در باب مذاکرات صلح در غزه و چالش هایش

صلح در غزه؛ دورتر از آنچه به نظر می رسد/ چالش مذاکرات و حمله ایران به اسرائیل/ غیبت تهران مذاکرات آمریکایی را بی ثمر می کند؟

شرایط منطقه ملتهب و نا به سامان است و ممکن است هر لحظه درگیری های بزرگی آغاز شود. مذاکرات صلح در این شرایط ادامه دارد و به همین دلیل، در خطر جدی است. تاریخ نشان داده هر گاه «میدان» در وضعیت نابه سامان و ملتهب است، «دیپلماسی» نیز شکست می خورد.

صلح در غزه؛ دورتر از آنچه به نظر می رسد/ چالش مذاکرات و حمله ایران به اسرائیل/ غیبت تهران مذاکرات آمریکایی را بی ثمر می کند؟

به گزارش خبر فوری، در حالیکه تا چند روز پیش، همه رسانه ها و تحلیلگران منتظر انفجار خاورمیانه و حمله ایران به مواضع اسرائیل در فلسطین اشغالی در پاسخ به ترور اسماعیل هنیه در تهران بودند، ناگهان، اخبار مذاکرات آتش بس و صلح رژیم صهیونیستی و حماس به گوش رسید و چنان پخش شد که نگرانی حاصل از درگیری مقاومت و اسرائیل را کاهش داد و اخبار جنگ را در سایه قرار داد.

با این حال، برخی تحلیلگران معتقدند این مذاکرات نیز مانند مذاکرات قبلی به سرانجام نخواهد رسید و بعید است بتواند به صلح دائمی یا طولانی مدت در غزه تبدیل شود.

غیبت بازیگران مهم؛ مهمترین ضعف مذاکرات صلح

مذاکرات صلح فعلی با چالش های متعددی روبه رو است. مهم ترین چالش مربوط به ضعف ساختاری خود مذاکرات می شود. این نقص و ضعف در مذاکرات صلح قبلی نیز مشهود بود و اجازه نداد که روند مذاکرات به نتایج طولانی مدت و چشمگیر منتج شود. مشکل اصلی و بزرگ مذاکرات صلح فعلی عدم حضور گروه ها و دولت های تاثیرگذار در جنگ و صلح غزه است.

در مذاکرات فعلی چند بازیگر مهم حضور دارند: آمریکا، مصر، قطر و رژیم صهیونیستی. همچنین، تروئیکای اروپا (انگلیس، فرانسه، آلمان) از آن حمایت کرده اند. اما خود حماس که یک طرف جنگ است در مذاکرات حضور ندارد. برخی ناظران معتقدند اگرچه حماس در مذاکرات حضور ندارد اما مصر و قطر به نمایندگی از این گروه در مذاکرات حاضرند. اما باید در نظر داشت که نه مصر و نه قطر قادر به نمایندگی حماس نیستند.

دولت مصر هیچ قرابتی با حماس ندارد و در نظر رهبری حماس، عبدالفتاح السیسی (رئیس جمهور مصر) چهره ای غرب گرا و محافظه کار است که در اوج جنگ نیز حاضر نشد دیوار مرزی در منطقه رفح و صحرای سینا را به روی پناه جویان فلسطینی باز کند و اگرچه در روزهای پایانی مراوداتی با اعضاء حماس داشت اما تفاوت مبنایی و عقیدتی اش با حماس منجر به نوعی احتیاط و دوری در برقراری روابط شده و می شود.

