت، با سوابق خوب، نه غرب‌زده و نه شرق‌زده، معتقد به اصل 110 (ولایت‌فقیه).

 

همه چیز برای رقابت با ابوالحسن بنی‌صدر آماده بود که از قم به حزب جمهوری اسلامی پیام رسید که جلال‌الدین فارسی اصالتاً افغانی است و صلاح نیست درباره‌ی اولین رئیس‌جمهور ایران حواشی درخصوص تابعیت مطرح باشد. در قانون اساسی یکی از شرایط نامزدی انتخابات ریاست‌جمهوری «ایرانی‌الاصل» بودن نامزد بود و از آنجا که گفته شد اجداد او از شهر هرات افغانستان به ایران مهاجرت کرده بودند، شائبه‌ی غیرایرانی بودن او پررنگ شد. روزنامه‌ی جمهوری اسلامی این شائبه را رد کرد و نوشت‌: «جلال‌الدین فارسی اجدادشان در فارس بوده و زمانی که هرات جزء خاک ایران بوده است به هرات مهاجرت نموده‌اند و سپس 80 سال پیش پدرشان به مشهد آمده و در آنجا ساکن شده‌اند و تابعیت ایرانی دارند. ایشان به دلیل فشار رژیم شاه و کشف حجاب و مشکلات دیگر شناسنامه‌ی ایران را دریافت ننموده بودند.» (27 و 27 دی 1358)

فارسی اما در کتابش اشاره‌ای به اینکه اجدادش از استان فارس به هرات رفته‌اند نکرده است. علی‌اکبر ناطق نوری نوشته شیخ علی تهرانی بیشتر به این شائبه که فارسی افغانی است دامن می‌زد.

بالاخره پس از چند روز کشمکش درونی، در 25 دی 1358، فارسی از نامزدی ریاست‌جمهوری کناره‌گیری کرد.

با حذف جلال‌الدین فارسی امکان معرفی نامزدی دیگر برای حزب جمهوری اسلامی فراهم نشد و در نهایت قرار شد از دکتر حسن حبیبی حمایت شود که کاندیدای مورد پشتیبانی نهضت آزادی بود. نتیجه اما به سود بنی‌صدر تمام شد؛ پیروزی با کسب 75.7 درصد آرا.

منبع: ساعد نیوز
شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید

نظرات شما - 7
  • ناشناس
    0

    حالا که افغانی ایران را گرفته!!!!
    هیچ نامزدی از اخراج افغانی صحبت نمیکند؟؟؟؟
    چه رسد به اقتصاد ووووووو

  • ناشناس
    0

    جلال الدین فارسی متهم به قتل عمد یک شکاربان است و با پول و تهدید از خانواده شکاربان رضایت گرفته است .

  • هامون ته بارزاده
    0

    نگران نباشید ماهی را هر وقت از افغان بگیری تازه هست ...حالا هم انقدر جمعیت درست کرده اند که ایران را ببلعند.......لعنت به خائنین به وطن

  • داریوش
    0

    تا دیروز اقلیت خیلی قلیل امروز به همت دولت و سیاست بازان در خیلی جاها اکثریت ...و آینده کو ایران ایرانی فاتحه

  • رابی
    0

    خب این چیز عجیبی نیست.بیشتر مسئولان و حضرات آیات در ایران عراقی و لبنانی تبار هستند.

  • ناشناس
    0

    اصلش افتاد دست عرب تباران اشکال نداشت ؟؟!! افغانستان که باز یه زمانی مال خودمون بوده .

    نظرات شما -
    • ناشناس
      0

      هیچ کشوری مانند ایران به فرهنگ خود ظلم نکرده هیچ مردمی مانند مردم ایران به نیاکان خود پشت نکرده جواب آینده گان را چه بدهیم

اخبار مرتبط سایر رسانه ها

    اخبار سایر رسانه ها