ماجرای غلامرضا نیک پی، معروف ترین شهردار تهران قبل از انقلاب
شهردار تهران به جرم آلودگی هوا و ترافیک اعدام شد؟/ از فساد ۵ میلیون دلاری تا عضویت در فراماسونری / ویدئو
غلامرضا نیک پی در دادگاه انقلاب حاضر شد و پس از پایان دادگاه، حکم اعدامش صادر و به امضای «صادق خلخالی»، رئیس دادگاههای انقلاب رسید. او بههمراه تعدادی دیگر از مقامهای حکومتی رژیم شاه در اولین ساعات روز ۲۲فروردین۱۳۵۸، تیرباران شد.
حرف و حدیثهای زیادی درباره نیکپی آخرین شهردار پایتخت در دوران سیاه پهلوی مطرح است. به طوری که در چند فقره گزارش ساواک به رشوههای مختلفی که نیکپی در دوره شهرداری گرفته اشاره شده است.
غلامرضا نیکپی آخرین شهردار تهران در زمان حکومت پهلوی بود. وی در سال ۱۳۰۶ در اصفهان به دنیا آمد و پس از اخذ لیسانس علوم سیاسی از دانشگاه تهران برای ادامه تحصیل به انگلستان رفت و دکتری اقتصاد بینالملل را از مدرسه اقتصاد لندن گرفت و به ایران بازگشت. نیکپی کار خود را با شرکت ملی نفت آغاز کرد و چون از اعضای کانون مترقی به ریاست حسنعلی منصور بود، خیلی زود از نزدیکان منصور و هویدا شد و در کابینه اول هویدا سمت وزیر مشاور را برعهده گرفت.
در سال ۱۳۴۶ غلامرضا نیکپی طی حکمی از طرف اسدالله علم، وزیر دربار به ریاست اداره کاخ جوانان در کنار دیگر مسئولیتهایش انتخاب شد. پس از حدود چهار سال که نیکپی سمت معاونت نخست وزیری را برعهده داشت، وی در سال ۱۳۴۷ توانست به وزارت آبادانی و مسکن در کابینه هویدا دست یابد، اما به دلیل درگیری فیزیکی با عطاءالله خسروانی - وزیر کشور وقت - از این سمت برکنار شد.
وی سپس با کمک هویدا توسط انجمن شهر به سمت شهرداری تهران منصوب شد. نیکپی در زمانی به شهرداری تهران رسید که بخش زیادی از طرحهایی که شهرداران پیش از او کلنگ زده بودند آماده بهرهبرداری شده و او با افتتاح این پروژهها ادعا داشت چهره شهر را به سوی مدرنیته می برد.
واریز ۵ میلیون دلار به نام پدرش در بانک سوئیس
در چند فقره گزارش ساواک به رشوههای مختلفی که نیکپی در دوره شهرداری گرفته اشاره شده است؛ یا در گزارشی دیگر آمده که وی در دوران شهرداری خود، ۵ میلیون دلار به نام پدرش در بانک سوئیس واریز کرده بود.
انتصاب مدیران شهری بانو، براساس میزان مراودات با شهردار
همچنین معروف بود که نیکپی توجه خاصی به زنان داشته و به واسطه ارتباط با او، برخی صاحب موقعیت ممتازی در شهرداری میشدند. در شمار اینگونه زنان میتوان به مدیرکل زیباسازی شهر تهران و چند زن دیگر اشاره کرد که نه به خاطر تخصص و لیاقتشان بلکه به سبب مناسبات خاصی که با نیک پی داشتند، به این مقامها رسیده بودند. درنهایت به رأی انجمن شهر تهران، نیکپی بار دیگر جایش را به شهرستانی داد و به مجلس سنا رفت.
وزیر کشور وقت: نیک پی با باند دزدها همکاری میکند
نیکپی علاوه بر بیکفایتی، در فساد اقتصادی و رشوه نیز ید طولایی داشت، به گونهای که عطاءالله خسروانی درباره نیکپی میگوید: «شنیدهام نیکپی در شهرداری با باند دزدهای آنجا همکاری میکند و گویا دو سه پرونده هم برای او ساختهاند و گزارشاتی از وضع شهرداری به شرف عرض رسیده است».
