تمام رؤسای جمهور ایالات متحده که هدف سوء قصد قرار گرفتند/ کدامیک جان باختند؟
به بهانه سوءقصد نافرجام به جان دونالد ترامپ که عصر دیروز اتفاق افتاد، نگاهی به تاریخچه ترورهای ریاست جمهوری ایالات متحده میاندازیم تا ببینیم چه کسانی از این سوءقصدها جان سالم به در بردهاند و کدامیک قربانی شدند.
از زمان تأسیس آمریکا در سال ۱۷۷۶، چهار رئیس جمهور ایالات متحده در زمانی که در قدرت بودند ترور شدهاند. اما تلاشها و توطئهها برای ترور متصدیان کاخ سفید بسیار بیشتر از این است. در واقع، تاکنون حداقل ۱۷ تلاش برای ترور رؤسای جمهور در تاریخ این کشور اتفاق افتاده است.
به بهانه سوءقصد نافرجام به جان دونالد ترامپ که عصر دیروز اتفاق افتاد، نگاهی به تاریخچه ترورهای ریاست جمهوری ایالات متحده میاندازیم تا ببینیم چه کسانی از این سوءقصدها جان سالم به در بردهاند و کدامیک قربانی شدند.
تلاش برای ترور اندرو جکسون
در ۳۰ ژانویه ۱۸۳۵، اندرو جکسون، هفتمین رئیس جمهور ایالات متحده، در حال خروج از ساختمان کنگره در واشنگتن دیسی بود که با مردی مواجه شد که یک تپانچه را به سمتش نشانه رفته بود اما اسلحه گیر کرد. مرد مسلح سپس یک هفتتیر دیگر را بیرون کشید که آن نیز شلیک نکرد.
نام ضارب ریچارد لارنس بود، یک نقاش ساحتمان انگلیسی-آمریکایی که درنهایت به دلیل دیوانگی گناهکار شناخته نشد و باقی عمر خود را در بیمارستان روانی سپری کرد. او اولین فرد شناخته شدهای بود که اقدام به ترور رئیس جمهور وقت ایالات متحده کرد.
سوءقصد به جان تئودور روزولت
تئودور روزولت یک نجات معجزهآسا از ترور داشت زیرا گلوله مرگبار ضارب با متن یک سخنرانی مبارزاتی ۵۰ صفحهای که دو بار تا شده بود و در جیب سینه روزولت قرار داشت اصابت کرد و پیش از آن توسط یک جعبه فلزی منحرف شد. در این تصویر او در حال احوالپرسی با هواداران قبل از سوء قصد نافرجام تصویر شده است.
مردی که اسلحه را شلیک کرد، جان فلامنگ شرنک، یک میخانهدار بود که روزولت را در هشت ایالت تعقیب کرده بود تا بتواند لحظه مناسبی برای کشتن او پیدا کند. او مبتلا به اسکیزوفرنی پارانوئید تشخیص داده شد و تا زمان مرگ در یک موسسه مجانین جنایی زندگی کرد.
تلاش برای ترور ویلیام هاوارد تافت
ویلیام هوارد تافت، جانشین تئودور روزولت و بیست و هفتمین رئیس جمهور منتخب ایالات متحده، در حال ملاقات با رئیس جمهور مکزیک، پورفیریو دیاز، بود که هدف گلوله یک ضارب قرار گرفت.
تافت و دیاز در ۱۶ اکتبر ۱۹۰۹ در یک نشست تاریخی شرکت میکردند. این اولین باری بود که یک رئیس جمهور آمریکایی از مرز ایالات متحده و مکزیک عبور میکرد. جولیوس برگرسون ۵۲ ساله در میان جمعیت در طول مسیر راهپیمایی کمین کرده بود و یک اسلحه در دست داشت که دو پرسنل امنیتی او را دیدند و خلع سلاح کردند. او بعداً دیوانه اعلام شد و باقی زندگی خود را در یک آسایشگاه روانی گذراند.
نقشه ترور هربرت هوور
توطئه ترور هربرت هوور در نوامبر ۱۹۲۸ هنگامی که رئیس جمهور منتخب سفرهای خود به آمریکای مرکزی و جنوبی را آغاز کرد، فاش شد.
گروهی از آنارشیستهای آرژانتینی به رهبری سورینو دی جیووانی قصد داشتند قطار هوور را هنگام عبور از مناطق کمارتفاع مرکزی کشور منفجر کنند. این نقشه قبل از اینکه بمبگذاران بتوانند مواد منفجره را روی ریلها قرار دهند، لو رفت. سورینو دی جیووانی بعداً در ۱ فوریه ۱۹۳۱ توسط جوخه تیرباران اعدام شد.