در مقابل مصر، قطر از وضعیت بهتری برخوردار است. دولت قطر یکی از حامیان جدی حماس است و برخی رهبران سیاسی این جنبش در این کشور حضور دارند. مراودات سیاسی قطر و حماس همیشه مستحکم بوده و در جنگ اخیر نیز مستحکم تر از قبل شده است. با این حال، نباید گمان داشت که دولت قطر نماینده حماس در مذاکرات است و کادر فرماندهی سیاسی و نظامی این جنبش حاضر است به احکام و دستورات دولت قطر پایبند بماند. اگرچه بعد از انتخاب یحیی السنوار به عنوان جانشین اسماعیل هنیه، قطر ابراز خوشحالی کرد (اینجا بخوانید) اما باید در نظر داشت که در قلب حماس، همواره نوعی دوگانگی سیاسی وجود داشته است.

گروهی از اعضاء ارشد کادر رهبری این جنبش به قطر نزدیک و گروهی به جنبش مقاومت (حزب الله و ایران) نزدیک اند. این دوگانگی از سال های قبل نیز وجود داشته است. مشهور است که خالد مشعل به قطر گرایش بیشتری داشته و یحیی السنوار به مقاومت نزدیک تر است. به همین دلیل، حماس هرگز تابع قطر نیست و دولت قطر نیز قادر به نمایندگی این گروه جهادگرا اما متکثر نمی باشد.

یکی از نتایج و لوازم استدلال فوق این است که عدم حضور جنبش مقاومت و به خصوص نمایندگان ایران در مذاکرات صلح یک خلاء جدی در روند مذاکرات بوده و می تواند آن را به محاق ببرد. این مساله زمانی برجسته تر می شود که شرایط فعلی منطقه را در نظر بگیریم. مذاکرات صلح جدید در زمانی به اوج خود رسیده که هم اسرائیل و هم دنیا منتظر پاسخ مقاومت به ترور اسماعیل هنیه در تهران هستند. بر اساس گزارشی که اخیرا خبرگزاری فرانسه نوشته، آمریکا بعد از اوج گیری تنش در خاورمیانه و افزایش احتمال درگیری مستقیم ایران و اسرائیل، تلاش کرد مذاکرات صلح را پیش ببرد تا از تنش ها کاسته و خطر جنگ را کم کند.

حتی اگر هدف آمریکا این باشد، باز شکی نیست که عدم حضور ایران در مذاکرات صلح می تواند طرح بایدن را نقش بر آب کند. شاید به همین دلیل باشد که در روزهای اخیر، بازیگران مختلف منطقه ای با مقامات ایران تماس گرفته و تلاش کرده اند ایران را از پاسخ به اسرائیل منصرف کنند. این واسطه گری ها، بدون حضور ایران در مذاکرات، ممکن است بی فایده بوده و مذاکرات صلح را هم بی نتیجه کند.

همچنین، عدم حضور ترکیه به عنوان یکی دیگر از بازیگران منطقه ای مهم و روسیه، به عنوان بازیگر مهم جهانی که بر کشورهای مقاومت نیز نفوذ دارد، بر اثرگذاری و نتیجه بخشی مذاکرات تاثیر خواهد گذاشت. در اهمیت نقش روسیه در مذاکرات صلح همین بس که با وجود درگیری شدید مسکو در جنگ با اوکران و شرایط بد نظامی آنها، محمود عباس، رهبر تشکیلات خودگردان، به مسکو سفر کرد و برای کاهش تنش ها در فلسطین از پوتین کمک خواست.

مذاکرات و «احتیاط» و «تردید» حماس و اسرائیل

شاید همین نقص های فوق الذکر در روند مذاکرات باشد که هم حماس و هم دولت نتانیاهو را نسبت به آینده بدبین کرده است. این مساله ای است که خبرگزاری فرانسه در گزارش اخیرش به آن اشاره دارد. بر اساس گزارش این پایگاه، رهبران حماس روند مذاکرات، پیش شرط ها و اهداف آن را نامشخص و مبهم دانسته اند.

از آن سو، نتانیاهو حاضر به تمدید آتش بس بعد از پایان روند مذاکرات نیست و برای اجرای این سیاست، از آمریکا تعهد کتبی خواسته است. همچنین، طبق گزارش ها در دو روز اخیر درگیری هایی در مناطق مختلف غزه، بین نیروهای حماس و اسرائیل رخ داده که در اثر آنها، چند نفر مجروح شده یا جان باخته اند.