در اواسط دهه ۵۰، رژیم شاه سخت به تزلزل افتاده بود و برای بقای خویش حاضر بود شرکای خود را که پیوسته چون نوکرانی حلقه به گوش مجری منویات شاه بودند، قربانی کند. در این میان مشاورین خارجی محمدرضا به وی اطمینان داده بودند که عامل نارضایتی مردم فساد مالی و سوءاستفادههای کلان مقامات رژیم هستند. اگر این افراد دستگیر شوند شاید وضع به شکل سابق برگردد و مردم به رژیم اطمینان کنند. پیرو این مشاوره، شاه در یک اقدام صوری که بیشتر جنبه تبلیغاتی داشت به ارتشبد فردوست رئیس بازرسی شاهنشاهی دستور داد سریعاً مسئولین منفور در نزد مردم و متهم به فساد مالی دستگیر شوند و پروندههای آنها به دادگستری تحویل و نتیجه به اطلاع وی برسد. در میان این رجال سیاسی، نام غلامرضا نیکپی شهردار آن زمان تهران نیز وجود داشت. در ادامه این نوشتار قصد داریم تا به این پرسش بپردازیم که نیکپی مرتکب چه اعمالی شده بود و چرا حکومت پهلوی در آستانه انقلاب او را دستگیر کرد.
به نقل از اسماعیل رائین در کتاب «فراموشخانه و فراماسونری در ایران» نیکپی عضوی از فرقه فراماسونریها در ایران بود که در تقویت دولت هویدا تلاش بسیاری میکرد.
نیکپی که شاغل در وزارت کشور و جزئی از گروه نخستوزیر هویدا و بهنوعی دست راست و از نزدیکان نخستوزیر محسوب میشد، بعد از استعفای جواد شهرستانی شهردار تهران، در مهرماه ۱۳۴۸ در یک رأیگیری فرمایشی و به دستور هویدا و با تایید شاه به سمت شهرداری تهران نائل گشت. روزنامه آیندگان در تاریخ ۱۲ مهر ۱۳۴۸ در صفحه اول خود، در مقالهای با عنوان «نیکپی شهردار تهران شد» با قلم یدالله ذبیحیان، ضمن اشاره به استعفای جواد شهرستانی از شهرداری تهران، به چگونگی انتخاب نیکپی و صوری بودن این انتخابات اشاره میکند.
وزیر دادگستری پهلوی: نیک پی؛ نالایق و ناصالح
آنطور که در بالا اشاره شد نیکپی به مدد نزدیکی و دستور هویدا به صورتی کاملاً فرمایشی شهردار تهران شد و نه بر مبنای شایستگی و توانایی های فردی و مدیریتی که یک شهردار باید از آن برخوردار باشد. در چنین شرایطی کاملاً واضح است که او نتواند کارآمدی و توانایی خاصی برای مدیریت پایتخت ایران از خود نشان دهد. برای مثال سناتور نمازی در گفت و گو با غلامحسین خوشبین که از وزرای سابق دادگستری بود در این باره میگوید: به طوری که استنباط میشود، نیکپی شخصی صالح و مفید نمیباشد. این موضوع کاملاً صحیح و منطقی است. نامبرده شخص کوچک و نالایقی است که به مشاغل و امور مهمی که انتظارش نمیرفت گمارده شده است و نمیتواند منشأ اثرات مفیدی در هنگام تصدی خود باشد.
این بیکفایتی به حدی بود که در زمان تصدی نیکپی در سمت شهرداری، تهران شاهد طرح و اصلاح به خصوصی نبود و دائماً در جهت پسرفت حرکت میکرد.