سوء قصد به جان فرانکلین دی روزولت
تلاش برای ترور فرانکلین دی. روزولت، رئیس جمهور منتخب در ۱۵ فوریه ۱۹۳۳ اتفاق افتاد، ۱۷ روز پیش از آغاز به کار رسمی او به عنوان رئیس جمهور ایالات متحده. رئیس جمهور منتخب در تجمعی در میامی (تصویر) شرکت کرده بود که صدای تیراندازی به گوش رسید.
ضارب، گیزپه زنگارا، مهاجر ایتالیایی بود. زنگرا نتوانست به هدفش برسد، اما آنتون سرماک شهردار شیکاگو و چهار نفر دیگر را مجروح کرد. زنگرا که در زندان در حال خواندن گزارشهای روزنامهای از این حادثه است، در قتل سرماک مجرم شناخته شد و در ۲۰ مارس ۱۹۳۳ روی صندلی برقی اعدام شد.
تلاش برای ترور هری اس. ترومن
در ۱ نوامبر ۱۹۵۰، دو ملیگرای پورتوریکویی، اسکار کولازو و گریسلیو تورسولا، تلاش کردند تا جان هری اس. ترومن، سی و سومین رئیسجمهور ایالات متحده را بگیرند.
در حالی که کاخ سفید در حال بازسازی اساسی بود، ترومن در خانه بلر (تصویر) مخصوص میهمانان رئیس جمهوری، مستقر شده بود. در این حمله، تورسولا به دو پلیس شلیک کرد، یکی از آنها را مجروح کرد و سپس خودش را به ضرب گلوله کشت. کولازو نیز مورد اصابت گلوله قرار گرفت، اما جان سالم به در برد. ترومن آسیبی ندید. کولازو به اتهام اقدام به قتل مجرم شناخته شد و به اعدام محکوم شد، اگرچه ترومن بعداً این حکم را به حبس ابد تبدیل کرد.
نقشه ترور ریچارد نیکسون
توطئه ترور رئیس جمهور ریچارد نیکسون در اتاوا، کانادا، در سال ۱۹۷۲ پس از اینکه آرتور برمر به عنوان مسئول این نقشه شناسایی شد، فاش شد، اما پس از شلیک و زخمی کردن یک سیاستمدار برجسته آمریکایی. این عکس نیکسون را در کنار نخست وزیر وقت کانادا، پیر ترودو نشان میدهد.
هنگامی که کاروان رئیس جمهور حین عبور بود آرتور برمر قصد داشت به نیکسون تیراندازی کند اما ماشین نیکسون خیلی سریع در حال حرکت بود و او نتوانست درست هدف بگیرد. چند هفته بعد، او در عوض به فرماندار آلاباما، جورج والاس (تصویر) تیراندازی مرگبار کرد و او را تا پایان عمر فلج کرد. برمر به دلیل تیراندازی به فرماندار والاس ۳۵ سال زندان گذراند.
تلاش برای ترور جرالد فورد در ساکرامنتو
جانشین نیکسون، جرالد فورد، طی چند هفته از دو سوءقصد به جان خود جان سالم به در برد. در ۵ سپتامبر ۱۹۷۵، رئیس جمهور در ساکرامنتو در محوطه ساختمان کنگره ایالت کالیفرنیا بود که دست دراز کرد تا با زنی در میان جمعیت دست بدهد. زن اسلحه کمریاش را بیرون آورد و ماشه را کشید، اما تفنگ خالی از فشنگ بود. فورد بلافاصله توسط انبوهی از نیروهای مخفی محاصره و از خطر دور شد.
این زن، لینت فروم نام داشت که در تصویر بالا پس از اولین جلسه دادگاه به اتهام تلاش برای ترور رئیس جمهور در حال خروج از دادگاه نشان داده شده است. فروم، یکی از پیروان چارلز منسون، به اتهام این جرم ۳۴ سال را در زندان سپری کرد.
سوء قصد به جان جرالد فورد در سانفرانسیسکو
۱۷ روز بعد، رئیس جمهور فورد در سانفرانسیسکو بود. او هنگام ترک هتل سنت فرانسیس برای جمعیت دست تکان میداد که در همان زمان، صدای یک گلوله از ساختمانهای اطراف طنینانداز شد.
ضارب فورد این بار هم یک زن به نام سارا جین مور بود. هنگامی که او به سمت فورد نشانه رفت، یکی از رهگذران بازویش را گرفت و باعث شد تیر به هدف نخورد. مور به دلیل سوءقصد به حبس ابد محکوم شد و قبل از آزادی مشروط، ۳۲ سال را پشت میلههای زندان گذراند.
نقشه ترور جیمی کارتر
جیمی کارتر، سی و نهمین رئیس جمهور ایالات متحده، هدف یک نقشه ترور بود. در ۵ مه ۱۹۷۹، فردی به نام ریموند لی هاروی توسط ماموران سرویس مخفی پس از اینکه در حال حمل یک تپانچه خالی بود، کمی قبل از سخنرانی کارتر در مرکز خرید سیویک سنتر در لس آنجلس دستگیر شد.
