۱۴ عکس خیره کننده از شهرهایی که توسطِ ارواح تسخیر شدند
شهر متروکه پنتهدالیتو در یونان در سال ۶۴۰ قبل از میلاد بنا شد. در طولِ سلطه امپراتوریِ بیزانس این شهر دچار افول شد. در قرن ۱۲ این شهر توسطِ نورمنها اشغال شد. در سال ۱۷۸۳ یک زلزله بزرگ آن را تا حد زیادی تخریب کرد و باعث شد که اکثر ساکنان آن را ترک کنند. از اواسط دهه ۱۹۶۰ تا ۱۹۸۰ تقریباً خالی از سکنه بود و بخشهایی از آن توسطِ داوطلبان از سراسر اروپا تعمیر شد.
صدها شهرِ باستانی و متعلق به قرونوسطا در سراسر جهان به دلایل مختلف از جنگ، قحطی و فجایع گرفته تا سقوطِ امپراتوریها، تبدیل به متروکه شدهاند.به نقل از rahnamato، بسیاری از آنها تا به امروز به مثابه شهر متروکه ارواح باقی ماندهاند، زمان در آنها، به مثابه موزههایی که حیات را در شکلی واقعی به نمایش میگذارند و شاهدی بر تاریخ پویا و غنی آن شهرها هستند، متوقف شده است.
با هم تصاویری از ۱۴ شهرِ اروح را مرور میکنیم:
۱. روستای کوهستانیِ گامسوتل در روسیه
این روستا سکونتگاهی باستانی است که روی قله گامسوتلمیر در داغستان بنا شده است. در حدود ۳۰۰ خانه روی قله این کوه قرار دارند. در قرن بیستم این روستا مغازه، اداره پست و یک بیمارستان داشت. مردم از دهه ۱۹۵۰ کمکم شروع به ترکِ روستا کردند. مابقی ساکنان در سال ۲۰۱۵ بهطور کامل روستا را ترک کردند.
۲. روستای Fabbriche di Careggine در توسکانی ایتالیا
روستای Fabbriche di Careggine در توسکانی در ایتالیا که گاهی از زیر آب بیرون میآید. این روستای قرن ۱۳ امی، با ساختهشدنِ سد زیر آب رفت. این روستا هماکنون زیر آب است، اما بعضی اوقات وقتی که آب دریاچه برای عملیاتِ عمرانی زهکشی میشود، میتوان آن را دید.
۳. مرکزِ تجاریِ Chinguetti در شمال موریتانی
مرکزِ تجاریِ Chinguetti در شمال موریتانی که متعلق به دوران قرونوسطاست و اکنون متروکه شده است. این شهر در قرن ۱۳ ام به عنوان مرکز چندین مسیرِ تجاری در سرتاسر صحرای آفریقا بنا شد. این شهر بهخاطر معماری، مناظر و کتابخانههای باستانیاش معروف است. امتداد یافتنِ صحرا این روستا را تهدید میکند.
۴. شهرِ بندریِ Suakin در شمالِشرقی سودان
شهرِ بندریِ Suakin روی یک جزیره دایرهایشکل در شمالِشرقی سودان و در ساحلِ غربیِ دریای سرخ واقع شده است. این شهر قبلاً اوج تجملِ قرونوسطایی در دریای سرخ بود، اما اکنون این شهر باستانی که روی جزایر مرجانی ساخته شده، ویران شده است.
۵. شهرِ ارواحِ آنی در مرز ترکیه-ارمنستان
این شهر نخستینبار در قرن پنجم توسطِ مورخان ارمنی به عنوان دژی مستحکم بر فراز یک تپه معرفی شد که یکی از اموالِ سلسله ارمنیِ کامساراکان بود. از آن زمان و در طولِ مدتی که اشغال بود، این شهر، تاریخی پرتنش را تجربه کرده است. این شهر چندینبار به دستِ دو طرف افتاده، در مقابل محاصره دوام آورده، قتلعام به چشم دیده، چندین زلزله را تجربه کرده و غارت شده که نهایتاً منجر به تخلیه کامل آن شده است.
۶. اسپینالونگا در مدیترانه
اسپینالونگا از همان سالهای آغازین ساخت بسیار مستحکم بنا شد تا از شهرِ بندریِ اولوس محافظت کند. اولوس در قرن هفتم به دلیلِ یورشِ دزدانِ دریاییِ عرب در دریای مدیترانه، خالی از جمعیت شد. این شهر دوباره در سال ۱۹۰۳ تا ۱۹۵۷ مکانی برای جمعیت بیمارانِ جذامی بود. نهایتاً آخرین بار ساکنان آن کشیشانی بودند که در سال ۱۹۶۲ آن را ترک کردند.