ساواک: نیکپی به دروغگویی شهرت دارد
اینها در حالی بود که جمعیت تهران روز به روز در حال افزایش بود و نیاز به طرح و ایدههای جدید و خلاقانه داشت، اما نیکپی که مدیری شایسته نبود برای جلب نظر افکار عمومی طرح شهردارهای قبلی را به نام خود ثبت میکرد. به عنوان نمونه بخش ۳۱۲ ساواک که در حال جمع آوری این گزارشها بود، در ذیل این گزارش که در آن به عملکرد شهردار و نسبت دادن کارهای شهرداران قبلی به نام خود نیز اشاراتی شده بود، نوشته است: «اینکه شهردار تهران، از بدو احراز سمت شهرداری تاکنون طرحی نداشته و عملی انجام نداده، تا حد قابل توجهی صحیح است و اینکه غلامرضا نیکپی به دروغگویی شهرت دارد، مورد تایید منابع واقع گردیده است».
یدطولای نیک پی در فساد اقتصادی و رشوه
نیکپی علاوه بر بیکفایتی، در فساد اقتصادی و رشوه نیز ید طولایی داشت، به گونهای که غلامرضا ایلخانی کارمند وزارت کشور و مدیر مجله دفاع غیر نظامی، دریافت رشوه نیکپی از محل خرید ماشین آلات برای شهرداری از چکسلواکی را برملا کرد.
با گذشت حدود یک سال از جریان گزارش رشوه ۲۰۰ میلیون تومانی شهردار تهران از صاحبان اراضی غرب و شمال غرب تهران، مجدداً این مساله زنده و در نامههای بدون امضا برای برخی از شخصیت های دولتی ارسال شد. پس از این گزارش بود که دریافت مبلغ دویست میلیون تومان رشوه از صاحبان اراضی غرب و شمال غرب تهران، برای واقع شدن زمین هایشان در محدوده شهری به دست ساواک رسید. در بررسی این موضوع در بخش ۳۲۱ ساواک، معلوم شد که واسطه پرداخت این پول، دو برادر به نام های موسی و یوسف نورافشان هستند و در این رابطه جلساتی نیز برگزار کردهاند.
دریافت هفت میلیون تومان فقط در یک فقره رشوه گیری
غلامرضا نیکپی که از حمایت بی چون و چرای نخستوزیر هویدا بهره میبرد، برای اعمالش به هیچ ارگانی خود را پاسخگو نمیدانست و گویی دارای یک مصونیت قضایی بود. بر همین مبنا با سوء استفاده از جایگاه پست شهرداری دست به زد و بندهای مالی بسیار در شهرداری تهران میزد و محصولاتی را که شهر تهران نیاز نداشت به خاطر گرفتن پورسانت مستقیماً خود با پول شهرداری و بیت المال وارد کشور میکرد. مثلاً یک مورد آن خرید کارخانه کمپوست از انگلستان بود که توسط هدایتالله اسلامینیا نماینده مجلس شورای ملی آن زمان افشا و گزارش شد. در این گزارش بیان شد، نیکپی در سفری به انگلستان با رایزنی فردی به نام «صبی» که دلال معاملات در سفارت انگلستان در تهران بود «هفت میلیون تومان چک به عنوان حق و حساب برای انجام این معامله گرفته است» و علاوه بر این مورد در ادامه از معاملاتی در خصوص خرید چراغ های راهنمایی اتوماتیک و مطالعه و ساخت لگوی شهر تهران مطرح شد. بر همین اساس در گزارش مجلس بیان شد: «آقای نیکپی این معاملات را برای اخذ دلالی دنبال میکند. این معاملات متجاوز از هزاران میلیون تومان خواهد شد که کمیسیون آن، رقم قابل توجهی است».