این شواهد نشان می دهد که شرایط منطقه هنوز ملتهب و نابسامان است و ممکن است هر لحظه به درگیری های بزرگ تبدیل شود. مذاکرات صلح در این شرایط ادامه دارد و به همین دلیل، در خطر جدی است. تاریخ نشان داده هر گاه «میدان» در وضعیت نابه سامان و ملتهب است، «دیپلماسی» نیز شکست می خورد.

منبع: خبر فوری
کیف پول من

خرید ارز دیجیتال
به ساده‌ترین روش ممکن!

✅ خرید ساده و راحت
✅ صرافی معتبر کیف پول من
✅ ثبت نام سریع با شماره موبایل
✅ احراز هویت آنی با کد ملی و تاریخ تولد
✅ واریز لحظه‌ای به کیف پول شخصی شما

آیا دلار دیجیتال (تتر) گزینه مناسبی برای سرمایه گذاری است؟

استفاده از ویجت خرید ارز دیجیتال به منزله پذیرفتن قوانین و مقررات صرافی کیف پول من است.

شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید

نظرات شما - 18
  • ناشناس
    4

    چهلم هنیه هم داره می رسه! خبری نیست؟

  • ناشناس
    1

    همه بایدبخاطرمردم مظلوم غزه هدف اول واخرشون آتش بس وصلح وسروسامان وکمک باشد

  • ناشناس
    1

    نماينده ايران را جليلي بكنيد. خخخخخخخ

  • ناشناس
    0

    جنگ غزه و اسرائیل جنگ بین موشک و گوشت و استخوان است

  • بازنشسته
    6

    تجربه به ما نشان می دهد و رزیم صهیونیستی آتش بس و صلح نمی خواهد . امریکا و سایر شرکای اروپای دارند زمان می خرند تا تمام نیروهای نظامی خود به منطقه بیاورند . شرایطی هم چون شرایط دوره صدام مهیا می شود این بار برای ایران . چون انها می دانند گروه های مقاومت حزب الله بدون ایران وجود خارجی نداترد چند ساعته توسط دولت های عربی جمع می شوند . انها منظر یک شلیک بعنوان بهانه از طرف ایران هستند . ایران به سرنوشت عراق و افغانستان دچار کنند و خواهند کرد . در تعجببم چرا سران نمی فهمند . در جنگ احتمالی ملت بی منت را هم ندارند . حتی بسیج و سپاه امروز اولین فراریان جبهه خواهند بود . فعلاً برای پست و مقام و پول شعار می دهند ...

  • حسن ستار
    5

    گورپدرغزه
    ضمناًاینقدرازوحشت اسرایل نگیدچون به شعورمردم توهین میشه
    وبودونبدرایران درمذاکرات آمریکایی فرقی ندارد

  • ناشناس
    4

    ،خودمونیم آخه ایران را در کجای دنیا قبول دارندکه بخواهند در مذاکرات صلح اورا حضور دهند واثر گذار باشد

    نظرات شما -
    • ازاد
      3

      یاد گرفتن خودشون خودشونو بزرگ میکنند،،،بزارید جنازه های حمله قبلی خاک بشن ،بعد دوباره حمله کنید

    • ناشناس
      2

      اگر ایران نباشه شاید صلح برقرار بشه کلا اگر دولتمردان ایران زمین را سه ماه در یک جزیره بدون ارتباط با دنیا حبس کنن جنگ و ترور در دنیا نصف میشه صلح در عالم فراگیر میشه خرافات از بین میره و مهم تر از همه ایران و ایرانی آزاد میشن

  • ناشناس
    1

    تو رو خدا از حمله ایران به اسراییل چیزی نگید دیگه ، اینقدر گفتید دیگه قضیه لوث شده !!!!