۷. شهر متروکه پنتهدالیتو در یونان
شهر متروکه پنتهدالیتو در یونان در سال ۶۴۰ قبل از میلاد بنا شد. در طولِ سلطه امپراتوریِ بیزانس این شهر دچار افول شد. در قرن ۱۲ این شهر توسطِ نورمنها اشغال شد. در سال ۱۷۸۳ یک زلزله بزرگ آن را تا حد زیادی تخریب کرد و باعث شد که اکثر ساکنان آن را ترک کنند. از اواسط دهه ۱۹۶۰ تا ۱۹۸۰ تقریباً خالی از سکنه بود و بخشهایی از آن توسطِ داوطلبان از سراسر اروپا تعمیر شد.
۸. روستای کولدهارا در هند
روستای کولدهارا در حدود قرن ۱۳ ام در هند تأسیس شد و برهماییها ساکن آن شدند. این روستا در اوایل قرن نوزدهم به دلایل نامعلوم، احتمالاً به دلیل کاهش ذخایر آب و یا زلزله، خالی از سکنه شد.
۹. شهر متروکه پانام در بنگلادش
شهر متروکه پانام در بنگلادش که هنوز هم سرپا است. این شهر در قرن ۱۵ ام پایتختِ عیسیخان، حاکمِ بنگال، بود و برای همین زمانی یکی از مراکز مهم تجاری و سیاسی بود. بناهای تاریخی شهر به تدریج به دلیل افزایش عمر فرسوده شدند و هیچ نشانی از تلاش برای بازسازی آنها، بهمنظور حفظِ این بناهای قدیمی دیده نمیشود.
۱۰. شهر باستانیِ العلا در عربستان
شهر باستانیِ العلا در عربستان سعودی میزبانِ بناهای باستانی، مساجد، بازارها و بیشاز ۸۰۰ خانه مسکونی است. در قرن دوازدهم، این شهر قدیمی که در مسیرِ زیارت از دمشق به مکه قرار گرفته بود، به یکی از سکونتگاههای مهم تبدیل شد. خانهها چسبیدهبههم طراحی شدند تا مانند دژی مستحکم عمل کنند که نشان میدهد دفاع از شهر یکی از الویتهای ساکنان بوده است.
۱۱. شهر متروکه کایاکو در جنوب غربی ترکیه
در عهد عتیق ساکنان شهر مسیحیانِ ارتدوکسِ یونانی بودند. آنها از پایانِ دورانِ سلطه آشفته تسخیر منطقه توسط عثمانیان در قرن ۱۴ ام تا اوایل قرن بیستم در هماهنگیِ نسبی با حاکمانِ مسلمانِ عثمانیشان زندگی میکردند. به دنبالِ جنگِ یونان-ترکیه در سالهای ۱۹۱۹-۱۹۲۲، و توافقنامه لوزان که به دنبال آن و در سال ۱۹۲۳ امضا شد، ساکنانِ ارتدوکس شهر اخراج شدند. این شهرِ متروکه که اکنون به عنوان یک روستای مسلماننشین از آن محافظت میشود، همچنان خانهها و کلیساهایی به سبکِ معماریِ یونانی دارد.
۱۲. کراکو در ایتالیا
کراکو در ایتالیا زمانی مرکز صومعه بود، شهری فئودالی و مرکزِ آموزشی با دانشگاه، قلعه، کلیسا و میادین متعدد. شهرِ قدیمیترِ کراکو، با نامِ نورمن تاور، در سال ۱۰۴۰ ساخته شد و بسیاری از ساختمانهای کراکو به دوران قرونوسطا باز میگردند. اما، در سال ۱۶۵۶، طاعونی شهرِ کراکو را درنوردید صدها نفر را کشت و جمعیت شهر را به طرزِ چشمگیری کاهش داد. یک قحطی شدید باعث شد که بینِ سالهای ۱۸۹۲ تا ۱۹۲۲ مهاجرتِ گستردهای از کراکو به آمریکای شمالی صورت بگیرد.
۱۳. پلیموث در هند غربی
پلیموث روی جزیره مونتهسرات واقع شده که یکی از قلمروهای ماورای دریاهای انگلستان در هند غربی است. این شهر روی مواد مذابِ آتشفشانی و در راستای قله آتشفشانیِ Soufrière ساختهشده بود که برای مدتِ طولانی غیرفعال بود؛ اما در سال ۱۹۹۵ این قله آتشفشانی دوباره فعالیت خودش را شروع کرد و جمعیت این شهر را تخلیه کردند. پلیموث نهایتاً در سال ۱۹۹۷ کاملاً خالی از سکنه و در زیر جریانهای مذابِ آتشفشانی مدفون شد.
۱۴. بالِسترینو، ایتالیا
بالسترینو از یک شهرِ قدیمی در بالای تپه و یک شهر جدید در پایین آن تشکیل شده است. شهر قدیمی در سال ۱۹۵۳ به دلیلِ بیثباتیِ هیدرولوژیکی متروکه شد و مرکزِ شهرِ قدیمی اکنون شهرِ ارواح است.
بزودی برای تهران این اتفاق میافتد