بدشانسی منجر به انقراض نئاندرتالها شده است؟
نتایج تحقیقاتی جدید نشان میدهد علت انقراض نئاندرتالها میتواند بسیار تصادفی باشد و به نوعی هیچ ارتباطی با انسانهای امروزی نداشته باشد.
تحقیقات جدید درباره از بین بردن نئاندرتالها نشان داده است که احتمال دارد انقراض نئاندرتالها بیش از آن که به عوامل بیرونی مرتبط باشد می تواند به عواملی مثل بدشانسی مرتبط باشد.
دانشمندان ادعا می كنند كه جمعیت نئاندرتال در زمان ورود انسانهای مدرن به اروپا و خاور نزدیک بسیار اندک بوده و نوسانات طبیعی در میزان زاد و ولد و مرگ و میرها منجر به ایجاد مشکلاتی در توسعه نسل نئاندرتال ها شده است.
کریست وازن، از دانشگاه آیندهوون در این خصوص می گوید: "داستان رایج این است که انسانهای امروزی به اروپا و خاور نزدیک (جایی که نئاندرتال ها در آن زندگی میکردند) حمله کرده و سپس با قتل عام نئاندرتال ها بر شرایط جامعه مسلط شده اند. اما به نظر می رسد شرایط به شکلی بوده که کار چندانی برای نابودی نئاندرتال ها لازم نبوده و ممکن است که نابودی نئاندرتال ها صرفاً یک بدشانسی بزرگ بوده است."
دانشمندان عموماً قبول دارند كه نئاندرتال ها حدود 40،000 سال پیش از بین رفتهاند. موجی از انسانهای مدرن نیز حدود 20،000 سال قبل از آن از آفریقا مهاجرت كرده بودند. آنچه ناشناخته مانده است این است که چرا نئاندرتال ها درگذشته اند و آیا پدران ما در نابودی نئاندرتالها نقش داشتهاند یا خیر.
محققان برای بررسی اینکه چه چیزی ممکن است پایان نئاندرتال ها را به دنبال داشته، الگوبرداری کردند که چگونه جمعیت آنها طی بیش از 10،000 سال ممکن است با سه عامل مشخص تحت تأثیر قرار گرفته باشد. اولین مورد همخونی بود که به اندام داخلی افراد آسیب می رساند.
دوم تأثیرات جمعیت به دلیل انتخاب محدود همسر بود. آنها به تدریج از شکار، فرزندآوری و بقیه موارد دست کشیده بودند و در نهایت علت سوم کاهش نرخ زاد و ولد و افزایش مرگ و میر بود. مدل ها نشان میدهند که بعید است نئاندرتالها از طریق مشکلات خونی و ژنتیکی از بین رفته باشند اما همراهی این موضوع با عواملی که ذکر شد میتوانسته منجر به نابودی نسل نئاندرتال ها شود.
البته انسانهای مدرن حداقل تا حدودی مقصر هستند. با ورود به اروپا، اجداد ما ممکن است گروههای مختلف نئاندرتالها را منزوی تر کرده و آنها را در برابر عوامل طبیعی که دانشمندان الگوسازی کرده اند آسیب پذیرتر از گذشته کرده باشد. وازن گفت: "این هیچ ارتباطی با رقابت یا برتری ندارد، این بیشتر مشخص شدن زیستگاه است."
منبع: انتخاب
24