اعدام نیک پی به جرم مفسد فیالارض
این اقدامات شهردار در حکومتی که سر تا پا در فساد مالی و اخلاقی غرق بود، جدی گرفته نشد و نیکپی در زمان وزارت کشور امیرقاسم معینی، مجدد برای چهار سال فرمان انتصاب شهرداری تهران را از محمدرضا پهلوی دریافت کرد و چند ماه پس از این انتصاب به کره جنوبی رهسپار شد. بازگشت او از این سفر مصادف شد با تشدید حرکات نیروهایی که خواستار عزل شاه و ایجاد انقلابی اسلامی در کشور بودند، حرکت هایی که نخستوزیر سیزدهساله رژیم شاهنشاهی را از صندلی صدارت جدا کرد و متعاقب آن، غلامرضا نیکپی نیز از شهرداری تهران کنار گذاشته شد.
اما این انتهای کار نیکپی نبود و محمدرضا پهلوی به پاس قدردانی از خوش خدمتی او به رژیم پهلوی در طول مدت تصدی خود بر شهرداری پایتخت، وی را به نمایندگی دوره هفتم مجلس سنا اصفهان منصوب کرد. هنوز یک سال از این انتصاب سپری نشده بود که شعلههای انقلاب اسلامی و نارضایتی مردم به اوج خود رسید.
نیک پی با پیروزی انقلاب، دستگیر و به دلیل اتهامات وارده، مفسد فیالارض شناخته و در ۲۲ فروردین ۵۸ اعدام شد.
ویدئوی خبر فوری را ببینید:
نیک پی روحت شاد
ساختمان اصلی و اول شهرداری تهران . همین ساختمون وزارت کشور در میدان فاطمی بود .
یکروز که نیک پی وارد اون ساختمون میشه . دربون آسانسور که اون رو از دور میبینه که داره میادش . مردم رو معطل میکنه و نمیزاره
تا کسی سوار آسانسور بشه تا جناب نیک پی سوار بشن و برن دفتر .
وقتی میرسه اونجا از نگهبان آسانسور میپرسه :
چرا مردم اینجا جمع شدن؟؟؟
و نگهبان آسانسور میگه قربان نگهشون داشتم تا شما برسین اول شما سوار بشید
نیک پی بشدت عصبانی میشه سرنگهبانه داد میزنه و میگه :
مرتیکه. حقوق و نون ما از پولیه که اینها میدن
آقایون خانومها بفرمایید برین بالا . من عذر میخام
دلیل اعدامش همینه .
جالب بود بعد موندم چرا تحرير و الشام و مسخره مي كنيد كه اسرا را مجبور مي كند صداي حيوان در بياوند .
نیکپی جزو افراد مفسد دولت هویدا بود
آن زمان مردم غیرت داشتند و مفسدان را تاب نمیآوردند
مرحوم خلخالی در خاطراتش نوشته هویدا در سلولش زیاد میخوابید اما لخت مادرزاد. و همین کارش باعث اعتراض پاسداران شده بود. او را به دقت بازرسی کردیم و معلوم شد کسی که ۱۳سال نخستوزیر یک کشور مسلمان بوده ختنه نشده بود. همانجا تصمیم خود را گرفتم که باید زمین را از لوث وجود این جرثومه پاک کنم ..
روحت شاد
چه چهره بامهری ودوست داشتنی
درک درستی از توسعه وپیشرفت نداشتیم وگول خوردیم
آره
یه انگشتش صد تا زاکانی رو می ارزه !!!!
چهره نورانی داشته
خدا بیامرزدت دکتر نیک پی.
خدا نیامرزدت صادق خلخالی
مرگ بر آفریقا
اقیانوسیه
دلم شکست
من هم دلم سوخت
نیک پی
فقط یکی ازکسانی است که ازروی کینه ورزی به نام مفسد در آشفته بازاراون روزها اعدام شدند
اماامروز مفسدین واقعی اعدام که هیچ محاکمه هم نمیشوند
بلکه ارتقاهم میگیرند
ما باید کشورمان ایران را آزاد کنیم یا جوانان سوری سوریه را. ما در گیر جانیان هستیم یا سوریها
الان با فرمون خلخالی باید 90 % مسولان اعدام شوند .