هاروی سابقه بیماری روانی داشت، اما پس از اینکه ادعا کرد بخشی از یک عملیات چهار نفره برای ترور رئیس جمهور در مرکز خرید بوده است (تصویر) پلیس مجبور شد تحقیقات بیشتری انجام دهد. هاروی و یک مرد دیگر که مهاجر مکزیکی غیرقانونی بود دستگیر شدند اما بعداً به دلیل کمبود شواهد آزاد شدند.
تلاش برای ترور رونالد ریگان
در ۳۰ مارس ۱۹۸۱ رونالد ریگان در حال خروج از هتل هیلتون واشنگتن بود که مهاجم او را هدف قرار داد. اگرچه ریگان به شدت مجروح شد، به سرعت بهبود یافت.
ضارب فردی به نام جان هینکلی جونیور بود که شش گلوله به سمت رئیس جمهور شلیک کرد و او و سه نفر دیگر را هدف قرار داد. هینکلی پس از دستگیری گفت که میخواست ریگان را بکشد تا جودی فاستر، بازیگر مشهور را تحت تاثیر قرار دهد! او قبل از اینکه در سال ۲۰۱۶ از مرکز مراقبتهای روانپزشکی سازمانی آزاد شود، ۳۵ سال از عمر خود را در زندان سپری کرد.
ترور آبراهام لینکلن
در حالی که رونالد ریگان و برخی دیگر از رؤسای جمهور ایالات متحده بسیار خوش شانس بودند که از سوء قصد جان سالم به در بردند، چهار رئیس جمهور دیگر ایالات متحده چندان خوش شانس نبودند.
آبراهام لینکلن این افتخار را دارد که اولین مدیر اجرایی دولت فدرال باشد که در ترور کشته شد. او در ۱۴ آوریل ۱۸۶۵ مورد اصابت گلوله قرار گرفت، به شدت مجروح شد و روز بعد درگذشت.
قاتل لینکلن، جان ویلکس بوث بود. تیراندازی او به رئیس جمهور بخشی از یک توطئه بزرگ هشت نفره بود. بوث در نهایت ردیابی و کشته شد. از هشت توطئهگر که بعداً محکوم شدند، چهار نفر به سرعت به دار آویخته شدند.
ترور جیمز اِی. گارفیلد
جیمز ای. گارفیلد، بیستمین رئیس جمهور ایالات متحده، به مدت ۱۱ هفته پس از اصابت گلوله برای نجات جان خود مبارزه کرد اما سرانجام تسلیم جراحات شد. قاتل در ۲ ژوئیه ۱۸۸۱ در ایستگاه راه آهن بالتیمور و پوتوماک در واشنگتن دی سی، کمتر از چهار ماه پس از روی کار آمدن گارفیلد، به او حمله کرد.
قاتل گارفیلد، چارلز جی. گیتو، به دلیل این جنایت به اعدام محکوم شد و پنج ماه بعد به دار آویخته شد.
ترور ویلیام مک کینلی
ترور ویلیام مک کینلی در ۶ سپتامبر ۱۹۰۱ در ساختمان معبد موسیقی در بوفالو، نیویورک اتفاق افتاد. بیست و پنجمین رئیس جمهور ایالات متحده در یک نمایشگاه پان آمریکایی شرکت کرده بود که مردی از میان جمعیت دو گلوله به شکم او شلیک کرد. مک کینلی که به شدت زخمی شده بود، هشت روز بعد درگذشت.
قاتل مک کینلی، لئون چولگوس، کارگر و آنارشیست آمریکایی بود. او در محاکمه خود ادعای دیوانگی کرد، اما با این وجود مجرم شناخته شد. آخرین سخنان چولگوس قبل از اعدامش این بود: «من به رئیس جمهور شلیک کردم چون فکر میکردم این کار به کارگران و مردم عادی کمک میکند. از کاری که کردم پشیمان نیستم.»
ترور جان اف کندی
اما شاید تکاندهندهترین ترور رئیس جمهور آمریکا در تاریخ معاصر در ۲۲ نوامبر ۱۹۶۳ در دالاس، تگزاس رخ داده باشد. گلوله یک بار از پشت به پرزیدنت جان اف کندی شلیک و از گلویش خارج شد و یک بار سرش را هدف گرفت. او اندکی پس از ورود به بیمارستان پارکلند مموریال شهر درگذشت.
یک روز پس از مرگ کندی، لی هاروی اسوالد، مردی که متهم به انجام این ترور بود، توسط جک روبی مورد اصابت گلوله قرار گرفت و کشته شد. هاروی همچنان به عنوان مردی که احتمالاً کندی را به قتل رسانده شناخته میشود، اگرچه نظریهپردازان توطئه تا به امروز ادعا میکنند که او تنها یک مرد در طرحی بسیار گستردهتر برای کشتن رئیسجمهور بوده است.