  • ناشناس
    5

    زمین را با یاری خداوند از وجود شوم نسل کشان پاک سازید/ دوشنبه 29/05/1403
    ---
    خداوند با وعده پیروزی به مؤمنان می فرماید: « ... قَالَ الَّذِينَ يَظُنُّونَ أَنَّهُمْ مُلَاقُو اللَّهِ كَمْ مِنْ فِئَةٍ قَلِيلَةٍ غَلَبَتْ فِئَةً كَثِيرَةً بِإِذْنِ اللَّهِ وَاللَّهُ مَعَ الصَّابِرِينَ » ﴿ آیه ۲۴۹ سوره بقره ﴾
    خداوند توانای مطلق یاری کند ج.ا.ا و نیروهای مقاومت با بسیج آزداگان جهان هرچه سریعتر با حمله کوبنده زلزله آسای موعود به رژیم صهیونیستی نسل کش و حامیان ابر خون آشام جنایت پیشه گستاخ این رژیم دست نشانده ؛ کار این نسل کشان حرفه ای تاریخ معاصر را بی هیچ تعلل یا واهمه با توکل به نیروی شکست ناپذیر الهی یکسره کنند و همه زمین را از لوث وجود شوم و پلید این نسل کشان هر جا که هستند پاک سازند و جهان را از شر همه این نسل کشان نجات دهند .

  • عوام
    1

    حماس باید منحل شود و هیچ نامی از او نباشد.

  • محسن
    0

    وقتی نماینده مجلس .اونم خانم.اونم پزشک. که باید دغدغه درمان و داروی مردم کشورش باشه...در مخالفت وزیر پیشنهادی بهداشت...دلیل مخالفت با او رو .در عدم محکومیت اسرائیل اعلام میکنه....اون مجلس .دیگه برای کشورمان نیست....چه ارزشی داره....نبود اون مجلس سودش بیشتر از بودش هست..

  • ف
    7

    مونوم محکوم کرداهه ای اسراییل خبیث محکوم مردانه جون اطفال کشتاهه

    نظرات شما -
    • ناشناس
      0

      محکوم اونی کرداهه که مردموسپرانتقام هفت اکتبرکردهه واهدایی سازمان ملل ویغماکرداهه آدم رباها

  • ناشناس
    1

    خواهش میکنم داستان لبنان و فلسطین و یمن و عراق و کشورهای دورافتاده آفریقایی و دوستی با کشورهای خائن مثل روسیه و چین که برای چپاول دارن از حماقت و خائن بودن و دزد بودن متاسفانه مسئولان کشور استفاده میکنند کمتر بگید دیگه تکراری و خسته کننده شده همه مردم ایران البته اون تعداد از مردم ایران و کل کشورهای دنیا که جیره خوار نیستند میدانند که اینها از محیط زیست کشور تا وجب به وجب خاک و دریا این سرزمین را یا نابود کردنند و یا فروختند به بیگانه .... پس بسه دیگه .همین طبیعتی که از روی آگاهی نابودش کردید منتظر باشید انتقام سختی را میگیره از شما البته بعلاوه افغان ها که بدن فکر راه دادید به این کشور

  • ناشناس
    2

    این چه سیاستیه که اینقد خار شدیم هیچجا حستبمون نمیکنن واسه مذاکره

  • ناشناس
    0

    به نظر میرسد ترفند مذاکره اسراییل فقط برای آزادی گروگانهاست ومطئنا بعد آزادی همچنان به حملات خود خواهد افزود تا تکلیف جنگ باحماس را بزعم خود یکسره کند،علی ایحال درادامه جنگ این مردم مظلوم غزه هستند که درد ورنجشان افزوده میشود،کشورهای باصطلاح بخصوص اعراب مذکره کننده از بیرون میدان جنگ میگویند لنگش کن