نیک پی خائن بود هم اختلاس و دزدی ورانت خواری کرد هم دست در دست اجنبی پشت پرده چه کارها که نکرد .در تخریب حلبی آباد تهران یک نفر را به عمد کشت کسی جرات نکردمحاکمه اش کند البته خیانت های زیاددیگری هم کرد. اعدام حقش بود .
فرزاد برو ساندیس خور 😡
تو اسم واقعیت فرزاد نیس غلامعلی هست
اقای خلخالی مگه شما فوت نکرده بودید
فرزاد بازم از پیک موتوری گرفتی؟
القاب وکارهایی را که به( نیک پی )نسبت دادی
دقیقاً ثابت شده برازنده ی تووامثالت است واین کارهاازشماها برمی آیدوبس
وحیف خاک..
چه وامصیبتایی مکافات هموناس
اخرین حرف مرحوم شهردار تهران: باشد چراغ دست بگیرید و دنبال شهرداری همچون من بگردید چه زیبا و چه به حق انگار از آینده ماها خبر داشت😔
روی داعش را سفید کردید ، جواب تان برای روز قیامت چیست ؟؟
کدوم قیامت ؟؟؟؟؟
اینها اگه به قیامت اعتقاد داشتند که این کارها را نمیکردند!!!!
قیامت برای من و شماست !!!!
هموطن عزیز
ترس ازقیامت ومکافات عمل برای کسی است به آن اعتقاددارد
نه جماعتی...
نیم قرن گذشت و ما هنوز چراغ به دست به دنبال وطن پرستانی مث نیک پی می گردیم.
افسوس.افسوس
به دلیل سادگی وعدم دوراندیشیمان
سینه ی وطنپرستان را نامردمان دریدند
ظلم پایدار نیست
دنیا دار مکافات است بیخود نیست امروز گرفتار لعنت و نفرین این جان ها و استعدادها و نخبگان بر خاک خفته هستیم
خلخالی روحت شاد /............
تا امثال فرزادها توی این مملکت هستن .......
فرزاد خودش گفت خرم
روحش شاد
ایشان زمان طاغوت به جرم زمین خواری و اختلاس و رشوه بازداشت بود.بعدا به همین دلایل اعدام شد.درضمن شهردار شما آقای نجفی قتل کرد اعدام نشد کمی به ایشان بپردازید
اولیای دم با دریافت دیه رضایت دادن، تو رضایت نمیدی؟
کمبوجیه بازم بدون اجازه حرف زدی؟ برو مشقاتو بنویس
مشخصه که با فرزاد،بهنام پالانی وفاطی هم آخورهستی
فاطی راستی خیلی وقته نیس.
بعد شما می گید جولانی و تحریر شام آدمکش هستند
روحت شاد مرد بزرگ آخه چرا کشتنش اگه خلخالی بود الان بیشتر مسئولین اعدام میشدند
عزیز دل، خلخالی خودش از مسئولان بود. چرا خودی ها را اعدام کند!!
روحشان شادویادشان گرامی خدابه دادشان برسد
این مملکت لیاقت همچین افرادی را ندارد .
خلایق هر چه لایق
ماه پریچهر چو خاموش شود .شب پره بازیگر میدان شود
به هیچ وجه درست نیست . برای اعدام کردن مجبورید چه اتهاماتی بزنید واقعا که .
روحش شاد انسان شریف و متخصصی بود
اكر اشتباهي اعدام شده الان در بهشته
بیچاره بلد نبوده مثل اینها دعا کنه باد بیاد آلودگی رو ببره روحش شاد
درود ، روحت شاد مرد بزرگ
یعنی الان خوشحال باشیم زاکانی شهرداره????
نه حالا عاری از فسادیم
بزرگترین گول تاریخ ایران و بشریت رو اون موقع مردم خوردن و ما هنوز داریم تاوان پس میدیم....
ما ملت ایران خواهشمند یم این حکم رایرای زاکانی پیاده کنید
۵ میلیون دلار توی اون سالها؟؟؟؟؟؟لعنتی🤕🤕
ما که برای سند خونه اقدام کردیم به چشم دیدیم شهرداری بعد از انقلاب چه رشوه بازاریه و ما رشوه ندادیم و کارمون طول کشید.
امیدوارم سایه ظلم روزی از سر مردم ایران بره و شایسته سالاری باشه
شکر خدا شهرداران تهران همگی پاکدست بدون وابستگی راستگو. دست پاک هستن !....... نیک پی باید بره جلو بوق بزنه ...
تاریخ نگینی این چهاردهه که جزئت نداریمبگیم
میلیون دلاری میرخیت بانک سوئیس چی بودیم چی شدیم به زیرشکم اسب رسیده کشور
اگه الان بودخلیخالی ودادگاه انقلاب چی میگفت
اگر دلیل اعدام رشوه گرفتن باشد پس ما باید بعد ۵۷ هرروز شاهد اعدام یکی از مسئولین باشیم که در این ازفرش به عرش رسیده اند .
سوال اینه که چرا اینقدر سریع اعدام می کردن ، اونها که دیگه کاری از دستشون بر نمی اومد . چرا شرکت ها و کارخانجات اینقدر سریع مصادره شدن . یکی از صدها نمونه صنایع بهشر و دانشکده مدیریت هستش که از برادران لاجوردی گرفتن ، صنایع بهشهر تبدیل به یک هلدینگ صنایع غذائی شده بود و دانشکده مدیریت زیر نظر دانشگاه هاروارد کارش تربیت مدیر برای صنایع و شرکت های نوپای ایران بود که مصادره شد و تغییر نام داد و شد دانشگاه امام صادق که خانواده کنی همه کاره آن هستند. دلیل این مصادره ها چه بود . مگر هرکدام از این صنایع چندین هزار پرسنل نداشتن . ارج ، آزمایش ، گفت ملی ، کفش بلا ، صنایع چوب ایران ، گیل پوشش ، و ........
صادق جان
ازدلایل مهمش این بودکه
بیچون وچرابایدخیلی سریع به هدفشان
که وضعیت امروز ایران ومردم است میرسیدند
به زبان خودشون میشه پاکسازی و یکدست سازی
اقای ایرانی !
هموطن عزیز !
واقعا خوب این اتفاق تلخ را به مرثیه تبدیل کرده اید !
باید نشست و زار و زار گریست !!!
شهردارفعلی که به خودش نمره عالی میده چرا شهرش تورتبه سوم بی کیفیت ترین برای زندگیه
چقدر خوب تطهیرش کردین اصلا خیانتی نبود؟ ولی تو عملکردش از تونل گفتین میشه بپرسم کدوم تونل ؟ از مترو گفتین میشه بپرسم اصلا چند درصد مترو عملیات اجرایی داشت اینقدر گذشته سیاه رو سفید نکنیم به آینده امیدوار باشیم اگر این همه گل وبلبل بودمردم چرا ناراضی بودن
درصد نظرات گویای خیلی چیزهاست
اینقدر پاک دست بوده که خود شاه هم زندانیش کرده
روانشان شاد کار نیک وهوا پاک تمام میدانها پراز گلهای رنگین خیابانها فقط گل ورنگ روشن بود وتمام پیادهروها سنگهای بسیار زیبا بود درختان پراز سبز وپارگها مدرن چراغها روشن هر چه بنویسم از خدمت مسولین گدشته خیلی کم نوشتم اقای نیک پی روحت شاد تمام عکسهای خدمتی که کردند در زمان شان در تاریخ هک شده
شما فکر کن الان زاکانی جای ایشونه مثل طنز میمونه
شهردار های بعد از انقلاب ،که پاک دست تر از نیک پی بودند و هستند ،را نام ببرید!!!
( یکی از اتهاماتی که به ایشان وارد شد ، حل نکردن معضل ترافیک تهران بود , نه همه اتهامش)
هویدا چند میلیون برد و خورد !؟
علم الهدی! با سه میلیون تومان حقوق ، حدود سی چهل کیلو شکم داره !؟
مگه میشه!؟
چرا محاکمه نمیشه !؟